Σελίδες

21 Μαΐ 2012

Διαδρομές κολοτούμπας


Ό,τι δημοσιεύεται παρακάτω το βρήκα σαν σχόλιο σε μια ανάρτηση του enikos.gr

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Αλέξης Τσίπρας
«Δεν πρόκειται να επιστρέψω τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή. Θα προτείνουμε κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας με στόχο να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση για να ακυρώσουμε το μνημόνιο»
(προεκλογική ομιλία, Λαμία, 29 Απριλίου 2012)

Π. Λαφαζάνης
«Εμείς μιλάμε για αριστερή έξοδο από το ευρώ, σε συνολική σύγκρουση με την ΕΕ και τον

«Κερδισμένοι» και «χαμένοι» σε κουβάρι αντιθέσεων

Καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη βαθαίνει, πολλαπλασιάζονται και οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί. Η λειτουργία του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης οδηγεί αφενός τις 10 από τις 17 χώρες - μέλη της Ευρωζώνης σε ύφεση και μια ομάδα χωρών σε ανάκαμψη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι σήμερα το έλλειμμα των «φτωχών» τροφοδοτεί το πλεόνασμα των «πλουσιότερων».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Eurostat της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών, το πρώτο τρίμηνο του 2012 η Γερμανία ανακάμπτει και μαζί της αναπτύσσονται Φινλανδία, Αυστρία και Βέλγιο, την ώρα που βυθίζονται στην ύφεση οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, με πρώτη την Ελλάδα, της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 6,2%.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η ζήτηση για γερμανικές εξαγωγές, που το Μάρτη σημείωσε επίπεδα ρεκόρ ιδιαιτέρως από χώρες εκτός Ευρώπης, οδήγησε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε έξοδο από τη συρρίκνωση του 0,2% που είχε σημειώσει το δ΄ τρίμηνο του 2011.

Η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία ζεσταίνει τις μηχανές της

Ως ενιαίος γεωστρατηγικός χώρος αντιμετωπίζεται από το ΝΑΤΟ η Μεσόγειος και η ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μέχρι το Κέρας της Αφρικής στη Σομαλία και τον Περσικό Κόλπο, δείχνοντας πως αυτό το γεωστρατηγικά σημαντικό κομμάτι της υφηλίου, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, ενισχύεται η κινητικότητα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων στην Αν. Μεσόγειο και οι παρεμβάσεις τους αποκτούν πλέον μόνιμο χαρακτήρα.
Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται για τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας, τα σχέδια για τη Νέα Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, ο ρόλος του Ισραήλ στην περιοχή, η κατάσταση στις αραβικές χώρες, στο Ιράν και τη Β. Αφρική, περιπλέκουν τις εξελίξεις και καθιστούν απρόβλεπτες τις συνέπειες για τους λαούς.

Στην τροχιά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας... (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες»)

Η προκλητική χυδαία ιδεολογική τρομοκρατία και οι απειλές της ΕΕ, του ΔΝΤ, της αστικής τάξης με δημαγωγικές δηλώσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ των αστικών και των οπορτουνιστικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες», κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών για το σχηματισμό κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τις θέσεις που προεκλογικά είχε διατυπώσει το ΚΚΕ για τις μετεκλογικές εξελίξεις, τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, τη θύελλα της επίθεσης του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Από κοντά και το φασιστικό-χουντικό μόρφωμα «Χρυσή Αυγή» - μέσα από το κάδρο της αστικής τάξης - με αντιδραστικές θέσεις και προκλητικές απειλές επιτίθεται ενάντια στο ΚΚΕ και στο λαό, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην πλουτοκρατία.
Το ΚΚΕ έγκαιρα προέβλεψε και ενημέρωσε το λαό για την καπιταλιστική κρίση, τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης και τις επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα όξυνσης της ταξικής πάλης, της ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος.
Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην οργάνωση και στον προσανατολισμό της πάλης του εργατικού κινήματος, στη γραμμή αντίστασης - ανυπακοής - απειθαρχίας και ανατροπής της πολιτικής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ


Τρίτη 22/5
-- Στη Σπάρτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Α. Δαμαλά.
-- Στο Βαθύλακο Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Σ. Ζαριανόπουλο.
-- Στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., σύσκεψη στα Γραφεία του Κόμματος, με τον Γ. Δελλή.
Τετάρτη 23/5
-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., σύσκεψη των ΕΒΕ του Κ/Α Τομέα στο Εκλογικό Κέντρο (Σωκράτους 6), με ομιλητή τον Θ. Βαρδαλή.
-- Στις Σέρρες, στην πλατεία Κρονίου, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Θ. Παφίλη.
Πέμπτη 24/5
-- Στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Ν. Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Στα Γιάννενα, στην κεντρική πλατεία, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε., ΜΕ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ...


Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα δε θα αλλάξει η ζωή τους με αλλαγή της κυβερνητικής συγχορδίας, αλλά με αντεπίθεση διεκδίκησης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που προϋποθέτει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Και αυτή τη φορά, είτε η μια είτε η άλλη επιλογή κυβερνητικής διαχείρισης, "δεξιά" ή "αριστερή", κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανακούφιση του λαού από τα βάρη του Μνημονίου, της Δανειακής Συνθήκης. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική θα λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας, αφού μπροστά μας είναι το ενδεχόμενο της πτώχευσης και της πιο άγριας αντιλαϊκής προσαρμογής.
Ο καυγάς μεταξύ τους είναι άδειο πουκάμισο, αφού στηρίζουν τον ευρω-μονόδρομο, τα μονοπώλια, όλο το πλέγμα των δεσμεύσεων της χώρας που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ (21/05/2012)

Ενας καμουφλαρισμένος νεοφασίστας ...


Θάνος Τζήμερος

Γεννήθηκε το 1961, όταν η χώρα πάλευε να δημιουργηθεί ξανά, στα συντρίμμια της κατοχής και του εμφυλίου. Στα παιδικά του χρόνια, όταν τα περισσότερα παιδιά βλέπουν και θαυμάζουν τους υπερήρωες, αυτός έβλεπε τους Συνταγματάρχες της Χούντας να συντρίβουν το φαύλο πολιτικό κράτος. Λίγο αργότερα θα κατέβαινε στην Αθήνα για να δημιουργήσει, να σπουδάσει, να αναπτύξει τις ικανότητες και τα ταλέντα του, και αρκετά χρόνια αργότερα να κάνει την δική του επανάσταση, λυτρώνοντας την χώρα που τόσο αγάπησε από τους εσωτερικούς της εχθρούς.
Σε προηγούμενη ανάρτηση, είχαμε αναφέρει ότι ο Τζήμερος και το κόμμα του, η Δημιουργία Ξανά, είναι μια από τις αυθεντικότερες εκφράσεις του νεοφιλελευθερισμού made in Greece. Μάλιστα λέγαμε τότε, ότι αυτός είναι και ο πιο επικίνδυνος, αφού εμφανίζεται ως αδιάφθορος τιμητής του ορθολογισμού, μαχητής κατά του σάπιου και ξεπουλημένου πολιτικού συστήματος, ο οποίος ως άνθρωπος της κοινωνίας μπορεί να προσφέρει τις λύσεις που αδυνατούν να δώσουν οι άλλοι.

Μπορεί να υπάρξει απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα

Οι συμβάσεις που υπέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις σε αναψυκτικά - ποτά και στους εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δείχνουν το δρόμο και αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για το σύνολο της εργατικής τάξης

Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε οινοποιία - ζυθοποιία - αναψυκτικά, που υπέγραψε η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καθώς και η τοπική συλλογική σύμβαση που υπογράφουν τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με τις επιχειρήσεις εργολάβων στη ζώνη, αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για τους αγώνες των εργαζομένων σήμερα και αύριο. Είναι ένα σημαντικό βήμα στην πάλη της εργατικής τάξης για την υπογραφή συμβάσεων, ώστε, όχι μόνο να μη χάνονται δικαιώματα και απολαβές των εργαζομένων σε συνθήκες οξυμένης κρίσης, αλλά επιπλέον, ανοίγουν το δρόμο για διεκδίκηση συμβάσεων ικανοποιητικών, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Είναι ήττα, αλλά δεν είναι αργά.


Τηλεφώνημα της Αγκελάς Μέρκελ στον Κάρολο Παπούλια, με το οποίο ζήτησε οι ιθαγενείς, μαζί με τις εκλογές να κάνουμε δημοψήφισμα, για την παραμονή μας στο ευρώ. Δηλώσεις παραγόντων της Ευρώπης, για τους επιπόλαιους έλληνες οι οποίοι πρέπει να υπακούσουν. Δημοσιεύματα των ελεγχόμενων καναλιών, εφημερίδων και περιοδικών του εξωτερικού για τους τεμπέληδες και ατίθασους έλληνες, που πρέπει να συμμορφωθούν. Δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, που εμμέσως συστήνει να επιλέξουμε υπεύθυνα κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και όχι τα περιθωριακά…
Όλα αυτά τα φανερά και ποιος ξέρει πόσα άλλα υπόγεια, συμβαίνουν το 2012, στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο και στην αλληλέγγυα Ευρώπη της προόδου και της ανάπτυξης… Και όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν λαό, που επί 2,5 χρόνια τώρα είναι δεμένος στο κρεβάτι του χειρουργείου και του εφαρμόζονται, χωρίς αναισθητικό, ταυτόχρονα οικονομικές συνταγές αλληλοσυγκρουόμενες, σε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο πείραμα, ταχύρυθμης φτώχειας και μαζικής καταστροφής.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ... η σπορά μένει

22 Μάη του 2005. Πέρασαν ήδη εφτά χρόνια. Αλλά ...η σπορά μένει.
Εκείνος ο ζευγάς έσπειρε αρκετά στα 91 χρόνια του.
Από τα πρώτα του βήματα ως «τριατατικός»*, στη φυσική συνέχεια ως αντάρτης ενάντια στη ναζιστική κατοχή αρχικά και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη συνέχεια, συναντάμε έναν σύντροφο που η συνείδησή του διαπερνάται ακριβώς από τη σχέση του με το Κόμμα.
Οι αφηγήσεις για τον Χ. Φλωράκη δεν μπορούν να χωρέσουν ούτε καν στα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα όρια μιας τυπωμένης σε βιβλίο «βιογραφίας», πόσο μάλλον σ' ένα αφιέρωμα στην εφημερίδα. Επιλέγουμε, λοιπόν, μερικά απ' αυτά που όπως ο ίδιος έλεγε «την κάθε φορά μας είναι χρήσιμα».
Στρατοδικείο Λάρισας, 1955:
«Οι κομμουνιστές είναι απλοί άνθρωποι, εργατικοί, δεμένοι με τη γη που γεννήθηκαν. Και σ' αυτή τη γη κρίνεται η τύχη τους, μαζί με όλο τον άλλο λαό. Εκείνοι που δεν πιστεύουν σε πατρίδα και που δεν έχουν πατρίδα είναι οι πλουτοκράτες. Τα πλούτη τούς παρέχουν τη δυνατότητα να ζουν σε όποιον τόπο και σε όποια χώρα επιθυμούν.

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΑ»: Το... Κλοντάικ* του «πολιτιστικού» κεφαλαίου


Η πλήρης μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε ένα «αποστειρωμένο», από εργασιακά δικαιώματα, «πεδίο» αχαλίνωτης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν στις υποδομές του - εμπορικός, τουριστικός, «πολιτιστικός» - εξελίσσεται με μεθοδικότητα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Αιχμή του «πολιτιστικού» κομματιού αυτής της διαδικασίας είναι το πρόγραμμα «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2010 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της ΟΛΠ ΑΕ μέχρι το 2014, με μοναδικό μπούσουλα την ενίσχυση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των συνδυασμένων μεταφορών, των μονοπωλιακών επιχειρήσεων του τουρισμού και της κρουαζιέρας και του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στη λεγόμενη βιομηχανία του «ελεύθερου χρόνου».

Παραπλανητικά διλήμματα και νέο αστικό δίπολο

«Κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά» - «Δεξιά ή αριστερή διαχείριση» - «Ευρωπαϊκός ή αντιευρωπαϊκός προσανατολισμός» - Εκλογές «δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή».
Από τις πρώτες μέρες της νέας προεκλογικής περιόδου διαμορφώθηκαν τα παραπλανητικά (ψευτο)διλήμματα με τα οποία επιχειρείται τα λαϊκά στρώματα να εγκλωβιστούν στο νέο αστικό δίπολο «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά», το οποίο αντικαθιστά την παραδοσιακή εναλλαγή της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, που, όπως όλα δείχνουν, εξάντλησε τις υπηρεσίες της στην αστική διαχείριση. Είναι ολοφάνερο ότι τα παραπάνω και άλλα παρεμφερή διλήμματα εξυπηρετούν την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που πλέον στήνεται στη νέα βάση «κεντροδεξιά - κεντροαριστερά», με πόλο αντίστοιχα τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Προφανής στόχος είναι να διασφαλίσουν ότι στην Ελλάδα θα συνεχιστεί η πολιτική του ευρωμονόδρομου, δηλαδή η πολιτική της σφαγής του λαού για χάρη της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποφασιστικά, με πείσμα για ισχυρό ΚΚΕ


Το ντόπιο κεφάλαιο και οι ξένοι σύμμαχοί του, τα κόμματά τους στην Ελλάδα, δε χώνεψαν ποτέ την παρουσία και τη δράση ενός κόμματος όπως το ΚΚΕ, την απήχηση που έχουν οι θέσεις και η πολιτική του στο λαό. Εχουν διακηρυγμένο στόχο να εξαφανίσουν το ΚΚΕ και προσπαθούν να το πετύχουν με κάθε μέσο: Αλλοτε με συκοφαντίες και διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος, άλλοτε με ωμό αντικομμουνισμό, άλλοτε με καταστολή και προβοκάτσιες, άλλοτε με «επιθέσεις φιλίας», που στόχο έχουν να σύρουν το ΚΚΕ στο μαντρί του συστήματος. Από κόμμα επαναστατικό υπέρ του λαού, προσδοκούν μάταια να μετατρέψουν το ΚΚΕ σε κόμμα - διαχειριστή, υπέρ του κεφαλαίου.
Σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης της ταξικής πάλης, η πολεμική στο ΚΚΕ κλιμακώνεται. Το απέδειξε όλη η περίοδος πριν και μετά τις εκλογές. Οι ταξικοί αγώνες, στην οργάνωση των οποίων πρωτοστάτησε το ΚΚΕ τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως έκανε πάντα, βρέθηκαν στο στόχαστρο της αστικής τάξης και των κομμάτων της, πολεμήθηκαν με μίσος.
Ο αντικομμουνισμός και οι προβοκάτσιες εντάθηκαν, όπως και οι συκοφαντίες ενάντια στο οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Στον αντίποδα, το αστικό σύστημα αποθέωσε κινήματα εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης, όπως αυτό της «πλατείας», δρομολογώντας ταυτόχρονα με εντατικούς ρυθμούς την αναπαλαίωσή του, για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη και απότομη φθορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ ΠΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΚΕ


Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα δε θα αλλάξει η ζωή τους με αλλαγή της κυβερνητικής συγχορδίας, αλλά με αντεπίθεση διεκδίκησης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που προϋποθέτει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Και αυτή τη φορά, είτε η μια είτε η άλλη επιλογή κυβερνητικής διαχείρισης, "δεξιά" ή "αριστερή", κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανακούφιση του λαού από τα βάρη του Μνημονίου, της Δανειακής Συνθήκης. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική θα λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας, αφού μπροστά μας είναι το ενδεχόμενο της πτώχευσης και της πιο άγριας αντιλαϊκής προσαρμογής.
Ο καυγάς μεταξύ τους είναι άδειο πουκάμισο, αφού στηρίζουν τον ευρω-μονόδρομο, τα μονοπώλια, όλο το πλέγμα των δεσμεύσεων της χώρας που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Η κεντροδεξιά είναι η δοκιμασμένη αντιλαϊκή λύση, με άξονα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν αλλάζουν, παρά το μετεκλογικό ελιγμό τους. Στον κεντροδεξιό ελιγμό εντάσσεται και το κόμμα του Καμμένου, "Ανεξάρτητοι Ελληνες". 
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,