Σελίδες

3 Νοε 2013

Ξέχασαν το Μάαστριχτ

Κάτω από άλλες συνθήκες, προχτές, Παρασκευή 1η Νοέμβρη, θα είχαμε χαρές και πανηγύρια. Ηταν η επέτειος έναρξης εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ. 
Κι όμως έπεσε μούγκα. 
Και δικαίως. Τώρα πολλοί περισσότεροι γνωρίζουν ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το θεμέλιο της ΕΕ, απ' αυτήν απορρέουν όλες οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Τώρα πολλοί περισσότεροι γνωρίζουν στο πετσί τους ότι η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση πέρασε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σε μια ανώτερη ποιοτικά βαθμίδα και πάνω στους λαούς υψώθηκε πιο βαρύς ο ζυγός του κεφαλαίου που προκειμένου να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες αναπαραγωγής και συσσώρευσής του, αυξάνει διαρκώς την ένταση της εκμετάλλευσης.
Για την ιστορία, η Συνθήκη του Μάαστριχτ έγινε ολόκληρη γνωστή από το ειδικό ένθετο, στο οποίο τη δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» και είναι η μόνη εφημερίδα που το έκανε.


Αθήνα, 18 Ιουλίου 1992:Απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου για το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ


Θεωρήστε την προηγούμενη ανάρτηση-δημοσίευμα του Ριζοσπάστη ως εισαγωγή στο θέμα. 
Η συγκεκριμένη ανάρτηση έχει ως στόχο να υπενθυμίσει σε όλους που ονειρεύονται αριστερές συγκλίσεις, κυβερνησεις, συμπορεύσεις, τι ακριβώς έλεγε ο ΣΥΝ τότε και ποιες ακριβώς είναι οι ευθύνες του. Αν διαβάσετε προσεχτικά το κείμενο θα καταλάβετε.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ο λαός να μην εγκλωβιστεί


Η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι «περίπατος» ούτε για τις δυνάμεις που την υφίστανται ούτε για την τάξη της οποίας τα ευρύτερα συμφέροντα υπηρετεί και στην οποία προκαλεί ανησυχία η δύσκολη κυοφορία.
Στη δοσμένη φάση που βρίσκεται η αναμόρφωση, τρία περίπου χρόνια απ' την έναρξή της, στο αστικό πολιτικό σκηνικό, εκτός των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), καταγράφονται και ομάδες - δορυφόροι τους, τις οποίες απαρτίζουν στελέχη που μέχρι χτες εντάσσονταν στο δυναμικό τους.
Τα μεταξύ τους αλισβερίσια για τη συγκρότηση φορέων ικανών να διεκδικήσουν, να βάλουν στο χέρι και να ασκήσουν απρόσκοπτα την αστική διαχείριση, συνυπάρχουν με διεργασίες στο εσωτερικό των ίδιων των κομμάτων, που σε ένα βαθμό αντανακλούν αντιθέσεις,

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ - Εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, υποκλοπές, ένταση του αντικομμουνισμού, νέος φόρος στα ακίνητα και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, συνθέτουν την εικόνα της βδομάδας που κλείνει σήμερα, που όμως ήδη σκιάζεται από την ύποπτη ενέργεια έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Ο Κυριακάτικος «Ριζοσπάστης» εγκαινιάζει σήμερα τη στήλη «Ανασκόπηση της βδομάδας» επιδιώκοντας να δίνει συνοπτικά τα βασικά πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας της βδομάδας που πέρασε, έτσι όπως καταγράφηκαν στις σελίδες του:

Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός

Στην τελευταία απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής (ΚΕ), ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάει ότι: «Το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας υφίσταται σήμερα έναν ισχυρό -τον ισχυρότερο τα τελευταία 40 χρόνια της ιστορίας μας- κλυδωνισμό, εν δυνάμει επικίνδυνο ακόμη και για τη σταθερότητα της ταξικής του κυριαρχίας. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο, που συνδέεται με την προοπτική ανόδου της ριζοσπαστικής αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία και γνωρίζοντας την έλλειψη εφεδρειών σε πολιτικό προσωπικό, αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει απαξιωθεί μέσα από τη στήριξη των μνημονιακών πολιτικών, απεργάζεται σειρά μεθοδεύσεων για την επανασταθεροποίηση της εξουσίας του».
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει τον εαυτό του έξω από το αστικό πολιτικό σύστημα και παριστάνει τον «αντισυστημικό», ενώ δηλώνει ότι θέλει να διαχειριστεί το σύστημα και μάλιστα από αναβαθμισμένη, κυβερνητική θέση. Αποσπώντας την οικονομία από την πολιτική, προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό ότι οι δυσκολίες στην αναπαραγωγή της δικομματικής εναλλαγής, όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα,

Οι συνήθειες των γουρουνιών

1. Ενα ανθρωπάριο, ο Τζιτζικώστας, αποφάσισε ν' αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή και λειτουργία του πρωτοκόλλου γενικώς και ειδικώς όσον αφορά την πρόσκληση εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων στην εορταστική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Κάλεσε και χρυσαυγίτες πολιτικούς που βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και Κορυδαλλού. Συμφωνώ μαζί του. Οχι μόνο οι νεοναζί έπρεπε να παραστούν αλλά και να τους προτρέψει να παρελάσουν. Χάσαμε μια σπάνια ευκαιρία να δούμε γουρούνια να παρελαύνουν.

2. Αναρωτιέμαι: Βάσει πρωτοκόλλου καθάρισαν τον Φύσσα οι χρυσαυγίτες; Αρκετοί υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας που λουφάζουν πάντοτε στα δύσκολα βρήκαν ευκαιρία, με την ιστορία του πρωτοκόλλου, να μας θυμίσουν ποιοι ακριβώς είναι και πόσο επικίνδυνοι γίνονται μέρα με τη μέρα για τη ζωή μας.