Σελίδες

29 Οκτ 2020

Η ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία: Ένα ζωντανό πολιτικό κειμήλιο

    Μια ιστορική ομιλία με διαχρονική αξία, ένα ζωντανό πολιτικό κειμήλιο, ένα από τα τιμαλφή του κομμουνιστικού και του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας: Η ομιλία του Άρη Βελουχιώτη στην απελευθερωμένη Λαμία εκ μέρους του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η εκφώνηση της έγινε, σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου 1944. Ο Άρης παρουσιάζει την πολιτική του ΕΑΜ και μιλώντας από το περίφημο μπαλκόνι, ανάμεσα στα άλλα, λέει:

Ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός

 

Παρατήρηση πρώτη: To 1923 εκδηλώθηκε στο Μόναχο το λεγόμενο «πραξικόπημα της μπυραρίας». Ο Χίτλερ συνελήφθη αλλά παρότι οι νόμοι της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαϊμάρης προέβλεπαν ακόμα και την ποινή του θανάτου για το έγκλημά του, έμεινε στη φυλακή – σε υπερπολυτελές κελί – μόλις 8 μήνες, πλήρωσε 500 μάρκα πρόστιμο, και αφέθηκε ελεύθερος. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού είχε αξιοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαιμάρης, ο Χίτλερ διορίστηκε Καγκελάριος.

Η Εθνική Αντίσταση, ο κ.Μητσοτάκης και η παράταξή του (βίντεο)

 Ότι ο κ.Τσίπρας θυμάται το ΕΑΜ κάθε φορά που θέλει να πασπαλείψει
με δημαγωγική γαρνιτούρα τις μνημονιακές, αγγελικοτραμπικές και ηλεκτρονικοπλειστηριακές «αριστεροσύνες» της διακυβέρνησής του, είναι γνωστό. Ως εκ τούτου εδώ θα ασχοληθούμε με τον άλλο φωστήρα της Ιστορίας, τον και εξόριστο από 6 μηνών κ.Μητσοτάκη.

Είπε, λοιπόν, προχτές στη Βουλή ο κ.Μητσοτάκης:

«Στην Εθνική Αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός»… Μάλιστα. Θέλουμε να θυμίσουμε ότι το «όλος» που χρησιμοποιούν ορισμένοι όχι από γαλαντομία, αλλά μήπως και τρυπώσουν μέσα οι ίδιοι, δεν έχει και τόσο διασταλτική – όπως θα ήθελαν – έννοια. Δεν χωράει, ας πούμε αυτούς που λούφαξαν, που απέδρασαν, ή που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. 

Ξέρει τέτοιους η παράταξη του κ.Μητσοτάκη; Για παράδειγμα, ο Μανιαδάκης, ο υπουργός Ασφαλείας του φασίστα Μεταξά, αυτός που παρέδωσε τους Ελληνες πολιτικούς κρατούμενους στην Γκεστάπο το ‘41, και εντούτοις έγινε βουλευτής της ΕΡΕ υπό τον «εθνάρχη» Καραμανλή το 1963, ποιόν ακριβώς «πολέμησε»;…