Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

«Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή»

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 201017 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010K.K.E : Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις του Προέδρου του ΣΕΒ 16/11/201 0

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προκαλούν με θράσος όταν αναφέρονται στο πελατειακό κράτος του οποίου αποτελούν προνομιακούς πελάτες, με αποτέλεσμα την διόγκωση του δημόσιου χρέους.
Αξιώνουν απολύσεις στο δημόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Απαιτούν να κοπούν και οι ελάχιστες κρατικές κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότησή τους από το κράτος καθώς και οι φοροαπαλλαγές τους. Να μη μείνει τίποτα όρθιο από τις εργατικές κατακτήσεις στο εργασιακό και στους μισθούς, για να γίνουν αυτοί πιο ισχυροί και ανταγωνιστικοί.

Απαιτούν να κλείσουν οι πρώην ΔΕΚΟ για να διασφαλίσουν νέα πεδία για την κερδοφορία τους σε βάρος της λαϊκής οικογένειας και των εργαζόμενων των συγκεκριμένων κλάδων.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να απαντήσουν στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της: Ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνουν τα δεινά από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τη νόμιμη ληστεία τους. Πανεργατικό παλλαϊκό μέτωπο κατά του μνημονίου διαρκείας που φέρνουν μαζί κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία και αντεπίθεση, για να γίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινωνική λαϊκή περιουσία με λαϊκή εξουσία.


Δικάζεται Λετονός δημοσιογράφος γιατί υπερασπίζεται την ιστορική αλήθεια

Οι χώρες της Βαλτικής για άλλη μια φορά βρέθηκαν στο προσκήνιο της αντικομμουνιστικής - αντισοβιετικής προπαγάνδας. Ετσι, στη «δημοκρατική» Λετονία (που πρόσφατα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπόθεση της φυλάκισης του αντιφασίστα βετεράνου Β. Κόνονοφ), ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του δημοσιογράφου, Ρουσλάν Γιεφίμοφ, ο οποίος διώκεται σύμφωνα με το άρθρο 74.4 του Ποινικού Κώδικα της Λετονίας, κατηγορούμενος για «εκθειασμό της γενοκτονίας».

Πρόκειται για Λετονό δημοσιογράφο που στο άρθρο του «Η εκτόπιση ως επίδειξη του περιττού ανθρωπισμού της σοβιετικής εξουσίας», αναφέρεται στην εκτόπιση των Λετονών εθνικιστών, που τάχθηκαν το 1941 κατά της σοβιετικής εξουσίας κι ανοιχτά σχεδίαζαν την υποστήριξη στους ναζί, λίγο πριν τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο άρθρο ο Ρ. Γιεφίμοφ, τόλμησε να αμφισβητήσει τα δήθεν «εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος», σημειώνοντας πως η εκτόπιση των συγκεκριμένων ήταν μια επιβεβλημένη ενέργεια για την ΕΣΣΔ, αφού συγκεκριμένες φιλο-ναζιστικές εθνικιστικές οργανώσεις της Λετονίας, που μόλις είχε ενταχθεί στη σύνθεση της ΕΣΣΔ, σχεδίαζαν εξέγερση για να διευκολύνουν την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας. Ο ίδιος δίνει στο άρθρο του στοιχεία για μια σειρά ενέργειες σαμποτάζ, που οργάνωσαν εκείνη την περίοδο οι εθνικιστικες φιλο-ναζιστικές

«Κι όποιος δεν καταλαβαίνει... »


Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η πολιτική δεν είναι απλή αριθμητική. Αλλά όποιος παρακάμπτει την αριθμητική στο όνομα της «πολιτικής άλγεβρας», τότε χρησιμοποιεί τα «ανώτερα μαθηματικά» εντελώς παραπειστικά, με στόχο την εξαγωγή και διακίνηση εικονικών πολιτικών συμπερασμάτων.
Η αριθμητική του πρώτου γύρου των εκλογών
(καθώς εκεί καταγράφονται οι αυθεντικοί πολιτικοί συσχετισμοί που στο β' γύρο συσκοτίζονται και παραποιούνται από τα εκβιαστικά και καλπονοθευτικά δίπολα)
επιβεβαιώνει τα εξής:
*
Περιφέρεια Αττικής: Εγγεγραμμένοι 2.787.062. Σγουρός 343.792 ψήφοι. Δηλαδή, ο «μικρός πρωθυπουργός» του ΠΑΣΟΚ στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, εξελέγη έχοντας την εμπιστοσύνη μόλις του 12% των ψηφοφόρων επί του συνόλου του εκλογικού σώματος... 

Στα «χαϊβάνια»!

Η αλήθεια στα ... αγγλικά!
Χτες, μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. 
Για την ακρίβεια εξέδωσε δυο πανομοιότυπες ανακοινώσεις:Μια γραμμένη στα ελληνικά και μία στα αγγλικά.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στα ελληνικά αναφέρεται:
«Η μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο (...). Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων (...)».
Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς το απόσπασμα της ανακοίνωσης που έχει εκδοθεί στα ελληνικά, απουσιάζει παντελώς από την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί στα αγγλικά!
Βλέπετε, η δεύτερη, η ανακοίνωση που είναι γραμμένη στα αγγλικά, απευθύνεται στους δανειστές και στις «αγορές». Σημειώνουμε ότι με αυτούς τους κυρίους είναι που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τη γνωστή δανειακή σύμβαση που υπάγει την Ελλάδα υπό το αγγλικό δίκαιο!
Οσο για την πρώτη ανακοίνωση, που γράφτηκε στα ελληνικά, είναι προφανές πού απευθύνεται: Στα «χαϊβάνια»! 
Εξίσου προφανής ο λόγος που εκδόθηκε: Για να εξυπηρετήσει προπαγανδιστικές αθλιότητες εσωτερικής κατανάλωσης!

ΙΚΑΡΙΑ : ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

   
   Ποιος είναι ο πρώτος που έσπευσε να συγχαρεί το νέο δήμαρχο Ικαρίας και κοινό υποψήφιο των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - Κουβέλη, που κατέβηκαν σε ενιαίο αντιΚΚΕ μέτωπο; Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. - και κατά δήλωσή του - ανιψιός του νέου δημάρχου, Κωστής Αϊβαλιώτης, ο οποίος θριαμβολογεί για «μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της Μεταπολίτευσης», όπως λέει στην αποκαλυπτική επιστολή του, την οποία παραθέτουμε αυτούσια.
«Αγαπημένε μου θείε, η πανάξια εκλογή σου ως Δημάρχου στο νέο Ενιαίο Δήμο Ικαρίας αποτελεί δικαίωση ενός αγώνα ετών για έξοδο του νησιού μας από τη μιζέρια και την υπανάπτυξη στις οποίες την είχαν βυθίσει μουχλιασμένες ιδέες και πρακτικές. Η χθεσινή ημέρα είναι ιστορική για το ακριτικό νησί μας, το οποίο ταλαιπωρήθηκε επί 36 χρόνια από ιδεολογικές αγκυλώσεις και από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του από το ΚΚΕ. Από σήμερα η Ικαρία παύει να είναι η περιθωριοποιημένη "Κούβα του Αιγαίου". 

«Ο χρήσιμος ηλίθιος»

Ο Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, χειροκροτεί τον ελληνικό λαό γιατί, λέει, έδωσε πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι κατανόησε το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Και συμπλήρωσε, με νόημα, ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Και ο Στρος Καν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά πως η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης όχι μόνο δεν επικροτείται από τον ελληνικό λαό, αντίθετα έφαγε ένα ηχηρότατο χαστούκι και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τα τοπικά κρατικά όργανα.
Αντιμετωπίζουν, όμως, ένα τμήμα του λαού, αυτό που ψήφισε τελικά τους κυβερνητικούς υποψήφιους, ως «χρήσιμο ηλίθιο», ελπίζοντας ότι και αυτή τη φορά το φτύσιμο θα το εκλάβει ως βροχή και θα ανοίξει ομπρέλες.
Οι υπόλοιποι, πάντως, και αυτοί που ευθέως καταψήφισαν την κυβερνητική πολιτική και όσοι επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να απέχουν, ας βρουν τρόπο να οργανωθούν έγκαιρα παντού όπου ζουν και εργάζονται.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΛΑΟΣ  • Τεράστια σε όγκο και παλμό η συγκέντρωση στην Αθήνα. Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της χώρας
  • Αλέκα Παπαρήγα: Ενωμένος ο αγωνιζόμενος λαός και η νεολαία πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Ούτε μια μάχη χαμένη, ούτε ένα λεπτό χαμένο. Καμιά συναίνεση, καμιά νομιμοποίηση στα σενάρια μεταμφίεσης του αστικού πολιτικού συστήματος, της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων

Σήμερα, βομβαρδίζουν με όπλο τον νέο υπολογισμό του ελλείμματος, για να μπήξουν πιο βαθιά το μαχαίρι στο σώμα του ελληνικού λαού.
 Η τρόικα δεν ήλθε στην Ελλάδα απρόσκλητη, ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ. 
Το μνημόνιο και η τρόικα είναι η απόλυτη συνέχεια και συνέπεια του ευρωμονόδρομου, της πολιτικής υπηρέτησης του κεφαλαίου, της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. 
Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από την τρόικα, πρέπει να βάλουμε στόχο να απαλλαγούμε από την πολιτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. 
Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από το σημερινό και τα επόμενα μνημόνια, πρέπει να απαλλαγούμε από την εξουσία των μονοπωλίων.

Να «μετατραπεί» σε νέο ηχηρό μήνυμα αντίστασης

Αρχισε χτες ο τριήμερος εορτασμός, που θα κορυφωθεί αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία, στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Ξεκίνησε, χτες, ο τριήμερος εορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, 37 χρόνια πριν, και τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν ζωντανά και εμπνέουν τους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Στο σύνθημα του Νοέμβρη του '73 «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία» σήμερα «προστίθεται» και το σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Η αυριανή αντιιμπεριαλιστική πορεία, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, μπορεί να μετατραπεί σε μια ακόμη απάντηση στην πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης σε αυτούς που παράγουν τον πλούτο, υπηρετώντας, πιστά, εκείνους που εκμεταλλεύονται, με κάθε τρόπο, το παρόν και το μέλλον του λαού.
Από χτες, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι προσέρχονται στο Πολυτεχνείο όχι απλά για να αφήσουν ένα λουλούδι σ' ένα «μουσείο» αγώνα, όπως θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά γιατί βλέπουν πως «δεν πάει άλλο».

«Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή».
   Η μέρα που τα τάνκς γκρέμισαν την πύλη του Πολυτεχνείου, πνίγοντας στο αίμα την εξέγερση, έμεινε στην ιστορία ως η μέρα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της χούντας. Ήταν μια μέρα ανάμεσα σε άλλες στην ιστορία που έδειξε για άλλη μια φορά ότι χωρίς αγώνες και θυσίες δεν κερδίζεται τίποτα. Ήταν επίσης η μέρα που ουσιαστικά άνοιξε ο κύκλος της μεταπολίτευσης, της μετάβασης δηλαδή από το ολοκληρωτικό καθεστώς της χούντας στη «δημοκρατία».

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αρκετοί γνωστοί και μη εξαιρετέοι εξαργύρωσαν τα όποια υπαρκτά ή ανύπαρκτα «αγωνιστικά» τους παράσημα με κυβερνητικές θέσεις, διαστρεβλώνοντας συνειδητά και διαρκώς την ιστορία, απονοηματοδοτώντας πλήρως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μετατρέποντας την επέτειο σε ένα άθλιο πανηγυράκι. Από τότε μέχρι σήμερα και με διάφορες αφορμές - από την εποχή των συλλήψεων για την Ε.Ο. 17Ν έως τις πρόσφατες εκλογές - πολλοί μίλησαν για κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης. Ειδικά πάντως στην τωρινή κοινωνική συγκυρία κάποια ερωτήματα τίθενται αμείλικτα.

Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 1973
Αφιερωμένο στους αγωνιστές της ελευθερίας του 1973.

17 ΝΟΕΜΒΡΗ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ