Σελίδες

23 Ιαν 2011

Ο αντικομμουνισμός στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Το σύστημα, η Ζήμενς και τα καθαρτήρια...

Θύελλα, λέει η ειδησεογραφία, έχει προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό η δημοσιοποίηση των πορισματικών θέσεων των κομμάτων για την υπόθεση Siemens, με πυρά εναντίον τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και... οργισμένες αντιδράσεις από πρώην υπουργούς για τους οποίους ζητείται τάχα περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ευθύνες.
Μεγαλύτερος χλευασμός σε ένα λαό που στενάζει κάτω από συνεχή κτυπήματα σε όλα τα δικαιώματά του δεν μπορούσε να υπάρξει. Όλοι των αστικών κομμάτων κάνουν ότι θέλουν τη κάθαρση και αλληλοκουκουλώνονται. 
Μεγαλύτερος χλευασμός σε ένα λαό που στενάζει κάτω από συνεχή κτυπήματα σε όλα τα δικαιώματά του δεν μπορούσε να υπάρξει. Όλοι των αστικών κομμάτων κάνουν ότι θέλουν τη κάθαρση και αλληλοκουκουλώνονται.


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Οπορτουνισμός και αντικομμουνισμός

Το οπορτουνιστικό ρεύμα είναι αποτέλεσμα της επίδρασης της αστικής και μικροαστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα. Επί της ουσίας, όπου και όταν κυριαρχεί στο εργατικό κίνημα, οδηγεί στον αφοπλισμό της εργατικής τάξης από τη δυνατότητα προετοιμασίας και εκδήλωσης της σοσιαλιστικής επανάστασης. 
Είτε με τη μορφή του δεξιού οπορτουνισμού, δηλαδή με την προσαρμογή, τον ταξικό συμβιβασμό και κατά συνέπεια την υποταγή και ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στα συμφέροντα του κεφαλαίου είτε με τη μορφή του αριστερού οπορτουνισμού, δηλαδή με την υποτίμηση στην πράξη των νόμων της ταξικής πάλης, την αγνόηση του ρόλου του αντικειμενικού παράγοντα, οδηγώντας στο βολονταρισμό και τον τυχοδιωκτισμό, στην απομόνωση από τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ...



Κάθε συζήτηση για το δημόσιο χρέος και την αναδιάρθρωσή του είναι προσχηματική. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κέντρα εξουσίας των μονοπωλίων, στην ΕΕ και το ΔΝΤ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκτόξευση του χρέους σε επίπεδα γύρω από το 160-170% του ΑΕΠ καθιστά αδύνατη κάθε προοπτική εξόφλησής του. Ετσι, ανεξάρτητα από τα όσα ισχυρίζονται δημόσια οι κυβερνώντες στην Ελλάδα και οι συνεταίροι τους στο εξωτερικό, η αδυναμία αυτή κάποια στιγμή θα τεθεί στο τραπέζι, ώστε να επαναπροσδιοριστούν αφενός τα επίπεδα του χρέους, αφετέρου οι τρόποι που θα εξοφληθεί. Θα επισημοποιηθεί, δηλαδή, η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης, που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και η οποία έχει ως μοναδικό στόχο την κανονική καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων στους τραπεζίτες - πιστωτές, μέχρι εκ των πραγμάτων να αποδειχθεί αδύνατη η παραπέρα πληρωμή του χρέους.

Για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και την εκμετάλλευσή του...

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει
στο υπέδαφός της σημαντικά 
εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα χρωμίτη και
ισχυρή βωξιτοπαραγωγός χώρα 
(φωτ. από το εργοστάσιο της ΠΕΣΙΝΕ )
 Μια εξαιρετικά
ενδιαφέρουσα ομιλία, που διατηρεί ατόφια την επικαιρότητά της στο σήμερα, έκανε στις 30 Μάρτη του 2002 ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ομότιμος καθηγητής και πρώην κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ, για να τιμηθεί η μνήμη των Ν. Μπελογιάννη, Δ. Μπάτση, Ν. Καλούμενου και Η. Αργυριάδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εκτέλεσή τους. Αποσπάσματα αυτής της ομιλίας αναδημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».




«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ», Βορά στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων...


Βίαιο ξεκλήρισμα για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους. 
Στις λίστες των «απελευθερώσεων» εκατοντάδες επαγγέλματα και δραστηριότητες. 
Πανηγύρια από τα τρωκτικά της πλουτοκρατίας (ΣΕΒ κ.ά.) που βλέπουν φρέσκο ζωτικό χώρο, για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και κέρδη.
Η προσφορά ζωτικού χώρου στις μερίδες της πλουτοκρατίας, η ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης κλάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται από σχετική διασπορά, για τη μεγάλη μάζα με τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις και για τους συγκεκριμένους χώρους, περνάει ψηλά στην «ατζέντα» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Το εκβιαστικό «δημοψήφισμα» της «FIAT»...

...και η κατάντια του συμβιβασμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού

Το δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 13 και 14 Γενάρη, που ενέκρινε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη βιομηχανική μονάδα της «FIAT» στο Μιραφιόρι, στην περιοχή του Τορίνο, ουσιαστικά αποδεικνύει πως τα συμβιβασμένα συνδικάτα και οι «αριστεροί ανανεωτές», που για χρόνια αφόπλισαν το εργατικό κίνημα, συνέβαλαν στο να κάνουν τους εργάτες συνένοχους του σφαγιασμού τους.

Με τις πέτρες!..

«Απ' όλους τους λαούς οι Ελληνες ονειρεύτηκαν
πιο όμορφα τ' όνειρο της ζωής».
Γκαίτε
«Maximen und Reflexionen»
   Αναρωτιέσαι ύστερα ή όχι, σε ποιους Ελληνες αναφέρεται ο ποιητής που πέθανε έντεκα χρόνια μετά το 1821. Και τι αυτοκριτική θα έκανε αν ζούσε σήμερα, που το «όνειρο» και μάλιστα της ζωής είναι λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο, παζάρι και ύποπτη πολιτική συναλλαγή στην Ευρώπη της Μέρκελ και του Σαρκοζί, στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ψήνονται σε σβηστό φούρνο «Ζήμενς»...
Μ' αυτές τις υποθέσεις κι εξελίξεις των σκανδάλων, τις εξεταστικές και τις αυτοκαθαρτήριες φανφάρες μιας παρακμιακής αστικής τάξης, έχεις την εντύπωση πως πλήρωσες πανάκριβο εισιτήριο, την ψήφο σου, για να βλέπεις τα παρασκήνια, τους υποβολείς, τα καμαρίνια του θιάσου ως παράσταση. Είναι υπερφωτισμένη η σκηνή της εξαπάτησης, γιατί σε μετατρέπει σε θεατή - πρωταγωνιστή μιας θλιβερής φτυσιάς που την κρύβεις στην παλάμη σου κι αμέσως νίβεσαι μ' αυτήν και ...καθάρισες.

Απαλλαγή από την άρχουσα «συντεχνία»...

«Συντεχνίες» χαρακτηρίζει, με το θράσος και την αλαζονεία που τη χαρακτηρίζει, η ηγεσία του ΣΕΒ τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους που ανήκουν στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα. 
Αποφαίνεται μάλιστα ότι «η ύπαρξη 150 και πλέον κλειστών επαγγελμάτων σε μία κατ' όνομα ανοιχτή οικονομία, αποτελεί μοναδικό παράδοξο για μία χώρα - μέλος της σύγχρονης Ευρώπης», ενώ το θεωρεί «βασικό σύμπτωμα του πελατειακού κρατικού προστατευτισμού που έφερε τον τόπο μας στο χείλος της χρεοκοπίας». Κοίτα ποιος μιλάει...