Σελίδες

11 Μαρ 2011

Φουντώνουν τα σενάρια για αναδιάρθρωση...

Αδυσώπητες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ξεσπούν γύρω από το ορατό πλέον ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, ενόψει και των αποφάσεων στις επικείμενες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. Σε χτεσινό ραπόρτο, το ελβετικό τραπεζικό μονοπώλιο Credit Suiss προσδιορίζει το «κούρεμα» στο 37% για την Ελλάδα και στο 27% για την Ιρλανδία.
Στο ίδιο πνεύμα, η επενδυτική «LNG Capital» προέβλεψε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 50% και η περίοδος αποπληρωμής τους θα επιμηκυνθεί κατά 5 έως 10 χρόνια, με μία σειρά από αναδιαρθρώσεις.
Η αμερικανικών συμφερόντων Moody's, σε συνέχεια της «υποβάθμισης» του κρατικού χρέους, προχώρησε χτες και στην «υποβάθμιση» των τραπεζών Εθνική, Γούρομπανκ, Αλφα, Πειραιώς, Αγροτική και Τράπεζα Αττικής, αποδίδοντας την ενέργεια

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ υπηρετούν πιστά τα μονοπώλια...

Λίγες μόλις ώρες πριν την αυριανή Σύνοδο της Ευρωζώνης, με θέμα το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και τη φιλομονοπωλιακή διαχείριση της κρίσης, η Κομισιόν - μέσω του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν - ξεκαθαρίζει ότι ανεξάρτητα από τις «λύσεις» που θα υιοθετηθούν αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με νέο κύμα σαρωτικών ανατροπών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και άλλα επώδυνα μέτρα, όπως περιγράφονται στο μνημόνιο που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα.
Μιλώντας χτες στο ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της ΝΔ, ο Ολι Ρεν έκανε εκτενή

Συνειδητές αυταπάτες σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων...

Ο Α. Τσίπρας πρότεινε στον πρωθυπουργό την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, την αναδιανομή εισοδήματος και δημοψήφισμα για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ, ως διέξοδο σε όφελος του λαού, ή για τη σωτηρία της χώρας. Είναι συνοπτικά δοσμένη η στρατηγική του ΣΥΝ, που μιλά για «κρίση χρέους», όπως τα αστικά κόμματα και προβάλλει πολιτική αντιμετώπισής της σε όφελος τάχα του λαού. Τα ίδια έγραφε ο Γ. Μηλιός, επικεφαλής του τμήματος οικονομίας του ΣΥΝ, σε άρθρο του στην «Αυγή» στις 27/2/2011: «Η αριστερά πρέπει να πάρει θέση στη ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους καθιστώντας σαφές στους εργαζόμενους ότι καμιά λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ανατραπούν οι ταξικές πολιτικές που δημιουργούν το χρέος: Η ανισοκατανομή του εισοδήματος, η φοροασυλία του κεφαλαίου, η ύφεση». Αυτή μάλιστα την προσέγγιση τη θεωρεί μαρξιστική. Τι λέει;