Σελίδες

2 Ιουλ 2013

Στα ψιλά: Ανεργία


Άλλη μια έρευνα της Γιούροστατ προχτές ήρθε να επιβεβαιώσει τα δραματικά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και άλλα κράτη στην Ευρώπη. Η πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος της πλουτοκρατίας και της εξουσίας της δημιουργεί ατελείωτες στρατιές ανέργων και κακοπληρωμένων εργαζομένων.

Μια ματιά στα επίσημα ποσοστά ανεργίας για το Μάη συγκριτικά με τον Απρίλη (στα οποία, ως γνωστόν, δεν συμπεριλαμβάνεται όποιος εργάστηκε έστω και μια ώρα μέσα στο μήνα!) είναι αρκετή: Στην Ελλάδα 26,8% και για τους νέους 59,2%. Στην Ισπανία 26,9% και για τους νέους 56,5%. Στην Πορτογαλία 17,6% και για τους νέους 42,1%. Στην Κύπρο 16,3% και για τους νέους 34,8%. Στη Σλοβακία 14,2% και για τους νέους 34,6%. Στην Ιρλανδία 13,6% και για τους νέους 26,3%. Στην Ιταλία 12,2% και για τους νέους 38,5%. Για την Ευρωζώνη ως σύνολο το ποσοστό της ανεργίας είναι 12,1% και για τους νέους 23,8%, ενώ για την ΕΕ είναι 11% και 23,2% αντίστοιχα.

ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Έπεσε κάτι στην αντίληψή μου, που με προβλημάτισε. 
Λες βρε, σκέφτηκα, να μην έχω διαβάσει σωστά το ποίημα τού Μπρεχτ, ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ;
Λες βρε, σκέφτηκα, άλλα να γράφει ο Μπρεχτ κι άλλα να διαβάζουν τα μάτια μου;

Αλλιώς δεν μπορούσα να εξηγήσω το ότι η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη,
εκεί που το ποίημα λέει ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,
απήγγειλε,
"εσύ ν’ αναλάβεις πρέπει τη διαχείριση…"

Ας πάρουμε τα πράματα όμως με τη σειρά.
Στο Περιστέρι υπάρχει ένα ΣΔΕ.
Σχολειό Δεύτερης Ευκαιρίας για εκείνους που δεν πήγαν ή δεν τέλειωσαν το γυμνάσιο.
Ουσιαστικά είναι ένας τύπος γυμνασίου διετούς φοίτησης, που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.
Πριν λίγες μέρες στο συγκεκριμένο σχολειό έγινε και η αποχαιρετιστήρια γιορτή για το σχολικό έτος 2012-2013, στην οποία παρευρέθηκε (προσκεκλημένη τής διεύθυνσης προφανώς) και η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Ν. Καραθανασόπουλος: Ο λαός να βάλει στο στόχαστρο της διαπάλης την εξουσία των μονοπωλίων (VIDEO)




Στη επιχείρηση αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, οΝίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «πρωινό ant1».

Το νέο θα το φέρει η Λαϊκή Συμμαχία


Στη ρυμούλκηση εργατικών λαϊκών δυνάμεων κάτω από τις σημαίες της αστικής τάξης, να βάζουν πλάτη για το χτίσιμο της «Νέας Ελλάδας», προοπτική που αναγόρευσε μάλιστα σε «εθνικό καθήκον», αποσκοπούσε η προβολή του λεκτικού αυτού εφευρήματος από τον Αντ. Σαμαρά, στο βήμα του συνεδρίου του κόμματός του. Ομως η «Ελλάδα» που οραματίζεται είναι τόσο «νέα», όσο και τα υλικά με τα οποία χτίζεται: Τα γνωστά παλιά και φθαρμένα υλικά, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της «επιχειρηματικότητας», της συμμόρφωσης με τις κατευθύνσεις της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Τα υλικά αυτά είναι που θεμελίωσαν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος οδήγησε στην κρίση και το λαό στη χρεοκοπία.
Δυνάμεις που εκπροσωπούν πολιτικά την αστική τάξη, και μάλιστα από κυβερνητικό πόστο, έχουν τώρα ανάγκη από μια νέα «αφήγηση», ένα νέο δόλωμα για να παγιδεύσουν και να χειραγωγήσουν το λαό. Οπως υπήρξε παλιότερα αυτό της «ισχυρής Ελλάδας της ΕΕ και της ΟΝΕ», που αν και απηχούσε ταξικούς στόχους του κεφαλαίου, αυτοί σερβιρίστηκαν σαν δήθεν «εθνικοί» στο λαό, που τους πλήρωσε τελικά πανάκριβα. Κάθε φορά ζητούμενο είναι η υποταγή του λαού σε στόχους απόλυτα εχθρικούς προς τα συμφέροντά του.

«Νέα Ελλάδα»


«Ευρύτατη συνεννόηση,
βεβαίως και με τη Χρυσή Αυγή»
(χτεσινή δήλωση του Βύρωνα Πολύδωρα,
24 ώρες μετά από το «κάλεσμα ενότητας»
του Αντώνη Σαμαρά)...

Η «Νέα Ελλάδα» που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς είναι ήδη εδώ.
Η «Νέα Ελλάδα» των εφοπλιστών και της ΝΔ, των τραπεζιτών και του ΠΑΣΟΚ, των βιομηχάνων και του ΔΝΤ, των μονοπωλίων και της ΕΕ, των κατασχέσεων, των χαρατσιών και των «Cosco», είναι ήδη εδώ.
Ηταν πάντα εδώ.