Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ πριν από 15 χρόνια ήταν «ανάγκη των καιρών» και δικαίωσε πέρα για πέρα το ρόλο του

Νέα δυναμική στο κίνημα με την πείρα των 15 χρόνων

Σε λίγες βδομάδες, συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ίδρυση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στις 3 Απρίλη 1999, με τη συμμετοχή πάνω από 1.500 συνδικαλιστών από όλη τη χώρα, που εκπροσωπούσαν 300 συνδικαλιστικές οργανώσεις, συγκροτείται το ΠΑΜΕ, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τους αγώνες των εργαζομένων.
Είναι ακριβώς οι μέρες που ο ιμπεριαλισμός δείχνει τα δόντια του στην πολύπαθη Γιουγκοσλαβία, όπως ακριβώς και σήμερα στην Ουκρανία. Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη κιόλας στιγμή, με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του, πρωτοστατεί στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας. Γίνεται το παράδειγμα για το ποια πρέπει να είναι η θέση της εργατικής τάξης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, θέση επίκαιρη και σήμερα.

Λογικές απαντήσεις σε περίεργες «απορίες»

Μεγάλη - διαδικτυακή βασικά - «ανταπόκριση» συνάντησε η ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με το νέο πρόστιμο που επέβαλε η διοίκηση Μπουτάρη στο ΚΚΕ για αφισοκολλήσεις που έγιναν για την προπαγάνδιση του φεστιβάλ της ΚΝΕ. Από τη… γνωστή για την ευαισθησία της στα εργατικά δικαιώματα - φωνή του καπιταλισμού LIFO μέχρι τους επιχειρηματίες - εμπόρους της ψυχαγωγίας της Θεσσαλονίκης, κι ανάμεσά τους διάφορα blogs ακροδεξιάς κυρίως απόχρωσης, πολλοί αναδημοσίευσαν την είδηση δίνοντας συγχαρητήρια στον «εναλλακτικό» Δήμαρχο και επιχαίροντας για την «κοσμογονική» του απόφαση.
Επειδή ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια για τα πράγματα, κι επειδή δεν θα κουραστούμε να υποστηρίζουμε αλλά και να αποδεικνύουμε ότι η ολόπλευρη στήριξη που έχει ο κ. Μπουτάρης από την τάξη του εξηγείται ακριβώς επειδή είναι ικανός διαχειριστής της κερδοφορίας της, θέτουμε υπόψη ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στον «REAL FM» (AUDIO)«Εμείς από τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής θα κάνουμε εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση» τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» επισήμανε ότι, εάν στην Αττική υπήρχε ένας ισχυρός πόλος κομμουνιστών, στην περιφέρεια και στους δήμους, θα έδινε μάχη για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων.

Γερμανικές επανορθώσεις: «Συγγνώμες»...

 Η συστολή του Γερμανού προέδρου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έμοιαζε ανυπόκριτη. Ειδικά όταν βρέθηκε ενώπιον θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και επισκέφθηκε τόπους μαρτυρίου. Το ίδιο και η «συγγνώμη» του. Καλοδεχούμενη. Όμως η «συγγνώμη» δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Όπως  δεν είχε παράξει και η «συγγνώμη» του Κλίντον για τον ρόλο και τη στάση των ΗΠΑ όσον αφορά τη χούντα των συνταγματαρχών.
   Όπως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων δεν κλείνει με την αναγνώριση από τη Γερμανία της ηθικής του διάστασης έτσι και η ηθική διάσταση του θέματος δεν επιτρέπει σε κανένα στην Ελλάδα να το χρησιμοποιεί με όρους εσωτερικής κατανάλωσης. Ως αφορμή για εκτόξευση πυροτεχνημάτων πολιτικής επιβίωσης ή πολιτικής υστεροφημίας.
   Η απαίτηση του ελληνικού λαού για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος καταβολής των γερμανικών επανορθώσεων δεν μπορεί παρά να στρέφεται κυρίως προς την ελληνική κυβέρνηση. Η οποία κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα θέτει πάντοτε αυτό το θέμα (σσ: των γερμανικών αποζημιώσεων) σε όλες τις διμερείς συναντήσεις με τη

Επιτέλους Μεσαίωνας

ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΣ...   
1. Από τον Σαμαρά δεν μπορούμε να περιμένουμε παρά νέα τεχνάσματα. Το μόνο που μπορεί να κάνει στη ζωή του είναι να ανταλλάσσει χειραψίες και μισόλογα. Ψάχνοντας για συνενόχους με επιρροή, αρκείται στη συναναστροφή μαζί τους αν και οι μορφές τους είναι ήδη απολιθωμένες. Αποφασισμένος να μη συναντά τακτικά τον εαυτό του, παρά μόνο τυχαία, προσπαθεί να διεξέλθει τις ολοένα ασφυκτικές περιόδους, πιστεύοντας - ο κωμικός - ότι θα διασωθεί στη γενική καταστροφή.

2. Η πολιτική αθλιότητα και ο δεσποτισμός δε μας σκεπάζουν απλώς, αλλά εισβάλλουν αιφνίδια στην καθημερινότητάς μας. Η τυραννία των μνημονιακών και λοιπών παρατρεχάμενων διαταράσσεται από αιφνίδιες και δραματικές κινήσεις απελπισμένων πολιτών που βλέπουν να διαλύεται το κέντρο τους.

3. Το κλειστό φοβικό κύκλωμα της κυβέρνησης, παρότι εμφανίζεται να κρύβει τα ιερά μυστήρια που θα μας σώσουν, όταν φτάνει η τρόικα το απόρρητο πάει κατά διαόλου. Οι κοινές πρακτικές με τους Ευρωπαίους αποκτούν συνοχή και αποτελεσματικότητα σε βάρος μας. Επινοούν νέες μεθόδους, γιατί θεωρούν ότι είμαστε άχρηστοι και ανίκανοι και ότι υπερβάλλουμε γι' αυτό το «ασήμαντο πράγμα» που είναι η ζωή μας.