Σελίδες

21 Δεκ 2010

Χρεοκοπία του λαού ή των μονοπωλίων;

Καθώς αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλούν οι συνέπειες της κρίσης και η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες να δημιουργηθεί ρωγμή στο πολιτικό σύστημα κυριαρχίας της άρχουσας τάξης το επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα, εντείνεται η προσπάθεια της αστικής τάξης να αναμορφώσει το πολιτικό σύστημα, να αξιοποιήσει το ρεφορμιστικό ρεύμα μέσα στο εργατικό κίνημα, αλλά και τα οπορτουνιστικά αναχώματα σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και τις αυθόρμητες αντιδράσεις. 
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την πρόταση του ΣΥΝ για «αναδιαπραγμάτευση του χρέους», καθώς και την παραλλαγή της από Πρωτοβουλία «αριστερών οικονομολόγων», που προβάλλει τη γραμμή «παύση πληρωμών - έξοδο της χώρας από το ευρώ». 
Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συμμετέχουν στελέχη απ' όλο το φάσμα του οπορτουνιστικού ρεύματος (απ' τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ΝΑΡ).

Κρύβουν τον πραγματικό εχθρό


   Από τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, μέχρι τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, άλλες δυνάμεις που πλασάρονται σαν «αντικαπιταλιστικές», αναπαράγεται με αποχρώσεις το ιδεολόγημα ότι η χώρα βρίσκεται υπό την κατοχή είτε της ΕΕ, είτε του ΔΝΤ και ότι η ασκούμενη πολιτική έχει τη δική τους σφραγίδα, αφού η κυβέρνηση είναι «υπό κηδεμονία». Στην ίδια θέση και η εκκλησία. Η θέση αυτή είναι επιζήμια και επικίνδυνη για το λαό και το κίνημά του. Στόχο έχει να αφήσει την εκάστοτε κυβέρνηση στο απυρόβλητο. Να εγκλωβίσει το λαό σε ψευτοδιλήμματα για το ποιος είναι ο καλύτερος ιμπεριαλιστής και να αποσπάσει τη λαϊκή πάλη από τον πραγματικό αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την κυρίαρχη στρατηγική, η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και προωθείται ενιαία από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Αποδέσμευση ρήξης και λαϊκής εξουσίας ή διαχείρισης και αστικής «διευθέτησης»;

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
«Υπάρχει ο "κακός" καπιταλισμός, είναι ο καπιταλισμός εκτός της ΕΕ.Αλλά υπάρχει και ο "καλός" καπιταλισμός, είναι ο καπιταλισμός εντός της ΕΕ».
Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί το ιδεοληπτικό «σύννεφο» όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, που μέσα από διάφορα σχήματα (σ.σ.: «το κόστος της παραμονής μικρότερο από το κόστος της αποχώρησης», «καλύτερα μέσα παρά έξω» κλπ.) που προώθησε και μέσω της πολιτικής της πυγμής επέβαλε η άρχουσα τάξη για περίπου τρεις δεκαετίες στη χώρα.
Σήμερα, όμως, που το μοντέλο της ΕΕ ξεθωριάζει στα μάτια και στη συνείδηση όλο και περισσότερων Ελλήνων, ορισμένοι υπηρετούν το ίδιο σχήμα φροντίζοντας να το... αναποδογυρίζουν:
«Υπάρχει ο "κακός" καπιταλισμός, ο καπιταλισμός εντός της ΕΕ. Αλλά - λένε - υπάρχει και ο "καλός" καπιταλισμός, ο καπιταλισμός εκτός της ΕΕ»!

Κάθε 1 ΕΥΡΩ που «μας δίνουν», μας το χρεώνουν ... 6 ΕΥΡΩ!

Εν μέσω «μηχανισμών βοήθειας», «ευρωομολόγων» και νέων «εθνικών επιτυχιών», όπως στην προχτεσινή σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ας δούμε μια ενδιαφέρουσα πλευρά των σχέσεων ΕΕ - Ελλάδας: Τα περίφημα «πακέτα». Πρόκειται για τα ΜΟΠ της περιόδου 1986-93, ύψους 471 εκατ. ευρώ, για το Β΄ ΚΠΣ της περιόδου 1994-99, ύψους 12,3 δισ. ευρώ, για το Γ΄ ΚΠΣ της περιόδου 2000-2006, ύψους 26,1 δισ. ευρώ. Εδώ τώρα έρχονται να «προστεθούν» και τα 26,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου 2007-2013.
Το άθροισμά τους είναι περίπου 65 δισ. ευρώ.
Αν ακολουθήσουμε τη «χυδαία» λογιστική προσέγγιση των φίλων της ΕΕ, όταν μιλούν για τα «λεφτά που παίρνουν οι Ελληνες από τις Βρυξέλλες», τότε προκύπτει το εξής:

Να καταδικαστεί η πρόκληση και ο τραμπουκισμός των ομάδων ΕΑΑΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.τ.λ.



Η πλακέτα που ενόχλησε το
συνονθύλευμα της ΕΑΑΚ...
ΠΑΜΕ

  • Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου και τοπικών Γραμματειών
  • Δεκάδες οι ανακοινώσεις και οι υπογραφές σε ψηφίσματα από σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς
Την αφαίρεση της πλακέτας προς τιμήν της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, που είχε τοποθετηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταγγέλλει την τραμπούκικη προκλητική ενέργεια των ομάδων ΕΑΑΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.τ.λ., να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν την πλακέτα που είχε τοποθετηθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προς τιμή της νεαρής φοιτήτριας της Παντείου και στελέχους της ΚΝΕ Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.




ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ σοσια...ΛΗΣΤΑΡΧΩΝ

ΝΑΙ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ μου, το ΠΑΣΟΚ περικόπτει, φορολογεί, καταργεί δικαιώματα, δημιουργεί ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια, κατεστραμμένους και άστεγους, αλλά ...έχει καλή ψυχή!
Το επιβεβαίωσε - για όσους είχαν αμφιβολίες - και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας, που ξεκαθάρισε πως η ψυχή του κινήματος έχει παραμείνει αλώβητη από την πολιτική του και ανήκει στην κοινωνία (η ψυχή πάντα).
Από κανάλια και εφημερίδες, μαθαίνουμε επίσης με λεπτομέρειες πόσοι από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μετά από έντονη συνειδησιακή διαμάχη, με δάκρυα στα μάτια, με πόνο στην καρδιά, με σφιγμένα χείλη και με μελαγχολία, το πρόσφατο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο...
Τώρα εμείς πρέπει να τα πιστέψουμε όλα αυτά και αν μπορούμε να συμπαρασταθούμε ηθικά στους δυστυχείς αυτούς πράσινους βουλευτές στις δύσκολες ώρες που περνάνε...
Αυτούς ντε, που θα σηκώσουν όλοι το χεράκι τους για να ψηφίσουν αύριο τον προϋπολογισμό του μνημονίου...

Η στρατηγική της χειραγώγησης και ο βαθύς ύπνος των χειραγωγημένων

απο Διακυβέρνηση και πολιτική

Ο Αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκυ συνέταξε μία λίστα με τις 10 στρατηγικές χειραγώγησης από τα ΜΜΕ.

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ

Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών. Η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής είναι επίσης απαραίτητη για να μην επιτρέψει στο κοινό να ενδιαφερθεί για απαραίτητες γνώσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της ψυχολογίας, της νευροβιολογίας και της κυβερνητικής. «Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει  καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).


2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ

Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί.
Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

Την ώρα της κρίσης


Εμπλοκή: Την ώρα που όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι οι άνθρωποι δεν έχουνε φράγκα στην τσέπη, γι' αυτό δεν ψωνίζουν, βγήκε ο γνωστός Μίχαλος, των μεγαλεμπόρων, να καταγγείλει όσους διαδηλώνουν, ως αιτία για τα κεσάτια στην αγορά. Ανάγκασε έτσι ως και τον Πρετεντέρη του MEGA να ζητήσει να του πει μία απεργία για την οποία να μην έχουν διαμαρτυρηθεί οι έμποροι.
Προς στιγμήν, ο εκπρόσωπος των μεγαλεμπόρων φάνηκε να τα χάνει, αλλά ήδη είχε σώσει την παρτίδα ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΘΕΛ που δήλωσε ότι δεν μοιάζει με τους άλλους, αλλά εδώ και 15 χρόνια ζητάει αυτά που σήμερα αποφασίζει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο Μίχαλος να αρπάξει την ευκαιρία και να τον χαρακτηρίσει «Εφιάλτη» για τους εργαζόμενους.
Ολοι μαζί προσπέρασαν έτσι το πολύ απλό πρόβλημα: Οτι στον καιρό της καπιταλιστικής κρίσης, στον καιρό που το μεγάλο κεφάλαιο απειλεί να εξαφανίσει από το χάρτη και εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, τελικά κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν με ποιον είναι, ενάντια σε ποιον.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

Απόσπασμα από την παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς

«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2001 υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική επιλογή της αστικής τάξης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιτάχυνση της υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Ταυτόχρονα, επιδιώκει τη διαχείριση της δημοσιονομικής εκτροπής που είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες του λαού.
Η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα έχει ως βασική συνέπεια την επιτάχυνση της πορείας επιδείνωσης της θέσης της λαϊκής οικογένειας και για πρώτη φορά την απόλυτη εξαθλίωση σημαντικών τμημάτων των εργατοϋπαλλήλων.

«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΘΩΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΩΝ ΚΑΡΤΕΛ!
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!
   Σήμερα (21/12) το Υπουργικό Συμβούλιο, αναμένεται να καταλήξει στο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα «απελευθερώνονται», ως αρχή, όλα τα "κλειστά" επαγγέλματα. Δηλαδή καταρχήν αίρονται οι διοικητικοί περιορισμοί και ο καθορισμός τιμών για όλα τα επαγγέλματα.

   Παρόλα αυτά, το νομοσχέδιο που έχει διαμορφωθεί δεν περιέχει ρυθμίσεις για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά. Η περαιτέρω εξειδίκευση των σχετικών αποφάσεων, θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού. Με άλλα λόγια, δια υπουργικών αποφάσεων θα αποφασίζεται η «απελευθέρωση» (ολική ή μερική) ενός κλάδου.