Σελίδες

16 Φεβ 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ερχομό στην Ελλάδα του γραμματέα του ΝΑΤΟ & τις συναντήσεις του με την κυβέρνηση

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο για να γιορτάσει με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τα 60 χρόνια συμμετοχής της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική - στρατιωτική συμμαχία που έχει στοιχίσει δικτατορία, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, συμμετοχή σε επεμβάσεις και άδικους πολέμους στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική. Έρχεται για να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η συμμετοχή της χώρας στις νέες επεμβάσεις, στους νέους πολέμους που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές.

Με ωμούς εκβιασμούς και απειλές και με πρόσχημα τις πυρηνικές έρευνες του Ιράν, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προθερμαίνουν τις στρατιωτικές τους μηχανές και είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πόλεμο. Η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που σταθερά αναπτύσσεται με ευθύνη όλων των ελληνικών αστικών κομμάτων, αποτελεί βασική προετοιμασία της νέας ιμπεριαλιστικής πολεμικής εξόρμησης και φανερώνει τη βαθύτερη και πιο ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας.

Ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι

ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΥΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ" ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟ

Μετάφραση απο άρθρο του περιοδικού INTERNATIONAL COMMUNIST REVIEW (τεύχος Νο 2) - ( Η μετάφραση παρουσιάζει πολλές ατέλειες)

Εισαγωγή

Η θεωρητική και ιδεολογική αναδιάρθρωση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος σε μια μαρξιστική - λενινιστική βάση απαιτεί τη συνέχιση εμβάθυνσης και μελέτης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα με επιστημονικές αναλύσεις για τις αιτίες του θριάμβου της καπιταλιστικής αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες .

Η καπιταλιστική παλινόρθωση είχε εσωτερικά και εξωτερικά αίτια. Ωστόσο, για την αντιμετώπιση του τελευταίου, οι αναλύσεις τείνουν να εστιάζονται στη μελέτη των διαφόρων γραμμών της επίθεσης ενάντια στο σοσιαλισμό που ξεκίνησε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, ιδεολογικό και ψυχολογικό τομέα.

Οι εξωτερικοί παράγοντες που υπήρξαν καθοριστικοί,  επιβεβαίωσαν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του ιμπεριαλισμού και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου ήταν η γνήσια έκφραση της ταξικής πάλης σε διεθνή κλίμακα [1]. Ωστόσο, θα πρέπει να

Αστικές και οπορτουνιστικές προτάσεις διαχείρισης της κρίσης και η διέξοδος για το λαό


Το βάθεμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχει οξύνει τον τελευταίο καιρό την αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης διεθνώς και στη χώρα μας γύρω από τα ζητήματα της αντιμετώπισής της. 
Αυτό βέβαια δεν αναιρεί, ίσα-ίσα ενισχύει, το ότι η αστική τάξη βρίσκεται ενωμένη σα μια γροθιά ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, στην οποία φορτώνει τα βάρη της κρίσης. Το ζητούμενο και οι αντιθέσεις βρίσκονται στο ποιές μερίδες του κεφαλαίου θα βγουν περισσότερο ή λιγότερο “χαμένες” από την καταστροφή κεφαλαίου που είναι αναγκαίο επακόλουθο της κρίσης. Είναι δηλαδή διαπάλη ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου για το ποιο θα επωμιστεί τις απώλειες.

Η “παγίδα” της ανάπτυξης

Όλα τα τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί αναλύσεις επί αναλύσεων για την κρίση από

Κρυπτοφασισμός!

Πρωί - πρωί στις 16/2/2012, ο κύριος Πορτοσάλτε του ΣΚΑΪ είπε να υπερασπίσει το δικαίωμα της δημοκρατίας και κομματικής πολυφωνίας στην Ελλάδα. Συντάχθηκε έτσι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια που απέρριψε (καθυστερημένα και αγκομαχώντας) ως προσβλητικές τις απόψεις Σόιμπλε και Γερμανών περί υποταγής όλων των κομμάτων στης Ελλάδας σε μία και μόνη πολιτική, αυτή της τρόικας, δηλαδή της Γερμανίας. 

Αμέσως όμως μετά απαίτησε ακριβώς το ίδιο, ο ίδιος ο Πορτοσάλτε! Ζήτησε από μόνα τους τα κόμματα, και χωρίς Σόιμπλε, να μην έχουν διαφορετική φωνή στην Ελλάδα και να φέρονται «ως κράτος με συνέχεια» και όχι ο καθένας με «το μακρύ

Αδίστακτη προπαγάνδα για να εφαρμοστούν τα μέτρα


Στον εκβιασμό και την τρομοκράτηση του λαού επενδύει η κυβέρνηση και τα κόμματά της, προκειμένου να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου που ψήφισαν. Μετά το ψευτοδίλημμα «υπερψήφιση του μνημονίου ή πτώχευση», χτες, μετά το προσωρινό μπλοκάρισμα των δανείων από τη λυκοσυμμαχία, στο φόντο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι θύτες του λαού επανήλθαν με νέες κινδυνολογίες.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ αργά το βράδυ συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σχέδια για απαγόρευση διαδηλώσεων με πρόσχημα τις προβοκάτσιες


Η συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί το καλά οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας που υλοποιήθηκε την Κυριακή για να προχωρήσει σε μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων. 
Σε σύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με τη συμμετοχή 10 υπουργών - είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη - σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκαν τα εξής:
  • Οι διαδηλώσεις να διεξάγονται σε ένα ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Να ειδοποιούνται οι αρχές από τους διοργανωτές 4 ή 5 μέρες πριν.
  • Να επιβαρύνονται οικονομικά οι διοργανωτές αν σημειώνονται καταστροφές.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει αυτό το θέμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περιμένει τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτήσει ο Δήμος Αθηναίων, που πρωτοστατεί στο

Οι προβοκάτορες


Με αφορμή το οργανωμένο σχέδιο κρατικής καταστολής και προβοκάτσιας που υλοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, με στόχο να χτυπήσουν τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, να χτυπήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, εμφανίζεται στον αστικό Τύπο το επιχείρημα: η λογική «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» τροφοδοτεί τους προβοκάτορες και ευθύνεται για τους εμπρησμούς στο κέντρο της πόλης. Το Μάη του 2010, τον Οκτώβρη του 2011, σε κάθε ευκαιρία και μετά από τη δράση προβοκατόρων, λένε το ίδιο. Καθόλου τυχαία, όλες τις προηγούμενες μέρες, είχαν δημιουργήσει κλίμα μιλώντας για «χρεοκοπία», θα φέρει «εμφύλιο». ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. μιλούσαν για «χάος» και διάφορα παρόμοια.


Να δούμε μερικά κλασικά επιχειρήματά τους:

Θα τον ζήλευε και ο Σάββας Κωνσταντόπουλος ...


Ο γνωστός και μη εξαιρετέος αντικομμουνιστής Δ. Ψυχογιός, του επίσης γνωστού και μη εξαιρετέου συγκροτήματος Λαμπράκη, έγραψε στην ηλεκτρονική έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ (14 Φεβρουαρίου) άρθρο με τον τίτλο «Η μεταπολίτευση πέθανε, ζήτω ο εμφύλιος». Το άρθρο θα το ζήλευε ακόμα και ο αλήστου μνήμης Σάββας Κωνσταντόπουλος της χούντας 1967-1974. Οποιος ανατρέξει στο βιβλίο του προπαγανδιστή της χούντας και γενικά της αστικής τάξης Κωνσταντόπουλου («Ο φόβος της δικτατορίας») θα διαπιστώσει την ομοιότητα του κλίματος αλλά και της επιχειρηματολογίας ανάμεσα στους δύο (Ψυχογιό και Κωνσταντόπουλο): Κινδυνολογία, ιδεολογική τρομοκρατία, πολιτικές ταχυδακτυλουργίες, συνειδητή συγκάλυψη της πραγματικότητας και της προβοκάτσιας, ανακάτεμα και άθροιση ανόμοιων γεγονότων και πολλά ακόμα, για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
***
1) Ο Δ. Ψυχογιός αποδίδει τους εμπρησμούς κτιρίων γενικά στην «τρομερή