Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

«Τέρμα στη μιζέρια»!

«Ο πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Παπανδρέου... Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και την υποστήριξή τους προς τον λιβυκό λαό. Ο πρόεδρος σημείωσε την αλληλεγγύη της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίζει η Συμμαχία στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1973. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Παπανδρέου για τη σημαντική υποστήριξη της Ελλάδας στις συμμαχικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή του ψηφίσματος. Ο πρόεδρος αναγνώρισε επίσης την ηγεσία του πρωθυπουργού στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος
μεταρρυθμίσεων».

Σχέδιο για χοντρά «ανεμοκέρδη»

ΧΙΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ
Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, παρατρεχάμενων για το καταστροφικό έργο των 706 MW, με ανεμογεννήτριες 150 MW στη Χίο
«Με νύχια και με δόντια» προωθεί ο άτυπος αλλά υπαρκτός «συνασπισμός» των οπαδών της «πράσινης ενέργειας» σε Χίο, Λέσβο και Λήμνο, το ενεργειακό σχέδιο - μαμούθ της ΡΟΚΑΣ - IBERDROLA για ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 706 MW και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις τοπικές αντιδράσεις οι οποίες βασίζονται στις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται η κατασκευή ενός τέτοιου μεγέθους έργου.

Κατάληψη στο Δημαρχείο

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σε κατάληψη του Δημαρχείου Τρικάλων προχώρησαν χτες οι περίπου 100 συμβασιούχοι του Δήμου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται, που φτάνουν μέχρι και τους 23 μήνες!
Καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή - υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ - για την προκλητική στάση της απέναντι στον αγώνα τους και στα δίκαια αιτήματά τους. Η οργή τους ξεχείλισε μετά και τις εκβιαστικές δηλώσεις του δημάρχου Χρ. Λάππα, που, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, είπε: «Δυστυχώς ξαφνικά και εκεί που δεν το περιμέναμε, ξέσπασε η ...επανάσταση. Ας κρατήσει λοιπόν η επανάσταση, δική τους είναι η επιλογή και δική τους η ευθύνη που δε θα πάρει χρήματα ο Δήμος για να πληρώσει»...
Οι εργαζόμενοι διαμηνύουν ότι οι εκβιασμοί της Δημοτικής Αρχής δεν πρόκειται να περάσουν, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις και άλλες μορφές, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Περί διαβούλευσης - Ανοικτή επιστολή...

Η κυβέρνηση κάνει διάλογο στην Κερατέα

Προς τον κ. Πρωθυπουργό, 

Προς κάθε αρμόδιο και αναρμόδιο Υπουργό,

Προς κάθε ασκούντα Δημόσια εξουσία.
 
Κερατέα 30-3-2011
      
Τρεις και πλέον μήνες αναρωτιέμαι, γιατί η Κεντρική Εξουσία αρνείται να προβεί σε διάλογο με την αιρετή Αρχή του πρώην Δήμου Κερατέας, νυν Δήμου Λαυρεωτικής, σχετικά με την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. στην Κερατέα και μάλιστα σε κηρυγμένο με ΦΕΚ Αρχαιολογικό χώρο, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και όχι μόνο;
     
Που πήγε η περίφημη «διαβούλευση»; λέξη που εσείς Κύριε Πρωθυπουργέ εισαγάγατε στο λεξιλόγιό σας προεκλογικά και δεν χάνετε ευκαιρία να επαναλαμβάνετε από τότε;

Η απορία μου λύθηκε σήμερα όταν, φορτισμένη και αγανακτισμένη από τα γεγονότα τριών και πλέον μηνών στην Κερατέα και την ανατριχιαστική πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση «ο Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας θα προχωρήσει πάση θυσία», άνοιξα ένα ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Εκδόσεις Παγουλάτου), για να δω μήπως εγώ δεν ερμηνεύω σωστά την λέξη.

Απάντησαν στην ποινικοποίηση των αγώνων τους

 Κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβους. Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα στις διώξεις των ναυτεργατών
Με μεγάλη επιτυχία έγινε χτες η πεντάωρη στάση εργασίας από τους ναυτεργάτες της Καβάλας, που διαμαρτυρήθηκαν γιατί στο εδώλιο του κατηγορούμενου οδηγήθηκαν 25 μέλη του σωματείου τους αντιμετωπίζοντας την κατηγορία συμμετοχής σε απεργία (!) έπειτα από μήνυση του εφοπλιστή Μητσόπουλου.
Την ώρα της πεντάωρης στάσης εργασίας μέλη του σωματείου ναυτεργατών Ν. Καβάλας, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στους καταπέλτες των πλοίων στην Κεραμωτή Καβάλας. Κανένα πλοίο δεν έλυσε κάβους παρά την τρομοκρατία των εφοπλιστών και των παρατρεχαμένων τους. Μάλιστα την προηγούμενη μέρα η εταιρεία με την ανοχή του λιμεναρχείου, πίεζε τα πληρώματα να υπογράψουν δηλώσεις με την απειλή της απόλυσης, αν θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Ομως οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό...

Νέα δομή στην υπηρεσία της «ανταγωνιστικότητας»

Σχέδιο για την αυτονομία της σχολικής μονάδας και τη διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών εκπαίδευσης
Ενα σχολείο που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, αυτόνομα και ανταγωνιστικά, που θα παίρνει μέτρα για να διασφαλίσει την πιστή εφαρμογή της πολιτικής του «νέου σχολείου», στην οποία θα είναι υποταγμένοι όσο ποτέ όλοι οι συντελεστές του και η λειτουργία του αφού από αυτό θα εξαρτάται η επιβίωσή του. Ενα τέτοιο μοντέλο περιγράφει το σχέδιο για την «Αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών διοίκησης της εκπαίδευσης» και «νέα καθήκοντα διευθυντών, υποδιευθυντών, συλλόγου διδασκόντων», που έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Βασίλι Κόνονοφ

Ο Βασίλι Κόνονοφ, ο Σοβιετικός βετεράνος που βρέθηκε στο στόχαστρο των αρχών της Λετονίας για την αντιστασιακή δράση του, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων.
Η προσωπική ιστορία του ήταν ένα «λιθαράκι» στην τεράστια και ηρωική εποποιία της ένοπλης αντίστασης στο φασισμό, που επέλεξαν εκατομμύρια κομμουνιστές στην Ευρώπη. Ετσι, ως 18χρονος Κομσομόλος το '41, εντάχθηκε τις γραμμές του αντάρτικου, που δρούσε στο κομμάτι της ΕΣΣΔ, που είχαν καταλάβει οι ναζί, στην περιοχή της Βαλτικής. Το τέλος του πολέμου τον βρήκε επικεφαλής ολιγομελούς ομάδας παρτιζάνων, που είχε στο ενεργητικό της τον εκτροχιασμό 14 τρένων των κατακτητών και πλήθος ακόμη ενεργειών σαμποτάζ στα μετόπισθεν του εχθρού. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από το σοβιετικό κράτος με την υψηλότερη διάκριση, το «Παράσημο Λένιν».

Ηταν, είναι και θα είναι... «σοσιαλισταράδες»

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Αν κάνω μία αναδρομή προς τα πίσω, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα είμαι εκείνος ο υπουργός Οικονομικών που θα κόψει τους μισθούς κατά 15%, τις συντάξεις 10%, θα αυξήσω τον ΦΠΑ κατά 4%, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 30% και όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες. Και μετά από όλα αυτά, το ερώτημα που βάζω στον εαυτό μου είναι, αν όλα αυτά με κάνουν λιγότερο σοσιαλιστή»!
Τάδε έφη, σε μια έκρηξη υπαρξιακής αγωνίας, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ακροατήριο των ευρω-σοσιαλιστών «συντρόφων» του.

Προτάσεις για αντικομμουνιστικά μέτρα

Ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτήρισε προβοκάτσια το λεγόμενο «πρόγραμμα αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας, που εκπόνησε «Ομάδα εργασίας» του Προεδρικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εφόσον εγκριθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις από τον Πρόεδρο της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, και αυτές οι προτάσεις πάρουν τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για την εφαρμογή και στη Ρωσία κατασταλτικών αντικομμουνιστικών μέτρων σε βάρος των ΚΚ και κομμουνιστών.

Καρμανιόλα το οδικό δίκτυο Αντίρριου - Ιωαννίνων

To oδικό δίκτυο που συνδέει το Αντίρριο με τα Γιάννενα είναι σκέτη καρμανιόλα, αφού σε μια απόσταση πάνω από 250 χιλιόμετρα δεν υπάρχει πουθενά διαχωριστικό διάζωμα, αλλά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα αδιαφορούν και μάλιστα έχουν σταματήσει και έργα της Ιονίας Οδού στην περιοχή.
Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης αλλά στην απάντησή του ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης αρκέστηκε σε γενικολογίες και έριξε την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Συγκέντρωση τη Δευτέρα

Με νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 Απρίλη στις 6 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο Ιωαννίνων, όπου τα ΜΑΤ μετά την άγρια επίθεση την περασμένη Δευτέρα παραμένουν και φυλάσσουν επί 24ώρου βάσεως τη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ, που πετά στο δρόμο 130 οικογένειες, απαντούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ. Κόντρα στις άθλιες, τρομοκρατικές πρακτικές για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής από τη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ με τα ΜΑΤ, οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι, δεν τρομοκρατούνται, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία.

Για... «οικονομικούς λόγους» καταργούν τη μαρξιστική πολιτική οικονομία!

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Τη στιγμή που επικρατεί η απόλυτη μονοφωνία των καπιταλιστικών και αντιεπιστημονικών θεωριών μέσα στα πανεπιστήμια, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, καταργήθηκε από 1 Οκτώβρη 2010, το μάθημα της Μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας. Να σημειωθεί ότι το μάθημα από υποχρεωτικό τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε προαιρετικό και πλέον καταργήθηκε τελείως.
Πριν λίγες μέρες έγινε παρέμβαση από εκπρόσωπο του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, όπου εκφράστηκε η διαφωνία με αυτή την απόφαση. Από την πλευρά της Διοίκησης ειπώθηκε ότι η κατάργηση του μαθήματος γίνεται σε μια περίοδο γενικότερων περικοπών, ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε και καθηγητής για να διδάξει το μάθημα. Μάλιστα προτάθηκε να τεθεί το θέμα στη Γενική Συνέλευση τον Ιούνη για να συζητηθεί αν θα διδαχθεί το μάθημα το ...2012.