Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η πάλη του ΕΑΜ και το ταξικό ζήτημα

Κάποιοι «ιστοριολόγοι» γράφουν ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ πολέμησαν μόνο το φασίστα Γερμανο-Ιταλό κατακτητή για να απελευθερώσουν την Ελλάδα. Αλλά έτσι δεν αποτυπώνεται ολόκληρη η ιστορική αλήθεια της εξελισσόμενης στη συγκεκριμένη περίοδο πραγματικότητας. Εκτιμά την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές κατακτητές ως ουδέτερη ταξικά, δηλαδή ότι και η αστική τάξη και η εργατική τάξη με τους συμμάχους της είχαν την ίδια στάση απέναντι στον κατακτητή. Ετσι, συγκαλύπτει το ταξικό στοιχείο στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη που στην Ελλάδα ήταν κυρίαρχο, αφού η αστική τάξη δεν πολέμησε τον κατακτητή. Στην Ελλάδα, μετά την κατάκτησή της από τους Γερμανούς, ένα τμήμα της επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές, ένα άλλο τμήμα της διέφυγε στην Αίγυπτο.
Το ταξικό ζήτημα
Είναι χαρακτηριστικά για τη σχέση της οικονομικής ολιγαρχίας στην Ελλάδα με τις δυνάμεις Κατοχής τα εξής:
«Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 οι γερμανικές οικονομικές αρχές έριξαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας 48.000 χρυσές λίρες και 1.250.000 χρυσά γαλλικά φράγκα. Επρόκειτο για ματωμένο χρυσάφι αρπαγμένο από τις χώρες που κατακτήθηκαν, από τις λεηλασίες και από τις περιουσίες των Εβραίων που είχαν σταλεί στα κρεματόρια. Οι ενδιαφερόμενοι δεν ασχολούνταν με το αίμα που έσταζε από αυτόν το χρυσό. Τα λαμπερά νομίσματα έγιναν ανάρπαστα από όλους

Σχόλιο αναγνώστριας για την απάντηση του ΚΚΕ σε δημοσίευμα του «Enikos.gr»


Καλή Γκέλπεση (συγγραφέας)

 Παρασκευή 28-9-12 γύρω στη ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, έστειλα σχόλιό μου στον enikos gr απευθυνόμενη στον κύριο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, κάτω απ’ την ανάρτησή του “όλοι ήξεραν”.
Το σχόλιό μου ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ μέχρι αυτήν την στιγμή στον enikos gr, παρότι αργά το βράδυ τής ίδιας μέρας έστειλα δεύτερο σχόλιο ζητώντας το αυτονόητο. Να δημοσιευτεί το πρώτο.
Σ’ εκείνο το πρώτο σχόλιό μου λοιπόν, που δεν δημοσιεύτηκε απ’ τον enikos gr, ανέφερα ότι η ίδια η ανάρτηση του κυρίου ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, σε δύο τουλάχιστον σημεία της αυτοαποκαλυπτόταν…:
α) …Εξώδικη ενημερωτική επιστολή ΦΕΡΕΤΑΙ να έστειλε ο Ζαχαράκης σε ….όλους.
ΦΕΡΕΤΑΙ…

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ : Να ανακληθούν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές


Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Μέτρα για την άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των Διπλωματούχων Μηχανικών που αυξήθηκαν και πάλι δραματικά κατά 30%, αλλά και για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης και απευθύνουν στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτική ένταξη των μηχανικών σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία έχει ως αποτέλεσμα την άμεση δραστική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν οι μηχανικοί κατά 30% και οδηγεί σε ασφαλιστικές εισφορές που για τον ασφαλισμένο δεκαετίας ξεπερνούν τα 400 ευρώ το μήνα, αφού η εν λόγω αύξηση επιβάλλεται σε ασφαλιστικές εισφορές που είναι ήδη απαράδεκτες.

Απαράδεκτη διαπόμπευση από την ΕΛ.ΑΣ.


Τους «κρέμασαν στα μανταλάκια». Πρόκειται για εννέα συλληφθέντες της περασμένης Τετάρτης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα. Με αυτόν τον τρόπο, η συγκυβέρνηση υλοποιεί την πρόθεσή της να κάνει πιο σκληρό τον «κουκουλονόμο». Το τελευταίο το ζήτησε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας.
Συγκεκριμένα, χτες, η Αστυνομία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της τις φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας εννέα, κατά τεκμήριο αθώων, κατηγορουμένων 18-26 χρόνων σε μια πράξη διαπόμπευσης και κοινωνικού στιγματισμού. Δύο από αυτούς, μάλιστα, είναι χτυπημένοι. Πράξη που θυμίζει τη δεκαετία του 1960 με το δημόσιο εξευτελισμό νεολαίων που γίνονταν για παραδειγματισμό από τις αρχές.

Οι ένστολοι μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους


Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΚΚΕ 
Σε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στους ένστολους, το ΚΚΕ σημειώνει:
«ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ τα δικαιώματα των ένστολων, των αποστράτων, των συνταξιούχων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας για αξιοπρεπή διαβίωση, όπως και για κάθε εργαζόμενο.
Σε συνθήκες κρίσης και ενώ πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή μας γίνονται πιο εμφανείς οι ψεύτικες και παραπλανητικές, χρόνια τώρα, κυβερνητικές υποσχέσεις για ευημερία. Αποκαλύπτεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και η βαθύτερη κοινή ρίζα των προβλημάτων του εργαζόμενου λαού.
Σήμερα η ζωή τραγικά επιβεβαιώνει ότι υπάρχει η Ελλάδα των λίγων που διαχρονικά θησαυρίζουν με την εκμετάλλευση και υποτίμηση της ανθρώπινης εργασίας, που ζει σε απερίγραπτη χλιδή, που συσσωρεύει αμύθητο πλούτο στις τράπεζες και σ' άλλους οικονομικούς παραδείσους.

Η «κυβερνώσα αριστερά» για την απεργία ...

Μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, έβγαλε ανακοίνωση δύο μέρες πριν τη γενική απεργία και αναφερόταν σ' αυτήν με λόγια όπως «δεν προκαλεί κανένα ενθουσιασμό στα εργατικά στρώματα (...) οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι δεν έχει κανένα νόημα μια ακόμα 24ωρη γενική απεργία (...) ότι απλά θα χάσουν ακόμα ένα μεροκάματο, τη στιγμή που δεν έχουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους (...) δεν βλέπουν καμία προοπτική από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες»! Αυτό το «όχι απεργίες αλλά άλλες μορφές», το είχε διατυπώσει πρόσφατα με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Είναι φανερή η προσπάθειά τους να ρίξουν το δηλητήριο της αναποτελεσματικότητας των αγώνων. Ισχυρίζονται δεξιά αριστερά ότι η συμμετοχή στην απεργία είναι άσκοπη θυσία, ότι πρέπει να βρεθούν νέες μορφές πάλης, που να μη θίγουν το μεροκάματο, άρα ούτε και τα κέρδη του καπιταλιστή.

Προπομπός διώξεων αγωνιστών το κυνήγι μαγισσών στο ίντερνετ


Ανακοίνωση με αφορμή τη σύλληψη του 27χρονου για βλασφημία μέσα από ιστοσελίδα
Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει τη σύλληψη και άσκηση ποινικής δίωξης για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων σε βάρος νεαρού, ο οποίος διατηρούσε ιστοσελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook με αναφορές στον «Γέροντα Παστίτσιο».
Προειδοποιεί ότι η άρση του απορρήτου για ένα ξεπερασμένο πλημμέλημα, το κατέβασμα της προσωπικής σελίδας και η σύλληψη του νεαρού χρήστη του ίντερνετ αποτελούν προπομπό του συστήματος. Με τα ίδια εργαλεία και τους ίδιους μηχανισμούς, θα κυνηγήσουν αύριο το λαϊκή αγωνιστή, τον απεργό εργάτη, τον κομμουνιστή, το λαό που παλεύει για το δίκιο του και για τη δική του εξουσία.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...


Πλήρης κάλυψη στα δουλεμπορικά της «Χρυσής Αυγής»
Πέρα για πέρα προκλητικός ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας χτες σε σχετική Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη

Πλήρη κάλυψη στη λειτουργία του δουλεμπορικού και ρατσιστικού παραμάγαζου, με τίτλο «Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας Ελλήνων», που στήνει η φασιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή», έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη.
Με βιτρίνα το παραπάνω «Γραφείο», οι Χρυσαυγίτες παίζουν το ρόλο του «ντίλερ» για λογαριασμό επιχειρηματιών, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν φτηνούς εργάτες, δίχως δικαιώματα, ασφάλιση και ένσημο. Την πρακτική αυτή εφάρμοσε καταρχήν σε Στερεά και η Εύβοια, σε απευθείας συνεννόηση με επιχειρηματίες της περιοχής.

Να οι φοροφυγάδες - Πιάστε τους!

Κάθε φορά που επίκειται κατακλυσμός αντιλαϊκών μέτρων γινόμαστε μάρτυρες των «ιερεμιάδων» κατά της «φορολογικής ασυνειδησίας» και πλείστων τόσων αναθεμάτων ενάντια στους φοροφυγάδες.
*
Αλλά ποιοι είναι οι φοροφυγάδες;
Προφανώς δεν είναι οι εφοπλιστές που με τις περίπου εξήντα φοροαπαλλαγές δεν πληρώνουν ούτε ένα φράγκο για φόρο.
Δεν είναι οι πλουτοκράτες, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες. Δεν είναι, φυσικά, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, που έχουν εξασφαλίσει διαχρονικά τέτοιους φορολογικούς νόμους και ρυθμίσεις, με τις οποίες απαλλάσσονται οι Ανώνυμες Εταιρείες ακόμα και για τα έξοδα... κομμωτηρίου των στελεχών τους.
Φοροφυγάδες, επίσης, δεν είναι οι κεφαλαιοκράτες - «επενδυτές», οι αποδέκτες, δηλαδή, των φορολογικών προνομίων και των κάθε λογής απαλλαγών, που οι ίδιες οι αιτιολογικές εκθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων - νομοθετών ομολογούν ότι αυτές οι φοροαπαλλαγές έχουν επιφέρει «ακαθόριστες» συνέπειες για το δημόσιο ταμείο...