Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Μια μια οι αυταπάτες τελειώνουν


Χειροκροτεί ο αστικός Τύπος την εξαγγελία για το νέο φοροκυνήγι. 
Θα μείνει στο χειροκρότημα. Δεν μπορούν να πάρουν τίποτα από αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν.
***
Αυταπάτες τέλος για όσους πίστεψαν πως αρκεί να υπάρχει κυβέρνηση για να μπουν σε μια σειρά τα πράγματα: Τα νέα χαράτσια έρχονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με νέο κόψιμο μισθών, με πρόσθετους φόρους μαζί με το γνωστό εκβιασμό για την επόμενη δόση του δανείου.
***
Αυταπάτες τέλος και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το μνημόνιο που «ξέχασε» να ζητήσει την κατάργησή του, τώρα κάνει εποικοδομητική κριτική και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Με τη γνωστή διγλωσσία: ο πρόεδρός τους πετάει κορόνες σαν σε προεκλογική περίοδο και οι υπόλοιποι προτείνουν λύσεις εντός των πλαισίων της εφαρμοζόμενης πολιτικής .
***
Μ' αυτά τα δεδομένα δεν εκπλήσσει η υποκρισία των φιλανθρώπων.

Χρέος και ιδιωτικοποιήσεις


Η επιχειρηματολογία διαφόρων αστικών επιτελείων, αστικών ΜΜΕ, για τη στήριξη της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, είναι πολύμορφη. Ξεκινά από το βασικό για το αστικό κράτος και το κεφάλαιο, την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους, ως ένα βεβαίως από τα μέσα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. «Οταν χρωστάς πουλάς για να ξεπληρώσεις» λένε. Αυτή είναι μια από τις αγοραίες εκδοχές. Γιατί υπάρχει και άλλη μια. Τι ενδιαφέρει το λαό αν αυτός που παράγει είναι το Δημόσιο ή ο ιδιώτης; Που είναι επίσης διανθισμένη με το επιχείρημα ότι για τα χρέη, π.χ. των πρώην ΔΕΚΟ, ευθύνονται οι «συντεχνίες», οι κρατικοδίαιτες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και οι κυβερνήσεις που συναλλάχτηκαν μαζί τους. Κυβερνήσεις της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Το δε κράτος είναι ανίκανο ως επιχειρηματίας! Πράγματι, για τα πλαίσια του καπιταλισμού έχουν μια δόση αλήθειας τα παραπάνω, αλλά τα προπαγανδιστικά επιτελεία των αστών έχουν την ικανότητα να παρουσιάζουν μια εικόνα σαν αληθινή, συγκαλύπτοντας πώς δημιουργήθηκε και ποιος τη δημιούργησε.
Το κρατικό χρέος, ανάλογα με το μέγεθός του, δυσκολεύει το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις στην άσκηση πολιτικής διαχείρισης της κρίσης και εξόδου απ' αυτήν σε όφελος του κεφαλαίου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα της αστικής πολιτικής. Αλλά πάντα το αντιμετωπίζει σε βάρος της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μόνο που κρατικό χρέος πάντα θα υπάρχει στον καπιταλισμό και έχει

Αντί για επαναδιαπραγμάτευση ... νέα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ


Παραπέρα «ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας», «διαρκώς στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής», «ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας» στα κράτη της Ευρωζώνης, επέκταση του«μνημονίου συνεργασίας»ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ισπανία, για τη στήριξη και διάσωση των τραπεζών της, περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).
Απάτη ολκής αποδείχτηκε και η λεγόμενη δήθεν «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, που κατά κατά κόρον προβάλλουν τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου των μονοπωλίων.
Απέναντι στον ελληνικό λαό, για την επανεκκίνηση της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «κλείδωσαν» πακέτα με μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που αφορούν σε παραπέρα διάλυση «δαπανών» του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία

ΝΑΤΟικό λιμάνι ξανά ο Πειραιάς


Τρεις ΝΑΤΟικές φρεγάτες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία) κατέπλευσαν χτες στο λιμάνι του Πειραιά και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή 13 Ιούλη. Τα συγκεκριμένα πλοία ανήκουν στη μόνιμη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη της Μεσογείου (Standing Nato Maritime Group 2 - SNMG2). Πρόκειται για τα πλοία «FGS BAYERN», «TCG GEDIZ» και «FS COURBET» που ήρθαν από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου πραγματοποίησαν ασκήσεις.
Μετά τον Πειραιά θα κατευθυνθούν στην Ανατ. Μεσόγειο για να ενταχθούν στην ΝΑΤΟική επιχείρηση «Active Endervor» που διεξάγει νηοψίες στα διερχόμενα εμπορικά πλοία, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου. Η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται με την ευρύτερη συγκέντρωση

Για να βγει ο λαός στο ξέφωτο


Τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ, οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, επιβεβαιώνουν ότι η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ήταν και παραμένει μια μεγάλη απάτη για το ξεγέλασμα του λαού. Την εμπνεύστηκαν και την αξιοποίησαν πρωτίστως τα κόμματα της συγκυβέρνησης, την υιοθέτησε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εγκατέλειψε τη δημαγωγία περί ακύρωσης του μνημονίου, με την οποία προσπάθησε να ψηφοθηρήσει προεκλογικά. Τώρα έφτασε στο σημείο να εμφανίζεται αυτός ως ο πιο θερμός οπαδός της αναδιαπραγμάτευσης, καταγγέλλοντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης ότι την έχουν εγκαταλείψει! Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο φανερό είναι ότι όποια αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου κι αν γίνει, δεν πρόκειται να αποτρέψει τη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση, την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι όποιες οριακές αλλαγές γίνουν σε περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα

Ιδού το «ευρωπαϊκό κεκτημένο»


«Κατάπιαν τη γλώσσα» τους μετά την προχθεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ, όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωναν θαυμαστές του Ισπανού πρωθυπουργού Μ. Ραχόι, επειδή εφάρμοζε τα ίδια βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα ...δίχως μνημόνιο ή ότι κατάφερε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίχως τάχα να επιβαρυνθεί το κρατικό χρέος. 
Επιβεβαιώνεται πλέον περίτρανα ότι η «διάσωση» των τραπεζών θα φορτωθεί στις πλάτες του ισπανικού λαού, ενώ και τυπικά η Ισπανία μπαίνει σε «καθεστώς μνημονίου». 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι το τέλος Ιούλη ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2013-2014, στο οποίο θα περιγράφονται «διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία προκειμένου να μειωθεί το υπερβολικό έλλειμμα». 

Το μνημόνιο έφερε την κρίση ή η κρίση το μνημόνιο;

Σε τούτο το ιστολόγιο έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη το -εσκεμμένο ή μη- λάθος που αναπαράγουν συνεχώς τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, τα οποία επιμένουν να κάνουν λόγο γιακρίση χρέους. Κι έχουμε καταδείξει σαφώς ότι η διεθνώς σοβούσα καπιταλιστική κρίση δεν είναι άλλο παρά κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων. Δηλαδή, το σύστημα έχει "μπουκώσει" από τα κεφάλαια που μάζευε τόσα χρόνια και τώρα δεν έχει τι να τα κάνει. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα:

Έστω μια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επί σειρά ετών 
αύξανε την παραγωγή της, πλημμυρίζοντας τον κόσμο με αυτοκίνητα. Αφού η δουλειά "έβγαζε", το ίδιο έκαναν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες τού κόσμου.

Ο Μάνεσης μετέτρεψε τον ΒΟΛΟ σε ΦΟΥΚΟΣΙΜΑ


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ
Ραδιενεργό Καίσιο - 137 στην αυλή του εργοστασίου
Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των κατοίκων αξιώνει το ΠΑΜΕ
Εκτεθειμένοι σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας - άγνωστο για πόσο διάστημα - ήταν (και είναι ακόμα) οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Βελεστίνου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Μάνεση.
Η είδηση κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μετά την αποκάλυψη ότι σε φορτίο που είχε φύγει από το Βόλο μόλις έφτασε στη Σαρδηνία εντοπίστηκαν τιμές ραδιενέργειας που ξεπερνούν κι αυτές που ανιχνεύθηκαν σε φορτία που είχαν φύγει από την Φουκοσίμα μετά το πυρηνικό ατύχημα.
Συγκεκριμένα, στο φορτίο του πλοίου «Eilsum» που έφυγε από το Βόλο και έφτασε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Portovesme Ltd στη Σαρδηνία μετρήθηκε Καίσιο - 137 σε συγκέντρωση 3,7 Becquerel/g , γεγονός που προκάλεσε συναγερμό στις τοπικές Αρχές.
Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό, σε κατάλοιπα που μεταφέρθηκαν από τη Φουκοσίμα η ραδιενέργεια είχε μετρηθεί στα 1,53-3,2 Bq/g.

Αλλα τη Δευτέρα, άλλα την Τρίτη ...


Αφού μέμφεται τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα επειδή «δε διεκδίκησε κανένα άλλο δρόμο πέραν της πιστής εφαρμογής του μνημονίου» στο Eurogroup -σαν να μην εκπροσωπεί αυτός πολιτικά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης που υπηρετούνται με μνημόνια, αλλά από βίτσιο ή ανικανότητα επιμένει σ' αυτά η κυβέρνηση- ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης καταλήγει ότι «ο λαός μας τα λάθη τα συγχωρεί τα ψέματα όμως όχι».
Θα έπρεπε τη σύσταση αυτή να την απευθύνει στον ...καθρέφτη του. 
Γιατί από ψέματα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλο τίποτα. 
Για παράδειγμα, χτες, εκτός του Π. Σκουρλέτη δήλωση για το ίδιο θέμα έκανε και η αρμόδια του τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρ. Δούρου. 

Μοντέλο «Ινδονησίας» διά μέσου Ευρωζώνης!


Η δήλωση της κυρίας Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της επίσκεψης στην Ινδονησία, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.
Οχι, γιατί προέρχεται από την «κακή» Γερμανίδα καγκελάριο. Αλλά γιατί αποτυπώνει την πολιτική, το πνεύμα, τους στόχους και τον προσανατολισμό του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στο σύνολό του.
Είπε η κυρία Μέρκελ:
*
«Πιστεύω ότι η Ινδονησία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας οικονομίας που γνωρίζει διαρκή ανάπτυξη, καθώς (...) το δημόσιο χρέος, το οποίο είχε φτάσει στο 80% του ΑΕΠ, έπεσε στο 24%.
Πιστεύω - συνέχισε η καγκελάριος - ότι είναι ένα παράδειγμα γι' αυτό που μπορεί να γίνει και που η Ευρώπη οφείλει να κάνει, κυρίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Ινδονησία μπόρεσε να το κάνει σε πολύ μικρή χρονική περίοδο, σε μερικά χρόνια»...
*
Και πράγματι:

«Οχι άλλο κάρβουνο»...

O κ. Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, αυτός που... «επαναδιαπραγματεύεται» το μνημόνιο, αμέσως μετά το τέλος του προχτεσινού Εκοφίν, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι
α) «το πρόγραμμα (σσ: μνημόνια) έχει καθυστερήσει σημαντικά σε πολλές πτυχές»
και
β) ότι στην απαίτηση των εταίρων για«υλοποίηση το 2012 των μέτρων που έχουμε δεσμευτεί» εκείνος - για λογαριασμό της κυβέρνησης - δεσμεύτηκε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που είναι οι απαιτήσεις του (περασμένου) Μαρτίου»...