Σελίδες

16 Σεπ 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι τράπεζες και η «ανάπτυξη» ...


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ την κρίση με άλλο μείγμα από αυτό που σήμερα εφαρμόζει η συγκυβέρνηση. Στη βάση αυτή αναπτύσσει την αντιπολιτευτική του τακτική, όπως έκανε και η ΝΔ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, πριν συγκυβερνήσει μαζί του.
Τα όρια των προτάσεων που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθορίζονται από τη στρατηγική του υπέρ της ΕΕ και την αναγνώριση των καπιταλιστών ως μοχλού κίνησης και ανάπτυξης της οικονομίας.
Από αυτή τη σκοπιά, τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για «ανατροπή» είναι κάλπικα, επειδή δεν αφορούν την αλλαγή τάξης στην εξουσία, αλλά την αλλαγή κυβέρνησης που θα διαχειριστεί την κρίση, η οποία, αν έχει αποδείξει κάτι, είναι ότι ο σάπιος καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος είπε:
«Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ακριβώς επειδή οι τράπεζες είναι μεγάλες και δεν

Οι δύο ομιλίες του Σαββατοκύριακου


Συγκρίνοντας κανείς τις ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Αλέξη Τσίπρα στο Φεστιβάλ των «παραγωγικών φορέων» της ΔΕΘ, βρίσκει ενδιαφέρουσες διαφορές. 
Ας διεισδύσουμε και στα ποιοτικά στοιχεία του λόγου των δύο αρχηγών, του λόγου των δύο κομμάτων, του λόγου –σε τελική ανάλυση- των δύο πολιτικών χώρων που εκπροσωπούν αυτά τα δύο κόμματα.
(Την ομιλία της Αλέκας μπορείτε να την διαβάσετε εδώ και του Αλέξη εδώ)
Έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν ότι το ΚΚΕ είναι καταδικασμένο να μιλάει πολιτικά. Η ξεκάθαρη ιδεολογική του τοποθέτηση δεν του επιτρέπει λεκτικούς ελιγμούς και συνθηματικούς τακτικισμούς. Είναι ένα κόμμα που πρέπει να πει τα πράγματα όπως τα βλέπει, μέσα από τα ταξικά γυαλιά του. Να λέει δηλαδή τα πράγματα όπως είναι. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό εμφανίσει το χαρακτηριστικό του «διπλού» (καλύτερα πολλαπλού) λόγου. Αλλιώς μιλάει στο

Κρύβουν την αλήθεια για τη «Χρυσή Αυγή»


Με τρόπο αισχρό, ορισμένα ΜΜΕ των αστών, με πρώτο βιολί τον ΣΚΑΪ, επιχείρησαν χτες να φέρουν στα μέτρα του αντικομμουνισμού και της προπαγάνδας τους τη στάση που κράτησε το ΚΚΕ στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, κατά τη συζήτηση που έγινε την Πέμπτη με αφορμή τα κρούσματα βίας από βουλευτές και μέλη της «Χρυσής Αυγής». Στο επίκεντρο της ψευδολογίας και της διαστρέβλωσης βρέθηκε η απόφαση του Κόμματος να ψηφίσει λευκό στο κείμενο που πρότεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής και το οποίο στήριξαν η ΝΔ και οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», ενώ και τα άλλα κόμματα (πλην του ΠΑΣΟΚ, που δεν τοποθετήθηκε) διατύπωσαν επιμέρους ενστάσεις. Οπως έγραψε και ο «Ριζοσπάστης», το κείμενο που προτάθηκε έκανε λόγο μεταξύ άλλων για καταδίκη «κάθε πράξης βουλευτών που πλήττει το κύρος του κοινοβουλευτικού θεσμού και των βουλευτών», ενώ καλούσε τους βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» «όχι μόνο να μην συμμετέχουν του λοιπού σε κάθε μορφής παρανομίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, αλλά και να συγκρατούν τους οπαδούς τους από τέτοιες ενέργειες».
Πρόκειται για καραμπινάτη υποκρισία από την πλευρά του αστικού κοινοβουλίου,

Χρειάζονται φίλτρα για την εξέταση κάθε πληροφορίας και είδησης


Συζήτηση για τη διαδικασία της ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου έγινε την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ

Mεγάλο το ενδιαφέρον και πολυπληθής η συμμετοχή, κυρίως νέων, στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο: «Ενημέρωση και διαδίκτυο: Νέοι δρόμοι για την ενημέρωση - νέοι δρόμοι για τη χειραγώγηση».
Κεντρικοί ομιλητές της συζήτησης ήταν ο Σταύρος Ξενικουδάκης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη» και ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, που έθιξαν βασικές πλευρές αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας της ενημέρωσης μέσω του διαδικτύου.
Πρώτος ξεκίνησε ο Στ. Ξενικουδάκης ο οποίος αναφερόμενος στην παρανόηση που παρατηρείται συχνά σε ό,τι αφορά την ενημέρωση μέσα από το διαδίκτυο, πως αυτή μετουσιώνεται ταυτόχρονα σε γνώση, ανέφερε σχετικά: «Η ενημέρωση δεν είναι γνώση, όπως και η πληροφορία δεν είναι γνώση. Η πληροφόρηση, η ενημέρωση δεν συνιστά και δε συμβάλλει απαραίτητα σε ένα δομημένο νοητικό σχήμα, που αντανακλά την αντικειμενική πραγματικότητα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Μεθοδεύουν ωμές παρεμβάσεις στη λειτουργία των κομμάτων


Η πάταξη του «μαύρου χρήματος» χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές
«Νομοθετική πρωτοβουλία» για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των κομμάτων«που λαμβάνει υπ' όψιν όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης», προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.
Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση έκθεσης της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θέτει την Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι το τέλος του 2012, μεταξύ άλλων και λόγω της «πλήρους ανεπάρκειας (...) στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».
Οι ρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη του «μαύρου χρήματος», στόχο έχουν να παρέμβουν στο εσωτερικό και να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν το αστικό σύστημα και μάχονται με όρους μαζικής πολιτικής πάλης για την ανατροπή του.

GOING THROUGH-ΦΕΣΤΙΒΑΛ KNE:Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ




Oι GOING THROUGH επι σκηνής στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή 2012. Πριν από αυτούς ο ΜΕΓΑΣ και οι ΝΕΒΜΑ. "Ο ΜΕΓΑΣ και οι ΝΕΒΜΑ είναι πολλά χρόνια στο Φεστιβάλ είπε στα πρώτα του τραγούδια ο

Ανοιξη κι ανοιχτήρι


Βράζει ο κόσμος της δουλειάς απ' άκρο σ' άκρο στη Γη. Απ' τις ματωμένες στοές των νοτιοαφρικάνικων ορυχείων ως τα εργοστάσια με τους τριακόσιους νεκρούς από πυρκαγιά στο Πακιστάν. Ζωές πατημένες, καλά κρυμμένα πτώματα πίσω από τις ερμηνευτικές αθλιότητες των ντελάληδων της ενημέρωσης. Πριν από κάμποσα χρόνια θα σπάραζε από αλληλεγγύη και μια δυτική μεγαλόπολη κι οι ειρηνιστές, οι πραγματικοί κι όχι καλοπληρωμένοι ενσωματωμένοι στο σύστημα πασιφιστές του καλοθρεμμένου κώλου, θα μιλούσαν τουλάχιστον για το ρέον κοχλάζον αίμα που θρέφει το καπιταλιστικό θεριό ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και ...έδρας.
Θαρρείς κι όλος ο κόσμος έγινε τρίτος κόσμος. Οχι μ' εκείνη την περήφανη κατανόηση και συμπόνια, το σεβασμό και την έγνοια που περιβαλλόταν στις δυόμισι δεκαετίες μετά το Β' Παγκόσμιο. Αλλά με την περιφρόνηση και την αλαζονεία, το μίσος και την αταξική ανοησία, τη λάβρα εγωπάθεια των μικροαστών, που θεώρησαν πως δε θα γλιστρήσουν ποτέ. Δε θα γίνουν φτενές κλωστές ενός διεθνούς προλεταριάτου που σαστίζει όταν του λένε κατάμουτρα τ' αφεντικά ότι το ίδιο φταίει για τη μοίρα του.
Σ' ένα παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό ιστό, η χώρα μας απομονώνεται πολιτικά και πληροφοριακά έως ασφυξίας, με τεράστια την ευθύνη της ντόπιας εναπομείνασας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΜΩΑΜΕΘ


Μια «ταινία», πολλά ερωτηματικά και επικίνδυνη ένταση
Προβοκάτσια αγνώστου προέλευσης ...μυρίζει η όλη υπόθεση

«Σκοτεινά σημεία», διαρκώς αυξανόμενα ερωτήματα και απορίες προκύπτουν από την αιφνιδιαστική εμφάνιση στο διαδίκτυο αποσπασμάτων από ταινία προσβλητική για τον Μωάμεθ, η οποία έχει πυροδοτήσει κύματα αγανάκτησης σε αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες έχουν γίνει θέατρο εξοργισμένων διαδηλώσεων με στόχο, κυρίως, τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν στην ταυτότητα, στα κίνητρα και τους στόχους των δημιουργών της, αλλά και στην επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας για να γνωστοποιηθεί στον αραβικό κόσμο.
Μιας συγκυρίας εξαιρετικά ευαίσθητης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ανεβαίνουν οι τόνοι κατά του Ιράν και στις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», δηλαδή όπου υπήρξαν ανατροπές καθεστώτων σε μια προσπάθεια αστικών εκσυγχρονισμών με βάση τις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου, με κυριότερες τις Αίγυπτο και Τυνησία, γίνεται σκληρή διαμάχη ανάμεσα σε μερίδες των αστικών τάξεων, με τους λαούς να εξακολουθούν να βιώνουν την ίδια οικονομικοκοινωνική βαρβαρότητα.