Σελίδες

19 Μαρ 2013

Το μυαλό τους στη σταθερότητα του συστήματος


Με γνώμονα τη θωράκιση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών, αλλά και τη γενικότερη «σταθερότητα» του ευρώ κινήθηκε η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της «διάσωσης» της Κύπρου, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη.  Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησε στο Γιούρογκρουπ υπέρ του «κουρέματος» των καταθέσεων, για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ήταν ενημερωμένη εδώ και καιρό. Παράλληλα υπεραμύνθηκε, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, αναπαράγοντας το σαθρό επιχείρημα περί «μοναδικής περίπτωσης». Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε σχετικά: «Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα», παρέχοντας αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι «από την απόφαση του Γιούρογκρουπ εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
Στην πράξη η κυβέρνηση ανέλαβε να στηρίξει την εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ, με την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών που

ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο σε ανακοίνωση του τονίζει:

Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της Κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. 
Είναι αποτέλεσμα αφενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κύπρος: Μια μικρογραφία του καπιταλιστικού αδιέξοδου - "Να δεις τι σού'χω για μετά"

"Kαλώς ή κακώς ο τραπεζικός  τομέας της Κύπρου ήταν υπερδιογκωμένος. Καλώς ή κακώς..." λέει ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην οθόνη πρωινής εκπομπής.
"Ειναι μια δύσκολη εξίσωση..." συνεχίζει ο διπλανός του.
"Πως γίνεται να βρεθούν 5,8 δις χωρίς να θιχτούν ούτε οι μικροί καταθέτες, ούτε οι μεγάλοι, ούτε οι Ρώσοι...κλπ. Όποιος το βρει ας έρθει να πάρει το Νόμπελ." λέει κάποιος άλλος.
"Η ΕΕ και το eurogroup δείχνει ελαστικότητα και αφήνει την Κύπρο να αποφασίσει πως θα λύσει το πρόβλημά της" σημειώνει ένας τρίτος. Και πράγματι το κάνει αυτό αφου δεν έχει λύση.

Κι εσύ κάθεσαι και προσπαθείς να βρεις άκρη σε άλλο ένα χάος, όταν πριν λίγους μήνες όλοι οι "αρμόδιοι" εκεί και αλλού διαβεβαίωναν με απόλυτη σιγουριά ότι "δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα" και καμιά σχέση με τους άλλους loosers, την Ελλάδα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία που τα είχαν κάνει θάλασσα.

Φτωχότερος ο λαός με το «μοντέλο Τσίπρο-Ομπάμα»

Σύμφωνα με στοιχεία επίσημων κρατικών και ακαδημαϊκών Οργανισμών, το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών κατέχει το 40% του πλούτου που υπάρχει στις ΗΠΑ. Επιπλέον, το 1% εισπράττει σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24% για την ακρίβεια) του παραγόμενου εθνικού εισοδήματος στις ΗΠΑ, ενώ κατέχει το 50% των μετοχών, των ομολόγων και των αμοιβαίων κεφαλαίων στη χώρα. Αν υπολογίσει κανείς τον πλούτο που κατέχει το 20% των πλουσιότερων Αμερικανών, αυτός φθάνει στο 93% του συνολικού πλούτου της χώρας! `Η, αντίστροφα, το υπόλοιπο 80% του πληθυσμού κατέχει μόλις το 7% του πλούτου! Επίσης, ένας μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ πρέπει να εργαστεί επί ένα μήνα για να κερδίσει όσα ένας διευθύνων σύμβουλος σε μία ώρα.