Σελίδες

16 Οκτ 2012

Διαχείριση για κάθε ενδεχόμενο προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


Διαβεβαιώσεις στους αστούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει σχέδιο» για κάθε πιθανό ενδεχόμενο στην εξέλιξη της κρίσης έδωσε, χτες, ο επικεφαλής του, Αλ. Τσίπρας, καθησυχάζοντας συγχρόνως το λαό ότι δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση της Ελλάδας απ' την ΕΕ και την Ευρωζώνη, επικαλούμενος γι' αυτό δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.
Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε υπέρμαχος της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύεται», αλλά «παραδίδεται άνευ όρων», εμφανίζοντάς την περίπου σαν όμηρο της ...αδυναμίας της να υψώσει τους τόνους στους συνομιλητές της και όχι ως πολιτικό εκπρόσωπο των κεφαλαιοκρατών, για λογαριασμό των οποίων εφαρμόζει τη συγκεκριμένη πολιτική.
Δήλωσε έτοιμος να κουβεντιάσει με την Μέρκελ, προβάλλοντας σαν «ατού» ότι δεν υπήρξε ποτέ στις λίστες της ΖΗΜΕΝΣ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι κυβερνώντες εκβιάζονται για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής.
Ο Αλ. Τσίπρας, αν και ανέφερε ότι «δεν αποτελεί ούτε στόχο, ούτε επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η έξοδος από το κοινό νόμισμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν είναι να μας πάρουν τα νησιά μας, αν είναι να μας ζητήσουν να έχουμε εργασιακές σχέσεις τύπου Μπαγκλαντές, αν είναι να μας ζητήσουν να ζούμε με 200 και 300 ευρώ, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν το νόμισμα θα είναι ευρώ ή...».

Γιατί και πώς χρησιμοποιούν τη «Χρυσή Αυγή»


Η διασύνδεση και η στήριξη της «Χρυσής Αυγής» από κεφαλαιοκράτες ή ακόμα και δυνάμεις (πολιτικές ή/και οικονομικές) από το εξωτερικό είναι δεδομένες. Τα δουλεμπορικά της γραφεία που στέλνουν πάμφθηνους εργάτες στους καπιταλιστές αυτό δείχνουν. Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, μερίδα επιχειρηματιών πιστεύουν πως η «Χρυσή Αυγή περιόρισε κατά πολύ τον αριστερό ακτιβισμό, με ορατά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας. "Αφού δεν υπάρχει αστυνομία, να μία...", έλεγε σε γεύμα στο Χίλτον γνωστός βιομήχανος τροφίμων». Ταυτόχρονα, μιλά, π.χ., για αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής προς τη Ρωσία. Βεβαίως, αυτά όχι μόνο δεν αντιβαίνουν στην κατάταξη αυτής της οργάνωσης στο χώρο του εθνικοσοσιαλισμού, αλλά συνάδουν με τα ιστορικά προηγούμενα. Η «Χρυσή Αυγή» έχει πολιτική πρόταση για την «εθνική ανάπτυξη», που στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντική γεωστρατηγική θέση και πλουτοπαραγωγικές πηγές (προβάλλονται τα ανεξερεύνητα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο θαλάσσιο χώρο μέχρι την Κύπρο) που δεν αξιοποιούνται λόγω του ότι οι πολιτικές ηγεσίες που κυβερνούν είναι «υπηρέτες ξένων συμφερόντων».
Οι θέσεις που προβάλλει η «Χρυσή Αυγή» εδράζονται στην άνοδο του εθνικισμού που προωθήθηκε συστηματικά από τμήματα αστικών δυνάμεων τα οποία αντιτάχθηκαν στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης με τη μορφή των μνημονίων, διαμορφώνοντας την αντίληψη της Ελλάδας που είναι υπό κατοχή, που έχασε την εθνική της ανεξαρτησία, που είναι προτεκτοράτο της τρόικας.

Είναι ναζί

Στην προ δύο βδομάδων Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα δουλεμπορικά που στήνει η «Χρυσή Αυγή», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ως εξής:
«Κύριε υπουργέ, όπως διαπιστώνετε και από τη σχετική ιστοσελίδα, η φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έχει δημιουργήσει ένα παραμάγαζο...».
Στο άκουσμα του όρου «φασιστική», οι βουλευτές της «Χρυσής Αυγής» άρχισαν να κραυγάζουν (σ.σ.: κανένας φασίστας από τότε που έχει αποκαλυφθεί ο εγκληματικός χαρακτήρας του φασισμού δεν ομολογεί ευθέως ότι είναι φασίστας...).
Τότε παρενέβη ο προεδρεύων της Βουλής, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, λέγοντας τα ακόλουθα:
«Παρακαλώ ακούστε. Κύριοι συνάδελφοι, εδώ είμαστε στο χώρο του

Αγώνας ενάντια σε αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή


Ολοι στην πανεργατική απεργία στις 18 Οκτώβρη. Μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ
Σε συμμετοχή στην απεργία της 18ης Οκτώβρη καλεί με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Τονίζει ότι μεθαύριο, μαζί με τα νέα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας, πρέπει να πάρουν μαζική και δυναμική απάντηση συνολικά η κρατική τρομοκρατία και καταστολή του λαού, η ρατσιστική βία κατά των μεταναστών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ, μαζί με την ΕΕ και την πλουτοκρατία σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις: Καταργούν τον κατώτερο μισθό, ακόμη και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα ωράρια εργασίας, τη δημόσια Παιδεία και Υγεία, τις κοινωνικές παροχές. Το νέο πακέτο μέτρων, με πρόσχημα την εκταμίευση της δόσης, είναι ακόμη πιο σκληρό και σαρωτικό για τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 2011: Μεγαλύτερα κέρδη για τις πιο ... κερδοφόρες!


Κατά 18,8% αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις
Νέα αύξηση κερδών παρουσίασαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και το 2011, αποδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, που εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά οδηγούνται στην απόλυτη χρεοκοπία και ανέχεια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξακολουθούν και συγκεντρώνουν κέρδη εκατομμυρίων και ισχύ, που προκύπτει μέσα από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές τους.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας STATBANK, τα καθαρά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν συνολικά κατά 18,8%, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ποσοστά αύξησης των κερδών αφήνουν άφωνο τον καθένα, αφού μιλάμε για αύξηση κερδών που φτάνει ακόμα και το 4.398%!!! Πρόκειται για τη φαρμακευτική εταιρεία BRISTOL-MYERS, της οποίας τα κέρδη από 189,9 χιλιάδες ευρώ το 2010, εκτοξεύθηκαν πέρσι στα 8,5 εκατ. ευρώ.
Από τις «500» εμπορικές επιχειρήσεις 244 παρουσίασαν αύξηση κερδών ή

Κανείς δίχως θέρμανση και ρεύμα!


Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης, σημειώνεται:
«Η νέα υπέρογκη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα της άγριας ληστείας των λαϊκών οικογενειών από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια του πετρελαίου και τους καταδικάζει να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα που έρχεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Πρόκειται για απάνθρωπη επιλογή. Με ποιο δικαίωμα θα αφήσουν στο κρύο τα παιδιά των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, τους υπερήλικες και τους αρρώστους; Με ποιο δικαίωμα θα εξαναγκάσουν τις λαϊκές οικογένειες να ξεπουληθούν για να έχουν θέρμανση;
Η πρόφαση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι ότι έτσι θα χτυπήσει το εκτεταμένο λαθρεμπόριο. Ομως, αυτό είναι αισχρό ψέμα. Το λαθρεμπόριο και η μεγάλη φοροδιαφυγή διαπράττεται από τα μονοπώλια που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και τη διανομή. Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι αυτό το καρτέλ, αυτό το κύκλωμα ούτε θέλει ούτε μπορεί να το ελέγξει.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Διαμαρτύρονται για την ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ


Σε κινητοποιήσεις και απεργίες θα βρίσκονται αυτή τη βδομάδα οι επιστημονικοί φορείς διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολούμενων) στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τις προωθούμενες ρυθμίσεις αναφορικά με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, επί της οδού Σταδίου, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά., ζητώντας να μη θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα των κλάδων τους. Πάντως, δυναμική ήταν η παρουσία των ταξικών δυνάμεων από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς, με δικό τους μπλοκ και πανό.
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε χτες

Μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ»


Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνουν οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία
Μπλόκο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της «ΔΩΔΩΝΗΣ», προβάλλοντας την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη με αγωνιστικό προσανατολισμό και περιεχόμενο για να καταργηθούν στην πράξη οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας εις βάρος κτηνοτρόφων, αλλά και εργαζομένων στήνουν αύριο Τετάρτη και ώρα 10.30 το πρωί στη γέφυρα Καλογήρου οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας - Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας.
Οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους όλης της Ηπείρου να κατέβουν στο μπλόκο με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ. Επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους σχετικά με το χαμηλό αντίτιμο αγοράς και τις αδιαφανείς διαδικασίες για τον καπιταλιστικό διαγωνισμό που σηκώνουν ως κυρίαρχο ζήτημα αγροτοσυνδικαλιστές, κόμματα και δυνάμεις του ευρωμονόδρομου πως «η λαμογιά είναι σύμφυτη με το σάπιο

Να σημάνει συναγερμός κόντρα στη βαρβαρότητα!


Την ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η δράση για την επιτυχία της μεθαυριανής γενικής απεργίας, ώστε αυτή να συμβάλει αποφασιστικά στην απόκρουση της πολιτικής που ρημάζει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η επίθεση δίχως τέλος, η ακόρεστη όρεξη του κεφαλαίου να τα αρπάξει όλα, δείχνει πως ο πόλεμος που έχει κηρυχτεί στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, δεν αντιμετωπίζεται με ασπίδες και φλυαρίες, αλλά απαιτεί οργάνωση, χρειάζονται επιθετικοί αγώνες ώστε να μην τα σαρώσουν όλα.
Η λαϊκή οργή πρέπει να εκφραστεί όχι σαν δύναμη εκτόνωσης και δυσαρέσκειας, αλλά ως δύναμη οργάνωσης και αντεπίθεσης. Να σημάνει κυριολεκτικά συναγερμός παντού, κόντρα στη βαρβαρότητα των μέτρων, στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Πρωτοπορεί στον αντικομμουνισμό η ΕΡΤ


Η λυσσασμένη επίθεση του κεφαλαίου στο λαό δε συνοδεύεται μόνο από την καταστολή στους δρόμους, αλλά και από την καταστολή της σκέψης. 
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΕΤ μετέδωσε την περασμένη Τετάρτη σε επανάληψη - προφανώς για να το εμπεδώσουμε - το αντισοβιετικό, αντικομμουνιστικό οπτικοακουστικό «πόνημα» υπό τον τίτλο «Γκούσταβ Κλούτσις - Η άνοδος και η πτώση ενός καλλιτέχνη».
Υποτίθεται ότι το δραματοποιημένο «ντοκιμαντέρ» αφορούσε στη ζωή, στο έργο και το θάνατο του Σοβιετικού, λετονικής καταγωγής, καλλιτέχνη Γκούσταβ Γουστάβοβιτς Κλούτσις, επιφανούς εκπροσώπου της επαναστατικής καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της δεκαετίας του '20, κονστρουκτιβιστή και εκ των θεμελιωτών και πρωτοπόρων της τέχνης του φωτομοντάζ. Λέμε «υποτίθεται», διότι στην πραγματικότητα, η ταινία του επίσης Λετονού σκηνοθέτη, Πέτερις Κρίλοβς, ποσώς ενδιαφέρεται για τον καλλιτέχνη. Απλώς, χρησιμοποιεί το γεγονός της καταδίκης του στα τέλη της δεκαετίας του '30 (αποκαταστάθηκε αργότερα από το κράτος), για να εξαπολύσει τη γνωστή, μαύρη - όσο και παλιά αλλά «ξαναζεσταμένη» - προπαγάνδα περί των «δεκάδων εκατομμυρίων» νεκρών από το «ολοκληρωτικό» καθεστώς της ΕΣΣΔ.

Ασυγκράτητη ευρωλαγνεία


Την περασμένη βδομάδα η απονομή του βραβείου Νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, τρία στελέχη του οποίου ανέβηκαν στα κεραμίδια καταγγέλλοντας ότι η βραβευθείσα έχει στηρίξει και συμμετάσχει σε ουκ ολίγες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σφαγές λαών. Διαπιστώσεις βέβαια που δεν αλλάζουν σε τίποτα την ευρωλαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Χτες όμως η καθ' ύλην αρμόδια του κόμματος ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, έκανε μια δήλωση που η ΕΕ θα πρέπει να κορνιζάρει μαζί με τα άλλα διαπιστευτήρια αφοσίωσης που της έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μεταξύ άλλων: «Το βραβείο (...) ήλθε ως μια μεγάλη έκπληξη (...) λόγω του ότι ο ιστορικός της ρόλος στην προώθηση της συμφιλίωσης και της ειρήνης αποτελεί μεν ευγενή αποστολή, ωστόσο η ΕΕ ήταν πλήρως απούσα από τα βασικά μέτωπα αναταραχής στον κόσμο (...) είναι

Κανένα κλάμα, μόνο οργάνωση της αντεπίθεσης


Λίγο πριν πιάσουν πάτο και οι τελευταίοι, ο αστικός Τύπος προσπαθεί να εμφανίσει φιλολαϊκό πρόσωπο.
Αυτοί που κλαίνε είναι οι ίδιοι που σε άλλες στήλες εξηγούν ότι είναι ακριβοί οι Ελληνες εργάτες. Πρόκειται για κροκόδειλους που κλαίνε τώρα που οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί.
Ειδικά για το συγκρότημα Λαμπράκη ισχύει της υποκρισίας το ανάγνωσμα. Αφού πρωταγωνίστησαν να γίνει ζούγκλα το εργασιακό τοπίο, τώρα δήθεν διαμαρτύρονται.
***
Αυτή η δημοσιογραφία είναι νύχι - κρέας με την εξουσία των μονοπωλίων.
Είναι αυτοί που παρουσιάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις σα να 'ναι ένα φυσικό φαινόμενο που όλοι οφείλουμε να το δεχτούμε και την ίδια ώρα καταγράφουν για λόγους «αντικειμενικότητας» ότι ο κόσμος στενάζει.