Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

«Ω, αδέλφια μας εσείς τραπεζίτες»!

Δεν υπάρχει άνθρωπος -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον κόσμο ολόκληρο- που να μη γνωρίζει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, τα λαϊκά νοικοκυριά, στενάζουν κάτω από την «μπότα» των τραπεζιτών.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται ότι οι τραπεζίτες στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό, λόγω της υπερχρέωσης των νοικοκυριών στις τράπεζες.

Αλλά δεν υπάρχει και κυβερνητικός παράγοντας της τριφασικής συμπαιγνίας, δεν υπάρχει πολιτευτάκιας της συμφοράς, δεν υπάρχει συστημικός ή «αντισυστημικός» μαϊντανός, που να μη δίνει φαρισαϊκή παράσταση σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, κλαψουρίζοντας για «το κακό που έχει βρει» τον ελληνικό λαό με τις τράπεζες.

*
Ε, λοιπόν, προχτές το ΚΚΕ έκανε στη Βουλή το αυτονόητο. Εκανε αυτό για το οποίο όλοι (στα λόγια) ενδιαφέρονται: Εφερε στη Βουλή πρόταση νόμου με μέτρα για -τι άλλο;- την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στις τράπεζες.

Ασύμβατα πράγματα

Το καπιταλιστικό κέρδος είναι κακός σύμβουλος. Ανάμεσα σ' άλλα, κάνει τη φράση «ο κύριος καθηγητής» να ακούγεται ξανά σαν βρισιά.

Ανθρωποι που αξιώνουν να τους σεβαστείς για το πτυχίο που έχουν στην κορνίζα, κάνουν ανακοινώσεις που υπηρετούν ευθέως τα κέρδη των εταιρειών για τις οποίες τυπικά δεν δουλεύουν. Οπως στην περίπτωση των ανακοινώσεων για το νερό. Ενόψει ιδιωτικοποίησης των υπό κρατικό έλεγχο εταιρειών, η επιστήμη ανέλαβε να προετοιμάσει το κλίμα για ρυθμίσεις που θα εκτοξεύσουν τα κέρδη των εταιρειών που θα αναλάβουν. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κινείται η επιστημονική πρόταση ότι επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ νερό πρέπει να αυξηθεί η τιμή του, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση. Παράλληλος στόχος να αυξηθούν τα αποθέματα όχι ενόψει λειψυδρίας, αλλά για να μπορούν να πουληθούν μεγάλες ποσότητες και εκτός εθνικού δικτύου, καθώς είναι γνωστό πως σχεδόν στο σύνολο της ΕΕ πίνουν «γκαζωμένο» νερό, ενώ σε πολλά σημεία του πλανήτη για να πιουν διυλίζουν λασπόχωμα. Στον ίδιο στόχο και η επιστημονική εκτίμηση ότι στις βρύσες πρέπει να φτάνει μόνο κατά 47% πόσιμο νερό και το υπόλοιπο να 'ναι ό,τι να 'ναι. Αυτό που ακούγεται λογικό δεν είναι άλλο από μέρος μιας προεργασίας για νέα κέρδη τόσο από το προς πώληση πόσιμο νερό όσο και από την κατασκευή διπλών δικτύων. Πού; Σε μια χώρα, την Ελλάδα, που με το φυσικό πόσιμο νερό της ικανοποιεί ήδη στο διπλάσιο τις ανάγκες του πληθυσμού της.

Γιατί τώρα θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενιαίο κόμμα;

• Πώς συνδέεται η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, με τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος;
Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Ιούλη παραπέμφθηκε τελικά η απόφαση για τη διάλυση των συνιστωσών και των τάσεων, προκειμένου αυτός να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα. Θέλοντας να δώσει το «καλό» παράδειγμα, ο ΣΥΝ φέρεται έτοιμος να προχωρήσει πρώτος στην αυτοδιάλυσή του. Αρμόδιο για να επικυρώσει την απόφαση αυτή, είναι το διαρκές συνέδριο, που συγκροτείται με τους αντιπροσώπους του τελευταίου τακτικού Συνεδρίου. 
Αυτό έγινε το 2010, οπότε διασπάστηκε ο ΣΥΝ, με την αποχώρηση της «ανανεωτικής πτέρυγας», που στη συνέχεια συγκρότησε τη ΔΗΜΑΡ. 
Η απόφαση για διάχυση των συνιστωσών στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση πέντε από αυτές (Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ, ΕΔΗΚ, ΔΗΚΚΙ, Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά) και εκφράστηκε με επιστολή του Μ. Γλέζου στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Απαντώντας στην επιχειρηματολογία τους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ΚΕ ότι προϋπόθεση, για να ανταποκριθεί το κόμμα στα καθήκοντα που αναλαμβάνει στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος,

Ο λαός να απομονώσει τους φασίστες


Πρόσφατα, στο Αγρίνιο, φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκαν με βουλευτή τους να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων. Η απόπειρά τους προκάλεσε την αντίδραση εργαζομένων και κατοίκων της πόλης. Η οργανωμένη λαϊκή αντίδραση έφερε αποτέλεσμα, ο νεοναζί βουλευτής και η κουστωδία του διώχτηκαν κακήν κακώς. Δεν είναι πρώτη φορά που οι φασίστες απομονώνονται από το λαό. Το είδαμε τους προηγούμενους μήνες στην Τσαριτσάνη της Λάρισας, όπου ο λαός δεν επέτρεψε στους φασίστες να προσβάλουν, με την παρουσία τους, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πατριώτες που εκτελέστηκαν Μάρτη του 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Το είδαμε στην Πάρο, όταν