Σελίδες

17 Ιουλ 2011

Η επικαιρότητα του μαρξισμού .


Ο Μαρξ για τον περιορισμένο χρόνο και τον ιστορικά παροδικό κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής
Οι σύγχρονες κοινωνικές διαδικασίες που ζούμε, η καπιταλιστική βαρβαρότητα και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλά και η δημιουργία διεθνών ή περιφερειακών διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων δεν είναι δυνατόν να εξηγηθούν δίχως τον Μαρξ και τον μαρξισμό. Τόσο η ανάλυση του Λένιν για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στη Ρωσία, για τα βασικά χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού, όσο και η σύγχρονη μαρξιστική έρευνα επιβεβαιώνουν όχι μόνον τη ζωτικότητα του μαρξισμού αλλά και το ανοιχτό πνεύμα του να αναπτύσσεται και να εμπλουτίζεται με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες.

ΓΙΑ ΤΑ «ΙΟΥΛΙΑΝΑ».


Τα γεγονότα της 15ης του Ιούλη 1965, καθώς και εκείνα που τα ακολούθησαν και που καθιερώθηκαν ως «Ιουλιανά», ήταν από τα πιο σημαντικά της περιόδου μετά το 1950 και μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας του 1967-1974.
Η σημασία τους καθορίζεται από τη μεγάλη όξυνση και τη διάρκεια που πήραν οι εγχώριες ενδοαστικές αντιθέσεις, πάντα σε συνδυασμό με την άμεση εμπλοκή του ξένου παράγοντα (ΗΠΑ) και τους γενικότερους σχεδιασμούς του στην περιοχή (Κυπριακό) που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της δικτατορίας.
Ταυτόχρονα, τα «Ιουλιανά» προσφέρουν επίκαιρα διδάγματα ως προς το ρόλο του λαϊκού παράγοντα εκείνης της περιόδου, από την άποψη του βαθμού συνειδητοποίησης.

Προσφορά στο ΚΚΕ από την Ιταλία

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη

Το Κέντρο Λαϊκής Ενημέρωσης - resistenze.org (Ιταλία) προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, 230 ευρώ μέσω της Οργάνωσης της ΚΝΕ στην Ιταλία.

"Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το λαμπρό παράδειγμα και την ελπίδα που προσφέρει στους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Η μόνη λύση στην καπιταλιστική κρίση είναι ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός. Συνεχίζουμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε γνωστές τις θέσεις, την συνέπεια και την εμπειρία του κόμματός σας στην Ιταλία και στέλνουμε, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον ελληνικό λαό, μια μικρή προσφορά ως ένδειξη της μεγάλης μας αλληλεγγύης."

“Πληρώνω δίκαια”... ή αλλιώς “τι θα ακούσουμε ακόμα”: Κριτική στην πρόταση 14 σημείων της ΟΝΝΕΔ.

Με το ζόρι συγκρατιέμαι να μη γελάσω.
Θέλω να δείξω "πολιτικό πολιτισμό" ντεμέκ.


Αναδημοσίευση απο: Γλόμπινγκ
Η πασίγνωστη εις όλους μας ΟΝΝΕΔ, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε εσχάτως και εν μέσω κρίσης να παράξει πολιτική μια και τελειώσαν για το καλοκαίρι τα φοιτητικά πάρτι της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ (που σάρωσε ξανά στις τελευταίες εκλογές).
Την ΟΝΝΕΔ εγώ τουλάχιστον είχα να την ακούσω κάτι χρόνια και δεν ήθελε και πολύ φιλοσοφία να καταλάβεις ότι “Νεολαία” ενός αστικού κεντροδεξιού κόμματος στην ουσία είναι προθάλαμος πολιτικής κομματικής καριέρας. 
Μπαίνεις εκεί, ψήνεσαι στα εσωκομματικά και στα τερτίπια του αστικού πολιτικού συστήματος (καλά, σ' αυτά νομίζω το ΠΑΣΟΚ δεν πιάνεται απ' το 80 και μετά, πιάσαν όλα τα πόστα, μάθαν όλα τα τερτίπια χίλιες φορές καλύτερα και πονηρότερα, διαβρώσαν και τον συνδικαλισμό πάσης φύσεως, καλά τα' λεγε ο Αντώνης απτο Radical Desire), 

Επί πανσελήνου Ιουλίου 2011.


Εχει ένα γεμάτο, ολόγιομο φεγγάρι, πανσέληνο, την ώρα που γράφω τούτες τις λέξεις. 
Σηκώθηκε χρυσάφι και μεσουρανεί σα γιγάντιο ασημένιο δολάριο που λες κι ένας πιστολάς απ' αυτούς του χρηματιστηρίου, όπου να 'ναι θα φανεί στον ουρανό με την πιστόλα του και θα το τρυπήσει. Οι άθλιοι φονιάδες κρύβονται τόσο συχνά πίσω απ' την ομορφιά που πειθαναγκάζει τους ανθρώπους και προτιμούν το ωραίο ακόμα κι ως δανεικό.
Οχι, σύντροφοι, δεν έπαθα παράκρουση να συνδυάζω τις μέρες των «πιστωτικών γεγονότων» την πανσέληνο με το χρήμα και δη το δολάριο των καουμπόυδων της καταναλωτικής θρησκείας και πατρίδας. Η σκέψη γεννήθηκε από τη φριχτή βασανιστική απορία: τι δουλειά είχαν και τι φονικό έργο επιτελούσαν οι ασημένιες σφαίρες στα στιβαγμένα κοντέινερ της Κύπρου; 
Η ειδησούλα θαμμένη δικαιολογημένα πίσω απ' τη θεόρατη τραγωδία.

Τριάντα παρεμβάσεις λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος.


Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Χωρίς προηγούμενο αποδεικνύεται η φορολογική επιδρομή που έχει εξαπολύσει κατά των λαϊκών νοικοκυριών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχει να αυξηθούν τα κονδύλια που θα έχει στη διάθεσή της, ώστε να ταΐσει τους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. 
Είτε πληρώνοντας τοκοχρεολυτικές δόσεις στους τραπεζίτες για κρατικά δάνεια, είτε ενισχύοντας το σύστημα της χρηματοδότησης άλλων επιχειρηματικών ομάδων.

Για την ανατροπή της αστικής εξουσίας.


Ενώ η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων έχει «πτωχεύσει», «καταρρεύσει» και ό,τι άλλο, κόμματα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι της αστικής εξουσίας λογομαχούν με υποκρισία για τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας. 
Λες και η χώρα, η Ελλάδα, η πατρίδα είναι κάτι εν κενώ. 
Γι' αυτούς δεν υπάρχει ο λαός που καταρρέει. 
Πίσω από αυτή την σκανδαλώδη κενολογία βρίσκεται ο φόβος ανατροπής του αστικού πολιτικού εποικοδομήματος και μαζί του αστικού κοινωνικοοικονομικού καθεστώτος. 
Εχει σημασία γι' αυτό να θυμηθούμε πώς φτάσαμε εδώ με χαρακτηριστικά γεγονότα της τελευταίας εικοσαετίας:
-- Αρχές του 1990 συνεχίζεται και ολοκληρώνεται η ανατροπή και διάλυση της ΕΣΣΔ και των Λαϊκών Δημοκρατιών. Η ανατροπή των συσχετισμών του πλανήτη είναι δεδομένη.

Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ.


Η επιβεβαίωση των όσων διαχρονικά λέει το ΚΚΕ και η δικαίωση των εκτιμήσεών του έχουν αξία και τη σημασία τους για το σήμερα. 
Οι εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας αρκούν για να το δείξουν. 
Ετσι, όταν γίνονταν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, οι άλλοι μιλούσαν για «νίκη της δημοκρατίας», «νέα εποχή» ακόμα και για ...«απελευθέρωση των λαών», όμως το ΚΚΕ αποκάλυπτε τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των εξελίξεων, μιλώντας για πισωγύρισμα της ανθρωπότητας.