Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Το πρόβλημα των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» είναι πρόβλημα όλης της εργατικής τάξης.Αποφασισμένοι να γυρίσουν στη δουλειά «με ψηλά το κεφάλι» δηλώνουν οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που μπαίνουν στην 24η μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων. 
Οχι μόνο δεν υποκύπτουν στις εργοδοτικές απειλές, στην τρομοκρατία και τις διασπαστικές της τακτικές, αλλά, αντιθέτως, δυναμώνουν τον αγώνα τους. Γνωρίζουν πως από αυτήν την απεργία κρίνεται η ίδια τους η ζωή, το σήμερα και το αύριο των παιδιών τους. 
Γνωρίζουν πως αν υποκύψουν στην εργοδοτική πίεση και αποδεχτούν το 5ωρο, την εκ περιτροπής εργασία, τη μείωση μισθών και τις απολύσεις, η εργοδοσία θα γίνει ανελέητη. Θα συντρίψει κάθε εργατικό δικαίωμα. 
Ολοι οι εργάτες, μια γροθιά, αγωνίζονται σε ταξική κατεύθυνση για την υπεράσπιση των συλλογικών τους συμβάσεων, το 8ωρο, να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.
Η επίθεση όμως της εργοδοσίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία» αφορά και το σύνολο της εργατικής τάξης. Η κατάργηση του 8ωρου, η εκ περιτροπής εργασία, η μείωση του εργάσιμου χρόνου με μείωση μισθών, η υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, είναι ζητήματα που η εργοδοσία θα τα ξετυλίξει σε κάθε χώρο δουλειάς. 

Η ΠΑΣΚΕ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ...


Αποκαλύφθηκε πλήρως ο ρόλος της ΠΑΣΚΕ, μετά και την τελευταία εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. 
Εκεί, εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ βγήκε στη συνέλευση και αναμάσησε την πιο μαύρη προπαγάνδα, λέγοντας, απευθυνόμενος στις ταξικές δυνάμεις, ότι εσείς που λέτε ότι είστε ενάντια στο μνημόνιο και το πολυνομοσχέδιο φυλάγατε τη Βουλή δήθεν για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και τελικά ήρθαν διαδηλωτές, που ήθελαν να σταματήσουν την ψήφισή του, να σας επιτεθούν! 
Ολα αυτά τα είπε μετά την άγρια επίθεση των κουκουλοφόρων στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, δηλαδή στην ίδια την εργατική συγκέντρωση, τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, στις 20 Οκτώβρη.

Ανατροπή.Ενα «γαϊτανάκι» εκβιασμών σε βάρος του λαού πλέκουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης και όλοι όσοι σχετίζονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία. Ολα τα σφυριά συγχρονισμένα χτυπάνε με στόχο να αποδεχτούν οι άνθρωποι του μόχθου νέα, ακόμα σκληρότερα μέτρα σε βάρος τους. Στο επίκεντρο του εκβιασμού, βρίσκεται ξανά η καταβολή της έκτης δόσης, όπως και πριν τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Απειλώντας με τη μη εκταμίευσή της, συγκρότησαν σε ενιαίο μπλοκ απέναντι στο λαό τις αστικές πολιτικές δυνάμεις και τώρα με το ίδιο «επιχείρημα» εκβιάζουν, ώστε να περάσει αβρόχοις ποσί η βάρβαρη πολιτική για την υλοποίηση της οποίας συγκροτήθηκε η συγκυβέρνηση.
Είναι φανερό ότι τα αστικά κόμματα συμμετέχουν στην άσκηση του εκβιασμού σε βάρος του λαού. Εχουν δοσμένη στρατηγική που στα βασικά της σημεία είναι ίδια, εξάλλου καταλήγει στον ίδιο στόχο, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας με κάθε τρόπο και μέσο. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι αφοσιωμένα στην Ευρωένωση των μονοπωλίων, πλειοδοτούν υπέρ της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής.

Δεν έχει τελειωμό η ασυδοσία του κεφαλαίου...ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (πριν από μια βδομάδα): «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2012». Ε. Βενιζέλος (χτες): «Δεν υπάρχει πρόθεση για νέα μέτρα το 2012». Υποθέτουμε ότι στην επόμενη δήλωση θα μας πει ότι «δεν υπήρχε πρόθεση για νέα μέτρα, αλλά...».
Ομως, εμείς σας βεβαιώνουμε ότι και νέα μέτρα θα υπάρξουν μέσα στο 2012 (και στο 2013, και στο 2014, και στο 2015....), και να είστε, επίσης, βέβαιοι ότι υπάρχει πρόθεση γι' αυτό.
Ούτε από ...αστοχίες, ούτε από ατύχημα, ούτε λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας, ακολουθούνται αυτές οι πολιτικές. Η «κρίση» που επικαλούνται δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες.

Πανεργατική πανελλαδική απεργία την 1η Δεκέμβρη.Κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Από σήμερα, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την επιτυχία της απεργίας.

Με νέα 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία την 1η Δεκέμβρη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που αποφάσισαν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, κάτω από την καθημερινή ακούραστη δράση των ταξικών δυνάμεων για ένταση της πάλης, η εργατική τάξη της χώρας μας απαντά στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική που στα χνάρια της προηγούμενης συνεχίζει και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., με τη στήριξη και των υπόλοιπων προθύμων. 
Η 24ωρη πανεργατική απεργία είναι απεργία συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, ενάντια στην πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Παίρνει τη σκυτάλη από τη μεγάλη 48ωρη κινητοποίηση στις 19 και 20 Οκτώβρη που έβαλε τη σφραγίδα της στο ημερολόγιο των ταξικών αγώνων.
Μπροστά στη νέα ταξική αναμέτρηση, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί σε λαϊκή αγωνιστική πανστρατιά.

Να πληρώσουν οι εκμεταλλευτές.Την ώρα που εκβιάζουν το λαό ότι αν δεν πάρουν οι καπιταλιστές την έκτη δόση θα υπάρξει στάση πληρωμών, χτες «έφαγαν» το δώρο από τους συνταξιούχους (ανακοίνωσαν ότι θα δοθεί κάποτε...), έκοψαν και το ΕΚΑΣ από μια μεγάλη κατηγορία. 
Η στάση πληρωμών είναι ήδη εδώ και για μια σειρά εργαζόμενους από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί δυο και τρεις μισθοί. Είναι εδώ για τα λαϊκά στρώματα που καταφεύγουν πλέον σε πατέντες επιβίωσης. Η στάση πληρωμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι το κράτος των καπιταλιστών συγκεντρώνει χρήμα για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους καπιταλιστές.
Για το λαό είναι η ώρα να το πάρει αλλιώς. 
Σύμφωνοι, τα ζητήματα της οικονομίας δεν είναι από εκείνα με τα οποία ασχολείται συνήθως ο πολύς κόσμος. Ομως οι εξελίξεις επιβάλλουν πλέον γνώση στοιχειωδών πραγμάτων από τον καθένα ξεκινώντας από τα απλά:

Καιροσκόποι και αφερέγγυοι ...«Τρεις προτάσεις για την ενότητα της ευρύτερης αριστεράς ανέφερε σε προχθεσινή του συνέντευξη ("Ράδιο 9") ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης», γράφει η χτεσινή «Αυγή». 
Συγκεκριμένα είπε: «Να σταματήσει η πολεμική ανάμεσα στις ηγεσίες. 
Να συναντηθούν και να κουβεντιάσουν με εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους. 
Να διερευνήσουν τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα ελάχιστο κοινό πρόγραμμα». Αναρωτήθηκε δε «γιατί δεν μπορούν να τα βρουν ο Τσίπρας, ο Κουβέλης, η Παπαρήγα, οι Οικολόγοι, δυνάμεις που φεύγουν από το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημαράς, η Σακοράφα, ο Κουρουμπλής, πάνω σε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα που θα αφήσει για αργότερα και στην άκρη τις διαφορές». 
Υπάρχει το ερώτημα, «ενότητα» για ποιο σκοπό; 
Και τι σημαίνει «ελάχιστο κοινό πρόγραμμα»; 
Ποιον θα ωφελήσει; 
Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες της οικονομικής κρίσης και η επιδίωξη του κεφαλαίου να βγει απ' αυτήν χωρίς απώλειες επιβάλλουν την πολιτική που καταστρέφει τη ζωή του λαού. 

Σαλτιμπάγκοι ...
Αν θα βάλει την υπογραφή του στις δεσμεύσεις που ζητάει η ΕΕ ρωτήθηκε ο Καρατζαφέρης και κείνος απάντησε:
«Δεν μπορώ να παίξω με το ψωμί του μη προνομιούχου Ελληνα»!
*
Θαυμάστε τους! Οι σαλτιμπάγκοι του ΛΑ.Ο.Σ. νοιάζονται για «το ψωμί του Ελληνα»!
Ποιοι;
  • Αυτοί που ψήφισαν το μνημόνιο και έκοψαν όχι μόνο το ψωμί, αλλά και τα ψίχουλα του Ελληνα.
  • Αυτοί που ζητούσαν την έλευση του ΔΝΤ (σ.σ.: οργανισμός που τόσο νοιάζεται για «το ψωμί του Ελληνα») και το ζητούσαν πριν το ξεφουρνίσει ακόμα κι αυτός ο Παπανδρέου:

Εξοπλιστικές δαπάνες: Αύξηση 66,7%!!! Δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ: Αύξηση 22,5%!!!Τι έγινε ρε παιδιά;
Η χώρα δεν είναι σε «δεινή» θέση; Δεν είμεθα σε κατάσταση «εντατικής»; Δεν πορευόμεθα ως άλλος «Τιτανικός»; Δεν χρειάζεται «οικονομία», «σύνεση» και «περιορισμός» στις δαπάνες του προϋπολογισμού;
*
Ε, τότε, γιατί στον κρατικό προϋπολογισμό (σελίδα 57) της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.,
στον ίδιο προϋπολογισμό που καταγράφεται όχι απλώς μείωση, αλλά καταβύθιση των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια,
υπάρχει ένα κονδύλι που η αύξησή του αγγίζει το 67%; Μήπως επειδή αυτή η αύξηση της τάξης του 67% (!!!) αφορά στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για πληρωμές χρεών από παλιά (και νέα)...εξοπλιστικά προγράμματα(!!!);
*
Γιατί, επίσης, υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση - ύψους 22,5% - σε ένα ακόμα κονδύλι;
Μήπως διότι το συγκεκριμένο κονδύλι - το οποίο εμφανίζεται για το 2012 αυξημένο κατά 22,5% - αφορά σε δαπάνες υπέρ ΝΑΤΟ (!!!);

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.Αν και οι ορισμοί δεν μπορούν πάντα να δώσουν 
με σαφήνεια τόσο την περιγραφή όσο και την ουσία ενός φαινομένου, μπορούμε να πούμε το εξής:  
 Κρίση είναι η αναταραχή, ή και διακοπή του κύκλου της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου. 
Η διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου δεν είναι μόνιμη, αδιάκοπη, αλλά διακόπτεται περιοδικά και η άνοδος εναλλάσσεται με την πτώση. 
Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «κυκλική οικονομική κρίση».
Διευρυμένη καπιταλιστική αναπαραγωγή σημαίνει ότι οι καπιταλιστές την υπεραξία, άρα και τα κέρδη που καρπώνονται, δεν την καταναλώνουν ολόκληρη, ως εισόδημα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος το ξαναρίχνουν στην παραγωγή, κάνουν δηλαδή επενδύσεις, διευρύνοντας τις διαστάσεις του κεφαλαίου τους, προκειμένου να αυξάνουν την υπεραξία, άρα και τα κέρδη που αντλούν.
Αυτή η συνεχής διαδικασία, που αυξάνει το κεφάλαιο, διακόπτεται περιοδικά.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης περιορίζεται η εμπορική πίστωση, δημιουργούνται αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό τομέα και αδυναμία του να ανταποκριθεί στην κυκλοφορία χρηματικού κεφαλαίου, όπως στην τωρινή κρίση, π.χ. μειώνεται η προσφορά χρηματικού κεφαλαίου για δανεισμό.