Σελίδες

2 Νοε 2011

Οι συγκεντρώσεις για τα Ταμεία σε όλη τη χώρα



 Πέμπτη 3 Νοέμβρη
  • Θεσσαλονίκη: 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
  • Κοζάνη: 6 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Πτολεμαΐδα: 6 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Γρεβενά: 6 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Φλώρινα: 6 μ.μ., κεντρική πλατεία
  • Καστοριά: 6 μ.μ., απέναντι από τη Νομαρχία
  • Σέρρες: 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας
  • Κιλκίς: 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης
  • Βόλος: 6.30 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
  • Γιάννενα: 7 μ.μ., πικετοφορίες σε Ζωσιμαία, Σεισμόπληκτα, Ελεούσα, Αμπελόκηπους
  • Χαλκίδα: 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς
  • Λαμία: πικετοφορία 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου
  • Καλαμάτα: 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου
  • Ναύπλιο: 6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου
  • Κεφαλονιά: 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο

Θέλουν αντιλαϊκή «συνοχή»

Καθώς μεγαλώνουν τα ζόρια του αστικού πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική που τσακίζει μισθούς και δικαιώματα, τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν, με έναν αξιοσημείωτο συντονισμό, σε μείζον πολιτικό ζήτημα τη διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής».Το έκανε προχτές εκβιαστικά ο Γ. Παπανδρέου, στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, απειλώντας με χάος αν απορριφθεί η κυβερνητική πολιτική. Τα ίδια λέει και η ΝΔ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει κάνει παντιέρα την ανάγκη για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», προκειμένου, όπως λέει, «να επαναφέρουμε την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και δημοκρατική ομαλότητα».
Από κοντά και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του οποίου εγκαλεί την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις της τορπιλίζει την «κοινωνική συνοχή» και «εκφυλίζει τη δημοκρατία». Δεν είναι τυχαίο ότι η προπαγάνδα όλων, πλην ΚΚΕ, ταυτίζεται σε ένα τόσο κομβικό σημείο. Τι σημαίνει διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής»; Σημαίνει καταρχήν ότι όλοι, ανάμεσά τους και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχονται πως τα συμφέροντα της αστικής τάξης από τη μια, των εργαζομένων και του λαού από την άλλη, είναι κοινά και πως δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία.

Η ελπίδα και η προοπτική του λαού η συμπόρευσή του με το ΚΚΕ και τις προτάσεις του


Η οικονομική κρίση - το ξέσπασμά της, η εξέλιξή της, η διαχείρισή της από την αστική τάξη - προκαλεί βαθιές κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, που αναπόφευκτα θα καταλήξουν σε νέα διάταξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Αν ο νέος συσχετισμός δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο σπρώξει τις εξελίξεις προς όφελος των εργαζομένων, του λαού, θα εξαρτηθεί από την επιτάχυνση των ρυθμών ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και τη δύναμη του ΚΚΕ στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία και τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Η οικονομική κρίση και η πολιτική διαχείρισής της οδηγούν σε μια πρωτοφανή όξυνση της αντίθεσης κεφαλαίου - εργασίας. Η επίθεση του συνασπισμένου κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ, για τη σωτηρία της κερδοφορίας του και της ιδιοκτησίας του, δεν έχει προηγούμενο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι πόλεμος που οδηγεί στην πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατική τάξης, σε μόνιμη μαζική ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.
Για το κεφάλαιο είναι όρος ύπαρξής του η πλήρης επικράτησή του απέναντι στην εργατική τάξη και το κίνημά της.

Με φοιτητοπατέρες για «κίνημα» - μαριονέτα


Με εκπροσώπους της ΠΑΣΠ ΤΕΙ και της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, θα συναντηθεί σήμερα η υπουργός Παιδείας, με πρόθεση, όπως λέει, την έναρξη ενός «διαλόγου(...) προκειμένου να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα»! Επίσης, η υπουργός θα έχει και συνάντηση «με εκπροσώπους του κινήματος των "ανοιχτών Σχολών"», προφανώς για να ...βοηθήσουν κι αυτοί στο φοιτητικό «κίνημα» - μαριονέτα που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση, ώστε να έχει έναν ακόμα συνομιλητή στους «κοινωνικούς διαλόγους».
Θυμίζουμε πως η υπουργός είχε καλέσει τις παρατάξεις σε «διάλογο», στον οποίο ανταποκρίθηκαν με ανακοινώσεις τους η ΠΑΣΠ ΤΕΙ και η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Το «κίνημα» των «ανοιχτών σχολών» είχε δημιουργηθεί την περίοδο των καταλήψεων στα πανεπιστήμια με ιδιαίτερη συμβολή απ' τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Παρόλο που (εικονικά τουλάχιστον) δεν είχε άλλο αίτημα εκτός από το να ανοίξουν οι σχολές, αποδεικνύεται πως θα είναι το «αντικίνημα» που θα υπερασπίζει τις αναδιαρθρώσεις.
Τέτοιες δυνάμεις θέλει η κυβέρνηση, που, μαζί με την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, θα συζητούν και θα «ελέγχουν» την «πρόοδο» των αναδιαρθρώσεων που διαλύουν την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις σπουδές των φοιτητών και των σπουδαστών, αφαιρώντας το δικαίωμα στη μόρφωση. Στο «νέο» ρόλο που θέλει να πάρει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η απάντηση των σπουδαστών πρέπει να είναι ζωντανοί και αγωνιστικοί σύλλογοι, που θα στρέφονται ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

    Εκτενή αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό

    Συνέντευξη στο ρ/σ «Ράδιο 9» και τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από τη συζήτηση με τους δυο δημοσιογράφους.
    ****
    -- Γιατί το ΚΚΕ λέει όχι στο δημοψήφισμα;
    -- Λέμε «όχι» στο δημοψήφισμα και λέμε «ναι» στις εκλογές, δεν λέμε μόνο ένα «όχι». Το δημοψήφισμα το βάζει ο Παπανδρέου - βάζω μια παρένθεση, μπορεί να είναι στρίβειν διά του αρραβώνος, δεν ξέρω - αλλά εν πάση περιπτώσει το βάζει με έναν εκβιαστικό και ωμό τρόπο. Θα βάλει ερωτήματα παραπλανητικά και θέλει να υποκαταστήσει τη γενικότερη κρίση του λαού με ορισμένα παραπλανητικά ερωτήματα. Οι εκλογές, έτσι και αλλιώς, αντικειμενικά θα βάλουν αυτό το ζήτημα. Οι εκλογές δεν θα έχουν κεντρικό ζήτημα την κρίση, τη διέξοδο, τα μνημόνια και όλα αυτά, έτσι και αλλιώς;
    Δεύτερον, ο νόμος με βάση τον οποίο θα γίνει το δημοψήφισμα είναι ένας αντιδραστικότατος νόμος. Επιβάλλει το εξής: Να υπάρχουν δύο μπλοκ, το «ναι» και το «όχι». Το μπλοκ του «όχι» π.χ., που μπορεί να είναι δεν ξέρω πόσα κόμματα θα εκπροσωπούνται κάθε φορά από έναν εκπρόσωπο. Δεν είναι τυχαίο αυτό που είπε ο Παπανδρέου περί «ανίερου μετώπου». Ενώ ζητάει με τη ΝΔ συγκυβέρνηση, κατηγορεί για «ανίερο μέτωπο», ότι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συναντιούνται σε μία κριτική για τη συμφωνία κλπ. Θα εμφανίσει λοιπόν το «όχι» σαν μια ανίερη συμμαχία, μαύρος, κόκκινος φασισμός, δεν ξέρω τι θα πει με βάση το «όχι», και θα προσπαθήσει με χίλια μέσα, ακόμα και με προβοκάτσιες, να επιβάλει το «ναι». Εμείς λέμε, εφόσον γίνει το δημοψήφισμα και δεν ματαιωθεί, ο λαός πρέπει να δείξει ότι δεν εκβιάζεται.

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το δημοψήφισμα

    Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι
    αποπροσανατολιστικό για το λαό. Εκείνο που συμφέρει το λαό είναι αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα διαγράψει μονομερώς ολόκληρο το χρέος και με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα αποδώσει στο λαό τον πλούτο που ο ίδιος παράγει και του τον κλέβουν τα μονοπώλια με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των αστικών κομμάτων.

    Με αυτό το περιεχόμενο το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν με ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Να εκφράσουν την απαίτηση να πέσει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές, στις οποίες θα επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ.

    ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Συμμετέχουν στον εκβιασμό του λαού

    Προβάλλοντας τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τοποθετούνται απέναντι στις εξαγγελίες για δημοψήφισμα στην Ελλάδα


    Τις ανησυχίες τους για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης - 27ης Οκτώβρη καταθέτουν οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, στον απόηχο της εξαγγελίας του Γ. Παπανδρέουγια διενέργεια δημοψηφίσματος που θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.
    Σε κάθε περίπτωση, τα περί δημοψηφίσματος δίνουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία στην ιμπεριαλιστική Ευρωένωση να κλιμακώσει τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα ενάντια στο λαό, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εξάλλου, στόχος της εξαγγελίας για δημοψήφισμα είναι να αποκτήσουν νομιμοποίηση οι αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη, για την υλοποίηση των οποίων καίγονται τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές - σύμμαχοί της, που πασχίζουν να σώσουν το κεφάλαιο με ελεγχόμενη χρεοκοπία και καταβαράθρωση του λαού.
    Την ίδια ώρα, μπροστά στη Σύνοδο του G20 στις Κάννες, η Παγκόσμια Τράπεζα διαπιστώνει ότι η παγκόσμια οικονομία «εισήλθε σε επικίνδυνη φάση που απειλεί να παγώσει την οικονομική ανάκαμψη», ειδικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η ευρωπαϊκή και η αμερικανική. «Η εξασθένιση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και το αυξημένο ρίσκο για τις μελλοντικές προοπτικές ενισχύουν την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη», επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα και χαρακτηρίζει την εξαγγελία του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος «ρίξιμο ζαριών», προειδοποιώντας παράλληλα για μεγάλη αναστάτωση σε περίπτωση που η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική.

    Να μην μπορούν να κυβερνήσουν

    Το επεσήμανε το χτεσινό άρθρο του «Ριζοσπάστη»: Οι λαϊκοί αγώνες δημιουργούν πρόβλημα στο αστικό στρατόπεδο, υψώνουν αναχώματα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.
    Οι εξελίξεις επαυξάνουν την εκτίμηση. Η αστική τάξη καλεί ήδη τις εφεδρείες της στην πρώτη γραμμή. Κανείς να μην ξεγελαστεί. Η αστική τάξη είναι στοχοπροσηλωμένη στην εφαρμογή της πολιτικής της.
    - Εφτά χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο παίρνουν το δρόμο της απόλυσης που η κυβέρνηση την ονομάζει εφεδρεία. Οχι γιατί έπεσε έξω η επιχείρηση, αλλά γιατί αυτό αναφέρει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Δημοσίου που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τα χειροκροτήματα της ΝΔ.
    - Εκατομμύρια εργαζόμενοι εκβιάζονται να πληρώσουν το χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να πληρωθεί το χρέος των καπιταλιστών.
    - Το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων καλείται να πληρώσει και το πρόσθετο χαράτσι της Εφορίας.
    - Ηδη από χτες οι συντάξεις υπολογίζονται με νέα μείωση.
    ***
    Απέναντι σ' αυτήν την αντεργατική επέλαση το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι υποχρεωμένο να εντείνει τη δράση του.
    Και ήδη στη μία μετά την άλλη τις πόλεις οργανώνονται συγκεντρώσεις ενάντια στη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων. Στους χώρους δουλειάς γίνονται συνελεύσεις για την οργάνωση του αγώνα, στις γειτονιές απλώνουν τη δράση τους οι λαϊκές επιτροπές για να αντιμετωπιστούν τα χαράτσια.

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη


    Συνειδητά ο λαός να καθορίσει προς τα πού θα πάνε τα πράγματα

    Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη
    Στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1» και στον Γ. Παπαδάκη παραχώρησε συνέντευξη χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση με τον δημοσιογράφο.