Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

"Περί έλλειψης εθνικής ανεξαρτησίας"Η απεργία στη χαλυβουργία και οι ένοχες συνειδήσεις
Οι αστοί κεφαλαιοκράτες, κυβερνήτες και κονδυλοφόροι έθαψαν την απεργία των Χαλυβουργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας 50 μέρες τώρα. Η εντολή ήταν «θάψτε την, δεν συμφέρει ούτε να τη βρίζουμε και να τη σπιλώνουμε, χάσιμο θα έχουμε»!Αυτό το ξέρουμε, το βλέπουμε. Είναι ο σκοπός και η απόφαση της άρχουσας τάξης. Όμως στο μεταξύ διαπιστώνουμε ότι και κάποιοι «αριστεροί» κεντροαριστεροί, μικροαστοί η «αριστοκράτες αριστεροί», έχουν αρχίσει να ενοχλούνται από την τεράστια αντοχή των απεργών. Ενοχλούνται από την ταξική αλληλεγγύη που εκδηλώνεται σε πολλούς χώρους της εργατικής τάξης. 

Ενοχλούνται από την αλληλεγγύη των πολιτικών οργανώσεων και τα μέτωπα του λαού που δεν ξεπούλησαν την ιστορική αποστολή τους. Ενοχλούνται όταν σε σχολείο γίνεται θέμα η απεργία και μιλάνε για "έγκλημα διδακτικής"! 

Βαρέλι χωρίς πάτο ...Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, το ξεχαρβάλωμα του ασφαλιστικού συστήματος, την πλήρη διάλυση των κρατικών δαπανών που έχουν να κάνουν με τη κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, εξαγγέλλουν μέσα και από τις επίσημες εκθέσεις τους οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ - ΔΝΤ).
Για τα παραπάνω και άλλα συνεννοούνται τις μέρες αυτές τα κλιμάκια της τρόικας με το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, βάζοντας στην πράξη τις συνταγές που εδώ και πολλά χρόνια έχουν αξιώσει οι μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας, τραπεζίτες, βιομήχανοι (ΣΕΒ), μεγαλέμποροι κ.ά.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η μελέτη της Ιστορίας μας είναι παράγοντας ισχυροποίησης, ωρίμανσης και ανάπτυξης του ΚόμματοςΣτην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, έγινε την περασμένη Τετάρτη από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η παρουσίαση του Β' Τόμου του «Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, περίοδος 1949 - 1968», που εγκρίθηκε από πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον Ιούλη και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη «Σύγχρονη Εποχή». 
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει  ολόκληρη την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων από τις Κομματικές Οργανώσεις για την παρουσίαση του Β' τόμου του Δοκιμίου σε όλη τη χώρα.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση παρουσιάζουμε σήμερα το δεύτερο τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ που αφορά στην περίοδο 1949-1968. Ηδη από τη δεκαετία του 1980 είχε δρομολογηθεί η συγγραφή του Α' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, της περιόδου 1918-1949. Μετά το 14ο Συνέδριο - ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, αυτό το καθήκον υλοποιήθηκε με τη διαμόρφωση του Α' Τόμου που εκδόθηκε το 1995 και παράλληλα δρομολογήθηκε η συγγραφή του Β' Τόμου 1949-1968.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 4ης ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Πάνω στην οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, στην κατάσταση και τα καθήκοντα του Κόμματος.1. ... Η έκκληση της ΚΔ συζητήθηκε σε όλες τις Οργανώσεις του Κόμματος σε στιγμές επιτάχυνσης του ρυθμού της επαναστατικής ανόδου του κινήματος των μαζών, κάτω από συνθήκες όξυνσης της οικονομικής κρίσης και της ενίσχυσης της επίθεσης των εργοδοτών και του Κράτους ενάντια στην εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό της πόλης και του κάμπου. Οι απεργίες των τσαγκαράδων της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Χαλκίδας, στις οποίες πήραν μέρος 5.000 εργάτες και οι οποίες σημείωσαν μερική νίκη, η απεργία 400 εργατών Κιλκίς, η απεργία των 300 ματσακονιστών και 300 ναυπηγοξυλουργών - λεβητοποιών Πειραιώς, η αυθόρμητη απεργία 1.500 εργατών σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας - Βερροίας, οι απεργιακές ζυμώσεις στους τροχιοδρομικούς Αθηνών, αρτεργάτες, σιδηροδρομικούς και δημόσιους υπαλλήλους, οι κάθοδοι 200 ανέργων καπνεργατών περιφερείας Θεσσαλονίκης και 150 καπνεργατών Καρδίτσας και Αλμυρού στο Βόλο, η κινητοποίηση εκατοντάδων ανέργων στη Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Λάρισα και Αθήνα και 300 ανέργων ναυτεργατών στον Πειραιά, οι εξεγέρσεις των φτωχών αγροτών (συλλαλητήριο 10.000 σταφιδοπαραγωγών στον Πύργο, 

Το ΚΚΕ για την κρίση 1929 - 1933 .Το ΚΚΕ, από τα πρώτα ακόμη σημάδια της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, τόνιζε ότι φιλολαϊκή διέξοδος απ' αυτήν στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. 
Ηταν τότε που αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία μιλούσαν για «χρηματοπιστωτική κρίση», αναζητούσαν πολιτικές διαχείρισής της, εστίαζαν στα δημοσιονομικά ελλείμματα την αιτία της, ώσπου κατέληξαν ότι πρόκειται για «κρίση χρέους». 
Ετσι, με πρόσχημα τα κρατικά χρέη, εφαρμόζουν βαθιά αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική. Που δεν έχει καμιά σχέση με τα ελλείμματα και το κρατικό χρέος. Απ' αυτήν την πολιτική, δε γεμίζουν τα κρατικά ταμεία. Μέτρα όπως η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού για να μειωθεί ακόμη πιο δραστικά η τιμή της εργατικής δύναμης, η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Προαποφασισμένα τα νέα αντεργατικά μέτρα.
Σε νέα κλιμάκωση της επίθεσης κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προχωρούν κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο με την έλευση του νέου χρόνου, όσο και αν οι υπουργοί και τα κόμματα που την απαρτίζουν εμφανίζονται προς τα έξω να καυγαδίζουν για τα «νέα μέτρα».
Τα νέα μέτρα είναι προαποφασισμένα και είναι η απάντηση που δίνει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προς όφελος της πλουτοκρατίας, καθώς η καπιταλιστική κρίση δείχνει τα δόντια της, χιλιάδες εργάτες, αν και δουλεύουν, είναι για μήνες απλήρωτοι, η ανεργία εκτοξεύεται και κάθε μέρα δεκάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, πετώντας σαν στυμμένες λεμονόκουπες τους εργάτες στο δρόμο.

Λαϊκές επιτροπές - συντονισμένη πάλη παντού .Ο προϋπολογισμός του 2012
ψηφίστηκε ομόφωνα από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Ολα βαίνουν κατ' αυτούς σε μια προδιαγεγραμμένη τάξη, ησυχία και ασφάλεια. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε από τη γωνιά του κατατρεγμένου μετά το φιάσκο της 26ης Οκτώβρη στο ευρωπαϊκό διαβούλιο με το νέο μνημόνιο. Μετατόπισε την υλοποίησή του σε έναν τραπεζίτη πρωθυπουργό με κύριο κορμό της κυβέρνησής του τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ προτίμησε την παρουσία της με δύο αντιπροέδρους τονίζοντας το υψηλό επίπεδο που αρμόζει στη «Μαντάμ Σουσού από το Βύθουλα». Το κλου της συγκυβέρνησης είναι χωρίς άλλο η αγχώδης παρουσία του αρχηγού της εθνικόφρονης κωλοτούμπας του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη. Θα μπορούσαν να ειπωθούν και να γραφτούν πολλά γι' αυτή την κυβερνητική ντροπή.
Ομως μένω στο μέγεθος και την ποιότητα του συνεχώς αυξανόμενου ανά την Ελλάδα κινήματος δημιουργίας των εργατολαϊκών επιτροπών. Το εγχείρημα πηγαίο και ιστορικό φεύγει από τα στενά όρια εκ των προτέρων αποφάσεων ανήλιαγων γραφείων. 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το μοντέλο του «μίνι-τζομπ» (μερική απασχόληση).Ανάπτυξη για το κεφάλαιο - μισοζωή για τους εργαζόμενους
Σήμερα στη Γερμανία, στη λεγόμενη «ατμομηχανή» της Ευρώπης, μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας χαρακτηρίζεται από υποαπασχόληση και επισφάλεια, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους βρίσκεται σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας. Αν το 1995, η υποαπασχόληση αφορούσε το 15% των εργαζομένων, σήμερα αφορά το 25%, δηλαδή 7,3 εκατομμύρια άτομα. Αυτό που εμφανίζεται ως οικονομική πρόοδος και ανάπτυξη μέσω της «ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας» και φέρνει κέρδη στην πλουτοκρατία είναι κόλαφος για τα λαϊκά στρώματα, σημαίνει υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, συγκαλυμμένη ανεργία και τελικά μισοζωή.
Πρόσφατα ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο συντηρητικός Μαριάνο Ραχόι έλεγε ότι σκεφτόταν να εφαρμόσει στη χώρα του το «γερμανικό μοντέλο», που βασίζεται στα «minijobs» («μίνι-τζομπ»). «Minijobs» εννοούν στη Γερμανία μία μορφή της υποαπασχόλησης που εξαρθρώνει «το κοινωνικό γερμανικό μοντέλο» βασισμένο σε ένα κράτος πρόνοιας που θεωρούνταν πιο γενναιόδωρο και εργασιακές σχέσεις πιο σταθερές απ' ό,τι στην πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Ολοι στα συλλαλητήρια της Τρίτης.Στην τελική ευθεία μπροστά στο συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Δεκέμβρη, μπαίνουν οι ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο και εργοστάσιο, γειτονιά και συνοικία, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Οι κινητοποιήσεις της Τρίτης μας αφορούν όλους. Την ώρα που η ανεργία καλπάζει συνεχώς και ασταμάτητα η πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων είναι υπόθεση ζωής. Κάθε εργάτης είναι και υποψήφιος άνεργος.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μπροστά στο συλλαλητήριο στις 20 Δεκέμβρη, αλλά και για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο διοργανώνει σήμερα, Κυριακή 18 Δεκέμβρη, έκτακτη Γενική Συνέλευση στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), στις 9.30 π.μ.
Χαρακτηριστικές για τον κλάδο είναι μερικές από τις μαρτυρίες που κατέγραψε ο «Ρ»: