Τρίτη, 10 Αυγούστου 2010

Η ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων


Ο μύθος για μια "Κοινωνική Ευρώπη" καταρρέει καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ χτυπούν και ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες, στηρίζουν ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργούν ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλουν λιτότητα και καταστρέφουν θέσεις εργασίας. Οι κυβερνήσεις με τη συνολική επίθεσή τους αυτή εκφράζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών των χωρών τους και ακολουθούν τις Συνθήκες της ΕΕ από τη Ρώμη ως τη Λισαβόνα. Με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού, οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα των εργατών και των λαών.
Αυτά τα σκληρά μέτρα λιτότητας επιβάλλονται μιας και το μονοπωλιακό κεφάλαιο έχει ως στόχο να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός γενικότερα την επίλυση μιας κρίσης που αυτοί δεν δημιούργησαν, μιας καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η πραγματική διέξοδος υπέρ των λαών βρίσκεται στην αντιμετώπιση της αιτίας της, που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και όχι κάποια παραλλαγή της διαχείρισής του.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Βουτιά 22% το Μάη

http://tasosnastos.blogspot.com/

Διαστάσεις καθίζησης προσλαμβάνει η υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα το Μάη του 2010, από τις πολεοδομίες της χώρας εκδόθηκαν 4.721 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 776,8 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 2.826,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, παρουσιάστηκε δηλαδή μείωση κατά 12,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 22,6% στην επιφάνεια και κατά 22% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Στην περίοδο Γενάρης - Ιούνης 2010 προς Γενάρη - Ιούνη 2009, εκδόθηκαν συνολικά 20.556 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4.374,9 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 15.621,3 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου, εμφανίζοντας έτσι μείωση κατά 7,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 17,1% στην επιφάνεια και κατά 23,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του έτους.
Μετά από μια 15ετή περίοδο συνεχούς και εντυπωσιακής ανόδου της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το τραπεζικό σύστημα, μεγάλη κάμψη σημειώθηκε το 2006, η οποία συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια έως και σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μετά από μια εντυπωσιακή άνοδο κατά 35,2% που σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το 2005, την επόμενη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 2006 υποχώρησε κατά 19,5%, το 2007 κατά 5%, το 2008 κατά 17,1%, το 2009 κατά 31,2%, ενώ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του α' πενταμήνου, η υποχώρηση θα συνεχιστεί και το 2010.

Ψάχνουν κι άλλα έσοδα στα συνήθη θύματα


Μεγάλη υποχώρηση 7% σημείωσαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλη, ενώ παράλληλα οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 8,5% και οι τόκοι αποπληρωμής του κρατικού χρέους κατά 37,4%.
Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμιακή βάση (τα κρατικά έσοδα που τοποθετούνται σε ειδικό λογαριασμό του δημοσίου και οι αντίστοιχες δαπάνες για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής).
Τα στοιχεία προβάλλονται ήδη σαν ανάγκη δήθεν να επισπεύσει η κυβέρνηση τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με πρόσχημα δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για μείωση

Αλλεπάλληλα αντιλαϊκά κύματα μέτρων


Πέρα για πέρα προκλητικός ο ισχυρισμός ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν να περιμένουν «καλύτερες μέρες» από την κυρίαρχη πολιτική
Ο πόλεμος, που κήρυξαν στο λαό η πλουτοκρατία και τα κόμματά της κλιμακώνεται, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη την αντεπίθεση
Με αμείωτους ρυθμούς κλιμακώνει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή επίθεση, επιταχύνοντας τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που θα συνδεθούν με παραπέρα μειώσεις στους μισθούς και μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.
Στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκεται και η επιβολή νέων φόρων, ενώ ήδη έχουν καταρτιστεί προγράμματα σφοδρών περικοπών στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και των κοινωνικών παροχών.
Το σύνολο των προωθούμενων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και εξειδικεύονται στο μνημόνιο με την τρόικα, θα επιφέρει το επόμενο διάστημα ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων και θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοπασχολούμενους και μικρούς αγρότες σε πραγματική φτώχεια.
Διαισθανόμενη την απειλή από τις λαϊκές αντιδράσεις και τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης των αγώνων, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ψευδεπίγραφο κλίμα προσμονής για δήθεν «καλύτερες μέρες». Σ' αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ετοιμάζεται από τη ΔΕΘ να εξαγγείλει ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό», όπως διαρρέουν στον αστικό Τύπο οι συνεργάτες του.

Παραφυάδες σε δράση


Γρηγοριάδης Κώστας
Αργησαν αλλά το κατάλαβαν(;), αν και επιμένουν να διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις! Ο λόγος για τους «Οικολόγους - Πράσινους», που σε χτεσινή τους ανακοίνωση, με αφορμή το νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών, αναφέρουν: «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εκπροσωπείμάλλον τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παρά των πολιτών»! Μάλλον. Δηλαδή δεν είναι και σίγουροι. Τι άλλο όμως πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση για να παραδεχτούν οι παραφυάδες της ότι ακριβώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου γενικώς; Κατανοούμε ωστόσο και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει κι αυτές. Απ' τη μια να προσπαθούν να συμβαδίσουν κάπως με το κοινό αίσθημα, απ' την άλλη να υπερασπιστούν ένα σύστημα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί με αξιοζήλευτη προσήλωση. 

Το “πράσινο” κουταβάκι ΗΠΑ υπακούει στα αφεντικά ακόμα και για το νερό! Από εξαποδω


Ο τίτλος της δημοσίευσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Ως “πράσινο κουταβάκι” μπορεί να θεωρηθεί ο πρωθυπουργεύων τη χώρα, ΓΑΠ, τόσο λόγω του πράσινου χρώματος του ΠΑΣΟΚ όσο και κυρίως της δεδηλωμένης πίστης του στις μαγικές ιδιότητες της “πράσινης ανάπτυξης“. Ως “πράσινο κουταβάκι των ΗΠΑ” μπορεί να θεωρηθεί και η ταλαίπωρη χώρα μας, η Ελλάδα, έτσι όπως την έχουν καταντήσει ο ΓΑΠ και οι αμερικανοθρεμμένοι γιάπηδές του που παίζουν εξωτερική πολιτική.
Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις ήταν η ντροπιαστική στάση που κράτησε, επισήμως, η χώρα στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕγια το Νερό. Εκεί, κατέβηκε ένα κείμενο, το οποίο παρουσίασε ηΒολιβία, το οποίο υποστήριζε ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Υπονοώντας, έτσι, ότι το πόσιμο νερόδεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Φυσικά, με διάφορα νομικίστικα τερτίπια αντέδρασαν αμέσως οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία, οι οποίες δήλωσαν ότι διαφωνούν και θα απέχουν της διαδικασίας. Στην τελική ψηφοφορία 122 χώρες ψήφισαν υπέρ και 41 ακολούθησαν τις ΗΠΑ και απείχαν. Δεν χρειάζεται να τονίσω ότι στις 41 αυτές χώρες ήταν και η Ελλάδα της “πράσινης ανάπτυξης” μαζι με τις “κλασσικές” παρουσίες του Ισραήλ, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ιαπωνίας, της Τουρκίας και φυσικά του νέου ευρωατλαντικού τσιρακίου, της …”κομμουνιστικής” Κύπρου!
Όχι ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα ή νόημα, απλώς έτσι για το συμβολισμό του πράγματος…
Άλλο σχολιασμό δεν έχω να κάνω, πέρα από τη ντροπή που νιώθω να με εκπροσωπούν διεθνώς αυτοί οι κοπρίτες. Μια σύντομη περίληψη της συνδιάσκεψης και της απόφασης εδώ:
http://www.un.org/News/Press/docs/2010/ga10967.doc.htm

http://eksapodo.wordpress.com/2010/08/10/542/