Σελίδες

22 Νοε 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το κίνημα

Ο Τσίπρας αγωνίζεται ταξικά...
Μία απ' τις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας απ' την «Αυγή», στο πλαίσιο της συνέντευξης που της παραχώρησε, αφορούσε στο «παράπονο» μιας άνεργης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε τον κόσμο στους δρόμους το διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές. Και απάντησε: «Ο κόσμος δεν είναι σπίτι του. Κινητοποιείται στο κίνημα της αλληλεγγύης, σε τοπικούς αγώνες όπως αυτός της Χαλκιδικής, στους αγώνες των εργαζομένων να υπερασπιστούν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Προφανώς οι κινητοποιήσεις έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Ομως, το σχέδιο χειραγώγησης μέσα από την παραίτηση και την απάθεια δεν θα περάσει. Αυτή η αγωνία για ηχηρή απάντηση στην πολιτική των Μνημονίων θα μετασχηματιστεί πολύ γρήγορα πάλι σε ένα κύμα μαζικών κινητοποιήσεων (...) Ο κόσμος είναι

Τοκογλύφε, ζήσε το «μύθο» σου στην Ελλάδα!

Το 1932, όταν η Ελλάδα κήρυξε και επισήμως «χρεοστάσιο» (σ.σ. χρεοκοπία, δηλαδή...) τα πράγματα είχαν φτάσει σε ένα σημείο που το 43% του προϋπολογισμού πήγαινε σε τόκους και χρεολύσια. Αυτό ήταν και το καθοριστικό στοιχείο για την κήρυξη του «χρεοστασίου». Με τους τόκους και τα χρεολύσια να έχουν φτάσει τότε σε δυσθεώρητα ύψη, η χώρα ήταν αδύνατον πλέον να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο αβάσταχτο φορτίο. Η χρεοκοπία ήταν, πλέον, γεγονός. Μια χρεοκοπία που η πλουτοκρατία φρόντισε, φυσικά, τα βάρη της να τα φορτωθεί ο καθημαγμένος λαός. Και το φρόντισε διά των κομμάτων της, του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Λαϊκού Κόμματος. Τα οποία λίγο αργότερα έφεραν στην εξουσία τον Μεταξά...
Από το όχι και τόσο... μακρινό 1932 ας έρθουμε στο τώρα. Ας έρθουμε στο 2014: Με τον προϋπολογισμό για το 2014 που κατατέθηκε χτες στη Βουλή (και θα δούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια), το ποσοστό των ετήσιων συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που προορίζεται να πάει την ερχόμενη χρονιά στους τοκογλύφους ανέρχεται στο 64%!!! 

«ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ» ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Δίνει «πράσινο φως» για ιδεολογικού χαρακτήρα διώξεις

Επικίνδυνους δρόμους για την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης και την αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών ιδεών, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και δράσης ανοίγει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, με πρόσχημα το ρατσισμό και τον εγκωμιασμό του ναζισμού. Η επικινδυνότητα αφορά κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρει ο ίδιος ο τίτλος του, ενσωματώνει την απόφαση - πλαίσιο της ΕΕ 2008/913, η οποία ήδη χρησιμοποιείται σε χώρες της ΕΕ ενάντια στο λαϊκό κίνημα για να το υποτάξουν στην κυρίαρχη αντιδραστική ερμηνεία για τα ιστορικά γεγονότα.

Το νομοσχέδιο αντικαθιστά ουσιαστικά τα τέσσερα άρθρα του νόμου 927/1979 και αναφέρεται στην ποινικοποίηση «συμπεριφορών που εκδηλώνονται με αφορμή την επιδοκιμασία ή την κακόβουλη άρνηση ή τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος, των εγκλημάτων γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου ή αυτών του ναζισμού». Σε αυτήν την αθώα φράση περιέχεται η απειλή.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ: Να σημαδέψουμε τον πραγματικό αντίπαλο

Μεθαύριο Κυριακή 24 Νοέμβρη πραγματοποιούνται, σε ολόκληρη τη χώρα, εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» καλεί όλους τους εργαζόμενους μηχανικούς να μην επιλέξουν ανάμεσα σε παλιούς και νέους διαπραγματευτές των όρων σφαγής τους, αλλά να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ, να συμβάλλουν στην οργάνωση, την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του κινήματος.
Στη διακήρυξή της η Πανεπιστημονική αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Απευθυνόμαστε σε σένα που δεν μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια από τη σκληρή δουλειά σου, που ζεις με τον εφιάλτη της ανεργίας και της απόλυσης, που σε κυνηγά η Εφορία και η απειλή των κατασχέσεων, που χρωστάς στο ΤΣΜΕΔΕ και δεν έχεις ιατροφαρμακευτική κάλυψη ή έκανες διακοπή επαγγέλματος. Στο μυαλό σου περιστρέφεται ένα τεράστιο "ΓΙΑΤΙ;".
Η επίθεση που δεχόμαστε έχει στρατηγικό βάθος και καθολικό χαρακτήρα...

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Συκοφαντίες και κλίμα τρομοκρατίας από την πλειοψηφία

Ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μπροστά στο Συνέδριο
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 18/11 και ολοκληρώνονται αύριο, Σάββατο. 
Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης είναι ότι τις τρεις πρώτες μέρες ψήφισαν περισσότεροι οικοδόμοι από ό,τι συνολικά στις προηγούμενες εκλογές, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες.
Η μαζική ανταπόκριση των οικοδόμων είναι έκφραση της εμπιστοσύνης προς το συνδικάτο, που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης, μπήκε μπροστά σε κινητοποιήσεις ενάντια στις διακοπές ρεύματος και νερού, πήρε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των οικογενειών των ανέργων, έδωσε μάχη για την προστασία των ανασφάλιστων, σήκωσε τείχος απέναντι στη μείωση των μεροκάματων, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, στις απολύσεις και την απλήρωτη δουλειά.
Με δεδομένο ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων αποτελεί στήριγμα του ταξικού κινήματος και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νομό Ιωαννίνων, η μαζικοποίησή του προκαλεί ανησυχία στους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που συγκροτούν μέχρι σήμερα την πλειοψηφία στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.