Σελίδες

17 Δεκ 2011

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Πασχίζει για να ξεπεράσει ο καπιταλισμός την κρίση.



Οι ευρωοπορτουνιστές καταγγέλλουν σε διακήρυξή τους ότι στην τελευταία Σύνοδο υπογράφτηκε «η διαταγή εκτέλεσης της ανάπτυξης»
Το ρόλο του ως στυλοβάτη της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία το σιτιζόμενο απ' την ΕΕ «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», αυτή τη φορά με διακήρυξη του Συμβουλίου των προέδρων του «για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Η διακήρυξη, την οποία συνυπογράφει και ο ΣΥΝ, συσκοτίζει το χαρακτήρα της κρίσης και υποδεικνύει σαν αιτία της την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική», ενώ παρουσιάζει την ΕΕ σαν «υποτελή» στις αγορές. Το ΚΕΑ ενίσταται επειδή με τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής«στερείται απ' τους λαούς η κυριαρχία τους επί των προϋπολογισμών τους» και ότι «υπέγραψαν τη διαταγή εκτέλεσης της ανάπτυξης».

Μεγαλώνουν τα ρήγματα σε ΕΕ - Ευρωζώνη.


Εμφανής η ανησυχία στο στρατόπεδο των αστών για το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης
Οι νομοτέλειες της κρίσης υπερβαίνουν την πολιτική διαχείριση για το ξεπέρασμά της, πυροδοτώντας οξυμένους ανταγωνισμούς και φυγόκεντρες τάσεις
Πληθαίνουν διαρκώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ μπαίνουν σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, γεγονός που οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ενισχύει τους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό των απωλειών από την κρίση και το μοίρασμα των αγορών. Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, από τη μια, κλιμακώνουν τον πόλεμο κατά των λαών για να διασώσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, αλλά την ίδια στιγμή βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των πόλων που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, ιδιαίτερα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Το στίγμα έδωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ανέξοδα ότι εάν όλα τα καπιταλιστικά κράτη δεν εργασθούν από κοινού για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης κρίσης χρέους, η ανθρωπότητα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια βαθιά οικονομική ύφεση που θα έχει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του '30.
«Καμία οικονομία στον κόσμο - ούτε οι χώρες χαμηλού εισοδήματος, ούτε οι αναδυόμενες οικονομίες, ούτε οι χώρες μεσαίου εισοδήματος, ούτε οι μεγάλες οικονομίες - δεν θα μείνει αλώβητη από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκδήλωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Είναι ακριβώς η περιγραφή αυτού που συνέβη τη δεκαετία του '30 και αυτό που ακολούθησε δεν είναι κάτι στο οποίο προσβλέπουμε», δήλωσε ωμά, υπονοώντας ότι ένας γενικευμένος πόλεμος είναι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζουν οι καπιταλιστές.

Συνεννοημένη επίθεση στο ΠΑΜΕ



Κλιμακώνεται η εργολαβία που έχει αναλάβει ο ΛΑ.Ο.Σ. στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης να πρωταγωνιστεί στην αντικομουνιστική επίθεση και τη συκοφάντηση του ταξικού κινήματος. 
Μετά τον Γ. Καρατζαφέρη, που τις προάλλες χαρακτήρισε το ΠΑΜΕ «κακοήθη όγκο» για την οικονομία και ζήτησε «εθνικό μέτωπο» για να αναχαιτιστεί η ενίσχυση του ΚΚΕ, χτες, ο Θ. Πλεύρης, υπερασπιζόμενος τους μεγαλοξενοδόχους της Αθήνας, είπε ότι «δεν μπορεί ο ξενοδόχος της Αθήνας καθημερινά να πληρώνει τους κουκουλοφόρους και το κάθε συνδικαλιστικό όργανο, όπως το ΠΑΜΕ, που κλείνει τα πάντα και δεν λειτουργεί τίποτα»... 
Η προσπάθεια να ταυτιστούν οι παρακρατικοί και προβοκάτορες, που από πρώτο χέρι τους ξέρει ο ΛΑ.Ο.Σ., με το ταξικό κίνημα και τη μαζική πολιτική πάλη, είναι εμφανής. 

«Εναλλακτικά τοπικά νομίσματα» και καπιταλισμός.



Μια ουτοπία κυκλοφορεί από τότε που ξέσπασε η κρίση. Ότι μπορούν οι πολίτες να δημιουργήσουν το δικό τους «εναλλακτικό ανταλλακτικό νόμισμα» ή τη δική τους «μονάδα ανταλλαγής» και να αγνοήσουν του ευρώ! 
Πρόκειται περί ουτοπίας. Οι άνθρωποι αυτοί απλά αγνοούν ότι κάθε νόμισμα ή αποδεκτή μονάδα μέτρησης της ανταλλακτικής αξίας την ίδια δουλειά κάνει, ακόμη και όταν δεν είναι αναγκαστικής κυκλοφορίας. Στην αρχαιότητα τα πρόβατα, το αλάτι, ο χρυσός (μέχρι τον 20ο αι.) και άλλα αντικείμενα - εμπορεύματα αποτέλεσαν για χιλιετίες τα μέσα ανταλλαγής και δεν ήταν ούτε χαρτονομίσματα, ούτε άυλα μέτρα μέτρησης αξιών. Όμως έπαιζαν τον ίδιο ρόλο. Τώρα δε στον καπιταλισμό έχει αποθεωθεί ο ρόλος του χρήματος, ακριβώς γιατί αποτελεί μέσο συσσώρευσης άυλων αξιών και όχημα του κεφαλαίου. 


Ας μη δίνουμε λοιπόν μεγαλύτερη αξία απ αυτή που έχουν κάποια «εναλλακτικά» νομίσματα (ΤΕΜ, ΕΜΠΟ, Οβολό κ.α) που εμφανίστηκαν σε Βόλο, Ροδόπη, Πάτρα, Κρήτη κλπ.

Ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ παντού!



ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Με ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στο γεμάτο από κόσμο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, στη Λιμνοπούλα, ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Ηπειρο. 
Νωρίτερα το πρωί, η Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποίησε περιοδεία στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» και συζήτησε με τους εργαζόμενους. 
Ακολούθησε περιοδεία και ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» και στη μεταλλουργία «Spider». 
Το απόγευμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Καριπίδης».

Συνειδητός αποπροσανατολισμός... για να υποτάξουν το λαό.



Στο βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, βρέθηκε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης. 
Μεταξύ άλλων, είπε: «Τα γενεσιουργά αίτια όμως της κρίσης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι συστημικά. Εχουν να κάνουν με το εσωτερικό μας πρόβλημα και το εσωτερικό μας πρόβλημα έχει να κάνει με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και συνολικά της χώρας. Αυτή είναι η απάντηση». Κρύβουν συνειδητά από το λαό ότι η κρίση προήλθε από τη συσσώρευση κερδών και την υπερπαραγωγή προϊόντων από τους καπιταλιστές, και ότι δεν είναι συνέπεια μιας κακής διαχείρισης από την πλευρά του πολιτικού συστήματος, όπως την παρουσιάζουν. Θέλουν το σύστημα να μείνει στο απυρόβλητο της λαϊκής πάλης, την οποία φιλοδοξούν να ενσωματώσουν και να ξεγελάσουν με μερεμέτισμα του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό που σηματοδοτεί και η προπαγάνδα για αλλαγές στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 

Στην Αθήνα, μέσ' το κέντρο...



Κάνε τη σύγκριση: Από τη μια οι μεταφυσικές εξηγήσεις για τα νέα μέτρα: κάποιοι κακοί. Από την άλλη, μια ανάλυση που δείχνει ποιος και με τι κέρδος.
Από τη μια οι θύτες ανακαλύπτουν μια κροκοδείλια «αλληλεγγύη».
Κι από την άλλη το εργατικό κίνημα, που έχει βάλει πλώρη να ξεμπερδεύει με τον αντίπαλο.
Δεν είναι δύο σχολές δημοσιογραφίας. Είναι δυο τάξεις σε πόλεμο.
Από τη μια ο αστικός Τύπος σ' όλες τις παραλλαγές του (καθαρόαιμες στο πλευρό των μονοπωλίων και με φερετζέ πάλι στο πλευρό των μονοπωλίων, αλλά έτσι που να λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα στα μετόπισθεν του εργατικού κινήματος).
Από την άλλη ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα αντιμετωπίσει την εξουσία των μονοπωλίων.
Δυο κόσμοι σε σύγκρουση. Η δημοσιογραφική πένα παίρνει θέση: Με τα μονοπώλια ενάντια στην εργατική τάξη, ή, με την εργατική τάξη ενάντια στα μονοπώλια.

Αστική κυβέρνηση ή λαϊκή εξουσία;



Την Τετάρτη 14/12/2011 η «Αυγή» έγραφε «για τη «συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου, το οποίο μάλιστα μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει στις ερχόμενες εκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό αντιμετωπίζεται από το αστικό στρατόπεδο με φρίκη. "Ερχονται οι κομμουνιστές", "Αυτή τη φορά δεν θα χρειαστούν καν όπλα, θα τους ψηφίσει ο λαός", προειδοποιούν οι εφημερίδες του συστήματος. "Θα σας πάρουν τα σπίτια" φωνάζει ο Καρατζαφέρης. Αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η εκφορά και μόνο της λέξης "δημοψήφισμα" από τον ΓΑΠ προκάλεσε τέτοιον πανικό που τελικά θυσιάστηκε παραδειγματικά ο εμπνευστής του. Ολα αυτά προφανώς δεν αξιολογούνται από το ΚΚΕ. Θεωρεί το ΚΚΕ ότι ο ταξικός εχθρός κάνει πως φοβάται για να μας παρασύρει σε αποκοτιές;
Η "αντεπίθεση" που προτείνει ο Περισσός, μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε πώς θα εκφραστεί; Μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο το ΠΑΜΕ "να παρευρίσκεται και να χαιρετίζει" και μέχρι εκεί»...

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα κατά την περιοδεία στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό «Πίνδος»



Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:
     Για τα νέα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση
«Τα τρία κόμματα που είναι στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένα να πατήσουν πάνω σε πτώματα προκειμένου να ανταποκριθούν στην ανάγκη να κάνουν την εργατική δύναμη εντελώς φθηνή απέναντι στους επιχειρηματίες, γιατί αυτό που βάζουν οι επιχειρηματίες είναι ότι για να κάνουν επενδύσεις πρέπει να χάσουν ακόμα περισσότερα οι εργαζόμενοι. Επομένως ο αγώνας πρέπει να γίνει τώρα πιο καθαρός και να έχει προοπτική. Η άμυνα δεν προσφέρει τίποτα, η απογοήτευση τίποτα. Επίθεση μαζική του λαού μέχρι την τελική νίκη».
Σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ ότι αν η αριστερά ενωνόταν θα έβγαινε πρώτο κόμμα και ως εκ τούτου έχουν ιστορικές ευθύνες όσοι το αρνούνται.
«Καλά, ο καθένας μπορεί να παίρνει την επιθυμία του για πραγματικότητα, το κυριότερο, όμως, είναι το εξής: Είναι ένα είδος  «ναρκωτικού»; Δεν ξέρω τι να το πω.

Περί «τέχνης» εν μέσω κρίσης...



Ο κύριος Παπαδήμος μιλώντας σε εκπροσώπους των πολυεθνικών ομίλων στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ήταν κάτι παραπάνω από... γλαφυρός:
  • «Βασική μας επιδίωξη - τους εξήγησε - είναι οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό».
  • «Η κυβέρνηση - πρόσθεσε -καταβάλλει προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας».
*
Συμπέρασμα:
Στο σφυρί η δημόσια περιουσία.
Τσεκούρι - κι άλλο τσεκούρι - στους μισθούς των εργαζομένων.
Λάστιχο οι εργασιακές σχέσεις.
*
Αλλά δεν ήταν μόνο ότι μόλις μέσα σε δύο προτάσεις ο πρωθυπουργός έσπευσε - με... τεχνοκρατική σαφήνεια - να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών.

Ο πόλεμος στο Ιράκ... «τελείωσε».



Προχτές, ο Ομπάμα κήρυξε το... τέλος του πολέμου στο Ιράκ. 
Βέβαια, ο πόλεμος δεν τέλειωσε.
Είναι όμως μια καλή αφορμή το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, για να γίνει ένας «απολογισμός» των όσων έχουν συμβεί μέσα σε αυτά τα χρόνια από την έναρξη της εισβολής και κατοχής του Ιράκ, τον Μάρτη του 2003.
Σε αυτά χρόνια της «εξαγωγής δημοκρατίας», της ασύλληπτης καταστροφής, του ολοκαυτώματος, της συνενοχής και υποκρισίας της ΕΕ,
της τρομοκρατίας και της υπαγωγής της ανθρωπότητας στο καθεστώς μιας βαρβαρότητας που ξεπερνά σε κτηνωδία όλα τα εγκλήματα που γνώρισε μέχρι σήμερα ο πλανήτης,
στα χρόνια που μεσολάβησαν και που μοιάζουν να αποτελούν τη συνέχεια της χιτλερικής θηριωδίας με τη σκυτάλη να έχει περάσει από τα Ες - Ες στους πεζοναύτες του Μπους, της Χίλαρι και του Ομπάμα: