Σάββατο, 24 Μαΐου 2014

Άρθρο του Κώστα Καζάκου

Οι εκλογές! Ο πρώτος θεσμός! Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας! Ο κυρίαρχος Λαός αποφασίζει για τις τύχες της Πατρίδας! Κούφιες λέξεις. Άδεια νοήματα.
Ο Λαός υπήρξε κυρίαρχος μόνο όταν πήρε το ντουφέκι στο χέρι.
Στις κάλπες σύρθηκε πάντα σιδηροδέσμιος.
Οχτώ δεκαετίες που θυμάμαι...
Οι βασιλικές δικτατορίες, ο Μεταξάς με τη φασιστική νεολαία του, η λαίλαπα του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, με τα πενήντα εκατομμύρια θύματα...
Μέσα στον πανικό του πολέμου, ο Λαός βρέθηκε με το ντουφέκι στο χέρι κι έγινε Κυρίαρχος Λαός. Παρά την ξενοδουλεία και την υποταγή της άρχουσας τάξης, ο Λαός δημιούργησε το Έπος του '40 κι αμέσως μετά, τη Μεγάλη Εθνική Αντίσταση, που έγινε φάρος για ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη.

Για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΚΚΕ

1. Αν ψηφίσω ΚΚΕ, μπορεί να μην πέσει η κυβέρνηση. Μήπως έτσι πάει χαμένη η ψήφος μου;
Το ΚΚΕ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση. Και όχι μόνο, αλλά ενάντια συνολικά στην εξουσία των μονοπωλίων. Λέει στο λαό ότι ο πραγματικός του αντίπαλος είναι τα μονοπώλια που έχουν στα χέρια τους την οικονομία και την εξουσία. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός, δεν είναι να συνεχίσουν να εναλλάσσονται στην κυβέρνηση κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική, έστω και με άλλο μείγμα, αλλά η ριζική αλλαγή πολιτικής.

Υπάρχει πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί: Τι άλλαξε προς το καλύτερο για το λαό από την εναλλαγή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, για πάνω από 30 χρόνια στην Ελλάδα; Τι πρόσφερε στο λαό η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάδειξή του ως αξιωματική αντιπολίτευση; Εμποδίστηκαν μήπως αντιλαϊκά μέτρα; Η ενίσχυση του ενός πόλου του συστήματος σε βάρος του άλλου, στην προκειμένη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη ΝΔ, δεν μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις θετικές για το λαό. Πολύ απλά, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο και την ΕΕ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σε ρόλο «αριστερής συνιστώσας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτη δύναμη στην Αττική, ενώ βρίσκεται στο δεύτερο γύρο στην Αθήνα και σε 3 από τις 13 περιφέρειες. Οπως φαίνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα, η εντεινόμενη επίδειξη νομιμοφροσύνης και αποφυγής της σύγκρουσης με το πλαίσιο επιτροπείας της ΕΕ και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, η αναίρεση των στοιχειωδών στόχων του κινήματος (άρνηση του 13ου και 14ου μισθού, της επαναφοράς του κατώτερου μισθού), η πολιτική προοπτική κυβερνήσεων "εθνικής σωτηρίας", ακόμα και με τα μνημονιακά κόμματα, τελικά η ουσία της προεκλογικής μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ σε ακόμα πιο δεξιές θέσεις, καθηλώνουν τη δυναμική του κινήματος, αλλά ούτε σημαντικά εκλογικά οφέλη αποφέρουν. Η ισχυρή ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αλλάξει την κατάσταση, επιδρώντας θετικά στο κίνημα και την αριστερά. Θα είναι κέρδος για το λαό και το δυνάμωμα της πάλης, θα επιβάλει το αγωνιστικό μέτωπο ρήξης ανατροπής ενάντια στις διαχειριστικές λογικές, την ηττοπάθεια και την περιχαράκωση». Αυτά αναφέρονται στην «Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και τις ευρωεκλογές της Κυριακής».

Ανατροπή με το λαό και τη νεολαία θεατές δε γίνεται…

Θαυμάστε τι είπε ο Α. Τσίπρας στην προεκλογική του συγκέντρωση: «Γι' αυτό θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα και προσωπικά σε κάθε νέα και κάθε νέο. Σας ζητώ να δώσετε την Κυριακή μια ώρα από τη ζωή σας. Μια ώρα μόνο. Να πάτε στις κάλπες, για ν’ αλλάξουμε μαζί την Ελλάδα». 
Λέει, δηλαδή, στους νέους ότι δε χρειάζεται να οργανωθούν, να παλέψουν μέσα στα σχολεία τους, τις σχολές τους, στο χώρο δουλειάς τους, στη γειτονιά, να πάρουν πιο ενεργά και πιο μαζικά μέρος στους λαϊκούς αγώνες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πεταχτούν για μια ωρίτσα την Κυριακή, να ρίξουν ένα κουκί στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά ας πάνε για μπάνιο.
Έτσι όμως δεν «αλλάζουμε την Ελλάδα». Τέλος στη βαρβαρότητα δεν μπαίνει με το λαό θεατή, να σε ψηφίζει μια φορά στο τόσο, αλλά με το λαό πρωταγωνιστή, να παίρνει αμπάριζα το σύστημα και τους διαχειριστές του.