Σελίδες

13 Σεπ 2011

Η ίδρυση της Διεθνούς Ενωσης Εργατών (1η Διεθνής)



Η Ιστορία αποτελεί την πιο τρανή παρακαταθήκη για την πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας. Μα απ' όλη την Ιστορία ξεχωρίζουν σταθμοί που σφραγίζουν στο πέρασμά της τις κατοπινές εξελίξεις. 
Ο Μαρξ διατύπωσε την άποψη ότι όλη η Ιστορία των κοινωνιών είναι Ιστορία της ταξικής πάλης. Αλλά η Ιστορία της ταξικής πάλης έχει σε κάθε εποχή το δικό της υποκείμενο. Γέννημα της εξέλιξης των ίδιων των κοινωνιών και της ωριμότητας των παραγόντων για επαναστατικά άλματα.
28 Σεπτέμβρη στα 1864. Στην αίθουσα «Αγιος Μαρτίνος» του Λονδίνου αντιπρόσωποι των εργατών από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αμερική, την Πολωνία και την Ελβετία έκαναν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν την ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς με την ονομασία Διεθνής Ενωση Εργατών. 

Αγανακτισμένη....



Αναδημοσιέυση από το Ριζοσπάστη της 4/9/2011, ένα διήγημα που μιλά για τις σημερινές αγωνίες της εργατικής τάξης και ειδικά αυτών που δίνουν τον ευατό τους στην ιστορική αναγκαιότητα με την ενεργό στράτευση τους.
Το είδαμε στο γλομπιγκ
Τελείωσε η Γωγώ το ΤΕΙ και επέστρεψε Αθήνα. Τέσσερα χρόνια στερημένα. Νοίκι, μικροδαπάνες, όλα μετρημένα, τίποτε περιττό. Γύρισε στο πατρικό, ένα τριάρι 75 τετραγωνικά στριμωγμένο ανάμεσα σε άλλα τριάρια 75 τετραγωνικών κάπου στα Πατήσια. Ολη η οικογένεια εκεί. Πατέρας, μάνα κι άλλη μια αδελφή που σειρά της ήταν να σπουδάσει, μα δεν το αποφάσιζε κιόλας να πάει όπου πέρασε. Η σκέψη, ίδια σκοτούρα, πέταγε μια στα έξοδα που θα επωμιζόταν πάλι η οικογένεια, αλλά και το μάταιο όπως διαφαινόταν της προσπάθειας. Εβλεπε το σαράκι της ανεργίας να φωλιάζει στα νιάτα της μεγαλύτερης αδελφής, κάνοντας το πτυχίο άσκοπο ξόδεμα.

Η Γωγώ δεν το δεχόταν. Για μια σειρά λόγους. Από το φιλότιμο έως την αισιοδοξία με την οποία έμαθε να αντιμετωπίζει τη ζωή. Το φιλότιμο που ήρθε ως βίωμα από το σπίτι της, τον περίγυρό της, όλους τους λαϊκούς ανθρώπους που μεγαλώνοντας δίπλα τους είδε τη δύναμη με την οποία πάλευαν τις φουρτούνες. Την αισιοδοξία μαζί και με γνώση που ήρθαν από την Οργάνωση όπου εντάχτηκε νωρίς στα σπουδαστικά της χρόνια, από το πρώτο εξάμηνο ακόμα. Μια ένταξη που της ήρθε φυσιολογικά, δίχως πολλή σκέψη ή ενδοιασμούς. Σαν το λουλούδι που δένει σε καρπό ώστε η ομορφιά του να θρέψει τελικά τον κόσμο. Μπήκε γιατί εκεί ανήκε, από πάντα.

Πίσω απο τον "αποσυντονισμό" των αστικών πολιτικών σχημάτων

Από  γλομπιγκ
Σε χθεσινή ανάρτησή μας, παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Extra 3 στο οποίο βλέπουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κρίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει το όποιο νέο χαράτσι στις κατοικίες και μάλιστα αρνείται κατηγορηματικά να χρησιμοποίησει όπως λέει την ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Κι όμως όπως είδαμε προχθές (και θα νοιώσουμε λίγο αργότερα) και σε λιγότερο από 2 μήνες απο την προηγούμενη δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών αναιρεί & διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και προχωρά σε νέα φορολόγηση που θα φτάσει έως και τα 10 € ανα τμ κατοικίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και την ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ώστε να ελαχιστοποίησει τις απώλειες απο εργαζόμενους που θα αρνηθούν την πληρωμή.

Τέτοιες "ανατροπές" στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, έχουνε δει ουκ ολίγες φορές τα ματάκια μας, τα τελευταία 2 "περίφημα" χρόνια. Απο τα "λεφτά υπάρχουν" πήγαμε ύστερα στο "που πήγαν τα λεφτά ?", απο το "αν παγώσουμε τους μισθούς, θα παγώσουμε την αγορά" και το "αν αυξήσουμε τους φόρους στην μεσαία τάξη, θα μειώσουμε την αγοραστική τους δύναμη" τα οποία θα οδηγούσαν στην κατάρρευση, φτάσαμε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων κατα 20 και 30% ... δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε, τα ξέρετε τα περισσότερα ...

Καταγγέλλει τη σύλληψη στελέχους της ΚΝΕ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τη σύλληψη και κράτηση του Αγγελου Σιβρίδη, μέλους του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Σημειώνει ότι εντάσσεται μέσα στο συνολικότερο κλίμα τρομοκρατίας που στόχο έχει να φοβίσει το λαό και τη νεολαία και να κάμψει την αντίστασή του.
Το Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά σταμάτησαν για εξακρίβωση στοιχείων δύο μέλη της ΚΝΕ, που κατευθύνονταν προς την πλατεία Αριστοτέλους για να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Εγινε εξακρίβωση στοιχείων και σωματικός έλεγχος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αγγελος Σιβρίδης αρνήθηκε να δώσει στους αστυνομικούς έγγραφο με το χαιρετισμό του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να αποσπάσουν το έγγραφο με τη βία

«Μαύρο» στη μαυρίλα του ΛΑ.Ο.Σ.



«Το περίμενα αυτό, γιατί σε μία χώρα που επιμένει να κυβερνιέται με "πολιτική Σοβιέτ", τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν (...) ενώ συναναστρέφονται με τους νεοφιλελεύθερους των Βρυξελλών, επιμένουν να κυβερνιέται η χώρα "αλά Σοβιέτ", στη Σοβιετική Ενωση ήταν που έβαζαν φορολογίες συνεχώς στα ακίνητα, μέχρι τελικά που τους τα πήραν». Με τέτοια γλοιώδη κουτοπονηριά προσπάθησε χτες ο Γ. Καρατζαφέρης να αρθρώσει ένα σχόλιο για το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Πασχίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. να καταγραφεί σαν δύναμη που αντιπολιτεύεται δήθεν την κυβέρνηση, με την οποία συμπολιτεύεται επί της ουσίας, έχοντας συναινέσει στα βασικά σημεία της πολιτικής που αυτή εφαρμόζει.

Ποια ανάπτυξη;



Το γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε καμιά δεκαριά φορές στην «παραγωγική Ελλάδα» και στην «ανάπτυξη», που την ταίριαξε με διάφορα επίθετα, δεν πρέπει να μας μπερδεύει.  
Ακόμα και οι αστοί θέλουν την οικονομική δραστηριότητα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς. Το ζήτημα όμως είναι για ποια ανάπτυξη γίνεται λόγος, ποιος θα είναι ο κερδισμένος από μια τέτοια εξέλιξη.
Τις απαντήσεις τις έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας ως ακρογωνιαία λογική, την ιδέα ότι «η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά έχει προϋποθέσεις»
Τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν φτάνει να διαθέσεις εργατικό δυναμικό, πρώτες ύλες και εργοστάσια με μέσα παραγωγής. Για να λειτουργήσουν όλα αυτά, λέει η κυβέρνηση, πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο. Κι αυτό το άλλο, δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εξασφάλιση του κέρδους, για εκείνους που εμφανίζονται ως κάτοχοι στα μέσα παραγωγής. Για να ξεκινήσουν οι μηχανές να λειτουργούν και να πετύχουμε ανάπτυξη, λέει ο Παπανδρέου, πρέπει προηγούμενα να έχουμε εξασφαλίσει την κερδοφορία της επιχείρησης. Με κάθε τρόπο, μέσο και πολιτική. 

Ελληνοφρένεια - Φάρσα στο Υπουργείο Παιδείας




Το βίντεο αυτό είναι φυσικά χιουμοριστικό και πρόκειται για μια απο τις καλύτερες φάρσες της Ελληνοφρένειας, αλλά πίσω απο το αστείο του πράγματος, μπορεί κάποιος εύκολα να διαπιστώσει και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι υπάλληλοι των Υπουργείων όπως εξάλλου και η ηγεσία τους, όσο αναφορά το κουκούλωμα παρατυπιών και σκανδάλων.

Εχει απορίες...



«Τα λεφτά που υπήρχαν, πού πήγανε;» (σ.σ.: Το αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ).
*
Τι θα έλεγε ο κύριος πρωθυπουργός να κοιτάξει προς τη μεριά των τραπεζιτών;
Τη μεριά, δηλαδή, εκείνων προς τους οποίους έχει προσφέρει - σε λιγότερο από δύο χρόνια - πάνω από 80 δισ. ευρώ σε «πακέτα ενισχύσεων»...
*
`Η προς τη μεριά των κεφαλαιοκρατών.
Με τα (κατά «Σπήγκελ») 600 δισ. ευρώ καταθέσεις στην Ελβετία...
*
`Η προς τη μεριά των βιομηχάνων, των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, που:

«Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο»!



«Να μην υπάρχει οικογένεια χωρίς τουλάχιστον έναν εργαζόμενο»!
*
Αυτό βρήκε να ...εξαγγείλει (!) ο άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη.
Και μην πει κανείς ότι του «ξέφυγε».
Τα «παπαγαλάκια» που έχουν επιφορτιστεί το ευγενές καθήκον να «ξεσκονίζουν» την εξουσία, μην αρχίσουν τα γλοιώδη: Οτι ο κύριος πρωθυπουργός «κάτι άλλο» ήθελε να πει ή ότι λόγω της - γνωστής - σχέσης του με τα ελληνικά, του βγήκε «λάθος».
Οχι μόνο γιατί η φράση είναι ατόφια παρμένη από την γραπτή του ομιλία (δηλαδή, τόσο πολύ το εννοούν, που το έχουν και γραμμένο σε μια ομιλία που την ετοίμαζαν βδομάδες, αν όχι μήνες!),
αλλά και διότι το επανέλαβε την επόμενη μέρα στη συνέντευξη Τύπου.

Ομολογούν την καραμπινάτη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.



Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος κατά του λαού της Λιβύης γίνεται με πρόσχημα την υπεράσπιση και διάσωσή του από το βάρβαρο αντιδραστικό καθεστώς του Καντάφι. 
Οι αντικαθεστωτικοί τάχα ηγούνταν μιας ένοπλης λαϊκής εξέγερσης για δημοκρατία και ελευθερία. 
Η αστική προπαγάνδα είχε σηκώσει κουρνιαχτό γι' αυτά τα ζητήματα. 
Στην ίδια προπαγάνδα συνέβαλαν και οι όλων των αποχρώσεων οπορτουνιστές (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΟΕ κ.λπ.). Ολοι αυτοί επίσης μιλούσαν για εξέγερση.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή των εξελίξεων στη Λιβύη μίλησε για ιμπεριαλιστική επέμβαση. Με ποιο σκοπό; 
Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη με επίφαση τη δημοκρατία και την ελευθερία επεμβαίνουν στη Λιβύη για να επιβάλουν αστικούς εκσυγχρονισμούς ανατρέποντας ένα δικό τους καθεστώς, που μάλιστα χτύπησε αλύπητα τις κομμουνιστικές ιδέες.