Σελίδες

12 Δεκ 2011

Πρόλογος και εισαγωγή του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος 1949 - 1968»



Πρόλογος και εισαγωγή του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος 1949 - 1968»
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Β΄ τόμος περίοδος 1949 - 1968. Αποκαταστάσεις» στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό. Το Δοκίμιο Ιστορίας θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Το Δοκίμιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, που ήταν η κορύφωση μιας πολύμηνης διαδικασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε σε όλο το Κόμμα και στα καθοδηγητικά όργανα της ΚΝΕ το σχέδιο Δοκιμίου που επεξεργάστηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.
Από αυτήν την προσπάθεια το σχέδιο Δοκιμίου εμπλουτίστηκε με τις παρατηρήσεις και προτάσεις χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βγήκαν πιο ενισχυμένοι ιδεολογικοπολιτικά και αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την ηρωική Ιστορία του Κόμματος και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτή, στην πάλη για το σοσιαλισμό, που η αναγκαιότητά του προβάλλει πιο επίκαιρη από κάθε άλλη φορά.
Ηδη ο «Ριζοσπάστης στις 2 Οκτώβρη 2011 δημοσίευσε τις Αποφάσεις για τις κομματικές αποκαταστάσεις των Νίκου Ζαχαριάδη, Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Σήμερα στο ένθετο «Ιστορία» δημοσιεύουμε τον πρόλογο της ΚΕ του ΚΚΕ και την εισαγωγή του Δοκιμίου Ιστορίας.
Πρόλογος της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ β΄ τόμος, 1949-1968»
Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ (18-22 Φεβρουαρίου 2009) αποφάσισε να γίνουν υπόθεση όλου του Κόμματος η τελική διαμόρφωση του Β' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968) και τα πολιτικά συμπεράσματα που θα προέκυπταν. Η Κεντρική Επιτροπή, εξειδικεύοντας την Απόφαση του Συνεδρίου, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη το πρώτο εξάμηνο του 2011, αφού προηγηθεί συζήτηση του Δοκιμίου στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης (ΚΟΒ).

Η λαϊκή συμμαχία θα φέρει το πραγματικά καινούριο



Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν πρόσκαιρα οι δυσκολίες στην αστική διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και να ελιχθεί το αστικό σύστημα απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα που δυναμώνει.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εσωκομματικής κρίσης. Η πολιτική του απαξιώνεται ραγδαία στις λαϊκές συνειδήσεις, ενώ έχουν διαρραγεί σε μεγάλο βαθμό οι συμμαχίες που παραδοσιακά διατηρούσε η ελληνική σοσιαλδημοκρατία με μικροαστικά στρώματα. Οι πιέσεις που ασκεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι συγκρουόμενες απόψεις μερίδων της πλουτοκρατίας για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στο νέο πολιτικό σκηνικό που επιχειρεί να διαμορφώσει, για να υπηρετηθεί καλύτερα το γενικό συμφέρον των αστών σαν τάξη, είναι εστίες εσωκομματικών ανταγωνισμών.

ΛΑ.Ο.Σ. : Φταίει ο λαός!



Καμία μερίδα της πλουτοκρατίας δεν άφησε παραπονεμένη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, κατά την ομιλία του την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού, που περισσότερο έμοιαζε με ανάγνωση υπομνήματος με τις αξιώσεις της. Για πολλοστή φορά ο Γ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε ότι το γενικό συμφέρον της άρχουσας τάξης είναι «ευαγγέλιο» για το κόμμα του.
Απ' τη σκοπιά αυτού του συμφέροντος υπερασπίστηκε την εκχώρηση «τεραστίων εθνικών δικαιωμάτων», τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με το ερώτημα: «'Η Ευρώπη και υποτέλεια ή μόνοι μας και πεινασμένοι», στο οποίο ευθύς αμέσως ο ίδιος απάντησε: «Ευρώπη και υποτέλεια». Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό αρχηγό που πριν από μερικές μέρες έσκουζε ότι η παρουσία στην Ελλάδα μόνιμης αντιπροσωπείας της τρόικας συνιστά «εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας»...

Εργατικό δελτίο ειδήσεων Π.Α.ΜΕ 11/12/2011




9ο εργατικό δελτίο του Π.Α.ΜΕ

Οι οικονομικές ανισότητες χτυπάνε «κόκκινο»



Με ταχύτατους ρυθμούς μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα χρόνων οι οικονομικές και κατά συνέπεια οι κοινωνικές ανισότητες σ' όλο τον κόσμο. 
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι η ανισότητα βρίσκεται σήμερα στο ανώτατο σημείο και καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του Οργανισμού να ενεργήσουν τάχιστα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% είναι περίπου εννιά φορές πάνω από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, δηλαδή 9 προς 1. Το ποσοστό διαφέρει ωστόσο από τη μια χώρα στην άλλη. Στις σκανδιναβικές χώρες είναι κατά πολύ μικρότερο απ' ό,τι ο μέσος όρος, αλλά φτάνει στο 10 προς 1 στην Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Βρετανία, κοντά στο 14 προς 1 στο Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ και 27 προς 1 στο Μεξικό και τη Χιλή. 

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Κερδοφόρες μπίζνες μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος του λαού της περιοχής.



Η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. - με τη «βούλα» της ΕΕ, περνάει ως οδοστρωτήρας πάνω στα δικαιώματα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. 
Με τη στήριξη και των φορέων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της Αργολίδας προωθεί και στην περιοχή αυτή την καταστροφή παραδοσιακών κλάδων στη βιομηχανία, στη μεταλλουργία, στον ιματισμό, στο δέρμα, στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, από επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς Real Estate και τις υδατοκαλλιέργειες. Με την αλλαγή χρήσης γης, την καταπάτηση και τη λεηλασία δημόσιων χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, ορεινών όγκων, δασών, μεγάλων τμημάτων ακτογραμμής, καταστρέφουν το περιβάλλον, εκτινάσσουν την ανεργία και τη φτώχεια, με οδυνηρές επιπτώσεις στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και στο Νομό Αργολίδας.

ΕΕ. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα.



Από τη Βαλτική μέχρι την Κρήτη και από τη Λισαβόνα μέχρι το Δουβλίνο και τη Στοκχόλμη, ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει απλωθεί παντού! 
Ένα σιδηρούν παραπέτασμα που εγκλωβίζει στην φτώχεια και στη στέρηση τους λαούς της ηπείρου. 
Η απειλή μια νέας ταξικής και πολιτικής τυραννίας του κεφαλαίου για τους εργαζόμενους και τους λαούς βαραίνει πάνω από κάθε στέγη σπιτιού, πάνω από το κεφάλι κάθε ανθρώπινου πλάσματος. 
Η πείρα από τον καπιταλισμό έδειξε ότι αυτός δεν σέβεται καμία αξία παρά μόνο το κέρδος. 
Κέρδος από τον ιδρώτα των εργαζομένων, κέρδος από την εκμετάλλευση των λαών, κέρδος  από τους πολέμους στους οποίους έχει σύρει άπειρες φορές τους λαούς με αμέτρητα εκατομμύρια νεκρούς.

Αυτή είναι η αφανής εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αναδύεται αργά αλλά σταθερά κάτω από τις αποφάσεις των ηγετών της για μια νέα δημοσιονομική πειθαρχία και κατάργηση κάθε εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος που απέμεινε από τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης στα τελευταία 100 χρόνια.

ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ




Uploaded by on Dec 11, 2011
Η ομιλία της Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
για τον προϋπολογισμό 2012. Θ.Κ.