Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Ψευτοκαυγάδες αστών πολιτικών...


Αλίμονο σ' όποιον σχηματίζει γνώμη με βάση τα δελτία ειδήσεων στα αστικά κανάλια. Η ατζέντα που παρουσιάζουν αποκαλύπτει και την αγωνία της αστικής τάξης για το πώς θα τραβήξει την προσοχή του κόσμου από την κύρια αιτία των προβλημάτων, διασπώντας την προσοχή σε πολλά άλλα υπαρκτά μεν προβλήματα, που δεν είναι όμως αυτά που καθορίζουν κεντρικά τη ζωή των ανθρώπων. Ψευτοκαυγάδες αστών πολιτικών, μετανάστες και εγκληματικότητα τείνουν να μετατρέψουν περίπου σε μονοθεματικά τα δελτία, μπρος στην ανάγκη της αστικής τάξης να παραμείνει αυτή και η πολιτική της στο απυρόβλητο.
Παράλληλα, εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής του δίνουν για άλλη μια φορά αυτές τις μέρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μ' αφορμή μια από τις δεκάδες τροπολογίες που κατατίθενται αυτές τις μέρες στη Βουλή οι μεταξύ τους κριτικές χτες αφορούσαν στο ποιος είναι καλύτερος στην περίφημη «απελευθέρωση», δηλαδή στο πώς θα ενισχυθεί η διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου και στο συγκεκριμένο κλάδο. Μαζί αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
Ολοι μαζί έχουν απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα δάνεια των οικογενειών και την προστασία των ανέργων. Μαζί έχουν απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη φορολογία. Μαζί νομοθετούν ενάντια στους εργάτες και μαζί διαγκωνίζονται για το ποιανού τα μέτρα αποδίδουν. Μέτρο πάντως κι εδώ: «Ακολούθα το χρήμα».

«Η πρώτη σου ψήφος να είναι ανυπότακτη!»


Στους μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο, που στις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά απευθύνεται η ΚΝΕ καλώντας τους η πρώτη ψήφος τους να είναι στο ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Μαθητή, μαθήτρια,
Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη σε εσένα που είσαι παιδί εργατικής και λαϊκής οικογένειας.
Τώρα που παίρνεις σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον σου, που ετοιμάζεσαι να δώσεις εξετάσεις ή να πιάσεις δουλειά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τις οποίες δε φταις εσύ και η οικογένειά σου, τώρα καλείσαι να πάρεις και μια σοβαρή πολιτική απόφαση. Η ψήφος είναι κι αυτή ένα όπλο. Μην το πετάς! Ιδιαίτερα σε εσένα που είσαι νέος δεν ταιριάζει η μοιρολατρία του "δεν αλλάζει τίποτα". Πριν από εσένα πολλοί νόμιζαν ότι με την αποχή τιμωρούν τους υπεύθυνους των προβλημάτων τους. Τους έλυσε τα χέρια. Αξιοποίησαν την αποχή για να παρουσιάσουν την πολιτική τους, που κάνει τη ζωή σου κόλαση, ως μονόδρομο! Αποδείχτηκε ότι ήταν τουφεκιά στον αέρα.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Παρουσίασε σχέδιο νόμου για απαγόρευση διαδηλώσεων

Στην πρόταση, έχουν περιληφθεί όλα όσα ζητούν μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, το ΕΒΕΑ, οι πολυεθνικές

Υποχρέωση του οργανωτή μιας συγκέντρωσης να ειδοποιεί τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της την αστυνομία, ζητώντας άδεια για την τέλεσή της, ενημερώνοντας για τόπο και χρόνο της πορείας, την ακριβή διαδρομή της. Ευθύνη του οι όποιες ζημιές προκύψουν και αποζημίωση από μέρους του όσων τις υπέστησαν. Απαγόρευση από την αστυνομία επικείμενης δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και την προστασία του πολιτεύματος, μετάθεσή της σε άλλη περιοχή πάλι βάσει επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται π.χ. στο κέντρο. Κινητοποιήσεις παρουσία εισαγγελέα.
Αυτά προβλέπει η «πρόταση νόμου» για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» που παρουσίασε χτες ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜ.ΑΡ./Οικολόγων δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης, λειτουργώντας σαν «λαγός», μεταφέροντας τα αιτήματα εμποροβιομηχάνων και μεγαλοξενοδόχων, με πρόσχημα «πλήγματα» που δέχονται από προβοκάτσιες, στημένα επεισόδια. Πρόταση στρεφόμενη ευθέως κατά του

Το Ευρωκοινοβούλιο... βάζει τη ΓΣΕΕ στη θέση της


Τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που καλλιεργούν αυταπάτες για τον αντεργατικό ρόλο της ΕΕ ξεμπροστιάζει η ίδια η Ενωση, απαντώντας στη ΓΣΕΕ που πριν λίγο καιρό είχε στείλει επιστολή στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας παρέμβαση για την υπεράσπιση των εργαζομένων και επικαλούμενη όλες τις... «ευρωπαϊκές αξίες» (όπως η ίδια τις εντοπίζει). Την αλήθεια για τις επιδιώξεις και τις... αξίες της ΕΕ αναλαμβάνει να ξεκαθαρίσει με επιστολή του (προς τη ΓΓ της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων σχετικά με την επιστολή της ΓΣΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο) ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που επισημαίνει: «Το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα προτρέψει τους εμπλεκόμενους (σ.σ. στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των νέων μέτρων που προωθούνται στην Ελλάδα) αφενός να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη - μέλη στο πλαίσιο των προγραμμάτων, την εποπτεία των οποίων ασκεί η τρόικα -Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ - δε θα δημιουργήσουν περισσότερη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό και αφετέρου να επαναπροσανατολίσουν τις χώρες αυτές προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020"»!

Ο Κύριος Κώστας και ο Γιωργάκης για το Νέο ΓΟΚΟ κύριος Κώστας, κατασκευαστής, συζητά με τον Γιωργάκη, αρχιτέκτονα, για τα πλεονεκτήματα και τις

Ποιοι μιλούν για ενότητα;


Πλησιάζοντας στην κάλπη η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όλο και συχνότερα ομνύει στην ενότητα, κατηγορώντας το ΚΚΕ γιατί δεν ανταποκρίνεται στα κελεύσματά του. Προσπερνά τις αγεφύρωτες διαφορές, ανάμεσα στον ίδιο και τη στρατηγική του, διαχείρισης του συστήματος, εντός της ΕΕ, και στο ΚΚΕ και τη στρατηγική του για συγκέντρωση δυνάμεων για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίησή τους, αποδέσμευση απ' την ΕΕ, για λαϊκή εξουσία.
Οι εκκλήσεις τους για ενότητα είναι προσχηματικές και πέρα για πέρα υποκριτικές. Δεν θέλουν την ενότητα με το ΚΚΕ, αυτό που θέλουν είναι να πετύχουν τον διαχρονικό τους στόχο: Να εξαναγκάσουν το ΚΚΕ να απαρνηθεί τη στρατηγική του. Το 2008 ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε σε συνέντευξή του: «Για να μπορέσει το ΚΚΕ να μπει σε μια τροχιά συζήτησης με την υπόλοιπη αριστερά, θα πρέπει να αισθανθεί ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Με άλλα λόγια, για να αλλάξει το ΚΚΕ στρατηγική, πρέπει να ηττηθεί πολιτικά».
Πέραν αυτών χρειάζεται μεγάλο θράσος, που προφανώς το διαθέτουν, να μιλούν για ενότητα αυτοί που κακοποίησαν την έννοια, προκαλώντας αναρίθμητες «τρικυμίες» στον «κουβά» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια: Διασπάστηκε ο ΣΥΝ, διασπάστηκε το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν

Είναι η Ελλάδα υπό «κατοχή»;-- Λένε ότι η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή και ότι σωτηρία για το λαό σήμερα είναι να παλέψει για «εθνική ανεξαρτησία» από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ, και κυρίως τη Γερμανία. Τι πραγματικά ισχύει;
-- Το ιδεολόγημα της «υποτέλειας» και της «κατοχής» αναπαράγεται σκόπιμα κύρια από τις αυτοαποκαλούμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και τα αστικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να συσκοτίσουν τις αιτίες της κρίσης, αλλά και τη διέξοδο που συμφέρει το λαό. Λένε πως η Γερμανία και ένας μικρός πυρήνας ισχυρών οικονομικά χωρών, είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο στην ΕΕ και επιβάλλουν αντιλαϊκά μέτρα στις πιο αδύναμες χώρες, για να ωφεληθούν οι δικές τους οικονομίες. Κατά συνέπεια, λένε, αν φύγει η τρόικα από την Ελλάδα και αναδειχτεί μια κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται με βάση το «εθνικό συμφέρον», τότε τα μέτρα που απαιτούνται για παραμονή στην Ευρωζώνη μπορεί να γίνουν πιο ήπια και η ΕΕ καλύτερη.
Τι δε λένε; Οτι η τρόικα δεν ήρθε απρόσκλητη στην Ελλάδα, αλλά την έφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους της στην ΕΕ. Αλλωστε, τα δυο από τα τρία μέρη της τρόικας, είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ (το άλλο είναι το ΔΝΤ).

Η Στάση του Νίκα...


«...το σχέδιο απομόνωσης των λαθρομεταναστών
δεν χωράει άλλη αναβολή».
*
Ιδού το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το «Βήμα» της Κυριακής.
Πρόκειται για φιλότιμη - και εξώφθαλμη - προσπάθεια από μεριάς της εφημερίδας να πείσει (για την ακρίβεια: να προσανατολίσει) τους αναγνώστες της ότι είναι
«το μεταναστευτικό (που πρέπει να)
κυριαρχεί στην προεκλογική αρένα»...
*
Αντί, δηλαδή, οι «σωτήρες» να απολογούνται στο λαό για τα μνημόνια, για τους κομμένους μισθούς και συντάξεις, για την ανεργία, για τις απολύσεις και την δυστυχία,
αντί τα κόμματα που στηρίζει το «Βήμα» να απολογούνται για το γεγονός ότι
μισό αιώνα μετά τις καραβιές του '60 στην Αυστραλία, την Αμερική και τη Γερμανία, ένα νέο μεταναστευτικό κύμα απεγνωσμένων Ελλήνων εργαζομένων βρίσκεται επί θύραις,