Σελίδες

3 Ιουλ 2010

Πληρώνεις κάτι όταν το χρωστάς. Αναγνωρίζεις και αναλαμβάνεις να πληρώσεις ένα χρέος όταν το δημιούργησες εσύ.

Οταν δεν προκάλεσες εσύ το χρέος, όταν εσύ δεν οφείλεις τίποτα, τότε γιατί να πληρώσεις;

Αν, λοιπόν, χωρίς να χρωστάς, σε εκβιάζουν να πληρώνεις, αυτό δεν είναι «υπευθυνότητα», «πατριωτισμός» και όποια άλλη μπούρδα ακούγεται.

Είναι ληστεία.

Οταν, μάλιστα, τα χρέη που σου ζητούν να πληρώσεις, χωρίς να τα έχεις προκαλέσει, τα έχεις ήδη πληρώσει, διπλά και τρίδιπλα, ε, τότε δεν πρόκειται απλώς για ληστεία.

Είναι λεηλασία, είναιεξανδραποδισμός!

Λαϊκή εξουσία - Αρνηση του χρέους!

ΡΩΤΟΥΝ τον Τόμσεν, τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, τι έχει να πει όσον αφορά το σενάριο μιας επαναδια

πραγμάτευσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Και εκείνος απαντά («Βήμα», 27/6/2010):

«Οταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σταδιακά να μακρύνει τη χρονική διάρκεια του χρέους της με την έκδοση ομολόγων μακράς ωριμότητας»!

*

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν κατάλαβαν, εκείνο που λέει ο Τόμσεν είναι ότι η κυβέρνηση μαζί με τους διεθνείς «τεχνοκράτες» έχουν σχεδιάσει ένα τριετές - τουλάχιστον - πρόγραμμα λεηλασίας του ελληνικού λαού, το οποίο στοχεύει στην εξασφάλιση των ντόπιων και ξένων τοκογλύφων για το διάστημα της κ

ρίσης.

Τα πράγματα, στο σημείο αυτό, εξελίσσονται όπως ακριβώς τα περιγράφει ο Σόρος, στο βιβλίο του «On Globalization» (σ

.σ.: «Για την Παγκοσμιοποίηση»):

«Στην περίπτωση κρίσης - γράφει ο Σόρος - οι δανειστές μπορούν να ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ θα τους διασώσει».

*

ΑΠΟ ΕΚΕΙ και πέρα και αφού μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού θα έχουν εξοντωθεί, αλλά οι δανειστές θα έχουν «διασωθεί» και θα έχουν οργανωθεί,

από τη στιγμή, δηλαδή, που το σύστημα θα έχει σταθεροποιηθεί πάνω στα «νεκροταφεία» των κοινωνικών δι

καιωμάτων,

το σχέδιο προβλέπεται να μπει στη δεύτερη φάση του.

Στην επόμενη φάση δεν αποκλείεται ως επιλογή ακόμα και η πολύφερνη «επαναδιαπραγμάτευση» του χρέους, με τους όρους των δανειστών πάντα, που σημαίνει την σε βάθος επιμήκυνση της υποθήκευσης του τόπου και τη διαιώνιση όλο και μεγαλύτερων βαρών στις πλάτ

ες του λαού.

Αλλωστε σε ανύποπτο χρόνο, το βασικό «αφεντικό» του ΔΝΤ, και ένας εκ των βασικών κατόχων ελληνικών ομολόγων, οι ΗΠΑ, διά του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, έχουν δηλώσει («Bloomberg», 15/5/2010):

«Οι ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα. Είμαστε πολύ ισχυροί ως χώρα χάρη σε ό,τι έπραξε το ΔΝΤ κατά το παρ

ελθόν (...)».

*

ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ, σχεδιάζουν να πράξουν στο μέλλον, ώστε τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι υπόλοιποι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων (εγχώριοι καπιταλιστές και ξένα κέντρα όπως η ΕΚΤ, οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες) «να μη χάσουν ούτε δεκάρα»;

Αν πιστέψουμε την «Καθημερινή» (13/6/2010), τότε:

«... το ΔΝΤ δεν θα φύγει από την Ελλάδα έπειτα από μία μόνο τριετία, ο κ. Στρος - Καν το γνωρίζει, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παρατείνει τη στήριξή μας (...) έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία μας, θα έχουμε την ευχέρεια να επιμηκύνουμε το χρέος - ενδεχομένως, μέσω ενός σταδιακά μειούμενου δανεισμού με όλο και μεγαλύτερες διάρκειες, 15 έως

30 έτη».

***

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ αποτελούν μια πρώτης τάξεως απάντηση προς όσους εμφανίζουν τη θέση περί «επαναδιαπραγμάτευσης» σαν μια λύση «σωτηρίας» για το λαό ή πολύ περισσότερο σαν μια «αντισυστημική» θέση, και τούτο τη στιγμή ακριβώς που ομολογείται ότι το παραπάνω σενάριο αποτελεί μια από τις εναλλακτικές κινήσεις εκ μέρους των ίδιων εκείνων εγχώριων και διεθνών κέντρων που εξανδραποδίζουν τον ελληνικό λαό.

*

ΑΥΤΗ Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ από μέρους τους είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η μόνη πολιτική θέση που πραγματικά υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα είναι η θέση άρνησης του χρέους από το λαό, μια θέση, όμως, που για να έχει νόημα, δεν μπορεί παρά, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα της εξουσίας.

*

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ:

Η διεκδίκηση, η προοπτική και η οργάνωση της πολιτικής κινητοποίησης των λαϊκών στρωμάτων σε γραμμή ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, σε πάλη για την ανατροπή σε επίπεδο εξουσίας, είναι ο «μονόδρομος» που ανάγει την «άρνηση πληρωμής των δημόσιων χρεών» σε αυτό που περιέγραφε ο Λένιν, δηλαδή σε «θετικό σύνθημα που τραβάει τις μάζες στον επαναστατικό αγώνα (...)».

*

Ο ΛΟΓΟΣ είναι απλός: Μόνο μια λαϊκή εξουσία είναι σε θέση να μην αναγνωρίσει, να αρνηθεί το χρέος και να σταθεί απέναντι στους τοκογλύφους, όχι ως διαχειριστής της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος - που παράγει και φορτώνει τα χρέη του στο λαό - αλλά ως «νεκροθάφτ

ης» του.


ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΥΔΡΑΣ Οι μπίζνες καλά κρατούν


Βασιζόμενη και πάλι σε χρυσόβουλα εκμισθώνει και πουλάει έκταση 32.148 στρεμμάτων, εκδιώχνοντας τους αγρότες που την καλλιεργούν, φυσικά με τις «πλάτες» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Δε φαίνεται να κάμπτεται το επιχειρηματικό ...φρόνημα της Μητρόπολης Υδρας, Σπετσών και Αίγινας και του μητροπολίτη Εφραίμ, από την αγωγή που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Μονής Βατοπεδίου και προχωράει στη σύναψησυμφωνίας με τον επιχειρηματικό όμιλο «Hydra Mare "D"» για την παραχώρηση έκτασης συνολικού εμβαδού 32.148 στρεμμάτων, στη Θερμησία Ερμιονίδας, στη θέση «Μετόχι».

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» «Πράσινο φως» για ξεπούλημα...

Στελέχη της ΑΤΕ προαναγγέλλουν τη διενέργεια διαγωνισμού

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, μετά τις πρόσφατες αναφορές από συνδικαλιστές του κλάδου, ότι ήδη έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ» από την ΑΤΕ, που κατέχει το 67,7% των μετοχών της εταιρείας. Οι εκφρασμένες εδώ και χρόνια προθέσεις των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων να βγάλουν στο «σφυρί» και τη «ΔΩΔΩΝΗ», στο πλαίσιο της πολιτικής ξεπουλήματος παραγωγικών συνεταιριστικών μονάδων, φαίνεται ότι επιδιώκεται να γίνουν πράξη το επόμενο διάστημα. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με το διοικητή της ΑΤΕ, με θέμα τη μείωση των τιμών στο αγελαδινό γάλα που αποφάσισε η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ έκανε λόγο για επικείμενη προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας στα μέσα Σεπτέμβρη.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ότι η ΑΤΕ προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, προκειμένου να μπορέσει να αντλήσει ζεστό χρήμα από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ του «μηχανισμού στήριξης», που υπέγραψε η κυβέρνηση με ΕΕ - ΔΝΤ, με στόχο την προστασία των κερδών των τραπεζών. Για να συμμετέχει, λοιπόν, η ΑΤΕ στο υπό σύσταση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξασφαλίσει κεφάλαια πιο αποδοτικά και με καλύτερους όρους, στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, χρειάζεται να απαλλαγεί από όλες ανεξαιρέτως τις θυγατρικές της εταιρείες, όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ.

Τα περί κατάθεσης πρότασης που πρόβαλε η ΑΤΕ για εξαγορά του 67,7% των μετοχών της από τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες, μόνο πρόκληση και εμπαιγμό συνιστούν. Μέχρι χτες, η ΑΤΕ σε συνθήκες ανάπτυξης προσπαθούσε και έβαλε στο χέρι με τις πλάτες των «γαλαζοπράσινων» συνδικαλιστών τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο, αυξάνοντας τα κέρδη της, τζογάροντας το μόχθο και τον ιδρώτα των παραγωγών στο χρηματιστήριο και τώρα σε συνθήκες κρίσης, προβάλλει ξεδιάντροπα ως δήθεν εναλλακτική πρόταση την αγορά των μετοχών από τους παραγωγούς, που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και τις Ενώσεις που φυτοζωούν.

Ανεξάρτητα από το πότε τελικά, γιατί και με ποιο τρόπο θα γίνει το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ - σενάρια κάνουν λόγο και για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ που επιβάλλουν την πώληση της εταιρείας - το ζητούμενο είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση και ενίσχυση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Το βέβαιο είναι ότι καταδεικνύεται η ανάγκη της κοινής διεκδίκησης και πάλης με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για μια φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία, που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στους καταναλωτές.

Οταν τα σαΐνια κάνουν προπαγάνδα...


Τα σαΐνια που έγραψαν την ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή επεδίωκαν στοχευμένα στο ψέμα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Τα επιχειρήματα, που αναμάσησε ο Γ. Παπανδρέου για να στηρίξει τη συκοφαντία σε βάρος του ΠΑΜΕ και των εργατικών αγώνων, είναι αποκαλυπτικά του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζεται η προπαγάνδα. Ορισμένα παραδείγματα:
-- «Μόνο μία από τις εταιρείες με κρουαζιερόπλοια, η «Pullmantur», το 2010, είχε σκοπό να φέρει δύο ακόμα πλοία και να διακινήσει περισσότερους από 47.000 επιβάτες στη χώρα μας (...) οι οποίοι θα άφηναν χρήματα σε ελληνικά εστιατόρια, θα διέμεναν κάποιες νύχτες σε ελληνικά ξενοδοχεία, θα ψώνιζαν από ελληνικές επιχειρήσεις. Γνωρίζετε ότι, με όσα συμβαίνουν στα λιμάνια της χώρας, υπό την ανοχή και στήριξή σας, οι περισσότερες εταιρείες σκέπτονται τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τον προγραμματισμό τους, για το 2011 και το 2012; (...) Από αυτήν και μόνον την εταιρεία, το 2010, χάνουμε 4 εκατομμύρια ευρώ και κινδυνεύουμε να χάσουμε 14 εκατομμύρια το 2011».

Υπογεννητικότητα και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί

Παρέμβαση της βουλευτή του Κόμματος σε Επερώτηση που κατέθεσε για «ξεκάρφωμα» ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η προβοκατόρικη πρακτική συκοφάντησης του ΚΚΕ από τον ΛΑ.Ο.Σ. δεν εξαντλήθηκε στην Επίκαιρη Ερώτηση με αίτημα την ποινικοποίηση της δράσης του ΠΑΜΕ, αλλά συνεχίστηκε χτες στη Βουλή και κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης του συγκεκριμένου κόμματος για την υπογεννητικότητα.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, διακόπηκε δεκάδες φορές στην τοποθέτησή της από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριο Ροντούλη, από τη στιγμή που εξέφρασε την άποψη του ΚΚΕ για τη σκοπιμότητα της κατάθεσης της Επερώτησης.

Οπως είπε η Σοφία Καλαντίδου, «ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός κατέθεσε κατά την άποψή μου τη συγκεκριμένη Επερώτηση σήμερα για να αποσπάσει την εξιλέωση του λαού για την πολιτική του στάση να στηρίζει με κάθε τρόπο και με την ψήφο του μέσα στο κοινοβούλιο την αντιλαϊκή πολιτική». Επισήμανε ακόμα ότι στο σύνολο της συζήτησης που έγινε δεν αναφέρθηκαν οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών στο πρόβλημα.

Η Σοφία Καλαντίδου είπε ότι για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας ευθύνονται «η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ανασφάλεια, η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, των υπηρεσιών Υγείας και της Πρόνοιας, το στεγαστικό πρόβλημα, που είναι τεράστιο, τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα στους νέους ανθρώπους, που επιτείνονται, οξύνονται τώρα με αυτή την πολιτική - κάτω από την κρίση, αλλά με αυτή την κατάσταση - είναι ζητήματα, πραγματικά, που οδηγούν τα νέα ζευγάρια να μην αποκτούν παιδιά, να μη φτιάχνουν οικογένεια».

«Κώλυμα» για τρίτη φορά

Οταν 3 φορές στη Βουλή κατατίθεται μια Επίκαιρη Ερώτηση και 3 φορές ο αρμόδιος υπουργός ή υφυπουργός δεν προσέρχεται για να απαντήσει, προφανώς δεν είναι συγκυριακό το φαινόμενο. Κι αυτό ακριβώς επισήμανε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, όταν ανακοινώθηκε πως η Ερώτησή της για τις απολύσεις στην επιχείρηση «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ», που εδρεύει στην Ξάνθη, δε θα απαντηθεί για 3η φορά λόγω «κωλύματος υπουργού».

Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας πρέπει από εδώ και μπρος να καταθέτει Ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τηλεοράσεις. Εκεί βρίσκονται οι υπουργοί του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «μιλάμε για μια περιοχή που έχει την ανεργία στο 20% και για μια επιχείρηση που έχει περίπου τετρακόσια άτομα, παράγει βιομηχανικές μπαταρίες για ελικόπτερα, υποβρύχια κτλ. και ανήκει στον Ομιλο "Γερμανός"».

Δε θα βρωμίσουν το ΚΚΕ και τις λαϊκές συνειδήσεις όσο και αν πασχ-ίζουν


Απο το ριζοσπαστη 03/07/2010:

Tους ...εφιάλτες του αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας ο Πάσχος Μανδραβέλης, αρθρογραφώντας στη χτεσινή «Καθημερινή» για την «Κόκκινη, δηλαδή απλήρωτη δουλειά...». Οπως και στο προχτεσινό του πόνημα καταπιάνεται με την προβοκατόρικη «πληροφορία» που κυκλοφόρησε ότι στον «Ριζοσπάστη» και στον «902» επίκεινται μειώσεις μισθών. Δημοσιεύει μεγάλο μέρος της απάντησης που έδωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, «μπας και καταλάβει κάποιος πώς σκέφτεται το νέο ΚΚΕ», όπως γράφει, και καταλήγει: «(...)στην κομμουνιστική κοινωνία που επαγγέλλεται η κ. Παπαρήγα και στην οποία αναγκαστικά όλοι θα είμαστε μέλη του κόμματος τα μισά μας μεροκάματα θα είναι "κόκκινα", δηλαδή απλήρωτα, οι μισθοί χαμηλοί και δεν θα μπορούμε να λέμε και τίποτε. Δεν είναι εφιάλτης;»...

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι για την τάξη στην υπηρεσία της οποίας έχουν τεθεί κάτι τέτοιες πένες η ύπαρξη του ΚΚΕ, η δράση του, η πολιτική του πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τη λαϊκή εξουσία, είναι πράγματι εφιάλτης. Τους κατατρέχει στον ύπνο και στον ξύπνιο τους, κάθιδροι προσπαθούν να τον «ξορκίσουν», αυτογελοιοποιούμενοι κιόλας αφού είναι οι ίδιοι που στήνουν στον τοίχο όποιον αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, προφανώς γιατί ο εφιάλτης που ζει σήμερα ο λαός είναι προϋπόθεση για να ζουν οι ίδιοι τα όνειρά τους. Ομως, ο δικός τους «εφιάλτης» είναι το δικό μας «όνειρο». Αυτό που πασχίζουν με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, να αποτρέψουν, είναι την ίδια στιγμή αυτό που εμείς, όσοι συνειδητά ενταχθήκαμε στο ΚΚΕ και χιλιάδες άλλοι που συμπορεύονται μαζί μας, παλεύουμε με νύχια και με δόντια, με όλη μας την ψυχή να γίνει πραγματικότητα.

Δεν περιμέναμε απ' τους πάσχοντες από αντικομμουνισμό να κατανοήσουν τι σημαίνει η απόφαση για ένταξη στο ΚΚΕ, τι σηματοδοτεί, ποιος τρόπος και ποια στάση ζωής την συνοδεύουν. Και δε θα έχουν ποτέ την τύχη να το μάθουν. Η προσφορά στο Κόμμα, στην εργατική τάξη, στο λαό και στο κίνημα δεν αποτιμάται σε χρήμα, δεν πουλιέται και δεν εξαγοράζεται. Εν αντιθέσει με τις υπηρεσίες στην άρχουσα τάξη. Αλλά ας μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Δεν ξέρουμε, και δε μας ενδιαφέρει κιόλας, αν οι πάσχοντες από αντικομμουνισμό έχουν καταλάβει και τι έχουν καταλάβει για το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, που δε διαχωρίζεται σε παλιό και νέο - όπως ύπουλα προσπαθεί ο αρθρογράφος να το διαχωρίσει - που περηφανεύεται για τη συνέχεια και για το ότι κρατά ψηλά τις αξίες, τις αρχές, τα ιδανικά του τιμημένου κόμματος της εργατικής τάξης, αδιάκοπα απ' την ίδρυσή του ως σήμερα. Μας αρκεί που ο λαός, η εργατική τάξη της χώρας έχουν καλά καταλάβει ότι είναι το μοναδικό κόμμα που μάχεται για τα δίκια τους, που αντιπαλεύει χωρίς καμία ταλάντευση, καμία υποχώρηση στον ταξικό αντίπαλο την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που μοχθεί για την άλλη κοινωνία, η οποία στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, την κοινωνία την απαλλαγμένη απ' την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα παράσιτα που ρουφάνε το αίμα του λαού.

Μας αρκεί που αυτοί ξέρουν ότι τα μέλη του σε κάθε γωνιά της χώρας, σε εργοστάσια και γιαπιά, σε γραφεία και εμπορικά, στο χωράφι, στο χωριό και την πόλη, σε σχολεία και σχολές, παλεύουν με ανιδιοτέλεια, χωρίς να υπολογίζουν χρόνο, κόπο ή ό,τι άλλο, με κάθε κόστος που πολλές φορές είναι μεγάλο, όπως το να απολύονται γιατί απεργούν, γιατί πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας, αντιστέκονται στη βία της εργοδοσίας, στέκονται αδιάλλακτα απέναντί της. Και δρουν κατ' αυτό τον τρόπο χωρίς να υπολογίζουν κόστος και θυσίες για την επίτευξη των στόχων του Κόμματος, που δε διαχωρίζονται απ' τις προσδοκίες των ανθρώπων του μόχθου για ένα καλύτερο αύριο. Και όχι γιατί ευελπιστεί κανείς σε προσωπικά οφέλη. Τέτοια δεν υπάρχουν για τους κομμουνιστές, ούτε για καμία άλλη ανταπόδοση, πλην μιας και ανεκτίμητης: Να αναγνωρίζονται απ' τους εργάτες για την πρωτοπορία, την ανιδιοτέλεια, τη μαχητικότητά τους στον αγώνα για το δίκιο τους και όχι ως αντίπαλοι και εχθροί τους. Ως αγωνιστές που παλεύουν μαζί τους για να ανοίξουν δρόμο στην προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς αφεντικά και εκμετάλλευση, για την κοινωνία όπου ο ιδρώτας του λαού θα «ποτίζει» τις δικές του ανάγκες και μόνο αυτές.

Η ανιδιοτέλεια, η αυτοθυσία, η προσφορά για το συλλογικό του λαού καλό, για να «ξεκολλήσει» η ρόδα της Ιστορίας απ' τα λασπόνερα του καπιταλισμού και να προχωρήσει μπροστά προς το «βασίλειο της ελευθερίας», ήταν, είναι και θα είναι οι τίτλοι τιμής κάθε κομμουνιστή. Ηταν αυτά που έπλασαν χιλιάδες ήρωες που όταν χρειάστηκε έδωσαν και τη ζωή τους για το λαό και την πατρίδα. Το καθήκον απέναντι στην εργατική τάξη, στους καταπιεζόμενους και εκμεταλλευόμενους κινεί το Κόμμα και τα μέλη του και δεν αποτιμάται σε χρήμα. Αυτό, βέβαια, είναι αδύνατον να το κατανοήσουν όσοι διαπαιδαγωγήθηκαν με τις αρχές και τις αξίες μιας τάξης που βασίζει την εξουσία της στη στυγνή εκμετάλλευση, που αποθεώνει τον ατομισμό, τον φιλοτομαρισμό, την αντίληψη του «αξία ζωής είναι το χρήμα, γι' αυτό δουλεύω, και δουλεύω για τους καπιταλιστές ενάντια στο λαό» και την αντίληψη του «πατάω επί πτωμάτων». Εφιάλτης λένε η προοπτική που ο λαός θα διαφεντεύει τον τόπο και την τύχη του. Οπως εφιάλτης ήταν για τους πολιτικούς τους προγόνους κάποτε το να παλέψουν για την πατρίδα και το λαό και να δώσουν και τη ζωή τους αν χρειαζόταν. Τότε στην Κατοχή που άλλοι έγιναν δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες και άλλοι κατέφυγαν στα ζεστά σαλόνια του Καΐρου. Τότε πρόδωσαν, λούφαξαν, σάλπαραν σε πιο ήσυχα μέρη. Σήμερα οι επίγονοί τους συκοφαντούν και προβοκάρουν.

Οι κομμουνιστές, όσοι πιστεύουν «στην πιο επιστημονική θεωρία που διανοήθηκαν τα πιο προοδευτικά μυαλά της ανθρωπότητας», θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους. Γιατί αγαπάνε τη χώρα τους και το λαό της, πιστεύουν σ' αυτόν, στην αστείρευτη δύναμη και στις ανεξάντλητες δυνατότητές του. Γιατί δε βολεύονται με τ' άδικο. Θα συνεχίσουν ατσαλωμένοι απ' την απόλυτη πεποίθηση ότι αυτό για το οποίο παλεύουν είναι δίκαιο, ρεαλιστικό, η μόνη προοπτική. Θα συνεχίσουν δένοντας την επαναστατική θεωρία με την επαναστατική πράξη. Τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, τη μόνη ικανή να εμπνεύσει κοινωνική αισιοδοξία και να καλλιεργήσει τη συνειδητή θυσία για το λαϊκό συμφέρον, κόντρα στην αστική ιδεολογία που είναι ικανή να προκαλεί μόνο απογοήτευση, καθήλωση, αδιαφορία, απόγνωση.

Τα μέλη του ΚΚΕ κάνουν «ταμείο» με τη συνείδησή τους και το λαό, για το αν έπραξαν όσα έπρεπε και μπορούσαν για να πάνε ένα βήμα παραπέρα τους στόχους του Κόμματος, κι όχι με την τσέπη τους. Εχουν επίγνωση της ευθύνης και γνώση ότι κανένα ουσιαστικό βήμα δεν μπορεί να γίνει προς τα εμπρός, δίχως κόστος, θυσίες και προπάντων σκληρή δουλειά. Και το αντιστάθμισμα είναι η ικανοποίηση που νιώθουν όταν ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους και στο καθήκον να γίνουν πραγματικότητα οι εφιάλτες των μανδραβέληδων και όσων αυτοί εκφράζουν.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Δυναμώνει η πολύμορφη παρέμβαση στους μετανάστες

Ξεκίνησαν κι εκεί δωρεάν μαθήματα ελληνικών για μετανάστε
Δωρεάν μαθήματα ελληνικών ξεκίνησε προχτές και η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕγια τους μετανάστες της περιοχής, δυναμώνοντας την πρωτοβουλία που έχουν ξεκινήσει κεντρικά οι ταξικές δυνάμεις. Ετσι, μετανάστες εργαζόμενοι και άνεργοι, από την Ινδία, το Πακιστάν κτλ., που βιώνουν στο πετσί τους με τον πλέον τραγικό τρόπο την ένταση της εκμετάλλευσης, παλεύουν μέρα νύχτα για μεροκάματα της πείνας, έπιασαν στυλό και τετράδια με περίσσια όρεξη και ενθουσιασμό προκειμένου να μάθουν να μιλούν, να γράφουν, να συνεννοούνται μεταξύ τους και με τους Ελληνες εργαζόμενους. Μια πρωτοβουλία που έχει τεράστια πρακτική σημασία για την αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα και έξω από το χώρο δουλειάς, σημαντική για την ενίσχυση της οργάνωσης, την κοινή πάλη ξένων και ντόπιων εργαζομένων. Προχτές, πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων που θα γίνονται κάθε Κυριακή, συγκεντρώθηκαν 40 περίπου μετανάστες χωρισμένοι σε δυο γκρουπ. Δάσκαλοι ανέλαβαν εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να διδάξουν την ελληνική γλώσσα ενώ τα μαθήματα δεν ασχολούνται μόνο με τη γραμματική και το λεξιλόγιο, αλλά ειδική σημασία έχει και η διαπαιδαγώγηση με τις αξίες και τα ιδανικά της ταξικής πάλης.

Αλλωστε οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ειδική προτεραιότητα στη δράση για την ταξική συσπείρωση και οργάνωση μεταναστών κι Ελλήνων εργατών. Σε αυτή την κατεύθυνση και με «μαγιά» μετανάστες από χώρους όπου το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν σημαντικές μάχες (π.χ. εργοστάσιο «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ», οικοδομή) έγιναν το προηγούμενο διάστημα περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους και στέκια μεταναστών με ανακοίνωση μεταφρασμένη στα ινδικά, πακιστανικά, αλβανικά. Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις με συμμετοχή εκατοντάδων μεταναστών από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Νιγηρία. Εκεί αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματά τους (απλήρωτη και μαύρη εργασία, ανεργία, άδεια παραμονής, χορήγηση ασύλου, συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, προβλήματα επικοινωνίας εξαιτίας της γλώσσας κ.ά.) αλλά και η διέξοδος σ' αυτά που απαιτεί την ενίσχυση των ταξικών αγώνων. Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα. Μάλιστα, ήδη καταγράφονται νέες εγγραφές σε σωματεία όπως αυτά των Οικοδόμων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Επιπλέον, οι ταξικές δυνάμεις βρίσκονται στο πλευρό τους και με δωρεάν νομικές υπηρεσίες.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Επιχειρούν να πνίξουν κάθε φωνή αντίστασης

Θαρραλέα αντιστέκονται οι εργαζόμενοι μαζί με τα ταξικά συνδικάτα

Να καθαρίσει το τοπίο από τους εργαζόμενους που υψώνουν φωνή αντίστασης επιχειρεί η μεγαλοεργοδοσία. Λογαριάζει βεβαίως «χωρίς τον ξενοδόχο», καθώς τα ταξικά σωματεία αναδεικνύουν καθημερινά τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική δράση και, όπως στην πράξη αποδεικνύουν καθημερινά, δεν πρόκειται να αφήσουν την εργοδοσία «σε χλωρό κλαρί».

Προχτές εκπρόσωποι ταξικών σωματείων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παρέμβαση στην επιχείρηση «Μουλτιράμα» (ιδιοκτησίας Γερμανού), στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, απαιτώντας την άμεση ακύρωση της απόλυσης (πριν δυο μέρες) εργαζόμενου από το τμήμα σέρβις, με το πρόσχημα της «μειωμένης παραγωγικότητας». Η πραγματικότητα είναι ότι και αυτή η απόλυση, όπως και ακόμα ενός εργαζόμενου από άλλο κατάστημα της επιχείρησης, οφείλεται στη συνδικαλιστική τους δράση. Και οι δυο συμμετείχαν σε απεργίες και στη σωματειακή επιτροπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην επιχείρηση. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αθήνας, εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και εκλεγμένοι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Οι συνδικαλιστές απαίτησαν να παρθεί άμεσα πίσω η απόλυση, σε διαφορετική περίπτωση η εργοδοσία θα έχει να αντιμετωπίσει την αγωνιστική αντίδραση του ΠΑΜΕ και όλων των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται σ' αυτό.

Θαρραλέα στάση των εργαζομένων στο «Melia»

Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τον αγώνα τους για την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από το ξενοδοχείο «Melia Athens Hotel», δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο, έχοντας μπροστάρη αυτού του αγώνα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Ηδη το κλαδικό συνδικάτο έκανε μια πρώτη παρέμβαση στο ξενοδοχείο, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της εργαζόμενης. Δίνοντας συνέχεια στον αγώνα, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν καθολικά και στην 24ωρη πανεργατική απεργία που έγινε την Τρίτη.

Παράλληλα με επιστολή που υπογράφουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου προς τον γενικό διευθυντή αναφέρουν:

«Οι εργαζόμενοι του "Melia Athens Hotel" διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφασή σας να απολύσετε τη συνάδελφό μας. Η ενέργειά σας μας βρίσκει όχι απλά αντίθετους, αλλά έχουμε ομόφωνα αποφασίσει να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, κάτι που δεν κάναμε το προηγούμενο διάστημα σε άλλες απολύσεις που έγιναν.

Θεωρούμε ότι το προσωπικό που έχει απομείνει δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει το επίπεδο υπηρεσιών που απαιτείται από ένα ξενοδοχείο σαν το "MELIA" και αυτό αποδεικνύεται από την πολυαπασχόληση και την εντατικοποίηση της εργασίας που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.

Δεν αντέχουμε άλλη απόλυση - αποχώρηση. Θα αγωνιστούμε στο πλευρό της Σωματειακής Επιτροπής του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ώστε να μην πληρώσουμε την κρίση ακόμη περισσότερο.

Ζητάμε την ανάκληση της απόλυσης. Καμία απόλυση»!

Αποφασιστική παρέμβαση στο «Ατλάντικ»

Σε αποκλεισμό του σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ», στη Γρηγορίου Λαμπράκη, στον Κορυδαλλό, προχώρησε χτες το απόγευμα οΣύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Το σωματείο καταγγέλλει την αλυσίδα των σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» πως ενώ μονίμως καθυστερεί την πληρωμή των δεδουλευμένων, την ίδια στιγμή εξαναγκάζει τις εργαζόμενες να δέχονται αντί για μισθό δωροεπιταγές, προχωρά σε απολύσεις και δυσμενείς μεταθέσεις για τους εργαζόμενους που το προηγούμενο χρονικό διάστημα συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.

Στο κατάστημα του Κορυδαλλού, στη Γρηγορίου Λαμπράκη, η επιχείρηση έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις και σε δυσμενή μετάθεση εργαζόμενης, με απώτερο στόχο την παραίτηση της. Απειλεί επίσης και με άλλες μεταθέσεις και απολύσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση. Δηλαδή βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων για να διαλέξουν: 'Η θα μείνουν στο δρόμο ή θα δουλεύουν χωρίς δικαιώματα. Το ταξικό σωματείο του κλάδου έδωσε αγωνιστική απάντηση ότι οι αντεργατικές μεθοδεύσεις δε θα περάσουν και ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στην οργάνωση των υπαλλήλων της αλυσίδας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Εντείνουν την αντεργατική επίθεση

Οι εργαζόμενοι φορτώνονται διπλά τη μετατροπή του τουρισμού σε εμπόρευμα

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ζάκυνθο, καθώς οι ξενοδόχοι έχουν ξεκινήσει μια σκληρή και συντονισμένη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο. Την κατάσταση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων του νησιού. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου «να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της ίδιας τους της ζωής στα χέρια τους. Οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία γυρίζουμε την πλάτη σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδία και αγωνιζόμαστε με το ΠΑΜΕ για την αντεπίθεση που έχει προοπτική την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το σωματείο, οι ξενοδόχοι στο νησί πιέζουν τους εργαζόμενους (ανεξάρτητα από τις μέρες που θα δουλέψουν) να αποδεχτούν να τους δοθούν μέχρι 101 ένσημα (όσα απαιτούνται για να μπει κανείς στο ταμείο ανεργίας) και ούτε μισό παραπάνω! Ωστόσο, όπως αναφέρει το «ΜΑΜΠΕΛΙ» στην περιοχή Καμπί δήλωσε ότι θα «κάνει τρίμηνες συμβάσεις που σημαίνει ούτε 101 ένσημα» για τους εργαζόμενους. Δηλαδή δεν θα έχουν ούτε τα απαιτούμενα ένσημα για να μπουν στο Ταμείο ανεργίας.

Και συνεχίζει: «Το "ΚΑΡΑΒΕΛ" πάντα με το "διάλογο" της τρομοκρατίας και με την απειλή της απόλυσης εκβιάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν 5ωρα. Το ξενοδοχείο "ΕΛΑΙΩΝΑΣ" στο Τραγάκι και το "ΖΑΝΤΕ ΡΟΥΑΓΙΑΛ ΠΑΛΛΑΣ" στο Βασιλικό έχουν απλήρωτους του εργαζόμενους 2 μήνες τώρα». Τέλος, το σωματείο καταγγέλλει ότι έχει ξεσπάσει και «μπαράζ εκδικητικών απολύσεων από τα ξενοδοχεία "ΒΙΚΤΩΡΙΑ", "ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ", "ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ", "ΠΟΡΤΟ ΙΛΙΕΣΣΑ" καθώς και από επιχειρήσεις όπως "ΠΙΤΣΑ ΧΑΡΤ" "ΝΕΧΤ" και αλλού».

Στη διάρκεια μιας βλάβης στον ΗΣΑΠ


Mας πάνε για πούλημα. Θέλουν να μας απαξιώσουν, μας κάνουν προβληματικούς για να μας ιδιωτικοποιήσουν χωρίς να αντιδράσει ο κόσμος».

Aυτό τόνιζε χτες το πρωί εργαζόμενος στον ΗΣΑΠ, στους - δικαιολογημένα - αγανακτισμένους επιβάτες, όταν ο συρμός ακινητοποιήθηκε αιφνιδίως στο σταθμό Ανω Πατήσια εξαιτίας βλάβης στις γραμμές. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έλεγαν πως για τις συχνές αυτές βλάβες ευθύνονται κακοτεχνίες των εργολάβων που έχουν αναλάβει την αλλαγή των γραμμών και όχι μόνο καθυστερούν την παράδοση του έργου, αλλά δεν κάνουν και καλή δουλειά. Κατάσταση που χρησιμοποιείται ώστε η οργή του κόσμου, που ταλαιπωρείται καθημερινά εδώ και πολλούς μήνες, να στρέφεται έντεχνα προς τον ΗΣΑΠ και τους εργαζόμενους, να απαξιώνεται στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων για να δεχθούν αδιαμαρτύρητα την πλήρη ιδιωτικοποίηση.

«Φτιάχνουν τις γραμμές με χρήματα του ελληνικού λαού για να παραδώσουν εκσυγχρονισμένο τον ΗΣΑΠ, "πεσκέσι" στο ιδιωτικό κεφάλαιο», έλεγαν οι εργαζόμενοι. «Μην τους αφήσετε να πουλήσουν τον ΗΣΑΠ», απαντούσαν κάποιοι. «Τι να κάνουμε, με αυτές τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουμε», απαντούσαν ορισμένοι εργαζόμενοι.

Kάθε εργαζόμενος, κάθε νέος, κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί για τη μετακίνησή του τον ηλεκτρικό, όλα τα συνδικάτα κάθε κλάδου πρέπει να προτάξουν σθεναρή αντίσταση στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των μεταφορών, αλλά και του ρεύματος, του νερού, της ενέργειας. Αυτή η εξέλιξη θα έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ και το λαό. Τα εισιτήρια θα ακριβύνουν περισσότερο, οι υπηρεσίες θα υποβαθμιστούν. Η διεκδίκηση όμως δεν πρέπει να είναι η λειτουργία των μεταφορών - μιας και μιλάμε με αφορμή τον ΗΣΑΠ - με ευθύνη του κράτους και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα δηλαδή με τους νόμους της αγοράς.

Σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς λειτουργούν ήδη εδώ και χρόνια οι πρώην ΔΕΚΟ, με σκοπό κάποια στιγμή να δοθούν «δωράκι» στο κεφάλαιο. Για παράδειγμα - ένα ανάμεσα σε πολλά - η ΜΕΤΡΟ ΑΕ έδιωξε πρόσφατα 280 εργαζόμενους, τη στιγμή που υπήρχαν ανάγκες για νέες προσλήψεις. Ταυτόχρονα, η ΜΕΤΡΟ ΑΕ ανέστειλε τα δρομολόγια 12 τα μεσάνυχτα - 2 π.μ. που ίσχυαν για την Παρασκευή και το Σάββατο. Ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες όλο το 24ωρο, αν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελούσαν λαϊκή περιουσία, σε μια εργατική εξουσία, όπου τα μέσα παραγωγής τα κουμαντάρουν οι εργαζόμενοι. Αυτή αντικειμενικά είναι η μόνη λύση, ώριμη και εφικτή σήμερα: Να απαλλαγεί ο λαός τόσο από την κρατική καπιταλιστική όσο και από την ιδιωτική καπιταλιστική ιδιοκτησία.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ Νέα 24ωρη απεργία την ερχόμενη Πέμπτη

Απαντούν αγωνιστικά στην πολιτική που θέλει ομήρους των εφοπλιστών εργαζόμενους, επιβάτες και νησιώτες

Με όπλο την πλούσια πείρα που έχουν κατακτήσει και με την τελευταία απεργιακή αναμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά, με εμπιστοσύνη στο δίκιο τους και τις δυνάμεις τους, με διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά όλους τους εργαζόμενους, οι ναυτεργάτες συνεχίζουν τους αγώνες τους με νέα 24ωρη απεργία στις 8 του Ιούλη. Η απόφαση για απεργία πάρθηκε χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, επιβλήθηκε από τους ίδιους τους ναυτεργάτες, που από νωρίς χτες το πρωί, οργισμένοι και αγανακτισμένοι από τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης, είχαν κατακλύσει τα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Η οργή των ναυτεργατών ξεχείλισε μετά και την προχτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» της διοίκησης της ΠΝΟ να αναστείλει την κινητοποίηση στα ανασφάλιστα πλοία «ROPAX» 1 και 2 στο λιμάνι της Κορίνθου, απόφαση που ήρθε να προστεθεί στην άρνησή της να συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία στις 29 Ιούνη. Αυτά, όταν το σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων δέχονται από τους εφοπλιστές και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους μια πρωτόγνωρη επίθεση.

Οι αγώνες που αναπτύσσουν οι ναυτεργάτες, με οργανωτή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, δεν αφορούν μόνο τον κλάδο τους. Τα αιτήματα που προβάλλουν για κατάργηση του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απελευθερώνει τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων, φτηνές, σύγχρονες, χειμώνα - καλοκαίρι, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με πληρώματα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση, αφορά το σύνολο των εργαζομένων που έχουν δικαίωμα σε ένα σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο (και) θαλάσσιων μεταφορών.

Με απομόνωση απειλείται και η Γαύδος

Πόσο επιτακτικό είναι ο αγώνας των ναυτεργατών να γίνει υπόθεση του λαού, αποδεικνύεται και από την τελευταία επίθεση που εξαπέλυσαν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, στο πενιχρό εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Εφτασαν, με την προσφυγή που κατέθεσε προχτές η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, να αξιώνουν την πλήρη απελευθέρωση των τιμών των εισιτηρίων και ναύλων οχημάτων, ακόμα και στα επιδοτούμενα πλοία που εκτελούν «άγονες» γραμμές, όπου υπάρχει πλαφόν.

Η ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών έχει επιβάλει συνολικά τη σταδιακή απορρύθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και απειλεί ευθέως πλέον νησιά με απομόνωση. Αυτό τον κίνδυνο αντιμετωπίζει και το νησί της Γαύδου. Τα δύο μικρά πλοία που προσέγγιζαν το νησί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αφορούν ακόμα και τους υποτυπώδεις κανονισμούς ασφαλείας, όπως αυτοί προκύπτουν από την κοινοτική οδηγία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιούλη.

Ταυτόχρονα με τους ναυτεργάτες και τους νησιώτες, θύματα της εφοπλιστικής ασυδοσίας είναι και οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι. Η εταιρεία «Μινωικές Γραμμές», με μεγαλομέτοχο τον όμιλο Γκριμάλντι, μετά τους πέντε εργαζόμενους που απέλυσε πριν λίγο καιρό, χτες απέλυσε άλλους δύο από τα γραφεία του Πειραιά και, όπως έχει ξεκαθαρίσει η εταιρεία, έπεται και συνέχεια.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Την Τρίτη «τραγουδάμε κι αγωνιζόμαστε»

Καλλιτέχνες από διάφορους χώρους δηλώνουν καθημερινά συμμετοχή. Στις 6.30 μ.μ. ορίστηκαν οι προσυγκεντρώσεις

Με σύνθημα «ένα τραγούδι για τον αγώνα» εργατοϋπάλληλοι, νέοι, μετανάστες, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τις οικογένειές τους θ' ανταμώσουν την Τρίτη με τα συνδικάτα τους και άλλους μαζικούς φορείς στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα στη συναυλία - συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν το ΠΑΜΕ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικής κλιμάκωσης, ενταγμένο στην πολύμηνη και πολύμορφη δράση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, οι συμμετοχές εργαζομένων καλλιτεχνών στη συναυλία καθημερινά αυξάνονται. Χτες, ανακοινώθηκε η συμμετοχή και της Ευσταθίας. Θυμίζουμε πως ακόμα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι: Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση - συναυλία απευθύνουν και ηθοποιοί της χώρας σε κείμενο με το οποίο τονίζουν:

«Εμείς οι ηθοποιοί, νιώθοντας ότι η θέση μας είναι δίπλα στους εργαζόμενους, δηλώνουμε και το δικό μας "παρών" στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας των αντιδραστικών μέτρων, που απειλούν να σαρώσουν κάθε δικαίωμα στην ανθρώπινη ζωή. Καλούμε όλο το λαό να αγκαλιάσει τη μεγάλη συναυλία που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Τρίτη 6 Ιούλη και ώρα 19.00 στο Σύνταγμα, για να διατρανώσουμε με όπλο μας και την τέχνη, την απόφασή μας να εμποδίσουμε τον αντικοινωνικό οδοστρωτήρα των ισχυρών του πλούτου και ν' ανοίξουμε δρόμο σε έναν πραγματικά ανθρώπινο πολιτισμό».

Το κείμενο χτες υπέγραψαν οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου, Νικολέττα Βλαβιανού, Αννα Γεραλή, Θανάσης Θεολόγης, Γιώργος Καρμανός, Ελισάβετ Ναζλίδου, Θέμις Πάνου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ενώ έχουν ήδη υπογράψει και οι: Αγγελος Αντωνόπουλος, Μπέτυ Βαλάση, Γρηγόρης Βαλτινός, Κώστας Βουτσάς, Ελένη Γερασιμίδου, Κώστας Καζάκος, Θύμιος Καρακατσάνης, Λίλα Καφαντάρη, Βασίλης Κολοβός, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Ιωάννα Πηλιχού, Ελένη Ράντου, Τιτίκα Σαριγγούλη.

Οι προσυγκεντρώσεις

Στο μεταξύ, ορίστηκαν τα σημεία των προσυγκεντρώσεων από όπου οργανωμένα θα φτάσουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στο σημείο της κινητοποίησης. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6.30 μ.μ. σε:

  • Ομόνοια: Τα σωματεία και οι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), οι μαζικοί φορείς και οι εργαζόμενοι της Α' Αθήνας, των βόρειων συνοικιών, των Βορειοδυτικών, των Δυτικών και των Νοτιοδυτικών Συνοικιών.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νότιων και Νοτιοανατολικών συνοικιών.
  • Ευαγγελισμός: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Ανατολικών και Βορειοανατολικών συνοικιών.

Ανατροπές και ψέματα αράδα


Mαζί με τα προσχήματα η κυβέρνηση εξαπολύει έναν ορυμαγδό από απροκάλυπτα ψέματα για να επιβάλει τα βάρβαρα και προαποφασισμένα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Ψέμα πρώτο: «Με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο η Ελλάδα συμμορφώνεται με την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
  • Η «εξίσωση», η αύξηση δηλαδή στις γυναίκες εργαζόμενες στο 65ο έτος, είχε επιβληθεί από το 1992, για όλες όσες μπήκαν στην παραγωγή ή προσλήφθηκαν στο Δημόσιο από 1/1/1993 (νόμος Σιούφα). Το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε ως ευαγγέλιο αυτή τη διάταξη χωρίς τότε να υπάρχει η ανάγκη «συμμόρφωσης» σε καμιά απόφαση της ΕΕ.
  • Η απόφαση του ΔΕΚ στηρίχτηκε σε οδηγίες που τα προηγούμενα χρόνια συνδιαμόρφωσαν τα ανώτερα όργανα της ΕΕ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γνώριζαν λοιπόν και τι νομοθετούσαν και τις συνέπειες αυτών των οδηγιών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Πετούν όλους τους εργαζόμενους στον αντιασφαλιστικό Καιάδα


Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Σε ανακοίνωσή της για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπαλλήλους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Με την κατάθεση σήμερα (σ.σ. χτες) και του σχεδίου νόμου για το "ασφαλιστικό" των δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση ολοκληρώνει το αντιασφαλιστικό έγκλημά της σε βάρος όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους αυτοαπασχολούμενους.
Και αυτό το νομοσχέδιο ξεθεμελιώνει και ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. Εντάσσει και τους δημόσιους υπάλληλους στο ΙΚΑ, σε έναν οργανισμό που τον έχουν χρεοκοπήσει οι γαλαζοπράσινες κυβερνητικές πολιτικές. Αυξάνει τον εργάσιμο βίο στα 40 χρόνια και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες. Καθιερώνει το αίσχος της βασικής σύνταξης των 360!!! ευρώ και της αναλογικής σύνταξης που την υπολογίζει επί του μέσου όρου των μισθών όλου του εργάσιμου βίου!!! σε κλιμακούμενα ποσοστά αναπλήρωσης που αρχίζουν από 0,80% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και φθάνουν στο 1,31% για τα 36 χρόνια ασφάλισης και στο 1,50% για τα 40 χρόνια ασφάλισης. Δηλαδή, όλες οι συντάξεις θα αρχίζουν από το 12% και κλιμακωτά οι ανώτερες δεν θα ξεπερνούν το 60% του μέσου όρου των μισθών όλου του εργάσιμου βίου.
Ουσιαστικά δηλαδή, καταργείται η σύνταξη και αντί γι' αυτήν θα δίνεται ένα επίδομα επαιτείας για όσους ελάχιστους θα καταφέρουν να έχουν πλήρη εργασία, πράγμα αδύνατο σε συνθήκες γιγάντωσης της ανεργίας και των μεσαιωνικών ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
Ετσι συναποφάσισαν και διέταξαν από κοινού η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ με τη σύμπραξη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ αλλά και με τη συναίνεση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη στρατηγική του κεφαλαίου, στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας που υπηρετείται με τέτοιες ακραίες αντιλαϊκές πολιτικές.
Μετά απ' όλα αυτά, ως πρώτιστη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της αποτελεσματικότητας των αγώνων, είναι ο άμεσος παραμερισμός, η μαζική εγκατάλειψη και η δυναμική αγωνιστική καταδίκη όλων αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων και των αντιλαϊκών πολιτικών τους, μέσα από ένα ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης, με όλους τους εργαζόμενους, με τους αυτοαπασχολούμενους και με όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ΠΑΜΕ σ' αυτήν την κατεύθυνση πρωτοστατεί.
ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8ης ΙΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ. Στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 11 π.μ.».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΙΝΟΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αδιέξοδα για τους εργάτες - ασυλία για την εργοδοσία

ΠΑΜΕ και «Δημοκρατική Συσπείρωση» σχεδιάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων

Την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στη δικαιοσύνη με απανωτές αποφάσεις των δικαστηρίων να στέλνουν στο απόσπασμα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η«Δημοκρατική Συσπείρωση». Σε συνεργασία με δικηγόρους και με απλήρωτους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να εκφράσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων, που κάθε μέρα και πιο καθαρά αντιλαμβάνονται πως η δικαιοσύνη υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις που έρχονται να θωρακίσουν νομικά την αυθαιρεσία του εργοδότη της επιχείρησης μετάλλου «ΜΙΝΟΣ», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ, στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε αγωνιστική κινητοποίηση, περιφρουρώντας σε 24ωρη βάση τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο εργοστάσιο τα οποία κατακλέβει η εργοδοσία, τσεπώνοντας τα κέρδη, ενώ αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 4 μήνες, τους έδιωξε δε από το εργοστάσιο, χωρίς να τους απολύσει και χωρίς αποζημίωση.

Το εργοστάσιο έχει σταματήσει την παραγωγή, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, την εργοδοσία κυνηγάνε, εκτός από τους εργαζόμενους, τράπεζες και προμηθευτές για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η επιχείρηση έχει πουλήσει τους προηγούμενους μήνες εμπορεύματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να δώσει ούτε ένα από αυτά στους εργαζόμενους. Και ενώ η μοναδική διασφάλιση των εργαζομένων για να πάρουν τα λεφτά τους είναι τα αποθηκευμένα εμπορεύματα, βρέθηκαν δικαστές της Θεσσαλονίκης που επέτρεψαν τη φυγή των εμπορευμάτων, αφήνοντας "στον άσο" τους εργαζόμενους. Πριν λίγες μέρες είχαμε καταγγείλει τον δικαστή κ. Δημητριάδη για μια τέτοια απόφαση. Σήμερα καταγγέλλουμε τη δικαστή κ. Κολέση για μια πανομοιότυπη απόφαση.

Ο ίδιος ο Βεργίνης περηφανεύεται μπροστά στους εργαζόμενους για τις σχέσεις με το κυβερνητικό κόμμα και υπουργούς του (π.χ. Λοβέρδος). Το ίδιο περηφανεύεται για τη σχέση του με την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων σε άμεση συνεργασία με τον "σύντροφο επιχειρηματία".

Αυτές οι σχέσεις ή η ιδιότητα του Βεργίνη, ως πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, επηρεάζουν τελικά και τα δικαστήρια;».

Στρώνει το έδαφος η λασπολογία

Επίσης καταγγέλλουν ότι «για πολλοστή φορά, δικηγόροι των εργοδοτών (όπως και στην περίπτωση της ΜΙΝΟΣ) προβάλλουν σαν το πιο πειστικό επιχείρημά τους στα δικαστήρια το ότι το ΠΑΜΕ υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και "κλείνει" τις επιχειρήσεις (που στην πραγματικότητα κλείνουν οι ίδιοι οι εργοδότες). Εκμεταλλεύονται το κλίμα λασπολογίας και προβοκάτσιας που καλλιεργούν τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών για να στοχοποιήσουν το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του και να τρομοκρατήσουν τους δικαστές. Πιστεύουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για αυτόν τον επικίνδυνο - για τα δημοκρατικά δικαιώματα - ευτελισμό του δικηγορικού λειτουργήματος».

Τέλος, το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν την εργοδοσία να κατακλέψει και άλλο τους εργαζόμενους, έστω και αν αυτή έχει στα χέρια της την απαράδεκτη δικαστική απόφαση. «Την ευθύνη για ό,τι συμβεί αναλαμβάνει πλέον η ίδια η κυβέρνηση, που πρέπει να "ανοίξει τα κεφάλια" απλήρωτων εργατών για να παραδώσει τα εμπορεύματα στους εργοδότες. Και μη μας μιλήσουν πάλι κάποιοι για νομιμότητα: Το έγκλημα είναι η κλοπή σε βάρος των εργατών, έστω και αν αυτή η κλοπή στηρίζεται από δικαστικές αποφάσεις», σημειώνουν.


ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Ακόμη δεν τον είδανε, Γιάννη τον εβγάλανε. Ετσι και με τη συλλογική σύμβαση. Ακόμα δεν ξεκίνησαν καν συζητήσεις στα συνδικάτα, τριετές πάγωμα προανήγγειλαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασαν με επικεφαλής τον Παπανδρέου.

Οταν τους λες ότι το κράτος είναι κράτος μιας τάξης ενάντια σε άλλη, πετάγονται μέχρι εκεί πάνω. Κι έρχονται σήμερα να βεβαιώσουν ότι το κράτος, η κυβέρνησή του και το ταμείο των καπιταλιστών είναι ένα, σε σημείο που να αρκεί μια συμφωνία στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος για να καθορίσει την τύχη ενός λαού. Αυτό στο σχεδιασμό. Γιατί, στην πράξη, πίσω έχει πάντα η αχλάδα την ουρά, στο προκείμενο οι εργάτες δεν έχουν μιλήσει ακόμα.

Το μείγμα, πράγματι, είναι εκρηκτικό. Μόνο που δεν αρκεί η διαπίστωση. Θέλει οργάνωση η αντίσταση.

Αλλιώς θα μείνουμε έρμαια στα χέρια ενός μακιγιέρ. Που, όπως ο νεκροθάφτης φτιασιδώνει το πτώμα να 'ναι ωραίο στον τελευταίο ασπασμό, έτσι και η κυβέρνηση φτιασιδώνει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ώστε οι μελλοθάνατοι να νιώσουν απαλό τον μπαλτά που θα τους κόψει το κεφάλι.

Απροκάλυπτη η συμπαιγνία, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ κόβει και το ΠΑΣΟΚ ράβει. Από κοντά τα έντυπα των εφοπλιστών να επιμένουν σε επικίνδυνους συνειρμούς για να χρεώσουν στο εργατικό κίνημα τη δράση προβοκατόρων, ίσως και δικών τους παρακρατικών, και να συγκαλύψουν το γεγονός ότι το ίδιο το κυνήγι του κέρδους είναι που κάνει άπιαστο όνειρο τις διακοπές για τα λαϊκά στρώματα, είναι αυτό που κάνει απροσπέλαστα τα νησιά.

Να, επίσης, μερικοί λόγοι για την εξελισσόμενη επίθεση στο ΚΚΕ, από την οποία ακόμα δεν είδαμε τίποτα...

Μπαράζ χτες στον αστικό Τύπο, για να πειστούν οι εργάτες ότι υπάρχουν και θετικές ρυθμίσεις στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Κανείς να μην ξεχνά ότι όλοι πάνε στα 65 για σύνταξη, όλοι με 40 χρόνια ένσημα, όλοι με παγωμένους μισθούς, όλοι οι νέοι με μεροκάματα κάτω από τη σύμβαση, κι όσοι αρρωστήσουν θα πεθάνουν άμα δεν έχουν να πληρώσουν.

Αυτό είναι το πακέτο. Ικανό για να κάνει και τις πέτρες να γυρίσουν τα πάνω - κάτω.

Ξανά: Ποιος οργανώνει την αντίσταση; Μόνο το ΚΚΕ. Ε, περίμενε νέα επεισόδια στην επίθεση. Για την αστική τάξη, είναι κρίσιμο να μείνει ο κόσμος χωρίς απάγκιο. Μόνο που αυτό το ξέρουν και οι κομμουνιστές και γι' αυτό θα κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους, και η αντίσταση να οργανωθεί, και νικηφόρα για τους εργάτες να είναι αυτή η μεγάλη μάχη.

Στο Ασφαλιστικό συμβαίνει ό,τι και με τα περίφημα ποσοστά του προϋπολογισμού - για όσους θυμούνται. Τότε γινόταν μεγάλο παζάρι για το αν ο πολιτισμός θα πάρει 0,56% ή θα αυξηθεί στο θεόρατο 0,58%. Κι από πού να παρθούν τα λεφτά; Η μόνιμη απάντηση ήταν να κοπεί 0,2% από την άμυνα. Σωστό το παζάρι, μόνο που δεν απαντούσε στο κύριο: Τι εκφράζει ο προϋπολογισμός, από ποιους τα παίρνει και πού τα δίνει. Οσο αυτό δεν απαντιέται, κάθε διαχειριστική πρόταση μπορεί να πλασάρεται ως επαναστατική, και το κάθε ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να κυβερνά υιοθετώντας «ριζοσπαστικές λύσεις» που αφήνουν άθικτο το σύστημα.

Κάποια στιγμή αρχίσαμε να ξεμπερδεύουμε με τέτοιες αυταπάτες, αρχίσαμε να μιλάμε στους εργάτες με τη μόνη γλώσσα που αρμόζει σ' όποιον θέλει πράγματι να δει τους εργάτες αφέντες του κόπου τους.

Δείξαμε, δηλαδή, πως ό,τι κι αν βελτιωθεί, η εκμετάλλευση θα μείνει. Οτι πρέπει να τελειώνουν οι αυταπάτες της δημοκρατικής διαχείρισης κι ότι οι εργάτες πρέπει να διεκδικούν όλη την εξουσία για τον εαυτό τους, για να έχουν και όλο το προϊόν για τον εαυτό τους. Ε, τότε είναι που έγιναν απόλυτα απροκάλυπτες οι επιθέσεις στο ΚΚΕ, όταν έγινε καθαρό πως πια κανένας αγώνας δε θα έχει ορίζοντα τα όρια διαχείρισης που ορίζει το ΠΑΣΟΚ ή κάποιο παραμάγαζό του.

Αυτή είναι η μετάφραση πίσω και από τη νέα επίθεση στο ΚΚΕ. Είναι ένα τεράστιο ιδεολογικό ζήτημα, που για να το παλέψει από τη μεριά της η αστική τάξη είναι αναγκασμένη να καταφύγει και σε οργανωτικά μέτρα ασφαλίτικου τύπου.

Παράλληλα, η «καθαρή» ιδεολογική αντιπαράθεση συνεχίζεται. Ηδη, χτες ένας απ' αυτούς, τους «αριστερούς» του αστικού Τύπου, που έβλεπαν το άδικο στον αγώνα των ναυτεργατών, άρχισε να πλασάρει το σχήμα του Αλαβάνου ως τη μόνη εναλλακτική πρόταση, να βλέπει, δηλαδή, στη θολούρα των γύρω από το ΠΑΣΟΚ λύση.

Ορισμένοι δεν κατάλαβαν τίποτα ακόμα από το γεγονός ότι το ΚΚΕ μετράει, ήδη, θετικά τους δείκτες που αφορούν στην εφαρμογή των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου του, που δίνουν εντολή στους κομμουνιστές έναν προς έναν να γίνουν αντάξιοι του κεντρικού στόχου, να κερδίσουν σ' αυτήν την πορεία τον τίτλο του λαογέννητου ηγέτη της ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας, που όριό της έχει μόνο την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, την οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας, δηλαδή το σοσιαλισμό.