Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Φέρνουν αποτελέσματα οι απεργίες;

   Η αστική προπαγάνδα προβάλλει την άποψη ότι μια απεργία δε φέρνει αποτέλεσμα, δε βάζει φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα. 
Αυτή η προπαγάνδα θέλει την εργατική τάξη καθηλωμένη, έρμαιο των διαθέσεων των καπιταλιστών, να μη διεκδικεί την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της και μάλιστα σε περίοδο που της αφαιρούνται δικαιώματα και κατακτήσεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ενώ η οικονομική κρίση αυξάνει στο έπακρο την επιθετικότητα του κεφαλαίου ενάντιά της. 
Οι εργάτες θα αφήσουν στο απυρόβλητο αυτή την πραγματικότητα, χωρίς την παραμικρή αντίδραση στο δρόμο της καταστροφής τους;
   Μ' αυτή τη λογική αφοπλίζεται η εργατική τάξη.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Συνεχίζουν την απεργία πείνας...

Για όγδοη μέρα συνέχισαν την απεργία πείνας οι 237 μετανάστες που βρίσκονται στο κτίριο της οδού Πατησίων. Οι 133 μετανάστες είναι μέσα στο κτίριο, σε ένα χώρο 200 τ.μ., και οι υπόλοιποι 104 σε σκηνές στο προαύλιο. Δεν έχει ανοίξει καμία άλλη αίθουσα για τη στέγαση αυτών που είναι στο προαύλιο, ενώ υπάρχουν αίθουσες και στο ημιυπόγειο και στον πρώτο όροφο. Ηδη, αρκετοί από τους απεργούς έχουν αρρωστήσει και εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού.
Αναφορικά με την πρόταση για μετεγκατάσταση των απεργών μεταναστών σε άλλο

Αναδιάρθρωση του χρέους με τζάμπα δουλειά μέχρι θανάτου...Ο μόνος κερδισμένος από τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας θα είναι τα μονοπώλια. Αυτό επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι δηλώσεις εκπροσώπων αστικών κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που φουντώνουν μέρα με τη μέρα.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης - το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής - σύμφωνα με το οποίο θα ασκείται στενότερος έλεγχος στην οικονομική πολιτική των κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ ευρύτερα, και ταυτόχρονα θα ικανοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς οι αξιώσεις του κεφαλαίου για νέο χτύπημα των μισθών, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ...


Το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να κάνει υπόθεση του καθένα μας το ζήτημα του υψηλού κρατικού χρέους και των προοπτικών του. 
Στα Μέσα Ενημέρωσης, μάλιστα, γίνονται συγκεκριμένες αναφορές και παρουσιάζονται σενάρια για μέτρα και ρυθμίσεις που εξετάζονται ώστε να συνεχιστεί η κανονική πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων. 
Κοινός παρονομαστής όλων των παραλλαγών είναι ότι κάθε ρύθμιση θα συνοδευτεί από δεσμεύσεις για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με ορίζοντα δύο και τρεις δεκαετίες.
 Καλή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προλειάνει το έδαφος για τα χειρότερα,

Η «εξωστρέφεια» της κυβέρνησης...


Την ίδια ώρα που ο λαός της Αιγύπτου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βίαια καταστολή της εξέγερσής του και με σχέδια ενσωμάτωσης του δίκαιου αγώνα του, η μοναδική μέχρι τώρα ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τα γεγονότα περιορίζεται στην ...εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ότι η «κατάσταση που επικρατεί είναι έκρυθμη»! 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Δόλης, μιλώντας χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm» για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και συνδέοντάς τες με τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σημείωσε:«Οποιαδήποτε κατάσταση, μεταβατική ή μη, θα πρέπει να μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τα οικονομικά συμφέροντα επιχειρήσεων ή ατόμων».
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου είναι μεγάλη. Στην Αίγυπτο αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις της ελληνικής αστικής τάξης φτάνουν το 1 δισ. δολάρια. 

Στην ίδια συνομοταξία...

Αλλο ένα «επιφανές» μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» έβγαλε τα τανκ και το στρατό στο δρόμο για να αντιμετωπίσει μια δίκαιη λαϊκή εξέγερση. 
Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, το κόμμα του οποίου, το ΝDP (Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα), είναι μέλος της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς», ενός από τα όργανα του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος. 
Στην ίδια συνομοταξία ανήκε μέχρι πρότινος ο Τυνήσιος Πρόεδρος Ζιν Μπεν Αλί, ο οποίος, αφού πρώτα δολοφόνησε δεκάδες ανθρώπους, στη συνέχεια «διεγράφη» από τον Γ. Παπανδρέου. 

Αίγυπτος...

H κατ' έτος οικονομική «βοήθεια» που προσφέρουν οι ΗΠΑ στο καθεστώς Μουμπάρακ ανέρχεται σε 1,5 δισ. δολάρια. Πόσο σημαντική είναι η Αίγυπτος ως πυλώνας εξυπηρέτησης των συμφερόντων των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή προκύπτει από το εξής γεγονός: Τα χρήματα που από το αμερικανικό ταμείο διοχετεύονται σε δύο μόνο χώρες, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, φτάνουν το 20% του ποσού που διαθέτουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ για να προωθούν την πολιτική τους.
Η Αίγυπτος αποτελεί για τις ΗΠΑ - και κατά τη διάρκεια του επί τριακονταετία καθεστώτος του Μουμπάρακ - έναν «εταίρο στρατηγικής σημασίας».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Κρίσιμη καμπή η σημερινή γενική απεργία ...

Σε γενική απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις με στόχο οι διαδηλωτές να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο καλεί, συντονισμένα, η αιγυπτιακή αντιπολίτευση, ενώ ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πηγαίνει από ελιγμό σε ελιγμό προσπαθώντας να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. 
Σε βαρόμετρο τείνει ολοένα περισσότερο να εξελιχθεί η στάση του στρατού, που παραμένει εξισορροπητική, κάτι που προφανώς δεν ανταποκρίνεται, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, στις προσδοκίες Μουμπάρακ, ο οποίος τοποθέτησε σειρά στρατιωτικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα που συνέστησε υπό τον αχό των διαδηλώσεων.

Η «κρίση χρέους» και το χρέος...Αν κάτι έγινε ξεκάθαρο από τις δηλώσεις των ηγετών και των τραπεζιτών της ΕΕ στη φετινή σύνοδο του Νταβός είναι αναντίρρητα ότι η «κρίση χρέους» είναι το πρόσχημα και ταυτόχρονα το πιστόλι στον κρόταφο για να κλιμακωθεί ο πόλεμος των ευρωμονοπωλίων κατά των λαών. 
Αποδείχθηκε πεντακάθαρα ότι η προπαγάνδα για την αντιμετώπιση της «κρίσης χρέους» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την ανταγωνιστικότητα. 
Δηλαδή, τα μέτρα που παίρνουν καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση του χρέους. 
Με άλλα λόγια, όποια λύση και αν δώσουν για να διευκολύνουν δήθεν τις κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση των κρατικών χρεών, εννοείται πάντα προς όφελος των αστικών τάξεων, το λογαριασμό θα τον πληρώνουν οι λαοί με το τσάκισμα των

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ...

Σαρωτική η λαϊκή οργή. Και πώς θα μπορούσε να 'ναι αλλιώς;
Αυτός που βγαίνει στο δρόμο και φωνάζει για το ψωμί έχει δει ήδη να εκτινάσσεται η τιμή του σε ύψη δυσθεώρητα.
Αυτός που βγαίνει στο δρόμο και ζητάει δουλειά, έχει εξαντλήσει πια τα όρια της αντοχής του να ζει ζητιανεύοντας.
Από εκεί, όμως, μέχρι τη λύση που θα εξασφαλίσει σε όλους ψωμί και δουλειά η απόσταση είναι μεγάλη.
Τα γεγονότα στην Αίγυπτο έχουν στοιχεία μιας λαϊκής εξέγερσης, αλλά με ορατό και το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν με τα σημερινά δεδομένα. 
Γεγονός που γνωρίζει καλύτερα απ' όλους η αστική τάξη, που όπως πολλά δείχνουν ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση.
Η ίδια όμως η λαϊκή κινητοποίηση ανησυχεί πολλούς και πέρα από τις ίδιες τις χώρες στις οποίες εξελίσσεται.

Κατάντημα ΝΕΤ...Η κρατική ΝΕΤ ξεκίνησε το νέο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με μεγάλο ΠΑΣΟΚικό ζήλο, σαν να είναι δημοσιογραφικό όργανο του ΠΑΣΟΚ. 
'Η μήπως είναι; 
Από το δελτίο παρέλασαν μόνον υπουργοί της κυβέρνησης και ο διευθυντής του «Βήματος», γνωστός επίσης για το φιλοκυβερνητικό, φιλοΠΑΣΟΚικό οίστρο του. Ηταν δε τόσος ο ζήλος τους που ούτε καν αποσπάσματα από την πρωινή συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ δεν έδειξαν, παρόλο που στο δελτίο και για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και για τους μετανάστες έκαναν θέματα και οι θέσεις του ΚΚΕ εκφράστηκαν στη συγκεκριμένη συνέντευξη, αλλά εξαφανίστηκε από το δελτίο. Σκεφτείτε να μην ήταν και δική τους συνέντευξη... 

Ο Θούρειος του Ρήγα Φεραίου...

Ως πότε παλικάρια, θα ζούμε στα στενά,
μονάχοι σα λιοντάρια, στες ράχες στα βουνά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Σπηλιές να κατοικούμε, να βλέπουμε κλαδιά,
να φεύγωμ' απ' τον κόσμο, για την πικρή σκλαβιά;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.

Να χάνωμεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;
Κάλλιο είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή,
παρά σαράντα χρόνους, σκλαβιά και φυλακή.