Σελίδες

26 Φεβ 2012

Η μελέτη της Ιστορίας μάς βοηθά να έχουμε κριτήρια σταθερά για την επεξεργασία της στρατηγικής μας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση στη Φλώρινα, με θέμα την παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, Β' τόμος 1949 - 1968

Μπορεί να ήταν δύσκολο το εγχείρημά μας για τη συλλογική μελέτη της Ιστορίας, με συζήτηση σε όλο το Κόμμα και τα όργανα της ΚΝΕ, όμως από την όλη διαδικασία αποδεικνύεται ότι ήταν και χρήσιμη και απαραίτητη, με αποτελέσματα που σίγουρα ήδη φαίνονται, πολύ περισσότερο θα φανούν στο μέλλον.
Μια κριτική που έγινε από κάποιους είναι «τι θέλουμε και τα συζητάμε αυτά τώρα, δεν αφορούν το παρόν, τα προβλήματα που έχουμε να λύσουμε» κ.λπ. Είναι βαθιά λαθεμένη άποψη.

Σχετικά με την έκκληση πανεπιστημιακών για την «Υπεράσπιση της Δημοκρατίας»

Τις τελευταίες ημέρες σε χώρους ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών κυκλοφορεί και συγκεντρώνει υπογραφές επιδοκιμασίας ένα κείμενο που φέρει τον τίτλο: Εκκληση πανεπιστημιακών για την «Υπεράσπιση της Δημοκρατίας». Το κείμενο αυτό μέμφεται τη «συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης», ως «καταστροφική», η οποία, μεταξύ άλλων, δεν αποτελεί «πορεία διάσωσης και εξόδου, ούτε άρσης των χρόνιων παθογενειών του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος».
Το κείμενο καλεί «στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου υπεράσπισης της κοινωνίας και της δημοκρατίας» το οποίο, μεταξύ άλλων επίσης, θα εργαστεί «για μία κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη», η οποία θα δίνει «νέο περιεχόμενο στην παγκοσμιοποίηση».

Κανονισμός της ΕΕ «ΜΟΝΤΙ ΙΙ»: Αντεργατικό τερατούργημα για την κατάργηση της απεργίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2011 έχει ετοιμάσει για υιοθέτηση από το Συμβούλιο της ΕΕ Κανονισμό για «την άσκηση του δικαιώματος της συλλογικής δράσης, στο πλαίσιο των οικονομικών ελευθεριών στην ενιαία αγορά και ιδιαίτερα της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών». Το κείμενο της Επιτροπής δεν έχει δοθεί ακόμη επίσημα στη δημοσιότητα. Πρόκειται κυριολεκτικά γιααντεργατικό τερατούργημα για την κατάργηση της απεργίας.
Ο χαρακτηρισμός του αντεργατικού τερατουργήματος με το προσωνύμιο «ΜΟΝΤΙ ΙΙ» αποτελεί επιβράβευση των υπηρεσιών του Ιταλού οικονομολόγου Μάριο Μόντι στην ΕΕ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο Μάριο Μόντι υπηρέτησε ως επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Υπηρεσιών, Τελωνείων και Φορολογίας (1995 - 1999) και ως επίτροπος Ανταγωνισμού την περίοδο 1999 - 2004, ισόβιος γερουσιαστής στην Ιταλική Βουλή από το 2011 και σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρότυπο για το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, που προβάλλεται από την πλουτοκρατία μέσα από τα ΜΜΕ, για το τσάκισμα της απεργίας και των άλλων δικαιωμάτων που κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και αίμα η εργατική τάξη.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρμαχος της ΕΕ και της αστικής πολιτικής

Η επιστολή που ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας έστειλε στους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης και σε άλλους προέδρους της ΕΕ, επιβεβαιώνει εκείνο που το ΚΚΕ πολλές φορές επαναλαμβάνει για την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: 'Η ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή ότι κοροϊδεύουν τον κόσμο. Κλίνουμε στο δεύτερο, ότι δηλαδή συνειδητά υπηρετούν τον καπιταλισμό και ότι η πολιτική τους μόνο ζημιά προκαλεί στο λαό, πλην όμως τη ντύνουν με φιοριτούρες για να εξαπατούν.
1.Σε ποιους απευθύνεται με την επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας και με ποιo σκοπό;
Εκείνοι στους οποίους απευθύνεται, υπερασπίζουν τη βάρβαρη πολιτική εναντίον όλων των ευρωπαϊκών λαών, είναι ηγέτες ιμπεριαλιστικών κρατών και άλλοι πρωτακλασάτα στελέχη τους (Κομισιόν κλπ). Αυτούς, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναγορεύει σε κριτές, σε εγγυητές της λαϊκής βούλησης και τους υπενθυμίζει «την πλούσια δημοκρατική παράδοση» (sic)των χωρών τους, τονίζοντας ότι «έχουν μία κοινή κληρονομιά πολιτικών και δημοκρατικών παραδόσεων,