Σελίδες

20 Ιαν 2011

Με αφορμή την Τυνησία...


Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ των πεινασμένων στην Τυνησία και στην Αλγερία θυμίζει τα προ τριετίας γεγονότα. Το 2008, λίγους μήνες πριν το κραχ στα χρηματιστήρια και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, παρακολουθήσαμε τις διαδηλώσεις των πεινασμένων. Σε περισσότερες από 25 χώρες - ανάμεσα στις οποίες το Μεξικό, η Αϊτή, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη, η Ινδία, η Ινδονησία - οι άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, γιατί μέσα σε διάστημα 2 μηνών οι τιμές βασικών ειδών της διατροφής τους διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με τις επισιτιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, περισσότερα από 100 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν απολύτως να πληρώσουν το κόστος της διατροφής τους και - στην κυριολεξία - πεθαίνουν από την πείνα.


Οι αρχαιολόγοι ενάντια στον ΧΥΤΑ Κερατέας ...

Την «έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου», εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι ο «λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κήρυξης της Λαυρεωτικής ως "αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου και τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους". Στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, η λειτουργία του οποίου έχει συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α' αδόμητη απολύτου προστασίας».

«Απελευθερωμένα» παραμύθια...

Καθαρά προσχηματικές και ψηφοθηρικές οι δικαιολογίες που ψελλίζει η ηγεσία της ΝΔ για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και γι' αυτό το μόνο που καταφέρνουν είναι να τη γελοιοποιούν ακόμα και στα μάτια των ψηφοφόρων της. Ενώ εδώ και καιρό ασκεί πιέσεις και πλειοδοτεί για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τώρα στην προσπάθειά της να προσεταιριστεί και εγκλωβίσει την οργή και δυσαρέσκεια των χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων που πλήττονται από την προωθούμενη φιλομονοπωλιακή «μεταρρύθμιση», διατυπώνει ορισμένες αστείες επιφυλάξεις του τύπου ότι «η κυβέρνηση προχωρά πρόχειρα και με αντιφατικές ρυθμίσεις» και ακόμα πως - άκουσον άκουσον! - «ουσιαστικά η κυβέρνηση λέει όχι σε αυτή τη μεταρρύθμιση»(!).

«Πράσινο φως» για την εισβολή των μεγάλων εταιρειών...

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ»



Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν στόχο να διευκολύνουν τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών, εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.
Το «πράσινο φως» για το σάρωμα δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών σε δεκάδες κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας άναψε χτες το υπουργικό συμβούλιο με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».
Πρόκειται για την τελευταία πράξη στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας στρατηγικού χαρακτήρα αξίωσης του μεγάλου κεφαλαίου, οι εκπρόσωποι του οποίου απαιτούν όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο για την τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που πλεονάζουν, αναζητώντας κλάδους και υπηρεσίες για την προσοδοφόρα επένδυσή τους.
Στην ουσία, η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, όχι για να εξασφαλίσει φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το λαό, όπως ψευδώς και προκλητικά ισχυρίζεται, αλλά για να διευκολύνει τη διαμόρφωση μεγάλων εταιρειών, εκτοπίζοντας βιαίως χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. 



Το ...«φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ»!

ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ, όμως, μερικές φορές! Προφανώς, δεν αρέσει στην κυβέρνηση να μιλάει για μείωση των νοσοκομείων και συρρίκνωση του (εναπομείναντος) ΕΣΥ, οπότε ο Α. Λοβέρδος μας ξεφούρνισε τα περί «συγχώνευσης» νοσοκομείων!
Μόνο που συγχωνεύσεις συνήθως ακούμε για τις ...Τράπεζες, όπου συνασπίζονται, γίνονται πιο δυνατές για να ξεζουμίζουν με καλύτερους όρους τον κόσμο και να εκμεταλλεύονται την ανέχεια.
Κάπως έτσι, δυστυχώς, θα γίνουν και τα πράγματα στο χώρο της Υγείας! Με μια μικρή διαφορά: Εδώ στόχος είναι να ...αυξηθεί η πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων και παρεμπιπτόντως να μπαίνει και κάτι στα ταμεία του κράτους, αν τυχόν και αρρωστήσουμε.
Σιγά μην άφηναν απέξω μια τέτοια πηγή εσόδων. Εχει ...ψωμί για όλους τους.
Τώρα για το πόσο πείθει με αυτά που λέει ο Α. Λοβέρδος με τα περί αναβάθμισης της δημόσιας υγείας, τι να συζητάμε. Μιλάμε για τον άνθρωπο που μας έλεγε ότι δε θα θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις.