Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις, Α.Παπαρήγα 3-11-2011

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στο ίδιο στρατόπεδο με κυβέρνηση - τρόικα

Ζητάει διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από τα μέτρα που τη συνοδεύουν (!) για να διευκολύνει την εφαρμογή της
Την εικόνα του «υπεύθυνου» διαχειριστή της κρίσης που εγγυάται την«ευρωπαϊκή προοπτική» και τη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, προσπάθησε να καλλιεργήσει με τη χτεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Αντ. Σαμαράς.
Ταυτόχρονα, ακούστηκε καθαρά το ηχηρό «ναι» στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για το κούρεμα και τη δανειακή σύμβαση, αλλά στα άγρια μέτρα του νέου μνημονίου διαρκείας που τη συνοδεύουν. Με σοφίσματα και σαθρά επιχειρήματα προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την πρόταση για δημοψήφισμα, δίχως όμως να καταφέρει να αποκρύψει ότι επί της ουσίας ότι είναι στο ίδιο στρατόπεδο με κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία και σταθερά απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός να παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «902 Αριστερά στα fm»
Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «902» και στην εκπομπή «Ξύπνα Βασίλη!», παραχώρησε χτες ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο.
***
-- Τι επιδιώκει, πού στοχεύει το ΚΚΕ με το συλλαλητήριο της Παρασκευής στο Σύνταγμα;
-- Το Κόμμα μας, όπως πάντα έτσι και τώρα, πολύ περισσότερο σήμερα, θεωρεί ότι ο λαός μας δεν πρέπει να είναι παρατηρητής των εξελίξεων μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια, απ' τα διάφορα διαγγέλματα κι απ' τους διάφορους διαγκωνισμούς των αστικών κομμάτων και της αστικής τάξης συνολικότερα ή των χωρών της ΕΕ. Θα πρέπει δυναμικά να παρέμβει στις εξελίξεις και αυτό πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο: Στους χώρους δουλειάς, στη συνοικία, εκεί που ζει, εκεί που μορφώνεται, εκεί που συγκεντρώνεται, που αγωνιά και συζητά για το παρόν και το μέλλον του.

Το «όχι» σαν «ναι» στην αστική διαχείριση

Να διαστρεβλώσει και να φέρει στα μέτρα του την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα που προανήγγειλε η κυβέρνηση, επιχείρησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real». Απομονώνοντας φράσεις από τη χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ, «που όλο το προηγούμενο διάστημα έθετε διαχωριστικές γραμμές, λέγοντας ότι αυτό που μας χωρίζει είναι το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και άρα δεν μπορούμε να βρεθούμε σε κοινές κάλπες και σε κοινούς αγώνες (...) λέει ότι εάν υπάρξει δημοψήφισμα πρέπει όλοι να βρεθούμε στο ΟΧΙ ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε ή δε συμφωνούμε με το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ». Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να αντικαταστήσει την κυβέρνηση στην ισοπεδωτική ερμηνεία της θέσης που παίρνει το κάθε κόμμα απέναντι στο ενδεχόμενο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Οπως η κυβέρνηση θέλει να τσουβαλιάσει το ΟΧΙ του ΚΚΕ με αυτό της ΝΔ (το επιχείρησε ήδη από προχτές ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο), έτσι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεταιριστεί το ΟΧΙ του ΚΚΕ, γιατί αυτό τον βολεύει στην προσπάθειά του να παραπλανήσει το λαό με «αντιμνημονιακά» δήθεν μέτωπα.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις δηλώσεις Σαμαρά

Οι μάσκες έπεσαν πλήρως. Αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι η ΝΔ είναι δήθεν αντιπολίτευση στο μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, επιβεβαιώθηκε περίτρανα. Όσα έλεγε η ΝΔ για αντίθεση σε συγκυβέρνηση και στη σύμβαση αποδείχτηκαν υποκρισία.

Ο στόχος της ΝΔ είναι ίδιος με της κυβέρνησης, ίδιος με της ελληνικής και της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας: Απρόσκοπτη εφαρμογή της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του νέου οδοστρωτήρα που θα τσακίσει τη λαϊκή οικογένεια για τα κέρδη των μονοπωλίων. Η «ευρωπαϊκή προοπτική», την οποία επικαλέστηκε και πάλι ο Α. Σαμαράς, σημαίνει ότι τα βάσανα για το λαό δεν θα έχουν τέλος. Το ένα μνημόνιο θα διαδέχεται το άλλο.

Συνεπής τηλεβόας των αστών

«Πρώτα πρέπει να τηρείται ο νόμος της δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να γίνει συνεννόηση (...) Υπάρχει το ΚΚΕ που λέει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα και δεν συμμορφώνεται προς το νόμο (...) Το ΚΚΕ είναι σοβαρό κόμμα. Πρέπει να συνεννοηθεί με τα υπόλοιπα κόμματα (...) Αν θέλουν να κάνουν επανάσταση αλλάζει το πράγμα. Μπαίνουν στην παρανομία (...) Πρέπει να κάνουμε μια εθνική συμφωνία ότι ο νόμος θα τηρείται (...) Δεν μπορεί να γίνεται παραβίαση του Συντάγματος και νόμων». Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι οι παραπάνω φράσεις ανήκουν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και συνεπή υπερασπιστή των συμφερόντων της αστικής τάξης. Το απόσπασμα προέρχεται από συνέντευξή του προχτές στο «ΣΚΑΪ». Κάνοντας επίθεση περί «νομιμότητας» στο ΚΚΕ, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να φοβερίσει και επί της ουσίας να βάλει στο γύψο το δικαίωμα του λαού να παλεύει για να αλλάζει τους συσχετισμούς προς όφελός του και ταυτόχρονα το δικαίωμα ενός κόμματος να αγωνίζεται για να γίνουν οι θέσεις του πλειοψηφικές ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.

Ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνοτουρκικών συνόρων!


FRONTEX
Σε έκθεση συστήνεται η απόσυρση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ο έλεγχος «αποκλειστικά από πολιτικές αρχές επιβολής του νόμου»
Δυνάμεις της FRONTEX σε ρόλο κυνηγού κεφαλών των μεταναστών και προσφύγων που γεννά ο ιμπεριαλισμός
MotionTeam
Αποστρατικοποίηση των ελληνοτουρκικών συνόρων ζητά ο FRONTEX, σε μια νέα απροκάλυπτη ευρωενωσιακή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, όπως δείχνει η πολυσέλιδη «Εκθεση Αξιολόγησης», που συντάχθηκε από τα κεντρικά του ευρωενωσιακού οργανισμού (συντονίζει τις επιχειρήσεις καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) και προλογίζεται από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλό του Φιλανδό Ιλκα Λάιτινεν, σχετικά με τη διαβόητη επιχείρηση «Rabit 2010».
Πρόκειται για επιχείρηση που εκτυλίχθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, από το Νοέμβρη 2010 ως το Μάρτη 2011, με 576 αξιωματικούς απεσταλμένους του FRONTEX, από 26 διαφορετικές χώρες, με αποστολή να συντονίσουν τις επιχειρήσεις καταστολής κατά προσφύγων του ιμπεριαλισμού.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση σημειώνεται: «(...) οι παραποτάμιες περιπολίες κατά μήκος των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως οριοθετούνται από τον Εβρο ποταμό, παρουσιάζουν δύσκολες συνθήκες για τον έλεγχο των συνόρων (σ.σ.: από τον FRONTEX), εξαιτίας του γεγονότος ότι τα σύνορα είναι στρατιωτικοποιημένα και η παρουσία του Ελληνικού Στρατού θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια σειρά ζητήματα, όπως οι κανόνες εμπλοκής και η πρόσβαση στην περιοχή».
Και παρακάτω: «(...) η στρατιωτική παρουσία/περιπολίες κατά μήκος των χερσαίων συνόρων τόσο στην ελληνική όσο και στην τουρκική πλευρά πρέπει να αναφερθούν ως μια δυσάρεστη κατάσταση. Ως γενική αρχή,τα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της ΕΕ θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και να ελέγχονται αποκλειστικά από πολιτικές αρχές επιβολής του νόμου». Η έκθεση δε λέει κουβέντα για το τι να κάνει η τουρκική πλευρά, ούτε διευκρινίζει αν σχεδιάζει αυτές οι υπηρεσίες να είναι αποκλειστικά ελληνικές ή θα συμμετέχουν και ευρωενωσιακοί. Πάντως, αυτό μικρή σημασία έχει, καθώς η λειτουργία τους υπό την επίβλεψη και «ομπρέλα» του FRONTEX, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ Επιχείρησαν προβοκάτσια σε βάρος της συγκέντρωσης του ΚΚΕ

Επεσε στο κενό η προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις να παρθεί απόφαση για συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή, σχεδόν την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο με τη συγκέντρωση του Κόμματος στο Σύνταγμα
Ο επικίνδυνος ρόλος των συνδικαλιστικών παρατάξεων «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) και των «Παρεμβάσεων» (στηρίζεται από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο και στη χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.
Οι ίδιες παρατάξεις που πεισματικά αρνούνται να καταδικάσουν τον προβοκατόρικο ρόλο των κουκουλοφόρων προσπάθησαν μέχρι τέλους να πάρει η ΑΔΕΔΥ απόφαση για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την ίδια μέρα, ώρα και στον ίδιο τόπο με τη συγκέντρωση του ΚΚΕ που έχει προγραμματιστεί και ανακοινωθεί εδώ και μέρες. Συγκεκριμένα, πρότειναν να γίνει συλλαλητήριο την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα. Εκεί, δηλαδή, όπου ήδη θα έχει ξεκινήσει μία ώρα πριν η συγκέντρωση του ΚΚΕ. Τελικά, το Γενικό Συμβούλιο πήρε απόφαση το συλλαλητήριο να γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ο λαός ταξικά αγωνιστικά στο προσκήνιο

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποκαλύπτουν αυτό που υποβόσκει καιρό τώρα και έχει άμεση σχέση με την οικονομική κρίση. Την αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να τη διαχειριστεί σε όφελος του κεφαλαίου, γεγονός που αναπαράγει τα αδιέξοδα των αστών. Τι θέλουν οι αστοί; Να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τη νομοτελειακή καταστροφή ενός μέρους του κεφαλαίου, υποχρεωτική για να υπάρξει ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Από πιο χαμηλή βάση σε σχέση με την προ κρίσης πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το εργαλείο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι το «κούρεμα», που καταστάλαξε με την απόφαση των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Μια απόφαση που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστών οικονομολόγων και πολιτικών, δε φτάνει για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας. Το γεγονός ότι η κρίση είναι γενικευμένη και συγχρονισμένη στην ΕΕ αλλά και σε άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (π.χ. ΗΠΑ) αυξάνει πολλαπλάσια τις δυσκολίες διαχείρισής της με δεδομένη την υπερχρέωση της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας διαχειρίζονται μεγάλο χρέος των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης.

Εκτελεί συμβόλαια ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ολοένα και πιο καθαρά φαίνεται ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θα αξιοποιηθεί από το αστικό σύστημα σαν αιχμή του δόρατος στον αντικομμουνισμό που θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, όσο δυναμώνει η πάλη του λαού και κερδίζει έδαφος η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Μιλώντας χτες στο «Ράδιο 9», ο Γ. Καρατζαφέρης υπερασπίστηκε την επίσκεψή του στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας τα αισχρά ψέματα ότι «όταν είπε το "ΟΧΙ" ο Μεταξάς, σύσσωμος ο ελληνικός λαός συντάχθηκε με αυτό το "όχι" πλην των κομμουνιστών, οι οποίοι πιστοί στον "πατερούλη" Στάλιν, ήταν πιστοί στη συμφωνία που είχε υπογράψει ο Στάλιν με τον Χίτλερ. Κομμουνισμός και Γ' Ράιχ, για μια περίοδο, πήγαιναν αγκαλίτσα». Οι φαιδρές αναφορές του δεν είναι τυχαίες. Ο καθαγιασμός των δικτατόρων που υπηρέτησαν επάξια την αστική τάξη από τη μια και η προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού με το ναζισμό, για να αθωωθεί ο δεύτερος, δεν είναι επινόηση του Καρατζαφέρη, αλλά στρατηγική επιλογή και επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Για λογαριασμό όλων αυτών και προπάντων για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ο Καρατζαφέρης αναλαμβάνει ρόλο πρωτοκαλαμαρά στο ξαναγράψιμο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, που είναι ποτισμένη με το αίμα των κομμουνιστών και των άλλων πατριωτών, απέναντι στους οποίους τάχθηκαν διαχρονικά οι ομοϊδεάτες της αγέλης που λέγεται ΛΑ.Ο.Σ.

Επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε οικογένεια ανέργων μετά από ένα χρόνο!


ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Επανασυνδέθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα σε σπίτι που ζει αντρόγυνο ανέργων στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, ύστερα από παρέμβαση του ΠΑΜΕ. Ανεργοι και οι δύο, δίχως εισόδημα από πουθενά, ζούσαν για έναν ολόκληρο χρόνο δίχως ηλεκτρικό (τους κόπηκε πέρσι το Νοέμβρη) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους.
Η περίπτωσή τους δεν είναι μοναδική. Οσο η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου στα φτωχομεσαία στρώματα καλπάζει, τόσο έρχονται στη δημοσιότητα τέτοιες θλιβερές υποθέσεις: Λαϊκές οικογένειες, άνεργοι, συνταξιούχοι, αναξιοπαθούντες, συνθλιβόμενοι από την ανεργία, την ανέχεια, τις περικοπές, τις αυξήσεις, τα λουκέτα, στα όρια πλέον της εξαθλίωσης, να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη. Και αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι με το λογαριασμό της ΔΕΗ ήδη έχει ξεκινήσει να έρχεται και το χαράτσι για τα ακίνητα.

Περί «κέντρων»...

Πρώτον: Οταν το Μάρτη του 2009 ο κ. Παπανδρέου ζήτησε εκλογές, το βράδυ της ίδιας μέρας είχε ένα πολύ ενδιαφέρον «μυστικό δείπνο».
*
Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες ο κ. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «Eurobank» του κ. Λάτση (ο οποίος διοργάνωσε εκείνη τη σεμνή συνεύρεση), ο κ. Παπαλεξόπουλος της εταιρείας «Τιτάν» και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Μυτιληναίος, ο κ. Βασιλάκης της «Aegean», ο κ. Διβάνης των ξενοδόχων, ο κ. Σκλαβενίτης της ομώνυμης επιχείρησης, ο εφοπλιστής κ. Λασκαρίδης κ.ά.
***
Δεύτερον: Παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη, η εφημερίδα «Βήμα» πληροφορούσε τους αναγνώστες της τα εξής ενδιαφέροντα: