Σελίδες

11 Ιαν 2022

Οι «αριστερούτσικοι» και το Καζακστάν

 Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τα γεγονότα στο Καζακστάν, κάποιοι
«αριστερούτσικοι», που την περίοδο της ανάδειξης της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» είχαν διακριθεί για την αντι-ΚΚΕ εμπάθειά τους στην προσπάθεια να στρώσουν τον δρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ, «ξαναχτύπησαν».

Αυτήν τη φορά κατηγορούν τον «Περισσό» για την υποστήριξη των λαϊκών κινητοποιήσεων στο Καζακστάν. Οι συγγραφείς τέτοιων «πονημάτων», από υμνητές της «Αραβικής Ανοιξης» σήμερα εστιάζουν μονάχα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα, υποβαθμίζοντας ή ακόμα και εξαφανίζοντας την όποια εργατική - λαϊκή πάλη.

Μάλιστα είναι τέτοιο το πάθος υποστήριξης του σημερινού καθεστώτος του Καζακστάν, που υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με στρεβλή οπτική των ΜΜΕ «όταν λόγος γίνεται για χώρες (συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών ηγετών τους) που είναι εκτός του "συστήματος αξιών" της Δύσης ή, ακόμη χειρότερα, μάχονται σθεναρά εναντίον του».

Να σημειώσουμε επίσης ότι αλληλεγγύη στις λαϊκές κινητοποιήσεις στο Καζακστάν εξέφρασαν και άλλα ΚΚ της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας.

Αλήθεια, παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό το «πώς μάχεται» η ηγεσία του Καζακστάν τη Δύση, στην οποία έχει παραδώσει το 75% του εξορυκτικού πλούτου της χώρας.

Οι «αριστερούτσικοι» δεν πήραν φαίνεται χαμπάρι πως τα ενεργειακά μονοπώλια όπως οι «Chevron» και «ExxonMobil» (ΗΠΑ), «Total» (Γαλλία), «Royal Dutch Shell» (Βρετανία και Ολλανδία), «ArcelorMittal» (στη χαλυβουργία), έχουν εδώ και χρόνια εδραιωθεί στο Καζακστάν, βγάζοντας τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευσή του.

Οι «αριστερούτσικοι» δεν πήραν ακόμα μυρωδιά για τη χλιδή μέσα στην οποία ζουν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης του Καζακστάν, τις βίλες τους στο Λονδίνο, σε άλλα κοσμοπολίτικα κέντρα, την ώρα που ο λαός υποφέρει, που το 13% δηλώνει πως το εισόδημά του δεν φτάνει ούτε για φαγητό και το 44% δηλώνει πως το εισόδημά του φτάνει μονάχα για τη διατροφή του.

Οι «αριστερούτσικοι» δεν πήραν ακόμα είδηση πως το καθεστώς του Καζακστάν έχει απαγορεύσει κάθε αντιπολιτευτική δύναμη, έχει θέσει περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση, την ώρα που σπονσοράρει εθνικιστικές οργανώσεις, προχωρά τη δικαίωση των ναζί, της ναζιστικής «Λεγεώνας του Τουρκεστάν», στήνοντας μνημείο στον επικεφαλής της, Μουσταφά Σοκάι.

Αυτοί οι «αριστερούτσικοι», αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο της καπιταλιστικής Ρωσίας και των συμμαχιών της στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα τους με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Εκείνο όμως το βασικό που δεν θέλουν να καταλάβουν οι διάφοροι «αριστερούτσικοι», που επιδίδονται σε «γεωπολιτικές αναλύσεις» σκοπιμότητας, είναι πως αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και αντιθέσεις, όπως και η σύγκρουση των ντόπιων αστικών συμφερόντων, η αξιοποίηση ακόμη και ένοπλων ομάδων, όπως αυτές που έδρασαν προβοκατόρικα στο Καζακστάν για την προώθηση των επιμέρους στόχων τους, δεν αναπτύσσονται αποσπασμένα από την κοινωνία, που γεννά φτώχεια, ανεργία, καταπίεση, όπου «βασιλεύει» η ταξική εκμετάλλευση και προβάλλει από τα ίδια τα πράγματα η ανάγκη των εργαζομένων να παλέψουν για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Αυτή η πάλη των εργαζομένων, των λαών, μικρή ή μεγαλύτερη, θα έχει πάντα την υποστήριξη του ΚΚΕ, των κομμουνιστών της Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου