Σελίδες

8 Ιουλ 2010

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Οι ισραηλινοί εποικισμοί διευρύνονται

Με γενικόλογη συμφωνία (που δεν κρύβει τις αντιθέσεις στην τακτική και τα συμφέροντα) ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ισραήλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την αναγκαιότητα έναρξης, το ταχύτερο δυνατό, άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών επισήμανε επισταμένα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι μόνο οι άμεσες συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε τελική συμφωνία, τασσόμενος υπέρ της έναρξής τους πριν την εκπνοή του «παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη, εκπνοή που έρχεται στα μέσα φθινοπώρου. Φυσικά, η δήθεν ευαισθησία των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια να εξυπηρετηθούν χωρίς εμπόδια τα δικά τους συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Μπροστά στις κάμερες οι Ομπάμα και Νετανιάχου αντάλλαξαν, αυτή τη φορά σε αντίθεση με την πρώτη τους συνάντηση τον Μάρτη, φιλοφρονήσεις και διαβεβαιώσεις για το πόσο καλοί σύμμαχοι είναι Ισραήλ και ΗΠΑ και πόσο «αδιάρρηκτος» είναι ο δεσμός τους.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, επανέθεσε το ζήτημα της απειλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θέμα για το οποίο ο Ομπάμα εξέφρασε κατανόηση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρκέστηκε να επαναλάβει ότι επίσης επιθυμεί άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, χωρίς αυτή η ...επιθυμία να συνοδεύεται από κάποιου είδους ισραηλινή υποχώρηση.

Αποκαλυπτική έκθεση για τους εποικισμούς

Μια νέα έκθεση - καταπέλτη για την εποικιστική δραστηριότητα έδωσε στο φως της δημοσιότητας η ισραηλινή οργάνωση «B'tselem», παραθέτοντας σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων. Σύμφωνα με αυτά, οι εποικισμοί που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη κανονικά, δηλαδή ως οικισμοί, καλύπτουν μόνο το 1% της γης, αλλά μέσα από τα πολύπλοκα οδικά δίκτυα, τις ζώνες ασφαλείας και μια σειρά από άλλες εγκαταστάσεις φθάνουν να ελέγχουν το 42% της παλαιστινιακής γης!

Εκτός αυτού, τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η οργάνωση αποδεικνύουν ότι το 1/5 των εποικισμών έχει ανεγερθεί σε καταπατημένη ιδιωτική παλαιστινιακή γη. Η «B'tselem» υπογραμμίζει ότι οι εποικισμοί είναι ο κύριος και αντικειμενικά βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου καμία απόπειρα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστινίων δεν έχει αποδώσει καρπούς μέχρι σήμερα. Συνολικά, στους εποικισμούς της Δ. Οχθης κατοικούν 300.000 άνθρωποι και στην ανατολική Ιερουσαλήμ 200.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου