Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Αντίο "αγαπημένη" Ε.Ε...Αναδημοσίευση απο: Ράδιο Collectiva
Όταν το 1997 είχαμε γράψει σε τοπική εφημερίδα των Χανίων ότι το επερχόμενο διευρωπαϊκό ECU (που τα επόμενα δύο χρόνια το 1999 μετονομάστηκε και αναβαθμίστηκε σε Ευρώ), είναι καραμπινάτη εξαγωγή του Γερμανικού κεφαλαίου με σκοπό την καταβύθιση αρχικά του Ιταλικού κεφαλαίου, αργότερα του Γαλλικού και της εργατικής δύναμης σε βάθος μιας τουλάχιστον δεκαετίας, πολλοί μας είχαν χαρακτηρίσει περιθωριακούς, δογματικούς και εκτός τόπου καιχρόνου με πρώτους τους συνασπισμένους .
Όταν το 2002 σε ραδιοφωνική εκπομπή το είχαμε επαναλάβει προσθέτοντας πως σε 10-15 χρόνια θα είμαστε πίσω στη δρχ η σε ένα νέο εθνικό νόμισμα, οι ίδιοι και άλλοι επί το πλείστον ΠΑΣΟΚκοι, μας λέγανε πάλι πως είμαστε στον δικό μας κόσμο και πως είναι δυνατόν να κάνουμε εκπομπές σε ραδιοφωνικούς σταθμούς υψηλής ακροαματικότητας;
Δυστυχώς το απολιτίκ από το 1985 και έπειτα έστρωσε το υπέδαφος και έκανε την δουλειά του χωρίς αντιδράσεις στην χώρα μας και όχι μόνο.

Ωρα να σηκωθείς...Καθώς γενικεύεται η συντονισμένη επίθεση των καπιταλιστών και της κυβέρνησής τους στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» παραπέμπει πλέον σε καθαρή αυτοκτονία.
Οσοι ελπίζουν ακόμα πως υπάρχουν περιθώρια να βγάλουν την ουρά τους απέξω, πως κάπως αυτοί θα τη γλιτώσουν, την ώρα που θα καίγεται η γειτονιά, αυτοί θα είναι και οι πρώτοι που θα καούν.
Μόνο όποιος ρίχνεται στη φωτιά να την παλέψει, μόνο αυτός μπορεί και να νικήσει. Το δρόμο τον δείχνουν οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», τον δείχνουν όλοι όσοι στην πίεση καπιταλιστών και κυβέρνησης απαντούν με συλλογική οργάνωση κι αγώνα.
***
Την ώρα που η αστική προπαγάνδα αναφέρεται στην ΕΕ σαν το «ευγενέστερο οικοδόμημα», κάτι λέξεις που ξεφεύγουν, δείχνουν ψήγματα από την αλήθεια, όπως η λέξη «εμπόλεμη» που διατυπώνεται ως απειλή για το μέλλον, ενώ είναι η σημερινή πραγματικότητα.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»: Πάλη που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει τα σύγχρονα κάτεργα.Συνθήκες «Νταχάου», με σίδερο, φωτιά, σκουριά και ανθρώπους όλα μαζί ανακατεμένα να προσπαθούν να λειτουργήσουν από μόνα τους και κάθε λεπτό να αποτελεί πραγματικό κίνδυνο
Αυτές οι συνθήκες αποκαλύφτηκαν και περιγράφτηκαν στη χτεσινή δίκη (το αστικό μέρος) που έγινε για το τραγικό δυστύχημα μέσα στο χαλυβουργείο πριν ένα χρόνο στις 13 Οκτώβρη του 2010, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Γιώργος Τσακαράκης, 54 ετών, πατέρας τριών παιδιών. 
Στα δικαστήρια ήταν και ο βοηθός του 54χρονου ο Πάρης Ιμανούμ, 35 ετών τότε (μόλις 30 ημέρες στη δουλειά). Ενα παλικάρι που σήμερα είναι κυριολεκτικά σακατεμένο, με όλο του το κορμί καμένο, που δεν κάνει να το εκθέτει στο περιβάλλον, ένα χέρι ξερό και με πολλές επεμβάσεις να τον περιμένουν ακόμα. Χτες όμως είχε στο πλευρό του το σωματείο και τους απεργούς χαλυβουργούς που μετέφεραν εκεί τον αγώνα τους που έφτασε πλέον τις 30 ημέρες απεργίας διαρκείας ενάντια στις αξιώσεις της εργοδοσίας.
Ενα χρόνο μετά αναβίωσε το πύρινο κολαστήριο, με 70 τόνους καυτής λάβας μετάλλου (1.700 βαθμούς Κελσίου) να εκτοξεύεται από τον κάδο που μετέφερε ο γερανός και κατέρρευσε όταν έσπασε το συρματόσχοινο.

Αύριο να «νεκρώσει» κάθε τόπος δουλειάς!Διαδηλώνουμε όλοι με το ΠΑΜΕ, με αιτήματα αντίστοιχα των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με το πανό που ανέγραφε: «Ανυπακοή, απειθαρχία, αντεπίθεση. Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός» να δίνει το στίγμα, χτες το πρωί έγινε μαζική παρέμβαση από την Επιτροπή Ανέργων Κερατσινίου με τη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου, απευθύνοντας το κάλεσμα στους ανέργους να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία με το ΠΑΜΕ και αναδεικνύοντας, ανάμεσα στα άλλα, και το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
Από το τοπικό γραφείο του ΟΑΕΔ περνούν καθημερινά για αιτήσεις και επίδομα πάνω από 600 άνεργοι όταν πριν δύο μήνες, δηλαδή το Σεπτέμβρη, περνούσαν τη μέρα κατά μέσο όρο 400. Οι επιδοτούμενοι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Καπιταλιστική κρίση και πόλεμος.Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ολοένα και πιο συχνά τίθεται από εκπροσώπους των αστικών ΜΜΕ και του πολιτικού προσωπικού της πλουτοκρατίας το ερώτημα αν η καπιταλιστική κρίση οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο. 
«Είναι δυνατόν τα πράγματα να χειροτερέψουν ξανά; Να χειροτερέψουν πραγματικά, να βυθιστεί ο πλανήτης σε μια νέα ύφεση, να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος;», αναρωτιούνται με νόημα σε χτεσινό άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «οι προειδοποιήσεις δεν λείπουν» και παραπέμπει στη δήλωση του Πολωνού υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι τη Δευτέρα στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, αλλά και στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας ότι «αν το ευρώ καταρρεύσει, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη.

Καταρρίπτονται οι μύθοι.Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, η καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, τα σενάρια γύρω από το μέλλον της Ευρωζώνης και τα αντιλαϊκά μέτρα που υλοποιούνται βροχηδόν από τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, καταρρίπτουν τους αστικούς μύθους για το χαρακτήρα και το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης. Ξεσκεπάζεται η κάλπικη προπαγάνδα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του οπορτουνισμού, που υποκλίνονταν στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, ως το λίκνο της ευημερίας και της αλληλεγγύης. Που παρουσίαζαν και εξακολουθούν να παρουσιάζουν την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ως μονόδρομο που δήθεν θα ωφελήσει το λαό. 
Τώρα πια φαίνεται καθαρά αυτό που το ΚΚΕ λέει από την πρώτη στιγμή, ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση υπέρ των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία, ένωση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Η οικονομική καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη ανάδειξε ανάγλυφα αυτήν την πραγματικότητα. 

Κρίσιμη απεργιακή μάχη.Η προχτεσινή τοποθέτηση της κυβέρνησης, μέσα στη Βουλή - μέσω του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτσούκου - για το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», που βρίσκονται επί ένα μήνα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν αποκαλυπτική. 
Ο υφυπουργός της συγκυβέρνησης, ουσιαστικά, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την εκ περιτροπής εργασία, να δεχτούν δηλαδή δραστική μείωση του μισθού τους, να δεχτούν την ουσία της εργοδοτικής επίθεσης. Κι όλα αυτά, διανθισμένα με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «αυτή η αντιπαράθεση φοβούμαι ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου». 
Αν κάτι, λοιπόν, προέκυψε μέσα από αυτήν τη συζήτηση στη Βουλή, ήταν πως οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους ένα καλά οργανωμένο «μαύρο μέτωπο», στο οποίο στοιχίζονται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., η πλουτοκρατία και η τρόικα, με στόχο την ίδια τη ζωή και το μέλλον της εργατιάς και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Πανστρατιά στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη με το ΠΑΜΕ .Να γίνει το νέο ξεκίνημα της λαϊκής αντεπίθεσης.
Κάτω η συγκυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας!
Εξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία!
Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. 
Η στυγνή εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, ο αυταρχισμός δεν πρέπει να γίνουν το παρόν και το μέλλον του λαού. 
Αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα η οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης, της δράσης και της αλληλεγγύης για την παρεμπόδιση και την ανατροπή των εξοντωτικών μέτρων της μαύρης συγκυβέρνησης και των συνεπειών της κρίσης.
Ο πόλεμος στην εργατική τάξη γίνεται όλο και πιο ανελέητος. Δεν υπάρχει τμήμα, δεν υπάρχει κλάδος που να μη βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανεργία, τη δραστική περικοπή μισθών, την κατάργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η λαϊκή οικογένεια αντιμετωπίζει πια το φάσμα της φτώχειας, το εξοντωτικό χαράτσωμα που την οδηγεί στην ανέχεια και την απελπισία.
Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της γενικευμένης στάσης πληρωμών.

Η ΝΔ ... «αντιπολιτεύεται» Κι ο ΛΑ.Ο.Σ. (επίσης)... «αντιπολιτεύεται»...Οι άνθρωποι δεν είναι απλώς «Μαυρογιαλούροι». 
Είναι «Μαυρογιαλούροι» στο τετράγωνο!
Για τους κυρίους της ΝΔ ο λόγος. 
Οι οποίοι έχουν δυο αντιπροέδρους τους κι άλλα τέσσερα στελέχη τους στην κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, αλλά επιμένουν να παριστάνουν την ...αντιπολίτευση.
Και ειδικά μάλιστα στην περίπτωση με το χαράτσι της ΔΕΗ, παριστάνουν τη «μαχητική αντιπολίτευση»!
*
Μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις και την κοινωνική οργή,
δεν υπάρχει πλέον παράγοντας της ΝΔ που να μη φροντίζει στις δημόσιες εμφανίσεις του να πάρει ...αποστάσεις από το συγκεκριμένο μέτρο. Μέτρο το οποίο
- παρεμπιπτόντως -
εφαρμόζεται από την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν!

«ΠΑΣΟΚ σκέτο» και «ΠΑΣΟΚ plus... πλιτς»...Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Διαδοχικές οι παρεμβάσεις από τα ΜΜΕ, τις τελευταίες μέρες, της κυρίας Α. Διαμαντοπούλου,
αφενός για να δηλώσει πίστη στην κυβέρνηση Παπαδήμου,
αφετέρου για να υποστηρίξει πως το ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: το... σκέτο ΠΑΣΟΚ) έσωσε τη χώρα,
αλλά κυρίως για να περιγράψει τα σχέδιά της για το επόμενο ΠΑΣΟΚ, αυτό που θα 'ρθει μετά το «ΠΑΣΟΚ - σκέτο», και συγκεκριμένα το «ΠΑΣΟΚ... plus»!
*
Αυτό το όνομα (σ.σ.: «ΠΑΣΟΚ plus») έδωσε στις περί το ΠΑΣΟΚ «νέες πολιτικές δομές», που, όπως είπε η κυρία υπουργός, πρέπει να δημιουργηθούν, από ένα «δυναμικό κέντρο» σε σύμπραξη με την «υπεύθυνη Αριστερά»...

Για τη σωτηρία του κεφαλαίου.
Πώς θα βγει η καπιταλιστική οικονομία από την κρίση;
Με τη σύνθλιψη των λαών. Με το να γυρίζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων δεκαετίες πίσω, σε συνθήκες άκρατης εξαθλίωσης, όχι μόνο των εκατομμυρίων ανέργων, αλλά και αυτών που θα έχουν την «τύχη» να εργάζονται με μισθούς πείνας των 400 - 500 ευρώ, με ελαστικά ωράρια και εκ περιτροπής εργασία, δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα.


Αυτό, ουσιαστικά, απαντούν με μια φωνή όλα τα φερέφωνα του διεθνούς και εγχώριου καπιταλισμού, όταν αναφέρονται στο μέγα ερώτημα της εποχής.
Πώς ο παγκόσμιος καπιταλισμός θα βγει από την οικονομική κρίση που τον ταλανίζει από το 2008; Τη «συνταγή» αυτή εφαρμόζει στην Ελλάδα των μνημονίων η κυβέρνηση, και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ και η τωρινή της μαύρης συμμαχίας, το ίδιο στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ: Ισχυροί κλυδωνισμοί στη λυκοσυμμαχία.Επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για να θωρακίσουν το ευρώ και να τσακίσουν τους λαούς.

Ολοένα και πιο συγκεκριμένη μορφή παίρνουν τα σενάρια για αναμόρφωση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και της Ευρωζώνης, κάτω από το βάρος της βαθιάς κρίσης, της αγιάτρευτης ανισομετρίας στην καπιταλιστική ανάπτυξη και των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ομάδες κρατών, κράτη - μέλη, ακόμα και διαφορετικές μερίδες της πλουτοκρατίας στο εσωτερικό τη ίδιας χώρας. Ωστόσο, η επίθεση της πλουτοκρατίας στους λαούς της ΕΕ παραμένει ενιαία και η ένταση αυτής της επίθεσης αποτελεί κοινό παρονομαστή σε κάθε προσπάθεια των αστικών επιτελείων να αναμορφώσουν τη λυκοσυμμαχία σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο και το «Reuters», βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία, με στόχο την προώθηση ενός νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάμεσα στις ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης, κατά τα πρότυπα της Σέγκεν.

Ευρωομόλογο διά πάσαν νόσον και πασαν...Εδώ και καιρό ο οπορτουνισμός επιμένει ότι στον πυρήνα της κρίσης βρίσκονται η υπάρχουσα δομή και αρχιτεκτονική της ΕΕ και του ευρώ, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του για τη δήθεν ανάγκη αλλαγής τους σαν καθοριστικό βήμα που θα φέρει τους λαούς προ της εξόδου απ' την κρίση. Πρόκειται βεβαίως για πρόταση όχι απλώς μετέωρη αλλά παντελώς ανυπόστατη. Καταρχήν, γιατί αγνοεί τον πραγματικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης. Αφετέρου, γιατί η δομή της ΕΕ και του ευρώ υπηρετεί το περιεχόμενό της, ως ένωσης καπιταλιστικών κρατών, θεματοφύλακα των συμφερόντων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Δεν ορίζει η δομή το περιεχόμενο, το αντίστροφο συμβαίνει. Ηδη, πάντως, στην ευρωένωση η ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων ζυμώνεται, μπροστά στην αδυναμία τους να τιθασεύσουν την καπιταλιστική κρίση. Πρόσφατα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, τοποθετήθηκε γι' αυτό (ρ/σ «Κόκκινο»), δηλώνοντας: «Θέλω να σταθώ λίγο στην πρόταση γύρω από το θέμα του ευρωομόλογου. Και να πω αυτή τη στιγμή ότι η διεκδίκηση του ευρωομόλογου έχει μια τεράστια αξία.