Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

"Μονόδρομος για τους αστούς η καταστροφή κεφαλαίου", Α. Παπαρήγα στην ΝΕΤ.

9-5-2011 ομιλία Αλ. Παπαρήγα στην φιλοσοφική.avi

Εργαλείο για την περεμπόδιση κάθε πολιτικής εναντίωσης στον καπιταλισμό

Στα μέσα Μάη αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή
Ευθεία βολή στην πολιτική δράση του ΚΚΕ, στη σχέση του Κόμματος με το λαό και τα μέλη του, επιχειρεί η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, στο οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των κουπονιών και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των κομμάτων από το κράτος και τις τράπεζες. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μέσα στο Μάη για διαβούλευση σε επίπεδο κομμάτων, ώστε στη συνέχεια να πάει προς συζήτηση και ψήφιση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11 ΜΑΗΗ κυβέρνηση κλιμακώνει τον πόλεμο εναντίον των κατακτήσεων του λαού με νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων: μείωση μισθών και συντάξεων, τσεκούρωμα επιδομάτων, κατάργηση ωραρίων, Συλλογικών Συμβάσεων, νέα φορολογικά βάρη, ιδιωτικοποιήσεις, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Ετοιμάζεται νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό με την κατάργηση των Βαρέων κι Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), την απαλλαγή της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές, πετσοκόβονται οι επικουρικές συντάξεις. Όλα είναι μέτρα που ενισχύουν το κεφάλαιο και την κερδοφορία του.

Πρόσω ολοταχώς για την αποποινικοποίηση

Σε πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική, οι δυνάμεις που διοργάνωσαν και φέτος το ναρκω-φεστιβάλ
Τη στιγμή που τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ αιμορραγούν οικονομικά, τα Κέντρα Πρόληψης φυτοζωούν και οδηγούνται σε κλείσιμο, η κυβέρνηση προωθεί βήμα - βήμα τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επέλεξε το χώρο του ναρκω-φεστιβάλ για να ανακοινώσει ότι έχει δώσει νομοσχέδιο στον υπουργό Υγείας - ως μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής - όπου προβλέπεται πλήρηςαποποινικοποίηση του χρήστη ανεξαρτήτως ουσιών και αποποινικοποίηση της μικροδιακίνησης.

Το «χρήσιμο» πρόσχημα της τρομοκρατίας.Ο «μύθος» του περιβόητου Οσάμα Μπιν Λάντεν και της «Αλ Κάιντα» θα εξακολουθήσει να αξιοποιείται από τους ιμπεριαλιστές για πολύ καιρό ακόμα μετά την εμφανιζόμενη εκτέλεσή του στο Πακιστάν από Αμερικανούς κομάντος, και μάλιστα σε σπίτι που βρισκόταν δίπλα από τη στρατιωτική Σχολή του Πακιστάν και στα «περίχωρα» του Ραουαλπίντι, την έδρα του πακιστανικού στρατού (!) Ο Λάντεν ήταν πράκτορας της CIA από τη δεκαετία του '80 που συμμετείχε ενεργά στο αιματοκύλισμα του αφγανικού λαού την περίοδο που αυτός, προσπάθησε να ξεκολλήσει από το σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση με τη βοήθεια των σοσιαλιστικών χωρών και της Σοβιετικής Ενωσης από το 1979.

Για τη στάση του οπορτουνιστικού συνονθυλεύματος.Στις 18 του Μάη, οι σπουδαστές έχουν ευκαιρία να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των παρατάξεών τους ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, δυναμώνοντας τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Χρειάζεται όμως να βγάλουν συμπέρασμα για το ρόλο των αναχωμάτων ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-ΕΑΑΚ, να τους γυρίσουν την πλάτη. Από όλη τη φετινή χρονιά είναι πλούσια τα παραδείγματα της δράσης τους που εκτός από το ότι νοθεύει το ριζοσπαστισμό, παίρνει πολλές φορές και αντικομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Ετσι κι αλλιώς αυτός είναι ο οπορτουνισμός, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, και στα Πανεπιστήμια - ΤΕΙ.

Κρίση 2009-2011. Δράση - πρόταση του KKE.

Καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα 2009-2011.Συνεισφορά του ΚΚΕ
στην αντεπίθεση της εργατικής τάξης. Η πρότασή του για τη διέξοδο.

«Κοινωνική ειρήνη» θέλει ο ΣΥΝ...


Κάλεσμα προς το εργατικό λαϊκό κίνημα για άνευ όρων συνθηκολόγηση και «ταξική ειρήνη», προκειμένου να υπάρξει «ανάπτυξη», απηύθυνε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real», υιοθετώντας επί της ουσίας την άποψη του Ν. Χατζηνικολάου ότι η εργατική τάξη με τους αγώνες της έχει ευθύνη στη διόγκωση του χρέους. 
Ο Ν. Χατζηνικολάου είπε μεταξύ άλλων ότι «η αριστερά (...) ποινικοποίησε το κέρδος, στάθηκε απέναντι στις επιχειρήσεις, έκλεινε τα πανεπιστήμια, έκλεινε τα λιμάνια, έκλεινε τα ξενοδοχεία,

Μπαράζ παρεμβάσεων χτες απ' όλα τα κόμματα, μπροστά στα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα...Κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στα λαϊκά στρώματα και κινήσεις επιθετικής «αναδιάταξης» του πολιτικού σκηνικού σχεδιάζει η κυβέρνηση, με τα στελέχη της να καλούν σε «επιστράτευση» το σύνολο των αστικών κομμάτων για την προώθηση της βάρβαρης πολιτικής. Μετά τη μυστική σύσκεψη του Λουξεμβούργου την προηγούμενη Παρασκευή, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών 
Γ. Παπακωνσταντίνου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει «νέο μνημόνιο» με δυσβάστακτα και επιπρόσθετα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας».
Μπροστά στη νέα επέλαση - κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «νέο μνημόνιο ή επέκταση του υφιστάμενου» - χτες εξελίχθηκε μια μεθοδευμένη επιχείρηση αφ' ενός τρομοκράτησης του λαού και αφ' ετέρου δημιουργίας κλίματος «εθνικής ενότητας και συμπόρευσης», ενώ αναζωπυρώθηκαν και τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Προβληματισμός για το είδος της αντιλαϊκής πολιτικής...ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ επί αναλύσεων, σενάρια επί σεναρίων και θεωρίες επί θεωριών για το «τι συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο» κατά την έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας...
Πάντως, η αύξηση των μισθών και συντάξεων, η μείωση της ακρίβειας, η ενίσχυση της ασφάλισης, των κοινωνικών παροχών και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ...δεν συζητήθηκαν.
Για την ακρίβεια, ούτε που τους πέρασαν από το μυαλό τέτοια πράγματα. 
Αντιθέτως το πώς θα πληρώσουμε ακόμη περισσότερο προφανώς συζήτησαν, έστω κι αν δε γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες.
Και, βέβαια, το θέμα δεν είναι αν θα συνεχιστεί η επίθεση στους εργαζόμενους με «επιμήκυνση», με «κούρεμα», με «αναδιάρθρωση» ή με «μειωμένα επιτόκια». 
Το θέμα είναι να σταματήσει και να έρθει ο λαός στο προσκήνιο.

«πρετεντέρειες» μπαρούφες...Για τον δημοσιολόγο του «Βήματος», Γ. Πρετεντέρη, όποιος λέει ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν πράκτορας της CIA λέει «μπαρούφες». 
Δεν θα ασχολιόμασταν με τις «πρετεντέρειες» μπαρούφες, αν δεν φωτογράφιζε το ΚΚΕ, αναφέροντας στο άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής»: «Βεβαίως, εκείνοι που ανακάλυψαν ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν πράκτορας της CIA είναι περίπου οι ίδιοι που είχαν βρει στο παρελθόν ότι και ο Νίκος Πλουμπίδης ήταν πράκτορας των Αμερικανών - άρα, δεν ξέρω πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνουμε τις διαβεβαιώσεις τους...».

Διάβαζε, ερεύνα και μην τους πιστεύεις!Ηθελαν, γράφει ένας αρθρογράφος, οι Γάλλοι τη μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο για να προστατέψουν τις τράπεζές τους, αλλά δεν την ήθελαν οι Γερμανοί που έχουν απαλλαγεί από τα ελληνικά τοξικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, παιχνίδι για τη σωτηρία αυτών ή των άλλων καπιταλιστών γίνεται.
Μιλάνε για «επιθέσεις κατά της χώρας». Απο πού κι ως πού ο μεταξύ τους πόλεμος των καπιταλιστών είναι πόλεμος κατά της χώρας; (σημείωση: δεν είναι καθόλου διακοσμητικός ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν κάθε τρεις και λίγο σπεύδει να ζητήσει για λογαριασμό της αστικής τάξης τη συστράτευση των λαϊκών στρωμάτων...).

«Λαγός»...Αλλοι υπηρετούν την προσωπική τους πολιτική στρατηγική επιλέγοντας το ρόλο του «κυνηγού». 
Κι άλλοι το ρόλο του «λαγού».
Ο Λοβέρδος ανήκει στους δεύτερους. 
Το έχει ξανακάνει όταν έγινε «λαγός» του πρώτου μνημονίου με εκείνο το
«δεν υπάρχει σάλιο». 
Το επαναλαμβάνει σήμερα, σε μια στιγμή που έρχεται 
στο προσκήνιο η συζήτηση περί νέου μνημονίου, λειτουργώντας ξανά ως «λαγός» ενδεχόμενων εξελίξεων.
Από μια άποψη ο Λοβέρδος είναι απόλυτα συνεπής με το συνολικό μοντέλο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

Στοιχειώδες «Η ανάπτυξη θέλει όρους κοινωνικής ειρήνης».Γνωστή θέση. 
Τη συναντά κανείς σε χίλιες μεριές στο ευαγγέλιο του ΣΕΒ. Επαναλαμβάνεται σε κάθε δεύτερη παράγραφο στις εκθέσεις των τραπεζιτών. Πρόκειται για την καραμέλα του ΠΑΣΟΚ. Για το «μότο» της ΝΔ και όλων των εκ δεξιών διαμερισμάτων της «πολυκατοικίας».
Από τον Παπανδρέου μέχρι τον Στέφανο Μάνο κι από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι τον Παπακωνσταντίνου και τον Ντομινίκ Στρος Καν δεν θα βρεις κανένα που να μη συμφωνεί:
«Η ανάπτυξη θέλει όρους κοινωνικής ειρήνης».