Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Η απάτη της εξίσωσης των μισθών σε βαλκανικά επίπεδα...

«Οταν η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας φτάσει σε ορισμένο βαθμό, οι δυνάμεις αυτές έρχονται σε αντίφαση με τις παραγωγικές σχέσεις που υπάρχουν, ή, για να μεταχειριστούμε τη νομική έκφραση, με τις σχέσεις της ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες ως τότε είχανε κινηθεί. Οι σχέσεις αυτές, από μορφές ανάπτυξης (Entwicklungsformen) των παραγωγικών δυνάμεων, γίνονται τώρα φραγμοί τους. Τότε αρχίζει μια εποχή κοινωνικής επανάστασης. Με τη μεταβολή της οικονομικής βάσης, ανατρέπεται περισσότερο ή λιγότερο γοργά ή αργά ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα».
Κ. Μαρξ: «Εισαγωγή στην Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας»
Το μεγάλο κόλπο «grosso» της εγχώριας και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, με στόχο την αλλαγή των όρων ανταγωνισμού του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση τους στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο διεθνή καταμερισμό εργασίας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Πολύ απλά, οι εγκέφαλοι του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, έχουν πειστεί και έχουν διαμορφώσει την άποψη, ότι για να αντεπεξέλθει ο ευρωπαϊκός

Στις εκλογές με πανίσχυρο ΚΚΕ ενισχύουμε τον άλλο δρόμο ανάπτυξης


Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του με τo κλείσιμο της Βουλής για τις επερχόμενες εκλογές, αφού αναφέρθηκε στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης και λέγοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουν για την έξοδο από την κρίση, δεν παρέλειψε - προκειμένου να υπερασπίσει το επιτυχές για το κεφάλαιο κυβερνητικό έργο που πράγματι τέτοιο είναι, αφού όχι μόνο πάρθηκαν νέα άγρια αντεργατικά μέτρα, αλλά ετοιμάστηκαν και πολλά ακόμη για τη νέα κυβέρνηση - να μιλήσει για το ότι τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη. Αλλά και οι ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μπροστά στις εκλογές, λένε πως μετά το PSI, τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις έρχεται η ανάπτυξη. Βεβαίως, το λένε οι ίδιοι πως μέχρι το 2013 δεν μπορεί να γίνει, η κρίση βαθαίνει και τραβάει σε μάκρος χρόνου. Μιλούν επίσης για «νέο μοντέλο ανάπτυξης» με βάρος για παράδειγμα στη ναυτιλία, στην ενέργεια και στην εξωστρέφεια (εξαγωγές). Αλλά και αν θα γίνει, τι ανάπτυξη και για ποιον θα είναι;
Εχουν, λένε, συμφωνηθεί, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, να δοθούν περίπου 20 δισ. μέχρι το 2013 για χρηματοδότηση μεγάλων έργων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών (ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων) και της ενέργειας (πρόγραμμα «Ηλιος», ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κ.ά.). Τα κεφάλαια θα τα καρπωθούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα

Τι συνεργασίες θέλει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ


Μπροστά στις εκλογές - και όχι μόνο - δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν τη σημασία που έχουν οι συνεργασίες μεταξύ των «αριστερών» δυνάμεων γιατί έτσι - δήθεν - θα βοηθηθούν οι αγώνες των εργαζομένων. Ξεπερνάμε λόγω χώρου το ζήτημα των «αριστερών δυνάμεων» - μια έννοια που κρύβει ότι ο διαχωρισμός των πολιτικών δυνάμεων γίνεται με βάση τα ταξικά συμφέροντα που στηρίζουν και τσουβαλιάζει το ΚΚΕ, το πρωτοπόρο κομμάτι της εργατικής τάξης, που θέτει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού - μαζί με κόμματα και δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «αριστερές» και θέλουν απλώς να εξορθολογικοποιήσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Θα μείνουμε στο ζήτημα της συνεργασίας και στις επιδιώξεις που με αυτή θέλει να ικανοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από τις συνεργασίες που κάνει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εκεί δηλαδή όπου, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεργαστεί πολλές φορές σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη ΝΔ. Συνεργασίες

Τα Ματοκλαδα σου ΛαμπουνΓιαννὴ μου το Μαντίλι σουΤο «πανόραμα» μιας απίστευτης ανακάλυψης


Η μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μάς καλεί σε ένα από τα εκπληκτικότερα «ταξίδια» στην ιστορία της ανθρώπινης διάνοιας, με «όχημα» το εντυπωσιακό φορτίο του αρχαίου πλοίου που βυθίστηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων πριν από δύο και πλέον χιλιάδες χρόνια

Μία από τις σημαντικότερες και συναρπαστικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις παγκοσμίως παρουσιάζεται σχεδόν πλήρης, για πρώτη φορά, μέσα από τη μεγάλη περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τίτλο «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων - Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός», που ξεκίνησε στις 6 Απρίλη και θα διαρκέσει για ένα χρόνο, μέχρι τις 28 Απρίλη 2013.
Το αντικείμενο της έκθεσης είναι φυσικά η απίστευτη και εντελώς τυχαία ανακάλυψη των σπαραγμάτων μιας αρχαίας ολκάδας - φορτηγού πλοίου δηλαδή - 300 τόνων, που ναυάγησε, προφανώς λόγω θαλασσοταραχής, περίπου στο 60 - 50 π.Χ., στη θάλασσα των Αντικυθήρων. 
Στην ίδια περιοχή, αιώνες αργότερα, στην «αυγή» του 20ού αι., την Ανοιξη του 1900, σφουγγαράδικα από τη Σύμη θα αναζητήσουν απάγκιο, λόγω επίσης λόγω μιας θαλασσοταραχής. Και όταν η θάλασσα γαλήνεψε και οι αφουγγαράδες βούτηξαν προς αναζήτηση σφουγγαριών... είδαν έκπληκτοι στα 50 μ. το βυθό να είναι σπαρμένος με αγάλματα! 

Ο πολιτικός - οικονομικός «Μενγκελισμός»


Τώρα που προκηρύχτηκαν κι επίσημα οι εκλογές και τέλειωσαν τα άλλοθι κι οι φιοριτούρες της συναλλακτικής ευπρέπειας των λύκων, που κρύβουν πίσω από γαυγίσματα το γρύλισμα του πεινασμένου σαρκοβόρου, τώρα μπήκαν μπροστά οι επιστημονικές μηχανές και τα κονκλάβια των υπερεξειδικευμένων στον ψυχολογικό πόλεμο και τη χειραγώγηση των μαζών.
Ο κεντρικός πολιτικός λόγος των κομμάτων που κατείχαν τη διακυβέρνηση και εξ αυτής την εξουσία για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά κι ο ενίοτε πύρινος αντιμνημονιακός, αλλά όχι και συνάμα αντικαπιταλιστικός λόγος των αμοιβαδικών τους εκφάνσεων, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Είναι προφητολογικά δήθεν εκφοβιστικός. Αναγγέλλει επικείμενες καταστροφές σε περίπτωση μη υπακοής των ψηφοφόρων στα τοις κείνων ρήμασι εκβιαστικά και προαπαντημένα διλήμματα.
Είναι εκβιαστικός καθώς υπερπροβάλλει τις συνέπειες της...ανυπακοής με την ωμότητα του δημίου που εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με την κεφαλή πριν καλά καλά αποκοπεί από το σώμα καθώς τη σχίζει ο μπαλτάς.