Σελίδες

21 Φεβ 2019

ΓΑΠ-ιδέα, ΓΑΠ-ιδέα, ενωμένη “Αριστερά”…

Το είχε πει κι ο Γιάννος, που είναι πολιτικός κρατούμενος στα χέρια του κράτους:  για το σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι, σύντροφοι. Ακόμα και ο ΓΑΠ…


Γιατί όχι; Τώρα που έκλεισε άλλωστε ο κύκλος των μνημονίων και του αντιμνημονιακού μετώπου με τους ΑΝΕΛ, γιατί να μη χωρέσει και ο πρώτος μνημονιακός πρωθυπουργός, πλάι στον Τσίπρα που ήταν ο τρίτος (ή τέταρτος, αν συμπεριλάβουμε και τον Παπαδήμο) στο μέτωπο της “προόδου” που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Το μέτωπο του νέου, που νικάει το παλιό, κλέβοντας τα πιο σάπια υλικά του. Κι αν δυσκολεύεστε να βγάλετε άκρη με όλα αυτά, είναι γιατί:

Κομμουνιστικό Μανιφέστο: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις…»

«Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπροστά σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν σ’ αυτήν τίποτε άλλο, εκτός από τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν έναν κόσμο ολόκληρο. ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΕΝΩΘΕΙΤΕ!»
   Τέτοιες μέρες, πριν από 171 χρόνια, τέλη Φλεβάρη του 1848, κυκλοφορούσε ένα έργο εμβληματικό, ένα βιβλίο από εκείνα που «σημάδεψαν τον κόσμο»:  Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.
   Δυστυχώς η γενιά μας και οι γενιές που θα έρθουν έχουν την «ευκαιρία» να αντιληφθούν και να αποκωδικοποιήσουν την πυκνότητα των μηνυμάτων εκείνου του έργου με περισσότερα εργαλεία: Με τα εργαλεία της ίδιας της κοινωνικής εξαθλίωσης που επιφέρει η κρίση και η χρεοκοπία του καπιταλισμού.