Από την Παρασκευή και για δύο μέρες νέοι και νέες από όλη τη χώρα συναντιούνται στοΝαύπλιο. Εκεί, Οργανώσεις της ΚΝΕ θα στήσουν τη νεανική τους κατασκήνωση, στο Διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο φέτος στο επίκεντρό του έχει τηνΑκροναυπλία: Το κάτεργο, όπου φυλακίστηκαν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και εκατοντάδες αγωνιστές, οι οποίοι, αντί να λυγίσουν, απέδειξαν τη δύναμη του ανθρώπου να στέκεται όρθιος, όταν γνωρίζει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Ενα παράδειγμα που εμπνέει και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές στους αγώνες της για ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση.
Στο Διήμερο, που αποτελεί σταθμό στην πορεία του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα αναδειχτούν πλευρές της Ιστορίας της Ακροναυπλίας. Η Ακροναυπλία άνοιξε το Φλεβάρη του 1937 από τη φασιστική κυβέρνηση Μεταξά και ως την παύση της λειτουργίας της το Φλεβάρη του 1943, φυλακίστηκαν εκεί πάνω από 600 κρατούμενοι, που στην πλειοψηφία τους ήταν ηγετικά στελέχη του Κόμματος και του εργατικού κινήματος. Ο στόχος των αντιπάλων να συντρίψουν σωματικά και ψυχικά τον ηγετικό
πυρήνα του ΚΚΕ όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά η Ακροναυπλία έμεινε διαχρονικό σύμβολο αξιοπρέπειας, περηφάνιας και αφοσίωσης στο δίκιο του λαού.
«Στις πιο δύσκολες συνθήκες της φυλακής, της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης, των απίστευτων στερήσεων, οι φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες τα κατάφεραν, οργάνωσαν την εσωτερική ζωή της φυλακής, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά, οργάνωσαν ομάδες θεάτρου και κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής και οργανωτής της μορφωτικής δουλειάς υπήρξε ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός. Λαϊκοί αγωνιστές, που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, να μελετούν φιλοσοφία, ακόμα και ξένες γλώσσες», αναφέρει η ΚΝΕ.Από πού αντλούνταν αυτή η δύναμη; Μα οι κομμουνιστές, ακόμα και όταν τους έκλειναν μέσα στα κάτεργα δεν υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά τα δίκια του λαού, τη δύναμη του λαού να ανατρέψει τους εκμεταλλευτές του. Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να αντιπαλέψουν οι κυβερνήσεις του αστικού κράτους, επιχειρώντας να φυλακίσουν, να αποκόψουν τους κομμουνιστές από το λαό, να κάμψουν το φρόνημά τους με τις δηλώσεις αποκήρυξης του κομμουνισμού, να ανακόψουν την ίδια τη δύναμη του λαού και την ανοδική πορεία του κινήματος. Ετσι, δεν ήταν μόνο αυτά καθεαυτά τα κάτεργα όπως η Ακροναυπλία, αλλά η πάλη και μέσα σε αυτά - όπως και έξω - ανάμεσα σ
το δίκιο και το άδικο, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Η αλήθεια θριάμβευσε στην Ακροναυπλία. Θριάμβευσε, έλαμψε και ποτίστηκε με το αίμα και τη θυσία των αγωνιστών. Από τους 625 μόνο Ακροναυπλιώτες, οι 218 εκτελέστηκαν από τους κατακτητές και άλλοι 200 εκτελέστηκαν στα χρόνια 1945 - '53 ή έπεσαν στα πεδία των μαχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Σήμερα, 67 χρόνια μετά το σταμάτημα της λειτουργίας της, η Ακροναυπλία ετοιμάζεται να δεχτεί τους νέους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΚΝΕ, «μαζί με τους νέους κομμουνιστές, να γνωρίσουν την πραγματική Ιστορία του επαναστατικού κινήματος της χώρας μας, την Ιστορία του ΚΚΕ. Με οδηγό την Ιστορία και τις χρυσές σελίδες που έγραψε το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές συνεχίζουμε. Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πίστη για την πάλη μας στο σήμερα», όπως αναφέρει η ΚΝΕ.
Πλούσιο πρόγραμμα
Οι οργανώσεις από όλη τη χώρα θα φτάσουν την Παρασκευή στην παραλία Καραθώνα, όπου θα στηθεί η κατασκήνωση. Θα ακολουθήσουν δύο μέρες με πλούσιο πρόγραμμα:
- Παρασκευή 9 Ιούλη
Στις 9 μ.μ. Στο χώρο της κατασκήνωσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, από τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
Στις 10.30 μ.μ. Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι της Πελοποννήσου από το Συγκρότημα της Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
Στις 11.15 μ.μ. Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι από το συγκρότημα του Τάκη Σταθέα.
- Σάββατο 10 Ιούλη
Στις 5 μ.μ. Επίσκεψη των Οργανώσεων της ΚΝΕ στο χώρο της Ακροναυπλίας.
Θα ακολουθήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Φιλελλήνων στο Ναύπλιο, ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στις 11 μ.μ. στο χώρο της κατασκήνωσης, αφιέρωμα στο τραγούδι για τους εξόριστους και τους πολιτικούς κρατούμενους από το Συγκρότημα της ΚΝΕ.
Στις 11.45 μ.μ. Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με την «Εαρινή Ζυγιά».
Στο πλαίσιο του Διημέρου, Σάββατο και Κυριακή, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε ιστορικούς - αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Μυκήνες, Παλαμήδι, Επίδαυρος).
Στο χώρο της κατασκήνωσης θα λειτουργούν εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας, ενώ θα οργανωθούν και αθλητικές δραστηριότητες.
Το διήμερο ολοκληρώνεται την Κυριακή, οπότε και θα αναχωρήσουν οι Οργανώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου