Σελίδες

6 Φεβ 2012

ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Συνεργασία και ανταγωνισμός πάνε χέρι χέρι



Σημαντική ήταν η τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα που πραγματοποίησε τη βδομάδα που πέρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, με πρώτα θέματα στην ατζέντα την καπιταλιστική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ΕΕ, καθώς επίσης το ζήτημα του Ιράν και της Συρίας.
Γερμανία και Κίνα είναι σήμερα οι δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές οικονομίες στον κόσμο, ενώ η Γερμανία είναι για την Κίνα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, επενδυτής και προμηθευτής νέων τεχνολογιών από την ΕΕ. Οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών έφτασαν το 2011 τα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ηγεσίες των δύο χωρών έχουν ήδη συμφωνήσει πως αυτές οι συναλλαγές θα πρέπει να φτάσουν τα επόμενα 5 χρόνια στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η επίσκεψη περιελάμβανε συναντήσεις με Κινέζους τραπεζίτες κι επιχειρηματίες καθώς και στελέχη του ΚΚΚ, που αν και διατηρεί το όνομα «κομμουνιστικό»,

Βασικό στοιχείο της δράσης η οργάνωση της ταξικής πάλης



Συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη» του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ, 
Β. Α. Τιούλκιν

Για τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στη Ρωσία, τις διεργασίες που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην εκλογική νοθεία, τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος και τις θέσεις του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), μιλάει στον «Ρ» ο Βίκτωρ Τιούλκιν.
«Για την πλειοψηφία των εργαζομένων το σημερινό επίπεδο ευημερίας συχνά βρίσκεται κάτω από το σοβιετικό επίπεδο»
-- Η Ρωσία την περασμένη χρονιά, σε αντίθεση με την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μέσα σε 20 χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς δισεκατομμυριούχων στον κόσμο. Τι σημαίνει το παραπάνω γεγονός από τη μια για την εργατική τάξη κι από την άλλη για την αστική τάξη της Ρωσίας;
-- Πρώτα απ' όλα, αυτό επιβεβαιώνει τη δύναμη, που είχε η σοβιετική οικονομία.

Η Συρία και η άλλη όψη του νομίσματος




Το αίμα χύνεται ποτάμι. 
Αθώοι σκοτώνονται. 
Τι γίνεται όμως στη πραγματικότητα; 
Εμείς έχουμε εδώ μόνο τις ειδήσεις που δίνουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτά δίνουν ειδήσεις που τις φιλτράρουν και τους συμφέρει εκτός και αν κάποιος έχει την αφέλεια να μιλήσει για αντικειμενική πληροφόρηση από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα δικτατορικό καθεστώς της ντόπιας εθνικής αστικής τάξης αιματοκυλάει ένα λαό που ξεσηκώθηκε. Όπως στη Λιβύη. Μάχες γίνονται. Όπως στη Λιβύη. Κυρώσεις Μπαίνουν. Όπως στη Λιβύη. Χρήμα δυτικό και πολυποίκιλες ενισχύσεις των αντικαθεστωτικών γίνονται.

Σε λίγο οι δυτικοί θα καβαλήσουν στο σβέρκο των εξεγερμένων όπως σε όλες

Εξαγορές και συγχωνεύσεις σέρνουν το χορό των διεθνών επενδύσεων



Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 17% το 2011, σύμφωνα με έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. 
Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνονται ενδείξεις ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν και το 2012. Η σημαντική αύξηση των ροών το 2011 οφείλεται στη θεαματική τους άνοδο το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κεφάλαιο ανασυντάσσεται σε ένα περιβάλλον μάλλον ασταθές με γνώρισμα τον έντονο ανταγωνισμό και την όξυνση των αντιθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος των ξένων επενδύσεων οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε διακρατικές εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
ΣΥΜΦΩΝΑ λοιπόν με τα στοιχεία της UNCTAD, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, οι διεθνείς ροές άμεσων ξένων επενδύσεων (foreign direct investments-FDI) αυξήθηκαν επί δεύτερο συνεχόμενο έτος το

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», Συμπληρώνουν 100 μέρες σκληρού απεργιακού αγώνα


Συναυλία αλληλεγγύης οργανώνει το σωματείο τους, στις 6 μ.μ. στην πύλη του χαλυβουργείου αύριο Τρίτη, που συμπληρώνουν εκατό μέρες απεργίας
19 Νοέμβρη: η πύλη πλημμύρισε από κόσμο που πήρε μέρος στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης
Ενας αγώνας γεμάτος πολύτιμη πείρα και διδάγματα για ολόκληρη την εργατική τάξη, του οποίου οι πρωταγωνιστές είναι ήδη νικητές, είναι η απεργία των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που την Τρίτη συμπληρώνει 100 μέρες. Αγώνας που συνεχίζεται όχι μόνο για την ανάκληση των 65 απολύσεων και της εκ περιτροπής απασχόλησης, αλλά και συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δράση για να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός και να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει τις κατακτήσεις και τις ανάγκες των εργατών ως «κόστος», για «να γίνει όλη η Ελλάδα μια χαλυβουργία», όπως διαδηλώνουν οι χαλυβουργοί. Ενας παλικαρίσιος αγώνας που ξεκίνησε, σφυρηλατήθηκε, κλιμακώθηκε και απλώθηκε σε όλη

Πολιτικός σαλτιμπάγκος, κωλοτούμπας, λαγός του συστήματος, πιστός χαμάλης της ολιγαρχίας...


 
«Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού (...) προτείνω αντί αυτού να δουλέψει ο Ελληνας εργαζόμενος 1 ώρα επιπλέον καθημερινά, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, 2 - 3 χρόνια. Περαιτέρω μείωση μισθών και εισοδημάτων θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και αύξηση λουκέτων και ανεργίας»...
Τάδε έφη Γ. Καρατζαφέρης τις προάλλες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο γνωστός κωλοτούμπας της αστικής τάξης, ο οποίος, λειτουργώντας σαν «λαγός» για τα συμφέροντά της, ωρυόταν το Δεκέμβρη του 2009 από το βήμα της Βουλής: «Ακούω την καραμέλα της αριστεράς περί κεκτημένων κάτω από εκβιασμούς οι οποίοι έγιναν σε αδύναμες κυβερνήσεις που εύκολα παραχωρούσαν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Και να θυμίσω πώς μπήκε ο 14ος μισθός στους νεότερους. Οταν ο Καραμανλής τσακώθηκε με τα ανάκτορα το 1963 (...) τότε, εκείνη την εποχή ο Πιπινέλης, προκειμένου να δημιουργήσει μια ευφορία έδωσε τον 14ο μισθό. Πού υπάρχει; Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου; Πού υπάρχει;»!
Ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του εχθρεύεται τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και έχει αναλάβει ρόλο εμπροσθοφυλακής για το τσάκισμά τους. Το σκοπό αυτό υπηρετεί η συμμετοχή του στη συγκυβέρνηση και η αναβάθμιση του ρόλου του

ΟΙ "ΚΡΥΨΙΝΟΙ'... ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ...



«Με τη ΝΔ είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση. Μας παρουσίασαν τις κύριες ιδέες τους και θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις. Θέλουν να έχουν και αυτοί και άλλες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση (...) Δεν έχω διαπιστώσει σημεία διαφωνίας, αλλά χρειάζεται να γίνουν πιο λεπτομερείς συζητήσεις»(Π. Τόμσεν - επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, συνέντευξη στον Τύπο).
***
Μόνο τυχαία δεν ήταν η εκκωφαντική σιωπή εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ τις τελευταίες βδομάδες για τα νέα μέτρα που σφαγιάζουν τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τις συντάξεις. 
Οσο και να ψάξει κανείς, δε θα βρει τοποθέτηση του Α. Σαμαρά ή του εκπροσώπου του που να αποσαφηνίζει τη θέση της ΝΔ στα παραπάνω ζητήματα ή να εξειδικεύει τις σκόπιμα θολές και προπάντων δημαγωγικές «κόκκινες γραμμές», με τις οποίες η ΝΔ προσπαθεί να θολώσει τα νερά για την πλήρη σύμπλευση με τα σχέδια της συγκυβέρνησης και της τρόικας.
Ακόμα και μετά τη συνάντηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν υπήρξε κάποια

ΠΑΛΑΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ στην ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών πακέτων.



Στην τελική ευθεία για τη συντεταγμένη πτώχευση, για την αναγκαστική διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας βάζει μπροστά το επιτελικό σχέδιο για τη μαζική εξαθλίωση του λαού.
Για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος έρχονται να βαρέσουν στο ψαχνό, με την γκάμα μισθών και συντάξεων να συνθλίβεται κάτω και από τα σημερινά επίπεδα της επίσημης φτώχειας, με τους φόρους και τα κάθε είδους χαράτσια να απογειώνουν τη ληστεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, έρχονται να μαζέψουν φόρους κατανάλωσης ακόμη και για τα απούλητα εμπορεύματα των καπιταλιστών, αυτά που τους «ξεμένουν στο ράφι».
Μετά και τις 6 επικαιροποιήσεις του αρχικού μνημονίου τους, μετά και τα αλλεπάλληλα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «έκαναν ταμείο», για να βρουν ότι τους λείπει το 2% του παραγόμενου ΑΕΠ, ποσά ύψους 4,5 δισ. ευρώ,

Ο σοσιαλισμός πρέπει να νικήσει και θα νικήσει



Κοινή Διακήρυξη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας
Η κοινή διακήρυξη των δύο κομμάτων έχει ως εξής:
Είμαστε αισιόδοξοι! 
Η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις θα νικήσουν τον καπιταλισμό! 
Θα καταρριφθούν οριστικά όλες οι προσδοκίες που διακηρύσσουν ότι μπορεί να εξανθρωπιστεί ένα σύστημα που σε δυο αιώνες προκάλεσε δυο τεράστιους πολέμους, το φασισμό και τις στρατιωτικές δικτατορίες, καθώς και πολυάριθμες περιφερειακές συγκρούσεις, που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους σε συνθήκες πείνας, φτώχειας και ανεργίας.
Οσο η πάλη των εργαζομένων για ανεξαρτησία, κυριαρχικά δικαιώματα, ειρήνη, δικαιοσύνη και για κοινωνικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ


Καρτερικός και αλύγιστος. 
Αγωνίστηκε για όλα τα πανανθρώπινα ιδανικά, που συνοψίζονται στο έργο του. Το έργο του αποτελεί ραψωδία αναστάσιμη των ανθρώπων που αγωνίζονται για το «όραμα». 
Η «πένα» του έχει αμεσότητα, λυρισμό, δύναμη και ρεαλισμό. 
Εργα του, όπως τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Οι κερασιές θα ανθίσουν φέτος» και το μπεστ σέλερ «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» διαβάστηκαν πολύ από τη νεολαία τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70. 
Πολυγραφότατος, ο πιο πολυδιαβασμένος Ελληνας συγγραφέας μετά τον Νίκο Καζαντζάκη, ο επονομαζόμενος και Μαξίμ Γκόργκι της Ελλάδας, o Μενέλαος Λουντέμης (Δημήτρης Βαλασιάδης, το πραγματικό του όνομα), γεννήθηκε τo 1912, στην Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας, ενώ φέτος συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τον θάνατό του (22/1/1977). Το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο το εμπνεύστηκε από τον ποταμό Λουδία.
Στρατευμένος στο δίκιο αγώνα του λαού
Η οικογένειά του που ήταν εύπορη, αλλά έχασε τα πάντα στον Μεγάλο Ξεριζωμό,

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: «Κελεπούρι» ή «εμπόδιο» ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου...



Με «άλματα» προχωρά η πλήρης μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σε εμπόρευμα, με την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» να ισχυροποιεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, σαν συνέχεια και αποτέλεσμα της αντιδραστικής και επικίνδυνης πολιτικής για τον πολιτισμό που ακολούθησαν και εφάρμοσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο του συναποφασισμένου, από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πλαισίου ξεπουλήματος του πολιτισμού στο κεφάλαιο.
Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, συνέβησαν τα εξής σε θεσμικό επίπεδο: 
1) Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ δύο σχεδίων Υπουργικών Αποφάσεων, με τα οποία αφενός η πολιτιστική κληρονομιά παραχωρείται για διαφημίσεις, αφετέρου, διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η αδειοδότηση για τη χρήση των μνημείων για διάφορους σκοπούς. 

Για τους αγώνες των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ



Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, οι δημοσιογράφοι - μέλη της ΕΣΗΕΑ, με ψηφοφορία που έγινε με κάλπη, ολοκλήρωσαν την έκτακτη Γενική Συνέλευση που συνήλθε ακριβώς μια βδομάδα πριν. Η συνέλευση έγινε καθώς επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία (συμμετείχαν περίπου 1.200 από τα περίπου 5.500 μέλη) και αυτό αποτέλεσε σημαντικό γεγονός για την ΕΣΗΕΑ, καθώς κάτι ανάλογο δεν έχει γίνει τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Βέβαια, στη συνέλευση δεν είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι, κατά κανόνα εργαζόμενοι στα διαδικτυακά Μέσα, νέοι και με μισθούς πείνας, στους οποίους η ΕΣΗΕΑ κλείνει την πόρτα, ενώ, αντίθετα, στους κόλπους της έχει ιδιοκτήτες, διευθυντικά στελέχη και επιχειρηματίες.
Η σχετικά μεγάλη συμμετοχή είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των όρων ζωής και των δημοσιογράφων, της τεράστιας ανεργίας στο χώρο, η οποία παίρνει

Χοιροστάσιον ...



1. Η ανεκτικότητά μου εξαντλήθηκε. 
Η παρουσία και μόνο των Χρυσοχοΐδη, Καρατζαφέρη και Παπουτσή στο δημόσιο βίο με κάνουν να αηδιάζω για τη χάρη και την υπεροχή της Δημοκρατίας μας. 
Ας μην παραμυθιαζόμαστε. 
Ζούμε μέρες χοιροστασίου.
2. Η μόνη ευθύνη που έχουμε για τη θέση μας στο χοιροστάσιο είναι η αδράνεια. 
Η επιρροή των Ευρωπαίων έβγαλε από τον τρόπο ζωής του τον Ελληνα σε σημείο που ξέχασε πού ανήκει και

Η «μαστούρα» του συστήματος και η …«ξύλινη γλώσσα» του ΚΚΕ...


Απευθύνομαι  σε όσους –μεταξύ των οποίων και φίλοι-  επιμένουν να υποστηρίζουν και να ελπίζουν πως αυτό που ζούμε είναι μια «βαριά χειμωνιάτικη καταιγίδα», και πως κάνοντας υπομονή όλα θα περάσουν κι ο ήλιος της άνοιξης που ακολουθεί, θα μας «ζεστάνει» ξανά όπως παλιά (αν βέβαια γλιτώσουμε, προσθέτω). Δέχομαι την καλή πρόθεση μερικών, η οποία  όμως δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την επικινδυνότητα αυτής της άποψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων σήμερα.

Απευθύνομαι επίσης σ’ αυτούς που εξακολουθούν να αποστρέφουν τα βλέμμα και τα ώτα τους στους κομμουνιστές που μιλούν για «ταξικό πόλεμο», για την «επίθεση»  που δέχεται η «εργατική τάξη» από το «κεφάλαιο» και για την ανάγκη «αντίδρασης» του λαού και «αντεπίθεσής» του, θεωρώντας πως χρησιμοποιούν «την ίδια ξύλινη γλώσσα όπως παλιά», πως «έχουν αλλάξει τα πράγματα», «ο κόσμος πήγε μπροστά» και οι κομμουνιστές ...«το χαβά τους», κλπ.

Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι σαν συνυπεύθυνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αφορίζουν με μεγάλη ευκολία και τους «300», «στήνουν» …κρεμάλες

Kάτι ξέρει ο Καρατζαφύρερ!!!




Αυτό που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι πως είναι άγρια στριμωγμένοι. 
Τα τελευταία χρόνια  διαπιστώνουν ότι η  αυξανόμενη δυναμική του ταξικού κινήματος είναι  ο υπ. αριθμ. 1 κίνδυνος γι' αυτούς. 
Όσες εργολαβίες και αν ανέλαβε ( ο καρατζα-φυρερ) για να προβοκάρει το κίνημα ,