Σελίδες

17 Απρ 2011

Οι μεγαλοεργολάβοι ζητούν και «τα ρέστα»...



Με μια προκλητική ανακοίνωσή του - προ ημερών - ο όμιλος των μεγαλοεργολάβων «Ολυμπία Οδός», που εκμεταλλεύεται με σύμβαση παραχώρησης τον οδικό άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, εγκαλεί όσους αγωνίζονται για την κατάργηση των πανάκριβων διοδίων, που επιβάλλονται πριν ακόμη ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ απειλεί και με απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ομίλου, στον οποίο συμμετέχουν η γαλλική «Βινσί», η γερμανική «Χόχτιφ» και οι ελληνικές «Ακτωρ», «J & P Αβαξ», «ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ» και «Αθηνά», υποστηρίζει:

Ο λαός της Κούβας αποτρέπει την αντεπανάσταση.

Ηταν 17 Απρίλη 1961. Τα χαράματα της ίδιας μέρας μερικές χιλιάδες αντεπαναστατών, με την υποστήριξη πλοίων και αεροπλάνων των ΗΠΑ, είχαν αποβιβαστεί στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα. Ο Ραδιοσταθμός της Αβάνας μετέδωσε σε όλο το νησί το γεγονός με το παρακάτω μήνυμα:
«Ο βορειοαμερικανικός ιμπεριαλισμός εξαπόλυσε την εισβολή που είχε προαναγγείλει κατά του λαού της Κούβας. Οι αντεπαναστατικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν σ' ένα σημείο του εδάφους μας και ο λαός αγωνίζεται μ' ενθουσιασμό κατά των εισβολέων. Η κουβανέζικη κυβέρνηση απευθύνει έκκληση σ' όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου, για να την υποστηρίξουν στον αγώνα της κατά των ξενικών δυνάμεων.

ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ











Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
σάμπως φταις κι εσύ καημένη
και στην Αθήνα μέσα ζει στη ξενιτιά

Η καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.



Πανελλαδική πολιτική εξόρμηση διοργανώνει το ΚΚΕ, συζητώντας πλατιά με το λαό την πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση που απαντά στα πραγματικά του συμφέροντα. Δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της δραστηριότητας, την περασμένη Τετάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Αναλύοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την κρίση, στάθηκε με έμφαση στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες μόνο αν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής τεθούν κάτω από εργατικό κοινωνικό έλεγχο, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Η πολιτική εξόρμηση σχεδιάζεται και υλοποιείται ήδη από τις κατά κλάδους και τόπους Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις, δεμένη με την οργάνωση της καθημερινής πάλης, με εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, με συσκέψεις σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές, με περιοδείες σε σχολές και στέκια νεολαίας. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα ολόκληρο το κείμενο που παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου.


Στο DNA του καπιταλισμού...



Ρεαλιστικές και αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών του ΔΝΤ ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού Ντ. Στρος Καν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και αν υπάρξει ανάπτυξη δεν πρόκειται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 
«Δεν αρκεί από μόνη της η ανάπτυξη. Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καλοσχεδιασμένες πολιτικές για την απασχόληση, που σώζουν θέσεις εργασίας», τόνισε ο Στρος Καν. «Ας είμαστε, λοιπόν, πραγματιστές. Θα πρέπει επομένως να αρθούμε υπεράνω του διλήμματος για ευελιξία, ή για ανελαστικότητα, των αγορών της εργασίας. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε τις αποτελεσματικές πολιτικές κατά της ανεργίας, όποια κι αν είναι η πολιτική που αυτές υλοποιούν, αλλά σώζουν εμπράκτως πολλές θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι BRICS αμφισβητούν την παντοδυναμία του δολαρίου.



Νέο επεισόδιο προστίθεται στον εν εξελίξει «νομισματικό πόλεμο», που αντανακλά τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε συνθήκες κρίσης. Συγκεκριμένα, τα πέντε κράτη που συγκροτούν την ομάδα BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, συμφώνησαν την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν στη νήσο Χαϊνάν, στη Νότια Κίνα, το ενδεχόμενο να αποκτήσει παγκόσμια υπόσταση το Ειδικό Χρηματοδοτικό Χρεόγραφο, που αντιπροσωπεύει την εσωτερική λογιστική μονάδα, αλλά και το συναλλαγματικό διαθέσιμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πολιτική συμμαχιών για τα συμφέροντα του λαού...



Με αφορμή πρόσφατη συνάντηση του Πορτογαλικού ΚΚ με το 
«Μπλόκο της Αριστεράς» που αξιοποιείται ποικιλότροπα από οπορτουνιστικές δυνάμεις στη χώρα μας.

Oι εξελίξεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, η στρατηγική και η τακτική των ΚΚ, η πολιτική των συμμαχιών που ακολουθούν, η στάση τους απέναντι στα αστικά κόμματα, τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και γενικότερα σε κεντρικά ζητήματα της ταξικής πάλης είναι πηγή πείρας, που έχουμε υποχρέωση να εξετάζουμε, να αξιολογούμε, να απορρίπτουμε ή να αξιοποιούμε, ενισχύοντας τη βασική κατεύθυνση:

Απ' την Ανάσταση στην Επανάσταση...



Πέρασαν σχεδόν 45 χρόνια κι ακόμα ηχεί σ' αυτιά μου η φράση του Παπαδόπουλου «πριν από την επανάστασιν η χώρα ευρίσκετο ενώπιον γκρεμού. Σήμερον η χώρα κάνει ένα βήμα - άλμα (;) - προς τα εμπρός!...». 
Ημουνα στην Πρώτη Γυμνασίου και 21η Απριλίου δεν πήγα ποτέ στην εκδρομή στους Αγίους Αποστόλους. Θα ήταν και με λεωφορείο, η παρθενική της εφηβείας μου, μεγάλο πράγμα εκείνα τα χρόνια... 
Το Πάσχα, η Ανάσταση, εκείνο το μεγαλειώδες και βαθύτατα επαναστατικό «θανάτω θάνατον πατήσας», μας πήρε λίγο καιρό της πιτσιρικαρίας της εποχής να συνειδητοποιήσουμε ότι είχε μολυνθεί από την «εθνοσωτήριον». Ο πατέρας μου έκλαψε τους αγώνες του, η μάνα μου τη χαμένη προίκα της κι εγώ με την αδερφή μου, αντιεπικοινωνιακά μικρότερη τρία χρόνια, είχα εμπιστοσύνη στα νιάτα μου με την παντοδυναμία που εμπνέει η υγεία, η διαμόρφωση της ζωής, το σπαρτάρισμα της εφηβικής φρεσκαδούρας.

Τη Δευτέρα όλοι με το ΚΚΕ στο Σύνταγμα.




Τη Δευτέρα στο Σύνταγμα, 
στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ, 
στις 7.30 μ.μ. με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, 
Αλέκα Παπαρήγα, να δοθεί ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων, που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. 
Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και να διατρανώσουν: Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην πορεία πτώχευσης του λαού που οδηγούν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.
Με αυτό το κάλεσμα, οι Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ οργώνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, απευθύνοντας το αγωνιστικό προσκλητήριο σε κάθε εργατοϋπάλληλο, αυτοαπασχολούμενο, άνεργο, συνταξιούχο, νέο, γυναίκα, μετανάστη και αγρότη της Αττικής.

Ο Καρλ Μαρξ για τις οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού.



Η οικονομική κρίση στις καπιταλιστικές οικονομίες αναζωπύρωσε τις συζητήσεις, για το χαρακτήρα της, την αιτία της, την αντιμετώπισή της, τις μορφές διαχείρισής της, προκειμένου οι συνέπειες για το κεφάλαιο να είναι όσο γίνεται λιγότερο οδυνηρές. 
Αλλωστε, κρίση σημαίνει και καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, επομένως και ενός τμήματος του κεφαλαίου. Το τελευταίο είναι υπερτιμημένο και πρέπει να έρθει στα ίσα του, αυτό θα το κάνει η κρίση, αλλά ταυτόχρονα ωθεί και στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Οδυνηρές, βεβαίως, είναι οι συνέπειες για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στα οποία ρίχνουν τα βάρη της κρίσης οι αστικές κυβερνήσεις. 
Οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος, ανάμεσά τους και οι οπορτουνιστές, ανάγοντας την αιτία της οικονομικής κρίσης στη μορφή διαχείρισης, αφαιρούν ή συγκαλύπτουν το έδαφος στο οποίο εκδηλώνεται, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό. Οπως και το γεγονός ότι η εκδήλωσή της είναι νομοτελειακή, αντικειμενικό γεγονός, πέρα και έξω από τη θέληση των ανθρώπων.