Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

«Είσαι υπάλληλος του Αλαφούζου»Κοινωνικός αυτοματισμός
Οι αγρότες της Κρήτης έχουν δίκαιο να μη θέλουν να χαλάσουν τα προϊόντα τους λόγω της απεργίας των ναυτικών και να προσπαθούν να τα σώσουν.
 Όπως έχουν δίκαιο και οι ναυτικοί, να μη θέλουν να τους εξαφανίσουν και τα τελευταία δικαιώματα που απέμειναν και αναγκαστικά απεργούν για να τα σώσουν.

240.000… Αυτοί δεν το περίμεναν. Εμείς;

Πριν τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ έγινε μεγάλη συζήτηση για το ποσοστό συμμετοχής των μελών του σ’ αυτές. Κανείς από τα στελέχη του αλλά και από όσους δημοσιογράφους-αναλυτές στηρίζουν, διακριτικά ή μη, τον έναν από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού, δεν τόλμησε να κάνει συγκρίσεις με το 2007, όταν ένα εκατομμύριο «μέλη και φίλοι του κινήματος» συμμετείχαν στις εκλογές που ανέδειξαν αρχηγό τον ΓΑΠ. Οι προβλέψεις όλων αυτών δεν εκφράζονταν δημόσια, οι προσδοκίες τους ήταν πολύ συγκρατημένες και σίγουρα όχι αισιόδοξες.

Από το 2007 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Νέα» κόμματα έκαναν την εμφάνισή τους σαν αποτέλεσμα τριβών και εσωκομματικών συγκρούσεων στα δυο «μεγάλα» κόμματα. Ένα –ακόμα- «αριστερό» κόμμα από μια –ακόμα- απόσχιση συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ (που κατά τα άλλα ψάχνει προεκλογικά για συνεργάτες). Άνοδος της ακροδεξιάς. Από το 2007 μέχρι σήμερα πολλά ήταν επίσης αυτά που άλλαξαν για το λαό. Οι συνθήκες ζωής των περισσότερων από μας χειροτέρεψαν με ραγδαίους ρυθμούς. Άλλοι περισσότερο, άλλοι πιο λίγο, όλοι

Ντροπή…

Τι να σκέφτεται ένας πασόκος; Έχει αντιληφθεί ότι το κόμμα του κατέστρεψε την Ελλάδα; 
Έβαλε φόρους σε φτωχούς ανθρώπους; Σε ανήμπορους ανθρώπους; Τόλμησε να κάνει κάτι που χρειάζεται τεράστια ξετσιπωσιά. Έκοψε συντάξεις των 400 ευρώ; Ανάγκασε νέους να φύγουν από την χώρα τους; Γέμισε τους δρόμους με κλειστά μαγαζιά; Έστειλε και στέλνει κόσμο στα συσσίτια; Έφτασε την ανεργία στο 20%; Προκάλεσε, πόνο, οργή, αγανάκτηση, κατάθλιψη;

Όλα αυτά και όλα τα υπόλοιπα, που είναι συνεχώς στο μυαλό όλων μας, απασχολούν καθόλου, το μυαλό του πασόκου, που χτες πήγε να ψηφίσει για νέο πρόεδρο; 
Και αν ναι, πως τότε πήγε να ψηφίσει; Δεν προβληματίζεται για το κόμμα που στήριξε, για την συμμετοχή του; Σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, δεν νιώθει συνυπεύθυνος; Συνένοχος; 

Δεν νιώθει ότι με την ψήφο του, ίσως επιδοκιμάζει την καταστροφή συνανθρώπων του;
Γιατί από τις χτεσινές εικόνες βλέπαμε πρόσωπα χαμογελαστά και αποφασισμένα. Δεν νιώθουν συνένοχοι; Δεν ντρέπονται; Και τα ρωτάω αυτά, επειδή ντρέπομαι εγώ, που ποτέ δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ και πάντα διαφωνούσα και καταδίκαζα την αισχρή πολιτική του.

Οι λεγόμενες «ομάδες πολιτοφυλακής» και ο ρόλος τους


«Το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων (ΕKEO) θεωρεί ότι η χρήση όπλου στα Ελληνικά Σχολεία είναι θέμα χρόνου και ότι πρέπει να ισχύσουν στα σχολεία απαραβίαστα πρωτόκολλα έκτακτης κατάστασης (Standard Emergency Procedures).
Πρόθυμα τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Οπλων θα επιμορφώσουν τους εκπαιδευτικούς ακόμη και μέσω διαδικτύου για τις δέουσες ενέργειες σε περίπτωση ομηρίας και δολοφονικής επίθεσης σε σχολεία. Ασφαλώς, η ίδρυση της Ελληνικής Πολιτοφυλακής (Hellenic Civil Guard) που θα συμπεριλάβει και μαθητές των σχολείων στις τάξεις της θα προσφέρει μια μόνιμη επιτήρηση του χώρου και της συμπεριφοράς των παιδιών, προκειμένου να αποφύγουμε το μοιραίο που όμως αργά ή γρήγορα θα συμβεί».
Το παραπάνω κείμενο είναι ένα από τα κείμενα που προβάλλεται στην ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μιας οργάνωσης με το όνομα Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Οπλων που επιδιώκει να συγκροτήσει ομάδα με την ονομασία «Ελληνική Πολιτοφυλακή». Κι

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13 ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ 8 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ


Καλούν σε συναγερμό και καλά οργανωμένους απεργιακούς αγώνες
Με συντονισμένους αγώνες μπορεί να ανατραπεί το σφαγείο που ετοιμάζεται, σημειώνουν
 «Με συντονισμένους αγώνες μπορεί να ανατραπεί το σφαγείο που ετοιμάζουν. Δηλώνουμε ότι θα είναι πρόκληση κι ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη για όποια Ομοσπονδία ή Εργατικό Κέντρο συμφωνήσει να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα μειώνουν μισθούς και μεροκάματα, θα καταργούν επιδόματα και άλλες θεσμικές ή οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Τρίτη 13 Εργατικά Κέντρα και 8 Ομοσπονδίες, δίνοντας σύνθημα ξεσηκωμού για να αποκρουστεί η βάρβαρη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. «Δεν είναι η μοίρα της εργατικής τάξης η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση και η μόνιμη ανασφάλεια. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο», υπογραμμίζουν, και ξεκαθαρίζουν:«Δεν αποδεχόμαστε τη σφαγή των δικαιωμάτων μας (...)Η μάχη θα δοθεί στους τόπους δουλειάς (...) Η ζωή ποτέ δεν πήγε μπροστά για την εργατική τάξη χωρίς σκληρούς αγώνες με την εργοδοσία, το κράτος και τους αστικούς νόμους που προστατεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών... Τέλος τα παιχνίδια με τη ζωή των εργατών. Ούτε χιλιοστό πίσω από τις ΣΣΕ σε εθνικό και κλαδικό επίπεδο. Συλλογικές Συμβάσεις με βάση τις ανάγκες

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Επίδειξη αντιλαϊκής πυγμής και διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο

Ανάγει την επίθεση στο κίνημα και στο ΚΚΕ σε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής εκστρατείας, δίνοντας εξετάσεις εντός και εκτός
Απέχθεια και μίσος για τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, στοχοποίηση και επίδειξη πυγμής απέναντι στους ταξικούς λαϊκούς αγώνες, πλειοδοσία στο κυνήγι των μεταναστών, χυδαίος αντικομμουνισμός και συκοφαντική αντιΚΚΕ επίθεση. Υμνοι στην επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία, διαρκής μάχη για την «απενοχοποίησή» τους, υποταγή των πάντων στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την τακτική που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ, υπηρετώντας όχι μόνο τον άμεσο εκλογικό της στόχο, αλλά έχοντας κυρίως στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα, οπότε προσδοκά ότι θα ηγείται της νέας συμμαχικής κυβέρνησης της πλουτοκρατίας. Ειδικά για την προεκλογική περίοδο, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, εμπλουτίζει την παραπάνω τακτική με

Kάλεσμα προς την νεολαία, τους νέους εργάτες και εργάτριες


Νέοι και νέες,

Μην παραδίνεστε! Η νεανική ορμή σας να μη γίνει λάδι στα γρανάζια της εκμετάλλευσης για τα κέρδη του κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Η αγανάκτηση να γίνει οργάνωση, δύναμη, σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας και τα συνδικαλιστικά δεκανίκια τους.

Ισοπεδώνουν τον μισθό για όλους τους νέους εργάτες, στα 400 ευρώ. Νέοι εργαζόμενοι που δουλεύουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, θα εργάζονται κυριολεκτικά με μισθό πείνας, θα δουλεύουν για 200 ευρώ. Η συρρίκνωση των μισθών στους νέους εργάτες θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το σύνολο των μισθών και τις συμβάσεις μαθητείας.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Διαχείριση με αντιμνημονιακές φιοριτούρες

Σαν «κομπογιανίτης» της πολιτικής, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματά να διαβεβαιώνει τον λαό ότι με «ματζούνια» θα γιάνει το λαό από τις συνέπειες της αστικής διαχείρισης της κρίσης και ακόμα ότι θα μεταλλάξει την εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού σε φιλολαϊκή. Οι προτάσεις του είναι ανίκανες να προσφέρουν και την παραμικρή ανακούφιση στον λαό, τον οποίο συνειδητά παραπλανά, όταν διαγιγνώσκει «κρίση χρέους» και καταγγέλλει τη διόγκωσή της λόγω της μη ενδεδειγμένης αντιμετώπισής της εξαρχής.
Ακόμα και τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τα επικρίνει και απ' τη σκοπιά της επίδρασής τους στην απομείωση του χρέους - αντιπαραθέτοντας σ' αυτά μέτρα όπως τριετή αναστολή πληρωμών, ευρωομόλογα κ.ά. - και σαν«παρέκκλιση» απ' το ευρωενωσιακό κεκτημένο! Δηλαδή και νομιμοποιεί στις λαϊκές συνειδήσεις το χρέος που σώρευσε η πλουτοκρατία, αναγνωρίζοντας ότι ο λαός έχει ευθύνη στην αποπληρωμή του και καλλιεργεί φρούδες ελπίδες ότι τα μέτρα θα αναιρεθούν από μια «αριστερή κυβέρνηση» και ότι αποτελούν εξαίρεση στον ευρωενωσιακό κανόνα.

ΦΙΕΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ» ...


«Βία είναι να αμφισβητείτε την καπιταλιστική εξουσία»
*
Η καταιγίδα που λυγίζει τις σημύδες
Θεωρείται βίαιη.
Καλά. Και η καταιγίδα που λυγίζει
Την πλάτη των εργατών στους δρόμους;
Μπ. Μπρεχτ
Ξαφνικά... άνεμος αγάπης και αδελφοσύνης έπνευσε στα σχολεία όλης της χώρας. Υπουργοί που τσακίζουν τη ζωή των εργατών, οδηγούν στη χρεοκοπία το λαό και τον βομβαρδίζουν με τα πιο αισχρά τρομοκρατικά διλήμματα, διάφοροι καθηγητάδες και διευθυντές υπερασπιστές της πιο βάρβαρης πολιτικής, και φυσικά - λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή; - οι περιβόητες ΜΚΟ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των φανερών και υπόγειων σχεδιασμών, όλοι μαζί, με μια φωνή αποκήρυξαν τη... βία. 
Μιλάμε βέβαια για την προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας, ώστε η 6η Μάρτη να καθιερωθεί στα σχολεία όλης της χώρας ως «μέρα ενάντια στην ενδοσχολική βία».
Μάθημα 1ο: «Ολα είναι βία»
Η «ενδοσχολική βία» που ανάγεται μάλιστα και σε φαινόμενο, για να του δοθεί

Θέλει το ΚΚΕ να κυβερνήσει;


 Η απάντηση είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που ίσως περιμένει ο απλός άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει λίγο την πολιτική του ΚΚΕ, και είναι η εξής: Το ΚΚΕ δεν παλεύει για να κυβερνήσει το ίδιο, παλεύει για να κατακτήσει η εργατική τάξη την εξουσία της, που θα την ασκήσει σε όφελος όλου του λαού. Σε αυτή την εξουσία το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστεί και θα παλεύει από τη συγκεκριμένη θέση, που θα είναι και κυβερνητική, για την εδραίωση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.
Το ΚΚΕ δεν υπόσχεται στους εργαζόμενους ότι θα τους λύσει τα προβλήματα. Αν οι ίδιοι οι εργατοϋπάλληλοι δεν γίνουν πρωταγωνιστές και ρυθμιστές του μέλλοντός τους, κανένα ΚΚΕ δεν θα μπορέσει από μόνο του να τους σώσει.
Επομένως το ερώτημα, «αν το ΚΚΕ θέλει να κυβερνήσει», από τη στιγμή που αναφέρεται στις σημερινές συνθήκες, μία απάντηση επιδέχεται: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει ή να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, με σκοπό να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και γενικότερα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Ο σοσιαλισμός η μοναδική διέξοδος


Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας
την Κοινή τους Ανακοίνωση το ΚΚΕ και το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας σημειώνουν:
«Το ΚΚΕ και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας πήραν την πρωτοβουλία να τοποθετηθούν από κοινού μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις της καπιταλιστικής κρίσης και τη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τόσο στην Ελλάδα και την Ισπανία όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα
Οι αιτίες της κρίσης που αποτελεί κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, αναδεικνύουν τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη ανατροπής του, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.
Καθημερινά αποκαλύπτονται οι αστικές κι οπορτουνιστικές δυνάμεις, και ιδιαίτερα το λεγόμενο "Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς" που εδώ και καιρό κάνουν

Συγκεντρώσεις την Τρίτη ενάντια στη δανειακή σύμβαση

Στην Αθήνα (6.30 μ.μ., Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου) και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, την Τρίτη 20 Μάρτη, μέρα συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης, διοργανώνει το ΚΚΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 6.30 μ.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 7 μ.μ.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, το ΚΚΕ σημειώνει:
«ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΡΤΗ
Πάρτε μέρος στις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ την Τρίτη 20 Μάρτη που η Βουλή συζητάει τη δανειακή σύμβαση - λαιμητόμο. Να υψώσουμε φωνή αντίθεσης και καταδίκης σε μια συμφωνία που υποθηκεύει τη ζωή του λαού για πάνω από 30 χρόνια.
Γυρνάνε στο μεσαίωνα την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για τα κέρδη του κεφαλαίου, για τη σωτηρία των μηχανισμών της λειτουργίας του. Φορτώνουν στο