Σελίδες

9 Μαΐ 2011

Άντι Μπλούντεν: Πλασματικό Κεφάλαιο.




από την  Μαρξιστική Σκέψη no.1
Η συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς σχολιαστές να παρατηρήσουν ότι ίσως ο Μαρξ είχε δίκιο (1) εφ’ όλης της ύλης. Αλλά δίκιο σε τι ακριβώς; 
Ο Μαρξ ξεκάθαρα θεωρούσε τον καπιταλισμό ως ένα μεταβατικό ιστορικό σχηματισμό (2), αλλά γενικά απέφευγε να κάνει προβλέψεις. Ωστόσο, αφιέρωνε όντως ένα σημαντικό ποσό ενέργειας για να εκθέσει τη ρηχή και αυτό-απατηλή οικονομική επιστήμη του καιρού, και τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί από τότε.
Υπάρχει μια έννοια από το οικονομικό έργο του ιδιαίτερα που αξίζει την προσπάθεια να την κατανοήσουμε και να την επαναφέρουμε στην οικονομική συζήτηση: το πλασματικό κεφάλαιο (3).

Ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση σε φόντο ανακατατάξεων .



Η συμφωνία ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης είναι γεγονός. 
Οι επικεφαλής της «Φατάχ» και της «Χαμάς», Μαχμούντ Αμπάς και Κχάλεντ Μασχάαλ, αντίστοιχα, συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ουσιαστικά, μετά το καλοκαίρι του 2007, οπότε με αιματηρό τρόπο (περίπου 100 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ανταλλαγές πυρών) η «Χαμάς» κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, ένα χρόνο μετά τη βουλευτική της νίκη το Γενάρη του 2006.
Εκτοτε, οι γύροι επαφών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις ήταν αλλεπάλληλοι και άκαρποι.

Οταν η πραγματικότητα διαψεύδει την αστική προπαγάνδα.



Στην πρόσφατη εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» (4/4/2011) της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, του εφοπλιστή Αλαφούζου, παρουσιάστηκε η Σλοβακίαως ιδανικό παράδειγμα χώρας, που θα μπορούσε να «παραδειγματίσει την Ελλάδα προκειμένου να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα». 
Εκθειάστηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις και η λεγόμενη «εξυγίανση της οικονομίας» μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση, που είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα, το 95% της οικονομίας της χώρας να βρίσκεται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. 
Πρόκειται για μια διαδικασία, όπου το Νοέμβρη του 1989 ξεπουλήθηκαν με εντατικούς ρυθμούς όλες οι κρατικές υπηρεσίες, ανάμεσά τους η ηλεκτρική ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η αυτοκινητοβιομηχανία κ.ά. Αν και στην εκπομπή παρουσιάστηκε ότι δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επίσημη ανεργία το 2011 αναμένεται να ξεπεράσει το 13,5%, ενώ όσοι εργάζονται λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς, πολλοί καταφεύγουν στο εξωτερικό για μια αξιοπρεπή πληρωμένη εργασία, ενώ παράλληλα ο αριθμός των αστέγων στη χώρα ολοένα και αυξάνεται.

Ανοίγουν νέα πεδία «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Ιστορική φωτογραφία του Λάντεν στον πακιστανικό
στρατό ως εκπαιδευτής του των «μουτζαχεντίν»
υπό τις οδηγίες του Μπρεζίνσκι


«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω στον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ διεξήγαγαν επιχείρηση, στη διάρκεια της οποίας ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο αρχηγός της "Αλ Κάιντα", ο τρομοκράτης που ευθύνεται για τις δολοφονίες χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών είναι νεκρός...η δικαιοσύνη αποδόθηκε», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τα μεσάνυχτα της Πρωτομαγιάς.
Από εκείνη τη στιγμή η οικουμένη βομβαρδίστηκε, για μία ακόμη φορά, από τόνους πληροφοριών και υλικών όσον αφορά μία επιχείρηση που κατόρθωσε να «εξουδετερώσει», οριστικά και αμετάκλητα, τον πλέον καταζητούμενο άνθρωπο του πλανήτη για μία δεκαετία τουλάχιστον. 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ: «Στο σφυρί» και η δική του ακίνητη περιουσία.




«Στο σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει η κυβέρνηση και αρκετά από τα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Τα ακίνητα αυτά - κυρίως ανενεργά στρατόπεδα - θα παραχωρηθούν με μακροχρόνιες μισθώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο για να ενισχυθεί η κερδοφορία του, αντί να αξιοποιηθούν ως πνεύμονες πρασίνου ή για την κάλυψη άλλων αναγκών των λαϊκών οικογενειών (αθλητικές, πολιτιστικές κ.ά.).

Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.



Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών η 9η Μάη, της μεγάλης νίκης κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού «Αξονα» Γερμανίας - Ιαπωνίας - Ιταλίας και των συμμάχων τους, που τέλειωσε πριν από 66 χρόνια, βάζοντας τέρμα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι νεκροί στη διάρκειά του έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Σ' αυτήν τη νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ομως, για την πραγματοποίησή της, υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης.
Τη δική τους σημαντική συμβολή στον 6χρονο πόλεμο (1939-1945) είχαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών. Και σε αυτά ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.