Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η πρώτη συνεδρίαση της 9μελούς Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους.
Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση και αποφασίστηκαν κοινές δράσεις, ενώ ανάμεσα σ’ άλλα συμφωνήθηκε η έκδοση και το περιεχόμενο της Διακήρυξης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης για τις Ευρωεκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθούν κοινές εκδηλώσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις μπροστά στις Ευρωεκλογές.
Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα εξής 9 κόμματα - μέλη της Γραμματείας: Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας και Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας. Η συνεδρίαση ήταν ανοικτή προς όλα τα κόμματα (29 μαζί με το ΚΚΕ) που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία» και συμμετείχαν σ’ αυτήν εκτός από τα 9 μέλη της Γραμματείας της η Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης.

Μία νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή…

Έτσι έλεγε ένα από τα αγαπημένα συνθήματα των «αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος. Δεν ξέρουμε αν το copyright του συνθήματος το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλοι με τους οποίους σφιχταγκαλιάζονταν στις πλατείες. 
Μικρή σημασία έχει, αφού το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει το παν για να πιστωθεί για την πάρτη του τη ρητορική περί Αργεντινής. 
Πλασάρει, εξίσου, τόσο ότι η λύση για το λαό είναι απλά η εναλλαγή στην κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού (ακόμα και αν αυτή γίνει με ελικόπτερο) όσο και ότι το μοντέλο διαχείρισης του καπιταλισμού που ακολούθησε η κυβέρνηση ήταν φιλολαϊκό. 
Με τα δικά τους λόγια το έλεγαν κάπως έτσι: «Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή (...) Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία (...) Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους» (Αλέξης Τσίπρας, 7 Σεπτέμβρη 2012).


Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αργεντινή, που βρίσκεται (για τρίτη φορά από το 2001) ξανά στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τους ξεγυμνώνουν.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τον σεισμό στην Κεφαλονιά

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το σεισμό στην Κεφαλονιά. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Με το νέο σεισμό στην Κεφαλονιά επανέρχεται με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Πολύ περισσότερο, που η Κεφαλονιά είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής και με πικρή πείρα από προηγούμενους καταστροφικούς σεισμούς. Το γεγονός ότι από τον σεισμό υπέστησαν καταστροφές κυρίως δημόσια κτίρια (σχολεία, το γηροκομείο, εργατικές κατοικίες) αποδεικνύει ακριβώς την εγκληματική ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που, και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης, και σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, απορρίπτουν δαπάνες για υποδομές, όπως η αντισεισμική θωράκιση, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν υπερκέρδη στο κεφάλαιο.