Σελίδες

25 Μαρ 2014

Η Επανάσταση του 1821 και τα ιστορικά της διδάγματα

«Η διευκρίνιση του χαρακτήρα του πολέμου αποτελεί για το μαρξιστή απαραίτητη προϋπόθεση για να λύσει το ζήτημα της στάσης του απέναντί του. Και για μια τέτοια διευκρίνιση είναι απαραίτητο πριν απ' όλα να καθοριστεί ποιες είναι οι αντικειμενικές συνθήκες και η συγκεκριμένη κατάσταση του δοσμένου πολέμου. Πρέπει να τοποθετήσουμε τον πόλεμο αυτό σ' εκείνες τις ιστορικές συνθήκες, στις οποίες γίνεται, και τότε μόνο μπορούμε να καθορίσουμε τη στάση μας απέναντί του. Διαφορετικά θα έχουμε όχι υλιστική, αλλά εκλεκτική ερμηνεία του ζητήματος»1 (Β. Ι. Λένιν).
Ο Λένιν ουσιαστικά τονίζει με το παραπάνω απόσπασμα ότι η κάθε ένοπλη σύγκρουση κρίνεται με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες της ταξικής πάλης σε κάθε δοσμένη ιστορική περίοδο. Κι αυτό διότι σε κάθε κοινωνικο-οικονομικό σχηματισμό και ακολούθως σε κάθε ιστορική εποχή εμφανίζεται μια κυρίαρχη οικονομικά τάξη που εκμεταλλεύεται την πλειοψηφία της κοινωνίας και τον πλούτο που αυτή παράγει. Στον αντίποδά της, σε κάθε ιστορική εποχή τοποθετείται μια κοινωνικο-οικονομική τάξη των υπό εκμετάλλευση που η εκπλήρωση των ταξικών της συμφερόντων απαιτεί την ανατροπή της εκμετάλλευσής της και γι' αυτό αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη της κοινωνικής προόδου. 

Διακρίνουμε άγχος;

Ενα άγχος διακρίνουμε τις τελευταίες ημέρες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή», ΣΥΡΙΖΑίικες εφημερίδες (π.χ. «Εφ. Συντακτών»), για να μπει στο «στόχαστρο» το ΚΚΕ, πολλές φορές μάλιστα με μεθόδους που θυμίζουν μικρούς γκαιμπελίσκους. Ετσι είδαμε την Παρασκευή η «Εφ. Συντακτών» να αναγγέλλει βαρυσήμαντο άρθρο για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με ΚΚΕ και τελικά διαβάσαμε μια καρικατούρα με ευφυολογήματα του τύπου: «το ΚΚΕ δεν ανησυχεί για την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωμονόδρομο, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αλλάξει τα πράγματα»...

Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν ανησυχεί καθόλου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποταχθεί, αυτό είναι δεδομένο εξαρχής, γεννήθηκε υποταγμένος.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις γύρω από το γάλα

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομηχανίες, που θα αγοράζουν φτηνότερα και θα πουλάνε ακριβότερα
Κοινή ανακοίνωση για τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας που αφορά στο γάλα, εξέδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ
Σ' αυτή σημειώνουν:
«Οι εξελίξεις στο γάλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και οι κανονισμοί της ΕΕ καθορίζουν την ημερομηνία λήξης του γάλακτος με γνώμονα την κερδοφορία των καρτέλ του γάλακτος και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Οι πολιτικές της ΕΕ με τις οποίες διαχρονικά συμφωνούσαν και εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγελαδοτρόφων παραγωγής γάλακτος και στη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.
Ενώ η χώρα μας χρειαζόταν 1.200.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος για να καλύψει τις ανάγκες της, η ΕΕ είχε ορίσει πλαφόν παραγωγής 600.000 τόνους και αργότερα 820.000 τόνους αγελαδινού γάλατος και από εκεί και πάνω οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν πρόστιμα συνυπευθυνότητας γιατί ξεπερνούσαν το πλαφόν.

Οργανωμένος ο λαός μπορεί και σήμερα να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα

Σε ανακοίνωσή του, για την 25η του Μάρτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι ένας λαός, που είναι αποφασισμένος και έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι και ανίκητοι. Διδάσκει, πάνω από όλα, ότι οι επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου και εξέλιξης, κινούν την Ιστορία προς τα εμπρός, ανατρέποντας τις ιστορικά ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις.