Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Πλευρές της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα «ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» («Αυγή», 4/11/2012). Για το «στρατηγικό στόχο» το σχέδιο αναφέρει: «Ο "άλλος κόσμος" που "είναι εφικτός" είναι ο "κόσμος" του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι ο "κόσμος" όπου όντως ο "άνθρωπος" και οι ανάγκες του είναι "πάνω από τα κέρδη"... Για μας ο σοσιαλισμός είναι το αίτημα για ένα σοσιαλισμό του 21ου αιώνα...». Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Σ' αυτό λένε τα εξής: «Αλλά η στρατηγική στόχευση επιμερίζεται σε άμεσους στόχους και στις αντίστοιχες τακτικές κινήσεις... Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς στηριγμένης σε μια πλατιά συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων... Μια τέτοια κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει μια κομβική αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού υπέρ των δυνάμεων της εργασίας, φέρνοντας αυτές τις δυνάμεις στο προσκήνιο. Θα ανοίξει το δρόμο στην πραγματική δημοκρατία και στην ανασυγκρότηση της χώρας...».

Η πρώτη μέρα της απεργίας έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας


Η σκληρή μάχη να συνεχιστεί σήμερα ακόμα πιο αποφασιστικά, τονίζει το ΠΑΜΕ

Σκληρή απεργιακή μάχη σε ολόκληρη τη χώρα δίνουν από χτες το ξημέρωμα, χιλιάδες και χιλιάδες εργάτες που, με τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν βροντερά: «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, στα μέτρα της κυβέρνησης κανείς συμβιβασμός»!
Χιλιάδες εργάτες έκαναν το βήμα και ύψωσαν ανάστημα στην ωμή τρομοκρατία εργοδοσίας και κυβέρνησης, συμπαρατάχτηκαν με το ΠΑΜΕ και έστειλαν μήνυμα παλλαϊκού ξεσηκωμού ενάντια στην πολιτική που τσακίζει το λαό. Βγήκαν στους δρόμους εξασφαλίζοντας με αιματηρές οικονομίες τη βενζίνη για το ΙΧ ή το εισιτήριο για τα πούλμαν που τους κατέβασαν στην πορεία, διαψεύδοντας τα «παπαγαλάκια» που - για να στηρίξουν την κυβέρνηση - μιλούσαν σε αστικά ΜΜΕ για... μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και περιορισμένες αντιδράσεις στα μέτρα, για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

«Οι κερασιές θ' ανθίσουνε»


Σ' ένα κείμενο του θεάτρου σκιών ο τελάλης φώναζε:
«όποιος αντέξει τα νέα μέτρα θα πάρει μπαξίσι εκατό ομόλογα»
Πριν σώσει τα λόγια του, έπεφτε η σφαλιάρα σύννεφο.
***
Πέρασαν χρόνια και καιροί, ο τελάλης άλλαξε στέκι, τώρα πια εκπέμπει από τη συχνότητα του τηλεοπτικού «Σκάι», αλλά επιμένει να διαλαλεί την ίδια πραμάτεια.
Κάποιος εφοπλιστής «Νομικός εκ Λονδίνου» εμφανίστηκε από τη συχνότητα του «Σκάι» να προτείνει ως «εγώ κι ο Μαρινάκης» (ναι, αυτός του Ολυμπιακού) να αγοράσουν οι Ελληνες τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως «100 τα εκατό πατριωτική κατανάλωση» για να διαγραφεί το χρέος. Δεν είναι τίποτα, διαβεβαίωνε: 24.500 ευρώ χρωστάει ο κάθε Ελληνας, αν ο καθένας μας αγοράσει τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, πάει, διαγράφηκε το χρέος!