Σελίδες

27 Μαΐ 2010

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ "ΣΙΑΡΑΒΑ"

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ "ΣΙΑΡΑΒΑ", ΟΔΟΥ ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ κ.τ.λ.
ΑΠΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΩΠΟΙΗΣΩ,
ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ (ΜΠΑΡ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ κ.τ.λ.)
ΔΗΛ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ,
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΔΕΙΟΔΟΤΕΙ ΤΙΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ
(ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ,
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΚΟΝΤΑ ,
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΙΣΤΑΤΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ .
Η ΕΥΘΥΝΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ,
ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ,
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΧΙΟΝΤΑ Γ.Ο.Κ. (ΓΕΝΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ) , ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ,
Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ,
Η ΥΠΕΡΥΨΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΥΨΟΥΣ (ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ , ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΙ) ,
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΕΠΙΓΡΑΦΩΝ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.
ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΧΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΦΕΛΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ,, ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, κ.τ.λ. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΧΩΡΩΝ).
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΕΝΑ ΠΑΡΚΟ (ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΣΑΡΗ) ,
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΕΝΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,
Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΝΑΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ , ΘΑ ΤΟ ΣΤΕΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ.
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΤΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ , ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ ΠΟΛΙΤΗ.
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ( ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΟΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ , ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΥ ...κ.τ.λ.)
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ , Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΚΟΝΤΑΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ "ΓΚΕΤΟ" ΥΗΣ ΟΔΟΥ ΓΑΡΙΒΑΛΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.
ΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΙΑΡΑΒΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ , ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ,
ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ,
ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ,
ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ..
Η ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ , ( ΟΛΑΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΠΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣ.)
ΣΕ ΛΙΓΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ......

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΚΟΝΤΑΣ????

Οι κάτοικοι της ιστορικής συνοικίας Σιαράβα ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητάνε ανάπτυξη μεν, αλλά με κανόνες και σεβασμό προς τον πολίτη. Καθημερινά παλεύουν, χωρίς μέριμνα από την πολιτεία, με την αυθαιρεσία, την αισθητική και την ηχητική ρύπανση. Με υπόμνημά τους ζητάνε να μπει επιτέλους τάξη σε μια γειτονία που αντί να αναδεικνύεται, ταλαιπωρείται βάναυσα.Η οδός Ζαλοκώστα είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους δρόμους των Ιωαννίνων. Στα διώροφα σπίτια που εκτείνονται σε μήκος 200 μέτρων ζουν περίπου 70 οικογένειες. Ο δρόμος ανήκει στη γειτονιά Σιαράβα που περιλαμβάνει επίσης τις οδούς Γαριβάλδη, Μετσόβου, Ιωαννίνων, Αετορράχης κ.α.. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιστορική για την πόλη. Εκεί βρισκόντουσαν τα «ταμπάκικα», τα περίφημα βυρσοδεψία των Ιωαννίνων.Το ραντεβού με τους κατοίκους της γειτονιάς έχει οριστεί για τις έξι το απόγευμα. Αφορμή είναι ένα υπόμνημα τους προς το δήμο Ιωαννιτών με θέμα τα «οξύτατα προβλήματα της περιοχής Σιαράβα και η ζητούμενη αντιμετώπιση τους από το δήμο». Ο δρόμος είναι πράγματι ήσυχος εκείνη την ώρα. Φαίνεται να «πάσχει» μόνο από τα κλασικά προβλήματα μιας γιαννιώτικης γειτονιάς. Λείπουν τα πεζοδρόμια και η άσφαλτος είναι στο κακό της το χάλι.

Ζωή στην πίσω αυλή

Τα προβλήματα όμως είναι πολύ σοβαρότερα όταν διασχίσεις το εσωτερικό των σπιτιών και βρεθείς στις πίσω αυλές τους. Τεράστια κλιματιστικά και γυμνοί σωλήνες εξαερισμού ξεπροβάλλουν στα πιο παράδοξα σημεία: πάνω σε μπαλκόνια, μέσα από τους τοίχους, σε μικρά ξέφωτα. Αν και είναι νωρίς το απόγευμα, ακούς υπόκωφη μουσική από το βάθος και οι μυρωδιές κουζίνας εστιατορίου είναι παντού. Είναι προφανές ότι ο βίος σε αυτές τις αυλές είναι αβίωτος. Πώς να ζήσεις στο πίσω μέρος μιας αλυσίδας κλαμπ και εστιατορίων; Οι κάτοικοι συναντήθηκαν στο καφενείο «Αποδεκτό» στη συμβολή των οδών Μετσόβου και Ζαλοκώστα δύο φορές. Όλοι συμφώνησαν ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Μάζεψαν υπογραφές (περίπου 70) και έστειλαν το υπόμνημά τους στο δήμαρχο.Ο Μενέλαος Παπαχρήστος έχει το σπίτι του στη Ζαλοκώστα. Συμμετέχει και εκείνος στην ομάδα των κατοίκων που κινητοποιούνται για να μπουν στοιχειώδεις κανόνες διαβίωσης στη γειτονιά τους.«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτές οι συνθήκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε μέσα στο σπίτι μας. Είμαστε ανήσυχοι και εκνευρισμένοι, ακόμη και μεταξύ μας» λέει.

Ντεσιμπέλ…
Στην αυλή του Ξενώνα «Σιαράβα» που βλέπει στη Γαριβάδη μας περιμένει ο ιδιοκτήτης Σόλων Παππάς. Δεν χρειάζεται να πει πολλά προκειμένου να μας πείσει για τα προβλήματα. Ενώ περιγράφει πώς η αστυνομία έρχεται και φεύγει άπραγη, ξαφνικά τα ντεσιμπέλ από τα εξωτερικά ηχεία διπλανής καφετέριας καλύπτουν τη φωνή του! Αναγκαζόμαστε να μπούμε μέσα για να συνεχίσουμε την κουβέντα. «Δεν μπορώ να παλεύω με την ηχορύπανση. Ούτε όμως με τις αυθαιρεσίες του καθενός στο πάρκο Κατσάρη απέναντι. Έφτιαξα αυτόν τον Ξενώνα σε διατηρητέο κτίριο με όλους τους κανόνες και με επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ουσία όσα συμβαίνουν απαξιώνουν τη δουλειά και την επιχείρησή μου». Προς επίρρωση των λεγομένων του, στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο Γιάννης Ενταφιανός, κύπριος επιχειρηματίας και ένοικος του Ξενώνα: «Χθες το βράδυ ήταν σαν να βομβάρδιζαν τον τόπο από τα ντεσιμπέλ. Διαρκώς από νωρίς μέχρι το ξημέρωμα».ΟΝικήτας Τσίλης ζει 40 χρόνια επί της οδού Γαριβάλδη: «Όταν ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τα σπίτια μας, η αρχαιολογία μας υποχρέωσε να φτιάξουμε τις προσόψεις ξύλινες. Αναγκαστήκαμε πια από το θόρυβο να βάλουμε αλουμίνια. Ο θόρυβος ξεκινά στις έξι το απόγευμα και τελειώνει στις έξι το πρωί».

…δένδρα και βάρκες

Απέναντι, στο πάρκο Κατσάρη η εικόνα της υποβάθμισης ολοκληρώνεται. Ένας επιχειρηματίας φύτεψε μόνος του δένδρα για να έχει σκιά. Ο διπλανός έβαλε μια ξύλινη βάρκα καταμεσής του πάρκου για ντεκόρ. Οι καρέκλες κλείνουν τα πλακοστρωμένα περάσματα για τους κατοίκους. Ηχεία και προβολείς κρέμονται στα δένδρα. Ψυγεία λειτουργούν πάνω στο γκαζόν. Το ρεύμα δεν έρχεται από τη ΔΕΗ. Αντιθέτως οι καταστηματάρχες έχουν περάσει μόνοι τους εναέρια καλώδια για να φωτίσουν δένδρα και να λειτουργήσουν τα ηχεία τους.Πλήρης απαξίωση του πάρκου που αποτελεί δημοτικό κληροδότημα. Οι 70 κάτοικοι που υπογράφουν το υπόμνημα θέλουν φυσικά οι επιχειρήσεις να λειτουργούν στην περιοχή τους, αλλά με κανόνες. Όπως αναφέρουν στο υπόμνημά τους: «Όσα συμβαίνουν δεν συνιστούν ήπια, ούτε τουριστική ανάπτυξη. Είναι προσβλητικά για την πόλη μας. Σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις αποφάσεις, τις ενέργειες και τις δράσεις ώστε η περιοχή Σιαράβα, που είναι τμήμα του Ιστορικού Κέντρου των Ιωαννίνων να επανακτήσει τα χαρακτηριστικά στολίδια της».Η Αγγελική Σταυροπούλου διάλεξε να ζήσει στη Ζαλοκώστα γιατί ο δρόμος είναι από τους πιο όμορφους της πόλης. Ενώ συζητάμε για αυθαιρεσίες και παραβάσεις, εκείνη θυμάται τον Δημήτρη Χατζή και «Το Τέλος της Μικρής μας πόλης». Στο βιβλίο αυτό η γειτονία περιγράφεται ως μια από τις χαρακτηριστικότερες των Ιωαννίνων. Και εξακολουθεί να είναι έτσι και για τα σημερινά Γιάννενα. Το ερώτημα είναι αν σήμανε το τέλος και γι’ αυτή ή αν οι κάτοικοι θα καταφέρουν να τη σώσουν από την αυθαιρεσία. Φαίνονται πάντως ενωμένοι, αποφασισμένοι και αυτό είναι παρήγορο.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΗ, SIEMENS.....

«Τίποτα το καινούργιο δεν προκλήθηκε πέραν το ότι ο ίδιος κυνικά ομολόγησε την ενοχή του», δήλωσε σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην ομολογία Μαντέλη για την υπόθεση Siemens και πρόσθεσε ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περιοριστεί στο διαγκωνισμό μεταξύ τους, για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή ποιος ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα, (αλλά) βεβαίως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».
Πάνω από όλα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, μας ενδιαφέρει το εξής: «Να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία λειτουργία εξεταστικών επιτροπών και μένουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά την εργατική - λαϊκή οικογένεια και που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση, με τις θέσεις εργασίας, με τους μισθούς και τις συντάξεις, με την Υγεία. Με αυτά, δηλαδή, που είναι η ουσία των προβλημάτων, διότι υπάρχει και ένας κίνδυνος να πείσουν το λαό ότι η εξυγίανση μπορεί να έρθει με την αποκάλυψη των σκανδάλων».