Σελίδες

12 Αυγ 2010

Ο καπιταλισμός καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά


Το «πογκρόμ» της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μόσχας, λόγω της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, αναγκάζεται να παραδεχθεί ακόμη και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» στο προχτεσινό της φύλλο. Η εφημερίδα αναφέρει σε άρθρο της, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Μόσχας θρυμματίζεται κάτω από τον καπιταλισμό»(!), ότι ακόμη και αριστουργήματα της ρωσικής πρωτοπορίας στην αρχιτεκτονική της 10ετίας του '20 «μετατρέπονται σε ερείπια».
Φέρνει παραδείγματα πρώην εργατικών πολιτιστικών κέντρων και εργοστασίων τα οποία, όταν δεν εξαφανίζονται για να «απελευθερώσουν» χώρο για νέα οικοδόμηση, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε νυχτερινά κέντρα «διασκέδασης». Η εφημερίδα προσθέτει ότι στη Μόσχα «δεν αγαπούν, όχι μόνο την κληρονομιά του μοντερνισμού, αλλά ακόμη και στοιχεία αρχιτεκτονικής περηφάνιας της ΕΣΣΔ, όπως το πάρκο του Πανρωσικού (πρώην Πανσοβιετικού) Εκθεσιακού Κέντρου (σ.σ. VDNH), το οποίο έχει μετατραπεί σε πάρκο με "ατραξιόν" (...) σε κανένα σημείο του δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον να δει κανείς». Αντίθετα, σπουδαία σημεία του, όπως το διαστημικό περίπτερο του 1966 με έναν πύραυλο «Τουπόλιεφ» να το χαρακτηρίζει, τώρα στεγάζει φυτώριο «το οποίο θα ενοχλούσε ακόμη και μια μέση κοινοτική αίθουσα, πολύ περισσότερο αυτόν τον θολωτό "καθεδρικό" του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος». Κάτω από το θόλο, το γιγάντιο πορτρέτο του Γιούρι Γκαγκάριν βρωμίζει. «Ντροπή», λέει στο δημοσιογράφο ένας περαστικός. «Ο θρυλικός κοσμοναύτης θα ντρεπόταν να αντικρίσει αυτό το χάλι».
Βέβαια, σαν αστική εφημερίδα ο «Γκάρντιαν» κάνει λόγο για μια - ανύπαρκτη φυσικά - «εκδοχή» ενός «τούρμπο» - καπιταλισμού σαν αιτία αυτής της καταστροφής (σ.σ. λες και υπάρχει και «ελαφριά» εκδοχή του), καταλήγοντας ότι τα μνημεία «σώζονται» από τις συζύγους των Ρώσων «ολιγαρχών», μετατρέποντάς τα σε μουσεία...

Ο καπιταλισμός καταστρέφει το περιβάλλον


   Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, οι πλημμύρες στο Πακιστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Κεντρική Ευρώπη, συνολικά τα έντονα φυσικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη, που ορίζονται ως αποτέλεσμα της «κλιματικής αλλαγής», έχουν φουντώσει και πάλι τις συζητήσεις σε τεχνοκρατικούς κύκλους και ΜΜΕ που ανήκουν σε μεγαλοκαπιταλιστές για τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας του. Στις περισσότερες των συζητήσεων γίνεται λόγος για την «ανθρώπινη παρέμβαση που καταστρέφει τη φύση», αλλά κρύβεται η γενεσιουργός αιτία όλης αυτής της καταστροφικής εξέλιξης, δηλαδή η ανάπτυξη που αποσκοπεί στο καπιταλιστικό κέρδος, στην εμπορευματοποίηση της γης και όλων των φυσικών πόρων, όπως και το γιατί υπάρχει αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισής τους.
   Οι υπαρκτοί και όλο αυξανόμενοι κίνδυνοι για το περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων (κυρίως των φτωχότερων) αναδεικνύουν περίτρανα τον ταξικό χαρακτήρα και το σάπισμα του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος. Επιπρόσθετα γίνεται πλέον φανερό ότι τα ίδια τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, που ευθύνονται για την αφόρητη κατάσταση που βιώνει ο πλανήτης, βρίσκουν τώρα ευκαιρία να την αξιοποιούν ως ένα νέο πεδίο υπερκερδοφορίας με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη». Αν «ξύσουμε» κάτω από τις υποκριτικές διακηρύξεις όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΟΗΕ - με δεδομένο τον σημερινό αρνητικό για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμό - και σε κάθε χώρα των αστικών κυβερνήσεων, περί «σεβασμού στο περιβάλλον», περί «βιώσιμης οικονομίας και ανάπτυξης» δε βρίσκεται τίποτε άλλο παρά το κυνήγι του κέρδους στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.
   Αυτός o σκληρός ανταγωνισμός των πιο ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας, χωρών που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα κλπ., έχει φανεί όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις διάφορες διασκέψεις - «συμφωνίες» στο όνομα των κλιματικών αλλαγών, από το Πρωτόκολλο του Κιότο για τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων το 1997, ως τις Διασκέψεις του Μπαλί το 2007, του Πόζναν το 2008, της Κοπεγχάγης το 2009 και αναμένεται και στην επικείμενη Διάσκεψη το Δεκέμβρη στο Κανκούν του Μεξικού. Συμβιβασμοί μπορούν κάποιοι να υπάρξουν, αλλά ουσιαστική λύση όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός δεν πρόκειται να υπάρξει. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η πραγματική προστασία του περιβάλλοντος στον πλανήτη είναι πράγματα ασύμβατα.
   Η αταξική θεώρηση ότι «όλοι ευθυνόμαστε», ότι «το πρόβλημα είναι οικουμενικό» και σε τελική ανάλυση η επίκληση της ταξικής συνεργασίας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, πρέπει να βρουν τα αυτιά των λαϊκών στρωμάτων κλειστά. Και στη χώρα μας οι δήθεν ευαίσθητοι και υποτιθέμενοι οικολόγοι αφθονούν (από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., μέχρι τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τους «Πράσινους). Ολοι τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (φυσικά υπάρχουν διαφορετικές τακτικές) στοχεύουν να συγκαλύπτουν την καπιταλιστική κερδοφορία και εκμετάλλευση. Το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο και αντιπαλεύει τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την κλιματική αλλαγή. Προτάσσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σύμφωνα με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα μας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και στο σήμερα, χωρίς όμως αυταπάτες ότι και μπορεί αλλάξουν ριζικά τα πράγματα χωρίς ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Θράσος

http://tasosnastos.blogspot.com/

Θόρυβος παραπλάνησης οι «απειλές» του υπουργού Εργασίας προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ για να περάσει από την πίσω πόρτα όλα όσα χαρίζει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με ρυθμίσεις που βρίσκονται ακόμα και τώρα σε εξέλιξη. Δεκαετίες τώρα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δίνουν τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να εισφοροδιαφεύγει, για να συντηρεί και να φουσκώνει τα κέρδη του. Χρόνια τώρα, επίσης, γίνονται απ' αυτές τις κυβερνήσεις ανάλογες ρυθμίσεις χρεών που πάντα οδηγούν στο να γλιτώνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες το μεγαλύτερο μέρος από τα χρωστούμενα.

ΟΤΑΝ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ

http://tasosnastos.blogspot.com/