Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Δυσεύρετη και η εργασία και η σύνταξη....!Δυσεύρετη και η εργασία και η σύνταξη..!
Αποκαλυπτικά όσα προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του ΙΚΑ για την απασχόληση

Μόνη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση είναι η ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών αγώνων
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας - κατά μέσο όρο - θα πρέπει να δουλεύουν 48 ολόκληρα έτη για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εργασίας. Δηλαδή, θα πρέπει να εργάζονται 13 ολόκληρα χρόνια παραπάνω! Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ΙΚΑ για την απασχόληση του 2008, όπου προσδιορίζεται αναλυτικά το σύνολο ημερών εργασίας και ο αριθμός των ασφαλισμένων για όλες τις κοινές επιχειρήσεις. Σε αυτούς, δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Αναλυτικά, το σύνολο των εργαζομένων, με βάση τα στοιχεία, είναι 2.432.927, οι οποίοι εργάζονται 532.925.564 ημέρες ασφάλισης (ένσημα), για όλο το χρόνο.

Ο τραμπουκισμός της νομιμότητας

Βουά στο κεφάλι μου η φράση «δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Αίτημα ανεκπλήρωτο εδώ και 37 χρόνια. Με την ΕΕ να υποδέχεται στους κόλπους της την Κύπρο διχοτομημένη. Με την ευρωπαϊκή «νομιμότητα» να επιδικάζει αποζημίωση στη Λουιζίδου που ακόμα περιμένει όσο δεν περίμενε ο Γλύξμπουργκ για να πάρει τα «περιουσιακά στοιχεία» του πίσω. Η «νομιμότητα» της κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής είναι που θέλει κουρελιασμένο το γερμανικό σύνταγμα εφόσον απαγορεύει αλλά δεν εμποδίζει τελικώς την εξαγωγή γερμανικών στρατευμάτων εκτός χώρας. Η διεθνής νομιμότητα του καπιταλισμού αποφασίζει να στηρίξει με 10 δισ. τις τράπεζες στην ΕΕ, έτσι ώστε να μην πάθουν κατάθλιψη οι αγορές αλλά οι εργαζόμενοι σ' αυτές. Η αστική νομιμότητα θέλει τη γυναίκα του Τούρκου προέδρου να επισκέπτεται ιδιωτικό μουσείο κοσμημάτων και να μαθαίνει στην ιστορία απ' αυτό την ώρα που ο σύζυγός της παρηγορούσε τον ελληνικό λαό για τα βάσανα που τραβάει με το επιχείρημα ότι τα τράβηξε και τα τραβάει κι ο τουρκικός. Την ώρα που λέγονται και γράφονται τόσες φανφάρες εθνικοπατριωτικού αστικού μεγαλοϊδεατισμού για ενιαίο μετοχολόγιο στο Αιγαίο, τα εφοπλιστικά και ενεργειακά και τουριστικά του πλούτη δεν έχει γίνει το συλλαλητήριο του ΚΚΕ και δεν έχει απευθυνθεί σ' αυτό ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΚΚ. Που δε θα αισθανθεί «εθνική ντροπή», επειδή ο πρόεδρός του θέλει να αγνοεί και την ίδια του την ύπαρξη.


Είμαι καθηλωμένη στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης, με ζέστη και βρώμα ν' αναδύεται από το Θερμαϊκό και αποκλεισμένη τη μισή πόλη μετά την έκρηξη βόμβας μέσα στα δικαστήρια. Φοιτητικές εκλογές στις 19 και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θριαμβεύει ο τραμπουκισμός αντάμα με την αδιαφορία προϊόν επιστημονικής παραλυτικής τρομοκράτησης των νέων για το μέλλον. Το μέλλον τους. Μερικό, ελαστικό, απλήρωτο, εκμεταλλεύσιμο από τους ειρηνιστές επιχειρηματίες που εκείνη την ώρα συνέτρωγαν με τους Τούρκους ομολόγους τους. Είχα το εμετικό συναίσθημα μιας συντελούμενης λοβοτομής, μαζικής όσο τα ΜΜΕ, βυθισμένη στην τρέχουσα οικονομική και πολιτική επικαιρότητα. Ωσπου ήρθε και το θέμα της έκθεσης «αυτοεκπαίδευση», φανταχτερά ωραίο, δημοκρατικό και «νόμιμο» και μ' αποτέλειωσε, καθώς εκτοξεύθηκε απ' εκείνους που θέλουν την ακαδημαϊκή σκέψη υποταγμένη στο δωρεάν κέρδος.

«Υπομονή και μην αφήστε την κυβέρνησή σας μόνη της», επέμενε ο Ερντογάν. Θέλει τη συναίνεσή σας για να σας σφάξει κι ό,τι απέμεινε από δικαιώματα ακούω κάνοντας μιαν αυθαίρετη αναγωγή στην ιστορία. Θυμήθηκα πως το... πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη τάραξε τη «νομιμότητα» του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ναού. Που περισώθηκε ως έχει σήμερα, σαν τραυματισμένο μεγαλείο για να μη διδαχτούν ποτέ από τα τραύματά του τα πραγματικά οι νέοι, ότι ο Μοροζίνι τον βομβάρδισε για να τον πάρει από τους ταμπουρωμένους Τούρκους κι ύστερα οι φτωχοί Ρωμιοί να μαζέψουν τα μάρμαρα για να χτίσουν το παλάτι των Βαυαρών που είναι σήμερα η ελληνική βουλή, που περικυκλώνουν οι εξουθενωμένοι από την ευρωπαϊκή και τουρκική φιλία, διαδηλωτές άνεργοι, φτωχοί και... πατριώτες. Από τη διπλωματία των σεισμών περνάμε στη διπλωματία των «νομίμων» λοιμών, λιμών και καταποντισμών, λοιπόν. Ε, όχι.


Σάββατον, 15 του Μάη και ίσως ανοίξουν τρύπες στα σκοτάδια της επαίσχυντης ανομίας μιας δικτατορικής νομιμότητας που σουσουδίζει στους δρόμους όσο ο λαός δεν περπατάει λεύτερος σ' αυτούς.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗ

Μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο στο ΚΚΕ και τους αγώνες της εργατικής τάξης

48 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έστειλαν μηνύματα

Σε κάθε γωνιά της Γης βρίσκει απήχηση η πάλη που διεξάγουν το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Ετσι και μπροστά στο χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο του Κόμματος στην Αθήνα, έφτασαν μηνύματα από 48 κόμματα (ενώ εκπρόσωποι τεσσάρων ακόμα κομμάτων παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως). Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τα μηνύματα αυτά (με βάση το όνομα του κόμματος στο αγγλικό αλφάβητο), που αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η ανάπτυξη ταξικών αγώνων των εργαζομένων σε μια χώρα για τον εμπλουτισμό σε πείρα της εργατικής τάξης σε ολόκληρο τον κόσμο και, ταυτόχρονα, τη μόνη προοπτική της πάλης των λαών, για τη ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

ΚΚ Αζερμπαϊτζάν

Στηρίζουμε πλήρως τη δράση σας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν πάντα στηρίζει την ταξική πάλη, τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό! Οι κομμουνιστές του Αζερμπαϊτζάν είναι αλληλέγγυοι με την πάλη των κομμουνιστών και το εργατικό κίνημα της Ελλάδας. Η υπόθεσή μας είναι δίκαιη! Εμπρός κομμουνιστές! Η νίκη θα είναι δική μας! Ζήτω η σοσιαλιστική επανάσταση!

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Η αποφασιστικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του ΠΑΜΕ, η εντυπωσιακή αντίσταση των εργαζομένων της χώρας σας ενάντια στα σχέδια της ΕΕ και του ΠΑΣΟΚ προκαλούν θαυμασμό στους επαναστάτες όλου του κόσμου. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες να δυσφημιστεί το Κόμμα σας από τα αστικά κόμματα και τους οπορτουνιστές κάθε είδους δε θα μπορέσουν, είμαστε πεπεισμένοι, παρά μόνο να ενισχύσουν την ενότητα των Ελλήνων εργαζομένων. Οι Αλγερινοί κομμουνιστές και εργαζόμενοι στηρίζουν έντονα τον αγώνα σας.

ΚΚ Αυστραλίας

Το κόμμα μας παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα σας, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ελληνική κρίση δεν είναι απλά ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα ευρύτερο διεθνές πρόβλημα που συνδέεται με την επίθεση των ιμπεριαλιστών στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε αλληλέγγυοι με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και την προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να οξύνουν την ταξική πάλη για την ανατροπή αυτής της εξουσίας και τη λαϊκή εξουσία.

ΚΚ Στυρίας (Αυστρία)

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον αγώνα του κόμματος σας και του ελληνικού λαού ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ που επιβαρύνει το λαό.

Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών

Ο ελληνικός λαός δείχνει σε όλο τον κόσμο πώς πρέπει να παλεύει κανείς για τα δικαιώματά του. Εδώ θα θέλαμε να επισημάνουμε πως αυτή η αγωνιστικότητα των εργαζόμενων μαζών είναι δυνατή κυρίως επειδή υπάρχει πυρήνας, μια πραγματική ταξικά συνειδητοποιημένη δύναμη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Η ιδέα της διαμόρφωσης λαϊκής εξουσίας στη βάση ενός λαϊκού μετώπου, μα κύρια η ιδέα της δημιουργίας λαϊκής οικονομίας ως όπλου ενάντια στην καπιταλιστική κρίση και την επίθεση του παγκόσμιου και του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου έχουν προβληθεί από τους Ελληνες κομμουνιστές και αποτελούν πολύτιμη νέα συμβολή στη μαρξιστική - λενινιστική σκέψη.

ΚΚ Βουλγαρίας

Στηρίζουμε θερμά τις προσπάθειές σας για συσπείρωση όλων των εργατών κάτω από τη σημαία της πάλης για το σοσιαλισμό, ενάντια στις απεχθείς, αντιλαϊκές και καταστροφικές πράξεις του διεθνούς κεφαλαίου, που στόχο έχουν την εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Εκπληρώνοντας το διεθνιστικό μας χρέος είμαστε στο πλευρό σας σε αυτό τον ιστορικό αγώνα. Και ο δικός μας λαός καταληστεύεται και δέχεται χτυπήματα από το κεφάλαιο. Γι' αυτό και η πάλη μας απαιτεί κοινές προσπάθειες.

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πάλη του ελληνικού λαού υπό την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ και του ένδοξου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πιστεύουμε στην τελική νίκη της εργατικής τάξης.

ΚΚ Βραζιλίας

Εκφράζουμε τη βαθιά αλληλεγγύη μας στο ΚΚΕ και όλο τον ελληνικό λαό για τη δικαίωση των αγώνων του. Σήμερα η Ελλάδα συμβολίζει τον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου ενάντια στα αιματηρά και παρασιτικά συμφέροντα του διεθνούς κεφαλαίου.

Ο αγώνας των εργαζομένων και των λαών σίγουρα θα ανοίξει νέους δρόμους, για μια ελεύθερη Ευρώπη και έναν ελεύθερο κόσμο.

ΚΚ Βρετανίας

Χαιρετίζουμε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και τον αγώνα τους για την προστασία των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Είστε η εμπροσθοφυλακή των εργατών όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στην προσπάθεια των οργάνων της να ενισχύσουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Η αντίστασή σας δυναμώνει την αντίσταση όλων των εργαζομένων.


Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Στηρίζουμε τον αγώνα του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ενάντια σε αυτή τη νέα αστική επίθεση που ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά του. Υπάρχει μόνο για την εξυπηρέτηση μιας χούφτας ιδιοκτητών και εκμεταλλευτών που ζουν στις πλάτες των εργαζομένων στα εργοστάσια και στη γη, δηλαδή σε βάρος αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο. Η εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική κρίση είναι ο σοσιαλισμός.

Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Γαλλικό ΚΚ στέκεται στο πλευρό σας και είναι πλήρως αλληλέγγυο με τον ελληνικό λαό στην πάλη του κατά των μέτρων λιτότητας και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης χωρίς προηγούμενο, που του επιβάλλουν η εγχώρια κυβέρνηση, οι ηγέτες της ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας

Η κινητοποίηση που εντείνεται στη χώρα σας, καθώς και στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ενάντια στην επίθεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των υπηρετών του μας κάνει αισιόδοξους. Μπορεί να οδηγήσει το κεφάλαιο στην αποτυχία και να προετοιμάσει τις συνθήκες για να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα και να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική πραγματική εναλλακτική λύση: το σοσιαλισμό.